GSM-paikannuspalvelut lopetettu?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Pedro-G, 17/9/06.

 1. Pedro-G

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/06
  Viestit:
  32
  Tykkäykset:
  0
 2. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Todelliset syyt taitavat tietää vain kyseiset päätökset tehneet ihmiset, mutta ilmeisesti palveluiden ylläpito kävi liian kalliiksi suhteessa käyttäjämäärään ja yhteistyökumppaneihin. Verkko olisi vaatinut lisäpanostuksia jotta paikannus olisi saatu riittävän tarkaksi. Ihmiset eivät ilmeisesti myöskään olleet kovin innokkaita maksamaan paikannuspalveluista.

  Ei kannata vähätellä sitäkään tosiasiaa, että taskukokoisten GPS-paikantimien yleistyminen ja halpeneminen ikään kuin astui näiden kaupallisten matkapuhelinverkon kautta tapahtuvien paikannusten varpaille.
   
 3. parrot

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  663
  Tykkäykset:
  0
  Jos sinulla on taskussa gps paikannin niin sen tiedän että itse sillä näkee sijaintinsa mutta näkeekö muut sitten myös että missä sinä olet ja miten se tapahtuu?

  "Isoveli valvoo" systeemi on sitten a ika totta kun porukkaa pystyy jo seurailemaan.
  Siinä voi moni eukko seurailla puoliskonsa iltalenkkejä :)
   
 4. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Ei näe. Ainakaan suoraan.

  Periaatteessa sellainen olisi mahdollista, että sopivalla sovelluksella + laitteella kun joku tekee paikannuspyynnön (laitteesi vastaanottaa kyselyn, "kyselykanavia" voi olla useampikin, vaikka netti/SMS), laitteesi katsoo sijaintisi GPS:n kautta ja lähettää tiedon esimerkiksi SMS:lla kysyjälle. Samalla periaatteellahan osa koirapaikantimistakin toimii.
   
 5. parrot

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  663
  Tykkäykset:
  0
  No ei näiden yleistyminen sitten ainakaan ole syynä tuon paikannuspalvelun loppumiseen koska siinähän tämä toisen henkilön paikantaminen oli juuri ideana.
   
 6. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Väärin. Tuo toisen paikantaminen oli vain pieni osa verkon kautta tapahtuvaa paikannusta. Jos kaupallisista sovelluksista puhutaan. (Mikäli palvelut tyyliin lähin apteekki, lähiympäristön tarjoukset jne. eivät sytytä lamppua, niin keskustelua lienee turha jatkaa ennen kuin olet tehnyt hieman taustatyötä. ;)

  Verkon kautta tapahtuva paikannus oli kyllä aivan liian epätarkkaa minun käyttööni (kummallakin palveluita tarjonneella operaattorilla) enkä muutenkaan kannata esimerkiksi lasten kyttäämistä tällaisilla palveluilla. Työhommissa hyötyä voisi löytyä vaikkapa työnohjaukseen liittyen, mutta nykynäkymillä se tullaan hoitamaan GPS:n (tai vastaavan) kautta kuten edellä esitin. Joko ulkoisella moduulilla tai sitten puhelimeen integroidulla (yksinkertaisella?) sirulla.
   
 7. Pedro-G

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/06
  Viestit:
  32
  Tykkäykset:
  0
  Tällainen sovellus on muun muassa Reperion:
  http://www.reperion.com

  Sitä saa käyttää (tai ainakin kokeilla, en ole ihan varma) ilmaiseksi softan kehittäjän yleisellä palvelimella kun pyysi maililla tunnukset. Lisäksi softa ja käyttö on ilmaista, jos perustaa oman palvelimen. Nyt on myös jotain maksullisia sovelluksia. Tuo oli ihan hauska; ajoin autolla pitkin Suomea, kämmenmikrossa oli tuo Reperion softa, joka lähetti GPRS:n kautta parin minuutin välein paikkatiedon netin kautta Reperion-palvelimelle. Kaverit pystyivät seuraamaan esim. Google Earthista tai erilaisilla muilla karttapohjilla (lähes) reaaliaikaisesti, missä menen. On myös mahdollista, että molemmat osapuolet ovat "liikkeellä" eli kummallakin on kämmenmikro ja tarvittava softa, se voisi olla kätevä esim. metsästysporukoille. Nyt se näkyy onnistuvan Symbian-puhelimillakin.

  Myös Memory Map Navigatorin Pro -lisenssi mahdollistaa vastaavan toiminnan, todennäköisesti paremmin, mutta Pro-lisenssi on kovin kallis: http://www.memory-map.com/memory-map_remote_tracking.htm
  Olen käyttänyt ko. softaa paljonkin, mutta ei ole Pro-lisenssiä.

  Nämä ovat kuitenkin lähinnä "push"-tyyppinen sovelluksia, jossa omaa paikkaa aktiivisesti lähetetään. Sovellukset pitää laittaa päälle, ja mahdollisesti luoda bluetooth-yhteydet GPS-palikkaan ja puhelimeen, tai riippuu tietysti alustasta.

  GSM-paikannus taas - joskin epätarkkaa - perustuu kyselyihin. Sen kun kerran hyväksyi päälle, niin koska tahansa voi tarkistaa toisen henkilön paikan, ilman että tarvitsee olla tietyt sovellukset käynnissä, lähettää koko ajan GPRS-dataa tms.

  Oikeastaan lähdin kyselemään asiasta siksi, että ajattelin hommata autoon polttoainekäyttöisen esilämmittimen, ja siihen GSM-ohjauksen. GSM-paikannuspalvelulla olisi nähnyt, että missä auto menee, kun siellä kerran on SIM-kortti ja puhelinyksikkö...

  Toki jos auto varastetaan, niin arvatenkin viranomaiset pystyvät sen GSM-verkon kautta jäljittämään. Siitä mahdollisuudesta tuskin luovutaan, vaikka kuluttajasovelluksia ajetaankin alas.
   
 8. Pedro-G

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/9/06
  Viestit:
  32
  Tykkäykset:
  0
  Elisa ei ole ainakaan tuon ekassa viestissä laittamani linkin perusteella lopettamassa Palveluhakua ja Paikannussäätä, ainoastaan toisen henkilön paikantamisen. Eli paikkannustekniikkaa pidetään edelleen yllä, varmasti viranomaistoiminnankin tähden.

  Tietysti lähimmän palvelun paikantamiseen riittää melko epätarkkakin paikkatieto. Henkilön löytämiseen tarvitaan jo tarkempi.
   
 9. KLF Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/8/02
  Viestit:
  275
  Tykkäykset:
  1
  Tuo oli itselläkin mielessä, jossain laatikon pohjalla olisi ollut pari kappaletta wanhoja nokialaisia. Tarkoitus oli vain virittää sellainen uuteen autoon, ei nykyiseen joka ei varkaita kiinnostanut vaikka unohtui viikoksi ovet auki lukosta :p
   
 10. parrot

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  663
  Tykkäykset:
  0
  Niinpä-niin, mutta eipä nuo mainitsemasi gps eivät myöskään kerro lähintä apteekkia ja sitä juuri tarkoitin ettei tuo niiden yleistyminen ollut syynä tämän palelun loppuun.
   

Jaa tämä viestiketju