GSM-signaalin tuonti sisään

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja dz, 21/9/10.

 1. dz

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/3/03
  Viestit:
  164
  Tykkäykset:
  0
  Onko täällä ketään radioinsinööriä joka voisi auttaa seuraavanlaisen pulman kanssa? Meillä on ulkona vahva GSM/3G-signaali (Sonera/Elisa) mutta sisällä ei oikein kuulu mikään kunnolla johtuen raudoitetusta kivitalosta ja selektiivilaseista. Onko signaalia mahdollista tuoda sisään tähän "faradayn häkkiin" käyttämällä kahta gsm-antennia, esimerkiksi http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.29146, joista toinen sijoitetaan ulos ja toinen sisälle. Tuo antenni on ehkä huono esimerkki koska siinä ei ole 2100MHz taajuutta, sisällä tosin pärjää WLANillakin datapuolella.

  Toinen mahdollisuus olisi käyttää suunta-antennia ulkona mahdollisimman vahvan signaalin saamiseksi. Emme siis tarvitse signaalin vahvistusta, kenttää pitäisi olla riittävästi, se pitäisi vain saada myös sisälle.

  Onko muuten mitään mahdollisuutta saada operaattori suuntaamaan antennia, jos vaikka tulisi paremmin toiselta puolelta rinnetonttia?
   
 2. jaakko

  jaakko Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  30/7/03
  Viestit:
  1118
  Tykkäykset:
  22
  Puhelinmalli:
  Honor 8
  Radioinsinööri en ole, mutta...

  Joskus kauan sitten vastaavassa tilanteessa on toimittu juuri ideasi mukaisella tavalla yhdessä ongelmapaikassa. Kaapelin molempiin päihin laitettiin GSM-antenni, ja kohtalainen signaali saatiin sisätiloihin huonosti kuuluvaan paikkaan. Paremman puutteessa viritys nimettiin suurtaajuuslapoksi...
   
 3. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Helpointa asiaa on kysyä operaattorilta mitä sille on tehtävissä.. suuntaus on kyllä paljonkin käytetty keino. Joskus frendin mökillä oli tukiasemat ristissä ja puhelin ei oikein tienny mihin lukittautus. Parhaiten sen sai hoidettua Netmonitorilla lukittautumalla yhteen tukiasemaan kerrallaan ja puhelut eivät katkeilleet enään. Myöhemmin ilmoituksesta, kyseltiin kuuluuko paremmin kun soittivat. Tietysti suuntiminen edellytti tietoa tarkemmin sijainnista... Myös vaihtoivat samalla isompaa vahvistinta peliin kun tekivät muutostöitä. Mutta tää tietysti helpotti vain soittelemista siihenaikaan.

  Siptuneltakin saattaisi löytyä toimiva ratkaisu http://www.siptune.com/

  Sieltä kunnon anteenihässäkkä, niin rupee kuulumaan. 100-150€ ratkasee varmasti ongelman.

  http://www.a-link.com/fi/WNAP.html

  Ja joku tuommonenki ratkasu vois olla fiksu. Heivaa laitteen pihan puolelle ulkotiloihin ja jakaa netin sisälle wlanilla tai piuhalla.

  Hätäratkasuna kannattaa vetää usbkaapelilla ikkunaan kiinni teipillä mokkula.. kestää oma aika kuitenki ennenkuin kamat saat tuohon.
   
 4. dz

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/3/03
  Viestit:
  164
  Tykkäykset:
  0
  Sulta meni vissiin vähän tarkoitus ohi. Ei minulla mitään mokkula tai nettiongelmaa ole, vaan GSM. Eikä kukaan myy valmiita antenneja tähän tarkoitukseen, aikomuksena kun ei ole pultata puhelin kiinni mihinkään antennin päähän. Itse asiassa yläkerrassa tuntuu pelkkä GSM toimivan nyt, mutta ei kyllä koko talossa.

  Operaattorilta olen kyllä kysynyt tuota suuntaamista, saa nähdä mitä sanovat.
   
 5. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kaupallisia toimijoita on jotka tuon tyyppisiä ongelmia ratkovat yhteisöasiakkaille. jos pienellä rahalla pitäisi selvitä niin kokeilu tuota jaakkon ehdotusta, GSM antenneita saa monesta paikkaa (suunta (ulos) ja ympärisäteilivä (Sisään)) ja kerro miten sait homman toimimaan, tarkoitus ilmeisesti saada johonkin koppiin GSM käyttöön riittävä singnaali ?

  Aihetta on vusien varllla foorumilla sivuttu, harmi vain että kyseliät eivät ole onnistumisistaan tarinoineet.

  Jos sisällä tarkoitus saada jokin puhe GSM toimimaan, niin se vakain toteuttaa purkilla johon ulkoinen antenni ja sisällä VoIP, Dect tai jollain muulla langattomuus.

  Jos ajatus on se että paikassa voi käyttää käsipuhelinta puhelin omalla liittymällä, niin puhumiseen kuin muuhun, niin puolikiinteä ratkaisu on harvinaisen toimiva ja halpa (jos edellä kuvattua et saa toimiin), käyttää telinettä joissa antenni sovitin johon mahdollisuus kytke ulkoinen antenni(* , puheet voi hoitaa langattomalla HFllä, eli liikkumis vapaus, ja viestit sun muut perinteiseen tapaan, luurista riippuen voi käyttää myös viestin lukijaa.

  Vaihtoehtoisesti voi käyttää mokkuloihin tarkotiettuja antennin sovittimia pidemmällä johdolla.

  Jos tuokaan ei käy niin GSM toisin/toistimet on sitten ratkaisu jolla homman saa toimimaan, mutta jos ei ehkä kannatta etsiskellä dealextremestä, vaikka siletä pilkka hintaa saattaa löytyä.
   
 6. Master of the Universe

  Master of the Universe Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  11/10/08
  Viestit:
  6414
  Tykkäykset:
  2298
  Puhelinmalli:
  SAMSUNG, tietysti. Mikäs muu? No Huawei
  Ensin puhut Gsm signaalin tuomisesta sisään, sitten kuitenkin mainitset 2100MHz:n.
  Joku uusi Gsm taajuusko? http://fi.wikipedia.org/wiki/GSM-taajuusalueet

  Noh niin tai näin. Kuitenkin J.J ehdottama siptune myy antenneita jotka on takoitettu sekä gsm että 3g taajuuksillekin. Vaikkakin hän nyt ehdottelikin vahingossa vain 3G yhteyden parannusta. Siptunelta voisi aloittaa kyselykierroksen tai lopettaa, sitten
  kunhan on käynyt muut läpi. Heillähän on nettisivut ja keskustelupalstakin. Eiköhän he ratkaisun myös keksi sopivalla määrällä "paalua" . Kysy.

  Sinuna googlettaisin myös soveliaan mainitseman Gsm toistimen/ vahvistimen. (Eng. Gsm repeator.tms)
  Dealerextremestäkin löytyy juu noita. Miten sitten suomen lainsäädäntö yleensäkin suhtautuu, onkin taas eri juttu.
  Ja jos liikaa tuntuu olevan vahvistusta, niin eiköhön siihenkin konstit löydy. Pätki antennia lyhyemmäksi, tai liimaa foliota ympärille . Tai laita se toistin nurkkaan ja tiiliä ympärille tms. ;)
   
 7. dz

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/3/03
  Viestit:
  164
  Tykkäykset:
  0
  Aktiivivahvistimet/toistimet ovat Suomessa luvanvaraisia, ja tietääkseni siitä tulee aika kovat sakot joten siihen en halua mennä. Ja koska ulkona on vahva signaali, oli tässä tarkoitus käsitellä nimenomaan passiivista vaihtoehtoa. "Jaakon ehdotusta" ajattelin kyllä kokeilla, siitähän kirjoitin jo itse ensimmäisessäkin viestissäni.

  Menee jo lapselliseksi pilkunviilaamiseksi tuo taajuuskuittailu, eiköhän kaikki vähän asiasta ymmärtävät tajua että tarkoitin tuossa sekä GSM- että 3G-signaalia, oli 3G jopa mainittuna pari lausetta ennen sitä. Ja vielä samassa lauseessa sanoin että datayhteys toimii WLAN:illa joten 2100MHz ei ole niin tärkeä. Samahan se on tuoko sisälle 900, 1800 vai 2100MHz, kunhan toimii.

  Testailin sisällä vielä kuuluvuutta (muutto vasta edessä), ja toisessa kerroksessa missä on oleskelutilat tuntuu GSM toimivan jotenkuten, eli siellä saatetaan pärjätä ilman kikkailuja, alas olisi kuitenkin vielä tarkoitus testailla. Laitan kyllä palstalle tuloksia, mutta voi mennä vähän aikaa vielä. Siksi ei myöskään kiinteät ratkaisut kiinnosta, voisin laittaa luurin aina lataukseen sellaiseen paikkaan missä on ok signaali. Kiinteätä ratkaisua ei muutenkaan tässä ole järkeä käsitellä, eiköhän jokainen täällä pyörivä osaa kytkeä lisäantennin puhelimeen jos tarvetta, se on kuitenkin jo ns. ratkottu ongelma.

  Operaattorilta odottelen vielä vastausta suuntaukseen liittyen.
   
 8. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Lapselliselta se voi tuntua, mutta kun ei ole ihan kaikesta tietoa mitä halutaan.

  Tiedetään:

  - että rakennuksen sijainnista ja toteutuksesta johtuen sisä matkapuhelin kuuluvuus on huono.
  - Dataa ei tarvita, vaan paikassa on WiFi verkko joka on käyttäjien käytettävissä.
  - Muutto edessä
  - Käyttäjät osaavat kytkeä laitteen antenniin, käyttäjä joukku ilmeisesti tunettu, ei vieraille/asiakkaille.

  Emme tiedä

  - käyttäjämäärää
  - Mitä matkapuhelin verkolla halutaan tehdä, ilmeisesti puhua ( ei väliä GSM vai 3G) , puhe voidaan toteuttaa IPn yli (esim VoIP, tai kuoleva UMA), tai BTllä. ja Dectia ei pidä unohtaa.

  - Onko kyse yrityksen toimitiloista, kodista vain jostain muusta. (koti tulee välilä mieleen, mutta asioita jotka tuovat mieleen että jokin muu)
  Ymmärsin että alueella on operaattoreilla erittäin vahva ulkopeitto.

  Jos pieni käyttäjämäärä ja käyttö tarkoittaa ettei operaattori lähde toteuttamaan sisäpeittoa, kovan työn takana isompienkin joukkojen kyseessä ollessa ja yleensä kannattaa sopia sopimusta tehdessä, jälkeen päin vieläkin hitaampaa ja kalliimpaa.

  Halpoja konsteja on myös tehdä reikiä, eli lähinnä vaihtaa yksittäisiä ikkunoita.
   
 9. arae

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/1/09
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Kokeile toista operaattoria. Minulla auttoi jonkin verran samanlaisessa ongelmassa. Hae vaikka prepaid-liittymä ja testaa sillä.
   
 10. dz

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/3/03
  Viestit:
  164
  Tykkäykset:
  0
  Tähän vielä päivityksenä.

  Sonera sääti ilmeisesti hieman tukiasemaa, ja nyt kuuluu melkein koko talossa perus GSM ok, pääasia että oleskelutiloissa toimii puhelut. Lupasivat myös uutta 3G-rautaa lähimpään tukiasemaan tänä vuonna (jää nähtäväksi) ja kokonaan uuden tukiaseman alueelle myöhemmin sen tarkemmin sanomatta ajankohtaa.

  Netti toimii tällä hetkellä 3G-reitittimellä ja lisäantennilla kunnes saadaan kiinteä netti. Säästyin siis pahemmilta virityksiltä.
   
 11. Kettufox

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/1/07
  Viestit:
  33
  Tykkäykset:
  0
  Tunneleissa ja esim metrossa käytetään ns. vuotavaa kaapelia, samanlaisen saanet rakennettua itsellesikin: Antenni ulos ja siitä rei'itettyä koaksiaalia sisälle huoneeseen..
  [​IMG]
   
 12. Xenonit Tunnettu jäsen

  Palaute - 94.4%
  17   1   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  10056
  Tykkäykset:
  144
  Puhelinmalli:
  1520 &Totaalisen Saunalahti.
  ^on nuo rikkaiden ongelmat vähän eri katekorioista kuin meillä majassa asuvilla. Meillä valskaa niin paljon että ei lämpö pysy sisällä, mutta sheikeillä on niin tiiviit paketit ettei edes gsm-signaali kykene sisälle. Varsin murtovarmaa sanoisin :).
  Päivän naurut ja kiitos siitä..
   
 13. NHi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/4/09
  Viestit:
  145
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Ykkösluuri Nokia E90, Kakkosluuri E71, kolmoskapula Samsung Omnia7

Jaa tämä viestiketju