Hätäpuheluiden priorisointi & tukkoinen verkko

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Kotkis, 16/10/02.

 1. K

  Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Olen ymmärtänyt, että GSM-verkoissa on hätäpuhelut priorisoitu siten että verkon kapasiteetin ollessa kokonaan käytössä, soitettu hätäpuhelu katkaisee jonkin normaalipuheluista ja kytkeytyy täten aina. Olenko oikeassa?
  Asiahan on ajankohtainen tämän Myyrmannin tapauksen takia: on kritisoitu, että pelastusorganisaatiot eivät saaneet yhteyksiä esim. hätäkeskuksiin, sairaaloihin yms., koska huolestuneet/uteliaat omaiset soittelivat kauppakeskuksen lähistöllä oleville.
  Jos em. teoriani pitää paikkansa, hätäkeskukseen pääsee tästä huolimatta aina, sillä joka paikassa verkon kapasiteetti lienee suurempi kuin hätäkeskuksen kapasiteetti (=vastaajien määrä).
  Tietysti ongelmaksi jää muuanne kuin 112:een soitetut puhelut (esim. sairaaloihin). Olisiko mahdotonta toteuttaa asia siten, että tietyillä käyttäjillä (poliisien ja pelastusyksiköiden GSM-päätteet) olisi sim-korttiin koodattu priorisointi - ts. näistä soitetut puhelut pääsis aina läpi? Ei luulis olevan kovin hankala toteuttaa? Vai onkos se sitten ristiriidassa jotenkin GSM-standardin kanssa?
  No tämä Virvehän on tietysti tulossa/olemassa jo, mutta olisipa varalla GSM-ratkaisukin.

  Varsin huvittava vaatimus oli muuten tämän päivän HeSarin mielipideosastolla: Siellä joku Vantaan kaupunginhallituksen jäsen vaati operaattoreilta niin kattavan verkon rakentamista, ettei verkko voi mennä tukkoon! :D
  Kylläpäs onkin pitkälle mietitty asia: Tällöin täytyisi koko maata kattamaan tehdä jumalaton kapasiteetti. Esimerkiksi sanotaan nyt vaikka lentokone(tai muu suur)onnettomuus jossain maaseudulla, jolloin verkot varmasti menee helposti hetkellisesti tukkoon. Tai vaikkapa isoihin tapahtumiin (esim. Helsingin keskusta vappuna) täytyis laittaa hirvittävästi kapasiteettia, että varmasti pääsee aina läpi.

  ED: typo
  ED2: muokattu otsikkoa sopivammaksi
   
 2. s

  sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Re: Hätäpuheluiden priorisointi?

  Olet oikeassa.
  Ja suuri pullonkaula on varmaankin ollut siellä vastaanotto päässä.
  Ja viranomaisilla on omat verkkonsa ja sitä varten sitä virveverkkoa rakennetaan. En minä ainakaan äänestä sellaista yhteisten asioiden edustajaa joka meinaa että matkapuhelin operaattorit rankeitais ylisuuren verkon (mistä kanaviakin?) ja kuluttajat maksais, halvemmalla päästään rakentamlla kallis virveverkko missä ko toimintaa varten paremmat ominaisuudet.
   
 3. p

  puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3704
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  Nokia 7+
  Re: Hätäpuheluiden priorisointi?

  Tietääkseni kyllä.
  Tuskin mahdotonta mutta luultavasti hyvin vaikeaa. Ja kuka haluaa oman puhelunsa katkeavan, "kun se kyttä soittaa pullapuotiin".
  Virve on jo lähes valmis, esim. Keski-Suomessa ollut käytössä jo pari vuotta ja eteläänkin tulossa parin vuoden sisällä. Virvessä on paljon fiksuja toimintoja, mm. autoradioita voidaan käyttää tukiasemina jos varsinainen verkko jostain syystä ei toimisi. Turha tässä vaiheessa kehittää gsm-puolta, annetaan sen pysyä tavallisten pulliaisten verkkona kuten ennenkin ja tehdään ammattimiehille oma.

  Ainakin tuo hyvin esille täydellisen tietämättömyyden asiassa, olisit kertonut nimen niin oltaisiin mollattu yhdessä :D
  Miksi muuten kukaan ei vaadi lankaverkolta samaa, menee nekin hyvin helposti tukkoon kun jotain tapahtuu.

  Edit: Jaa sovelias ehtikin jo sanoa melkein samat asiat..
   
 4. m

  muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Ei viranomaisille sellaista korttia enään kannata tehdä, jotka ohittavat siinä tilanteessa muut puhelut, jos verkko on täynnä. VIRVE tulee marraskuussa (?) koko maassa käyttöön, joten siihen ei ole enää pitkä matka.
   
 5. t

  taleppi

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  4/8/02
  Viestit:
  213
  Tykkäykset:
  0
  Kenenköhän puhelu silloin katkeaa, jos kaikki soittavat yhtäaikaa hätäkeskukseen =)

  No joka tapauksessa olettekos ikinä koittaneet alueella, jossa on "verkko varattu", eli siis tilanne jossa et pysty soittamaan mihinkään, ottamaan yhteyttä hätänumeroon sillain että annat yhteuden muodostua joku 3 sekuntia (puhelimen näytöllä lukee "yritän hätäpuhelua").
  Sen jälkeen puhelu poikki (yhteys ei kerkiä vielä muodostua "tuut" vaiheeseen) ja nopeasti soitto sinne minne ekana yritit, eli normaalinumeroon.

  Toimii, elleisitten joku muu kerkiä vielä siinäkinvälissä väliin omanpuhelunsakanssa.

  Toisaalta enhän voi olla varma, että verkkovapautu juuri tästäsyystä, voihanse olla niinkin että yksinkertasesti tuli vaan muuten verkkoon tilaa, mutta jokatapauksessa itse olen käyttänyt juuri tätä konstia "verkko varattu" tilanteissa.
   
 6. K

  Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Hmmm... eipä ole tullut kokeiltua moista "vilppiä"... ;) Pitäneepä kokeilla ens vappuna.
  Tuossa on kyllä olemassa se hätänumeroon kytkeytymisen riski (ja numerohan näkyy siellä ennenkuin soi) ja se ei ole leikin asia.
   
 7. B

  Bird Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  4233
  Tykkäykset:
  0
  Aluehälytyskeskuksiin nyt tulee niin vi**sti kaikenmaailman vääränumero- yms. epämääräisiä soittoja, että tuskin siinä kovin vakavaan syyllistytään. :) Mutta hyvä idea, täytyy joskus koittaa.

  Tosin sinä aikana kun mulla on ollut 2-taajuuspuhelin, ei ole koskaan ollut verkko täynnä. Yksitaajuisellakin tämä ongelma tuli pahemmin esiin vain kolmessa eri paikassa: Joen yönä Joensuun keskustassa, Helsingissä Forumin alakerrassa ja Jyväskylässä kävelykadulla.
   
 8. j

  jukra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  3066
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Z5
  Provinssissa ei toimi. Sen voin sanoa, kokeiltu on. Toissa vuonna piti kaverien yrittää kaikkea kun Soneran(ja RL:n) verkko oli ihan tukossa. Minulla onneksi oli silloin dna ja vapaata ilmatilaa vaikka muille jakaa..
  Tänä vuonna ei ollut tarvetta kikkailla, ei tullut muistaakseni kuin kerran "verkko varattu" Soneran verkossa kun yritin soittaa. Olivat panostaneet verkon toimivuuteen, kuten RL:kin.
   
 9. P

  Pakana Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  554
  Tykkäykset:
  0
  Tuollaisessa tilanteessa jossa verkko on todella ruuhkainen ja paljon kansaa yrittämässä linjoille ehtii tietysti joku muu soittamaan juuri kun hätänumeroon yrittäminen on katkaissut jonkun muun... vai tarkoititko sä että koitit soittaa hätänroon?

  Normaalistihan verkkoruuhkainen viestin jälkeen kun yrittää vaan soittaa uudelleen läpi pääsee ilman sen kumempia kikkailuja.

  Mä olen ollut yhden kerran sellaisessa tilanteessa jossa verkot olivat niin täynnä ettei puhelut menneet läpi, tosin mulla itselläni oli silloin NMT, jota sitten lainaislin kavereille kovalla minuuttitaksalla :D
   
 10. F

  Flyer Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  1180
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  N97
  Tuolla hätänumeroon soittamisella ei ole käytännössä muuta vaikutusta kuin että joltain hemmolta katkeaa puhelu (ja seuraavana arkipäivänä menee vinkumaan myyjälle "tää puhelin on täys pa**a kun se katkas puhelun kesken kaiken). Todennäköisesti joku muu kerkiää soittamaan ensiksi ja itse jää ilman puhelua.
  Toisekseen annetaan hätäkeskus olla rauhassa ja ei kuormiteta heidän linjojaan edes tuollaisella leikkimisellä.
   
 11. vtormane

  vtormane Aktiivinen jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  4439
  Tykkäykset:
  0
  Asiaa...
   
 12. p

  pomtrg

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/6/02
  Viestit:
  64
  Tykkäykset:
  0
  Kyllähän se näin on, että on parempi jättää hätäkeskus rauhaan tuollaisilta kikkailuilta. Ei siitä voi tulla muuta kuin harmia. Jos ajatellaan esim. jotain festaritilannetta niin ei sen puhelun soittaminen voi olla niin kiireellistä, etteikö ehtis muutamaa minuuttia odottaa. :)
   
 13. m

  moeykky

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/10/02
  Viestit:
  87
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Motorola Razr Maxx
  Ihmettelin itse lausuntoja Myyrmannin onnettomuuden aikaan, joissa manattiin verkkojen riittämättömyyttä pelastustoimen käyttöön. Loppujen lopuksi kyseinen ongelma johtuu täysin pelastutoimen organisaation omista johtamisen puutteista. Viranomaisilla on olemassa ns PETO-verkko, vanhanaikainen radiopohjainen verkko jolla saadaan yhteys käytännössä aina hätäkeskukseen. VIRVE-verkkokin on pääkaupunkiseudulla varmastikin toimintakunnossa (kokomaassa joskus vuonna 2003 loppupuolella), joten verkkojen puutteesta/toimimattomuudesta tuskin oli lopulta kysymys. Näiden kapasiteetin loppuminen kertoo johtamisen puutteista. Eri ryhmiä oltaisiin voitu ohjata eri kanaville jne. Ongelmaksi varmasti muodostu siviilien ruuhkauttamat hätäkeskukset, joissa ei riittänyt normaalimiehityksessä aikaa yhtäaikaisiin toimintoihin sekä siviili- että viranomaisten kommunikointiongelmiin.
  Kukapa toisaalta osasi varautua tällaiseen onnettomuuteen ja jälkeenpäin on helppoa olla viisas.
  Noita hätäpuhelunpriorisointiin liittyviin kikkailuihin suhtaudun aika negatiivisesti. Itse pelastusalalla toimiessani tiedän että hätäkeskuksiin tulee ihan riittävästi epämääräisiä matkapuheluita, jotka osaltaan vievät aikaa oikeilta toimenpiteiltä. Älkää siis käyttäkö tuota hyväksenne, koska sekin vähäinen kapasiteetti voi olla jonkun hengen pelastus.

  Jospa kuitenkin sanottaisiin että VIRVE taitaa olla parhaassa toimintakunnossa etelässä tällähetkellä ja pohjoisemmas tulossa vasta lähitulevaisuudessa. Operatiivinen KOEkäyttökään ei ole vielä kunnolla alkanut saati sitten lopullinen operatiivinen käyttö. Varsinaisesti ajoneuvojen päätelaitteita (sen paremmin kuin henkilökohtaisiakaan) ei voida käyttää tukiasemina. Kaikkia päätelaitteita (auto- ja henkilökohtaiset"radiot") voidaan käyttää kuten entisiäkin VHF-puhelimia suorakanavalla, jolleivat ne ole tukiaseman kuuluvuusalueella. Tällöin kuitenkin niillä voi keskustella vain kantomatkan sisällä olevien päätelaitteiden kanssa. Tukiasemat tarvitaan, jos halutaan puhua esim. häkelle tai soittaa puheluita. Paljon muita hienouksia toki on, mutta niistä voisi kai kirjoittaa kirjankin.
   
 14. K

  Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Olet kyllä täysin oikeassa ja omalta osaltani voinkin perua kokeiluhaluni.
  Mutta sen verran vielä "puolustan" yllä kuvattua "kikkailua", että jos se toimii niinkuin on (tässä ketjussa) tarkoitettu, ei puhelu ehdi ohjautumaan sinne hätäkeskukseen, vaan ainoa joka asiasta kärsii on kanssasoittelija, jonka puhelu katkeaa. Koska kuitenkin kytkeytymisen vaara on olemassa, ei tätä kannata harrastaa - niinkuin möykky edellä kirjoittaa.
   
 15. F

  Flyer Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  1180
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  N97
  Missään ei ole ilmeisesti tutkittu/julkaistu hätäkeskukseen tulleita vikasoittoja. Näitä kuitenkin tulee varmastu runsaasti päivittäin päivystäjille ja heidän pitää kuunnella niitäkin josko siellä olisi oikeasti hätä. Luurin toisessä päässä saattaa olla pappa saanut sydänkohtauksen ja viimeisillä tajunnan rippeillä painanut 112. Toisena vaihtoehtona voi olla joku taskupiljardia pelaava teini jonka huohotus voi kuulostaa papan viime pihinöiltä.
  GSM:llä voi soittaa hätänumeroon kunhan akussa on virtaa ja ainakin jonkun opraattorin tukiasema lähellä. Näppäinlukkokin pitäisi aueta hätänumeron näppäilyn jälkeen. Edes SIM-kortiita ei tarvitse olla puhelimessa. Älkää kokeilko tarpeettomasti paitsi jos tiedätte paikan missä MILLÄÄN puhelimella ei pääse soittamaan, niin sitten antaa palaa.

  Annetaan hätäkeskuksen tehdä arvokasta työtään ihmisten auttamiseksi :)
   
 16. p

  puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3704
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  Nokia 7+
  Hyvä jos verkko alkaa olla kunnossa etelässäkin, tarkoitan tällä lähinnä pääkaupunkiseutua ympäristöineen. En tiedä tarkkaan Keski-Suomen tilanteesta mutta siitä on varmaan pari vuotta kun näin virve-käsipalikan siellä käytössä ja siitä päättelin että homma olisi aika pitkällä. Muistelisin että Keski-Suomi oli ensimmäisiä paikkoja mihin verkkoa rakennettiin, saattoi tietysti olla vain joku suppea koe-alue silloin.

  Olen jostain saanut kuvan että autoasema voisi releoida käsiradioiden viestejä ja siten parantaa käsiradioiden välistä kuuluvuutta, korjaa jos olen väärässä, kiitos. Yhteyttä häkeenkään sillä ei tietenkään saa jos runkoverkko on nurin.
   
 17. p

  puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3704
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  Nokia 7+
  Mutta entäs jos katkeava puhelu onkin hätäpuhelu, kaikki hätäpuhelut eivät mene 112:n kautta. Veikkaisin että 10022-soitotkin katkeavat kyseisellä tempulla.
   
 18. m

  muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Siis kyllähän VIRVE-verkko alkaa olemaan jo valmis, mutta suurin murhe tässä on se, että niitä laitteita ei ole kaikilla, millä sitä käytetään (eli sellasta puhelimen näköstä vempainta, joka toimii gsm-verkon sijasta virve-verkossa :)

  Ne kun sattuvat olemaan kanssa pirun kalliita.
   
 19. t

  taleppi

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  4/8/02
  Viestit:
  213
  Tykkäykset:
  0
  Juuri tätä tarkoitin eli EN SIIS MISSÄÄN NIMESSÄ SITÄ, ETTÄ PUHELU KERKIÄÄ YHDISTYMÄÄN HÄTÄKESKUKSEEN!  Myös 10022 puhelut ovat hätäpuheluita eli ne eivät katkea, muutenkin katkeava puhelu on aina ns. normaalipuhelu, eli ei siis ikinä hatäpuhelu vaikka verkossa olisikin yhtaikaa kaksi hatänumeroon soittavaa ihmistä.

  Lisäksi kasittääksi vuoden alusta (korjatkaa jos muistan väärin) poliisin (10022) hätänumero yhdistetään 112 kanssa, eli siis suomessa (EU:ssa) ainoa toimiva hätänumero siitä eteenpäin on 112.
  Tämä kuulemma siitäsyystä, että jo nyt valtaosa poliisin hätäpuheluista tulee 112 kautta. Kansalaiset eivät kuulemma "osaa" poliisin numeroa =)
   
 20. m

  moeykky

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/10/02
  Viestit:
  87
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Motorola Razr Maxx
  Elikkäs päätelaitetta.. . Niitä muuten ei saa ihan jokapoika ostaakaan. Tarvitaan sisäministeriön myöntämä ostotunnus, että sellaisen laitteen saat tahtaalta omaan taskuun.
   

Jaa tämä viestiketju