Halpaliittymät kivijalkakauppoihin, arvioita tulevasta..

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja jukra, 1/2/05.

 1. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Kolumbus on näemmä rantautunut Elisaa myyviin kivijalkakauppoihin.
  Tämän päivän lehdessä oli jokaisen "Elisa ketjun" (Elisa ShopIt, Mäkitorppa, Markantalo) mainos jossa isolla kerrottiin Kolumbuksen tulosta heidän valikoimiinsa.

  Seuraava askel lienee Tele Finlandin saapuminen Soneran ketuihin? Pakkohan Soneran tuohon on jotenkin vastata, nyt kun asiakas vihdoin voi ihan konkreettisesti hakea sen Kolumbuksen SIM-kortin kivijalkamyymälästä ei varmasti se tilaamisen kynnys ole niin korkea kuin on aikaisemmin saattanut olla.

  Mielenkiintoista on myös mielestäni se miten nyt aletaan myymään Elisaa ja Soneraa jos ja kun samassa kaupassa myydään Kolumbusta ja TeleFinlandia. Provisioista ei minulla ole sen kummempaa tietoa(tuleekohan saman verran Elisan liittymän myynnistä kuin Kolumbuksen?) mutta aika vähässä ovat varmaan ne Elisan avaajat kuitenkin (pl. me matkapuhelinfriikit) ei hirveästi lisäpalveluja kaipaile ja nuo halpaliittymät tarjoavat kaiken mitä normaali kännykän käyttäjä haluaa.

  Millaisia tuntemuksia asiasta on? Aika hyvän vedon Elisa teki mielestäni, taitaa olla liittymänkaupassa vuoden hiljaisin aika käynnissä.
   
 2. visio

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/6/04
  Viestit:
  123
  Tykkäykset:
  0
  Eikös TeleFinlandeja ole jo aika kauan myyty kivijalkakaupoissa, esimerkiksi Soneraa perinteisesti myyneet liikkeet myyvät ainakin täällä päin myös TeleFinlandeja. Sitten TeleFinlandia myydään vielä ainakin Giganteissa ja niissä Free Record Shopeissa, ehkäpä vielä jossain muuallakin..

  Mutta kieltämättä, ihan positiivista, että liittymät ovat nyt entistäkin helpommin saatavilla, ainakin niille, ketkä eivät ole tottuneet hoitamaan asioita netin kautta.

  Kolumbus on muuten tainnut poistaa nettisivuiltaan kohdan "Miksi Kolumbus on halpa?" en sitä ainakaan nopealla vilkaisulla nyt löytänyt. Siellähän halpuutta nimenomaan perusteltiin esimerkiksi sillä, ettei Kolumbusta myydä kivijalkaliikkeissä, joten niistä ei aiheudu ylläpitokuluja. Pitääkö tästä vetää johtopäätös, ettei Kolumbus ole enää halpa ;)
   
 3. adapter- Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/1/05
  Viestit:
  472
  Tykkäykset:
  26
  Soneran toimintarakenne ja myymäläketjutoiminta on aika lailla erilaista kuin Elisan keskitetysti hoidettu toiminta. Telering-ketju myy tällä hetkellä Tele Finlandin liittymiä ja nyt näyttää Kolumbuksen uudistuksen myötä melko varmalta, että sopimus on tehtävä myös Päämies-ketjun kanssa. Muutama itsenäinen Päämies-kauppias (mm. Turussa) on ottanut Tele Finlandin myyntiinsä.

  Uskoisin, että Tele Finland kopioi saman perässä kuin Kolumbus: Aloitetaan markkinointi että nyt niitä saa kivijalkakaupoista ja täräytetään 100 € puheaikaa kuvioihin.

  Elisan keskitetty toiminta alkaa muutenkin pian kohta tappamaan Soneran vanhoellista itsenäisten kauppiaitten verkostoa. Elisa Shopit ja Mäkitorppa ovat raiskanneet puhelinten hinnat nettikauppatasolle ja vuositasolla katemyynnillä voidaan jäädä vaikka nollatasolle, kunhan liittymäkassa kilisee. Soneran on nyt ehdottomasti pikaisella vauhdilla järjestettävä rivejä uudelleen.
   
 4. aimo Vieras

  0   0   0

  Tässä hieman omia ajatuksiani siitä mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu. Kolumbuksen siirtyminen kivijalkapuoteihin ja ACN:n toiminnan loppuminen ovat hyvin linjassa tämän kanssa.

  Eli uskoisin, että parin kolmen vuoden sisällä Kolumbus ja Tele Finland lopetetaan ja niistä tulee ihan tavallisia Elisan ja Soneran liittymätyyppiä. On turhaa ja liian kallista ylläpitää kahta brändiä, ja varmasti Elisan brändi on arvokkaampi kuin Kolumbuksen, samoin kuin Sonera on arvokkaampi kuin Tele Finland. Muut Elisan ja Soneran liittymätyypit laskevat hyvin lähelle näitä halpisliittymien hintoja, niissä saattaa vain olla enemmän sisältöä kuin tapetuissa Kolumbuksen ja Tele Finlandin liittymissä. Tämä muutos tapahtunee siinä vaiheessa, kun Kolumbuksella on enemmän asiakkaita kuin Elisalla ja Tele Finladilla enemmän kuin Soneralla.

  Oletteko muuten Kolumbuksen webbisivuilta huomanneet, miten alalaidassa viittaus Elisaan on muuttunut; "Kolumbus toimii Elisan verkossa" --> "Palvelun ja kuuluvuuden takaa Elisa" --> "Kolumbus on osa Elisaa". Eiköhän tämäkin jo kerro paljon. Ja samoin nimimerkki "visionkin" mainitsema muutos Kolumbuksen nettisivulla.

  Ja jatketaan edelleen mitä kuvittelen, mitä jatkossa tuleman pitää:
  Kolumbuksen ja Tele Finlandin kadottua Suomessa on enää 2 verkko-operaattoria. Katteet ovat niin pieniä, ettei yksinkertaisesti enää kannata ylläpitää omaa verkkoa reilusti alle miljoonalle käyttäjälle. Eivätkä ne DNA:n myyntihuhut pelkkää ilmaa ole, "ei savua ilman tulta".

  Palveluoperaattorit karsiutuvat vähitellen pelistä pois, lukuunottamatta suurinta, jolla on eniten palveluja ja yhtä alhaiset hinnat kuin kilpailijoilla. Tämän taakkana ei ole oman verkon ylläpito, vaan se ainoastaan roamaa keskenään kilpailevien verkko-operaattorien verkoissa. Kaksi verkko-operaattoria, yksi virtuaaliverkko-operaattori ja mahdollisesti jokunen pienempi palvelu/virtuaaliverkko-operaattori saattaa mahtua näin pienen maan ankarasti kilpailluille markkinoille. Kahden vuoden päästä ei siis olisi juurikaan muita gsm-operaattoreita kuin Sonera, Elisa ja Saunalahti.

  Silloin on mahdollista - ja todennäköistäkin, että hinnat alkavat kohota. Muutokset ovat kuitenkin hyvin pieniä tai sitten lyhytaikaisia: liian korkeaksi nostetut hinnat poikivat nopeasti "uusia" palveluoperaattoreita, jotka alkavat kilpailla hinnoilla ja ollaan taas alussa.

  Ja tämä kaikki oli siis omaa mielikuvitukseni tuotetta, älköön kukaan turhaan ottako herneitä hengityselimiinsä.
   
 5. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Osin kyllä totta, siltä osin että on aika kallista ylläpitää kahta brändiä, mutta toisaalta ehkä tuo johtuu juuri siitä että ehkä Elisa ja Sonera ovat pelänneet leimautuvansa itse suoraan halpisoperaattoriksi? Tosin mitä pahaa siinä olisi jos samalla brändillä tarjottaisiin sekä halpiksia että ei-halpiksia?

  Tuota kyllä epäilen aika vahvasti että laskisivat hintoja..

  Mutta Kolumbus ja Tele Finland eivät ole verkko-operaattoreita. En itse usko dnan katoavan syystä että koska tuskin Finnet haluaa ilman omaa matkapuhelinyksikköäkään olla, olisihan se sama asia kuin se että otettaisiin Elisalta matkapuhelinyksikkö pois. Koko huhu alunperinkin "haisi" jotenkin, jotenkin vaan tuntui että jokin tässä nyt mättää. En sitä epäile että toinen operaattori haluaisi kahmia kilpailijan asiakkaat itselleen. Toisaalta missäänhän ei ole sanottu dnan olevan myynnissä, vain se että toinen operaattori haluaisi dnan asiakkaat itselleen.

  Kukaan ei hyötyisi tuosta tilanteesta että operaattoreita olisi noin vähän. Paitsi tietysti jäljelle jääneet operaattorit ja osakkeenomistajat. Palveluoperaattorijärjestelmä ei katoa minnekään. Palveluoperaattoreitahan ovat myös Sonera ja elisa, tosin oman yhtiön verkossa. :)

  Mä pelkään pahaa että nuo operaattorit nostavat hinnat enemmän kuin vähän, koska kilpailutilanne olisi kutistunut lähes samaan tilanteeseen esim. kuin vuonna 1996 jolloin oli vain kaksi operaattoria.
   
 6. jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Jännää että Sonera ei ole vieläkään reagoinut mitenkään.
  Päivittäin on isot mainokset Elisan kauppiailla(ketjuilla ja niihin kuulumattomilla) Kolumbuksen liittymistä mutta Soneran mainoksia en ole nyt nähnyt ainuttakaan..
  Ei ole muuten ainuttakaan Elisan liittymämainosta ollut sitten viime tiistain. Ainoastaan Kolumbusta lehdissä mainostettu.
   
 7. BuZu Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/2/03
  Viestit:
  1509
  Tykkäykset:
  0
  Tässä oma veikkaukseni:

  Kolumbus (liittymät, aspa, laskutus, kivijalkamyynti) yhdistetään Elisaan.
  Samalla tavalla Tele Finland yhdistetään Soneraan.

  Kolumbus K1 muuttuu Elisa K1:ksi etc.
  Tele Finland Pulina muuttuu Sonera Pulinaksi etc.

  Elisan ja Soneran aiempien tasahintaliittymien uusmyynti lopetetaan ja toivottavasti ne muutetaan vastaaviksi halpisversioiksi.
  Pahoin pelkään, että käy niin, että Elisan ja Soneran vanhat "kalliit" liittymätyypit jäävät ennalleen, jolloin vain aktiivinen kuluttuja säästää vaihtamalla vastaavaan halpisversioon.

  Ja loppuun villein arvaus:
  DNA yhdistetään vastaavalla tavalla Saunalahteen.
  Tällöin Saunalahti pääsee myymään liittymiä, joissa voi valita 3 eri radioverkon välillä.
   
 8. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Tele Finlandille riittänee, että ACN:n asiakkaat siirtyvät heille (noin 200 000kpl), tosin osa heistä varmasti hyppää myös Soneralle tai muualle?
   
 9. -jimi-

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/2/04
  Viestit:
  317
  Tykkäykset:
  0
  Mun veikkaus on että Elisa brandilla tuodaan markkinoille jotain uutta - todennäköisesti Vodafone Live! tai vastaava palvelukokonaisuus. Tämä istuu hyvin sen ajatuksen kanssa että Kolumbus on viety kivijalkaan.
   
 10. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  ACN asiakkaista tuskin kovin suurta siivua voi kaavailla juuri Soneralle, vaan luulisin että ACN on kerännyt etupäässä hintakriittisiä käyttäjiä ja suunnannevat etupäässä jollekin halpaoperaattoreista.
   
 11. aimo Vieras

  0   0   0

  Kannattaako olla samanaikaisesti verkko- ja virtuaalioperaattori?
  Tuskin. Silloin loppuisi kyllä roamaaminen Elisan ja Soneran verkoissa. Yhdessä Saunalahdella ja DNA:lla olisi lähes miljoona asiakasta, jolloin oman radioverkon ylläpito olisi jo taloudellisesti mielekästä.
   
 12. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Onkohan noilla edes erillistä systeemiä? Ajattelin että varsinkin esim. soneralla tulisi aika kalliiksi ylläpitää 3 eri laskutusjärjestelmää, eli Sonera, Zeroforty ja Telefinland - sama järjestelmä voisi aika hyvin pukata kaikki paprut ulos eri logoilla varustettuina, tuntuis loogiselta? Eri henkilöt (=eri aspa) niitä sitten värkkäilisi...

  Tuosta SYS:in kommentista että DNA ei katoa pitäisin edelleen oman arvioni voimassa (ketjussa katoaako dna), mielestäni perustelut olivat kohtalaiset eikä mikään asia ole muuttunut.

  Mutta tuo että Kolumbusta saa Mäkitorpasta oli todella yllättävä veto: miksi minä maksaisin Elisa Aina+ 3,95€/kk + 0.12€/min kun minulla voisi olla Kolumbus K1, 0,66€/kk + 0,069€/min? Toki saan sbonusta puheluista, mutta se ei valitettavasti ole 50% :) Samat palvelut pysyy, eli Vodafone Eurocall jne. Varsinkin kun SIM-korttia ei tarvi muuttaa, pieni tänkapå..
   
 13. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Zeroforty=Soneran liittymätyyppi. Tele Finland=palveluoperaattori, jolla oma aspa ja laskutussysteemi.
   
 14. -jimi-

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/2/04
  Viestit:
  317
  Tykkäykset:
  0
  Veikkaisin että TF ostaa laskutuksen ja aspan Soneralta palvelusopimuksena.
   
 15. Rasbelin

  Rasbelin Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/8/03
  Viestit:
  500
  Tykkäykset:
  20
  Kolumbuksen tulo kivijalkaliikkeisiin yllätti hieman minut, sillä uskoin heidän pysyvän visusti halpislinjalla. Nähtävästi kuitenkin kyseessä Elisan markkinoidenvalloitusstrategian yksi tärkeimpiä askelia saada Kolumbus-liittymät myös "vanhoillisempien" asiakkaiden näppien ulottuville, niin edistäen oman markkina-asemansa pönkittämistä, unohtamatta verkkonsa käyttäjämäärän lisäämistä.

  Minä en pidä todennäköisenä, että Finnet haluaa päästä eroon DNA:sta, sillä kyseessä kuitenkin heidän yksi merkittävimpiä tytäryhtiöitä jolla on yhä potentiaalia, aivan kuten Helmi, Onni ja nyt mahdollisesti myös Ilona osoittavat.

  Tässä kuitenkin omia näkemyksiäni:

  TeliaSonera: Aivan kuten Adapter totesi, on tämän suuren konsernin pakko tehdä jotain. Siitä saakka kuin Elisa fuusioi emoyhtiöön kaikki alueelliset yhtiönsä ja rupesi toimimaan uudistetulla Elisa-brändillänsä, on sen markkinaosuus ollut vain nouseva. Sonera sen sijaan on tuonut markkinoille vain Tele Finlandin, joka minusta on yhä hieman lässähtäneen oloinen. Soneran tulisi nyt tehdä kuten Elisa ja oikeasti panostaa siihen, että sen verkko ei menettäisi käyttäjiä ja sen tuotteet olisivat kautta linjan haluttuja. Vaikka jotain Etusopimuksen paranneltua versiota kehiin sitomaan asiakkaita ja laajennetaan Soneran tuotteiden "yhteensopivuutta" Tele Finlandin tuotteiden kanssa (yksi askel on jo tuo Kaverisoiton hinta Tele Finlandilla). Tele Finland voisi tehdä nostalgialiikkeen ja vaikka ottaa käyttöön vanhan Telen logon ja käyttää tuotenimeä Tele. Se jos mikä saisi asiakkaat ajattelemaan laatua. Sitten tietenkin sen mukaista laadukasta Sonera-brändin tason asiakaspalvelua kehiin. Se mitä TeliaSonera tulee käytännössä tekemään on minulle mysteeri.

  Elisa: Kolumbus-liittymien markkinointia kiihdytetään aivan kuten on nyt käynyt. Elisa-liittymiä ei markkinoida ensisijaisesti, vaan halutaan hinnalla millä hyvänsä kiskoa ovesta sisälle oman talon turvaan vaikka sitten Kolumbus-asiakkaaksi, kunhan vain asiakas on. Kolumbus-liittymiä ruvetaan tarjoamaan aktiivisesti myös enaltaehkäisevästi vanhojen Elisan liittymätyyppien käyttäjille, jotta nämä eivät päätyisi kilpailijoille. Reilu Plus oli vain pieni askel tässä työssä. Seuraavaksi kenties odotettavissa, että kylkiäisiä nähtdään Kolumbus-liittymien yhteydessä, jos tilanne kiristyy TeliaSoneran mahd. vastaiskun myötä. Lisää markkina-aseman pönkittämistä epäsuoraan Saunalahden kautta, sillä sieltä tulee lisää verkkoasiakkaita.

  DNA: Uskon vahvasti, että DNA pysyy mukana kisassa. Näkyvää mainontaa, kivijalkamyyntiä ja halpoja hintoja. Siinä heidän pelikorttinsa. Niin, ja Finnet-yhtiöiden rahallinen panos tietenkin. En keksi muuta sanottavaa.

  Saunalahti: Kun kerran Tele Finland ja Kolumbus rynnivät uhkaavasti nyt myös kohti kivijalkaliikkeiden perinteisiä markkinoita, aiemmin kilpailtuaan Saunalahden kanssa samojen myyntikanavien kautta, täytyy Sauniksen jotain keksiä vastavetona tähän. Erilaisia lisäpalveluita on nähty (näkyvin ja eniten ihmisiä kiinnostava ollut IMO kahden verkon tuki), mutta "vanhoillisia" asiakkaita ei sillä vielä saada. Nämä kun marssivat kuitenkin sinne Mäkitorppaansa tai Päämieheensä. Saunalahti nähtävästi on pakotettu panostamaan ensimmäistä kertaa myös perinteiseen liikkeeiden kautta tapahtuvaan palveluun. Tämä ei kuitenkaan tule olemaan helppoa, sillä potentiaalisia liikeitä on vähän. Gigantti heidän onneksensa ottanut valikoimaan heidän liittymänsäkin. Eri asia sitten kuinka aktiivisesti sitä tyrkyttävät, sillä löytyy myös denaa, surinaa, elluu ja telee (näin puhekielellä). Tampereella asiantuntevin Saunalahti-jälleenmyyjä (Maifon) ei edes missään näkeyvästi kerro myyvänsä niitä liittymiä. Tampereen Tietokonekaupalla sentään Saunalahti-teippauksia ja Video 16 oikein mainostanut pienellä ilmoituksella Tamperelaisessa.
   
 16. Pace123_

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/8/04
  Viestit:
  21
  Tykkäykset:
  0
  Elisan seuraava siirto on se että ne brändää jonkun puhelinmerkin jonkun mallin. Veikkaan samsungia.
   
 17. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Tuo brändääminen kai menisi jo kylkiäiskaupan puolelle, vai menisikö sittenkään? Toisaalta eihän mikään pakota kytkemään noita "Elisa" GSM-puhelimia liittymiin.

  Samsung ei muuten olisi ollenkaan hassumpi valinta, laadukkaita kapuloita. Tosin ei ihan siitä edullisimmasta päästä.
   
 18. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Ei vain taida nykyisen lain mukaan onnistua ihan suoraan. Ideana henk. koht. en pidä ollenkaan huonona.
   
 19. Ammattilainen Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  4939
  Tykkäykset:
  26
  Ei kai se laki kiellä myymästä tuotetta omalla logolla varustettuna, kunhan hinta vaan on sama riippuen siitä, ottaako liittymän vai ei. Onhan esimerkiksi Nokia 9500 saatavana Finnetin softalla.
   
 20. Guest Vieras

  0   0   0

  Mielestäni Elisa on onnistunut kehittämään Kolumbuksesta paremman brändin kuin Sonera Tele Finlandista. Tässä tapauksessa mielikuva myy, kun tuotteilla ei sinänsä ole paljoa eroa.

  Edelleen kyllä oudoksuttaa se, miten myydä Elisaa kun samasta liikkeestä saa reilusti halvempaa Kolumbusta.
   

Jaa tämä viestiketju