GSM Antennin modaus

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja Miika, 15/5/07.

 1. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  Ostinpa huvikseni suunta-antennin jonka oletin tietenkin toimivan dual bandina, mutta eihän se toimi kuin 900MHz taajuudella (eli EDGE ei toimi). Antennissa on 8 viikseä pituudet n. 16cm, eli 1/2 900MHz:n aallosta. Mieleen tuli että saako tuon muunnettua dualbandiksi puolittamalla neljä ensimmäistä viikseä?

  Tai jos pistää kaikki puoliksi, niin tuleeko tuosta sen jälkeen 1800MHz:n suuntaava antenni. Ainoa joka vähän oudoksuttaa on tuo viiksien väli. Se ei tunnu olevan yhtenevä vaan väli eroaa hiukan toisistaan, eli pitääkö viiksien paikkaa myös vähän muuttaa toisiinsa nähden?
   
 2. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Nyrkkisääntönä voidaan pitää puolittamisia lähinnä... Katohan et pysyy vireessä. Ainahan voit kokeilla jos ei mahottomia sulle maksanu, mitä tapahtuu ;)

  Lisäantennit on vähä niin ja näin jos itse rakentelee, pitää olla sitte enemmän perillä. Mä oon korjaillu puhelinten omia anteennihommia mut se on niin pirun herkkää tekniikkaa että polttaa vaan pääteasteen jos ei onnistu saamaan vireeseen enään kunnolla tai se toimii miten toimii.

  Kännykät toimii alueella 935.2-958.8Mhz alueilla mitä oon havainnu. Soneralla siis alkaa tuosta alimmillaan ja elettiin Radiolinjan aikakautta kun tuon lopun tutkin, sillon ei ollukaan DNA:ta ym... Miten lie jakaantuu nyt.
   
 3. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  No vähän mutulla mennään, mutta käytössä on pari erilaista GPRS/EDGE/UMTS PC korttia joiden perään olen tuota antennia törkkinyt. Kun korttien omilla integroiduilla antenneilla tuon EDGE yhteyden saa, katoaa se lähes samantien kun suunta-antennin tökkää korttien perään ja yhteydeksi tulee GPRS. Signaali kyllä pomppaa täyteen viiteen palkkiin.

  Testattu myös autoon tarkoitetulla dual band gsm piiska antennilla, jolloin tuo EDGE pysyy (signaalin vahvistuessa ehkä yhden pykälän verran).
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  hmm... ootkos tietonen Netmonitorista kuinka paljon? Sillä voisit saada ensikäden tietoa onko kyseessä edes esim. 900 vai 1800 tukiasema, vähän sijainteja ym... Kysyin ihan mielenkiinnosta, kuinka paljon ylipäätään oot perehtyny asioihin "radiopuolella". Jotta sulla on käytännöntietoa pohjalla, ennenkuin alkaa suuntaamaan yhtään minnekään, mut mikä estää randomina tietty kokeilemasta ensalkuun ja muutenkin. Toinen ois sitte kysyä operaattorilta, minne tukisemat on lähialueellasi pääasiassa suunnattu missä kokeilet tuota. Tietty itse kokeilusta sun ei kauheesti kannata sanoa mitään, kun heti ne siihen tarttuu kuitenkin kun eivät ymmärrä mitä teet. Näytä kuva tuosta mitä teet, ihan mielenkiinnosta sekin jos mahdollista. Epäilen kuitenkin ettei asia hoidu pelkästään viiksiä katkomalla ja järjestelemällä, jos oikeen ymmärrän asioita. Mut mene ja tiedä, kukaan sitäkään ei ole kokeillu varmaan foorumilla. Kerrothan tuloksiasi sitten myös jos jotain saavutat, koska tekijöitä foorumi juuri kaipaa enemmän kuin tyhjänpuhujia, tarkotin tällä eräitä muita.
   
 5. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  Antennin suunnasta en ole ihan varma. Muutin antennin suuntaa 360 astetta n. 10 asteen välein ja jätin paikoilleen aina 5-10minuutiksi. Selkeästi paras signaali Elisa/Saunalahdelle löytyi toisesta suunnasta kuin Soneralta.

  Viikset ovat tosiaankin pystyssä, ei vaakatasossa maastoon nähden.

  Mitä net monitoriin tulee, niin sen kanssa tuli aikoinaan leikittyä Nokian ja Sony Ericssonin luureilla (jos nyt kyseessä on luurien oma diagnostiikka softa). En tosin tiedä miten saan PC-korttien kanssa tuollaisen toimimaan.

  Radiopuoli on miten kuten hallussa (koulusta opittua), mutten ole mikään expertti. Aikoinaan tuli rakennettua wlan suunta-antenni joka jopa toimi =).

  Tuo suunta-antenni oli sen verta halpa että hyvin sen voi uhrata testaamiseen. Pitää tässä jonain päivänä ottaa rautasaha kätöseen ja puolittaa viikset. Ainahan sitä saa alumiiniputkea lisää kaupasta.
   
 6. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  En suunta-antennin kanssa. Ainoastaan korttien omien nysien kanssa.
   
 7. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Mjuu.. järjestelmällisyys palkitaan. hmm..

  Tarkotin Netmonitorilla lähinnä tarkkailua missä on 1800 verkot mutta tulee se tuollakin tavalla pääteltyä. Saat varmistuksen muutenkin verkoista. Samalla voi lukittautua yhteen kanavaan kerrallaan ja muutenkin tarkkailla kenen verkoista on kyse ja miten pelaa. Netmonitorilla helposti käsitän ainakin miten alueen verkko toimii ja mittaillu olen minne suuntaan mikäkin tolppa on suunnattu pääasiassa. Samalla katoin vaan, että miten hyvin oot perillä muistakin asioista kun kysyin. Ite välillä rakentelen muuten vaan kaikenlaista, jos jää aikaa.

  Toki... heh... kauppaan vaan, ei maksa maltaita alumiini.
   
 8. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  Tuli sitten puolitettua noiden viiksien ja dipolin koko ja ei voi kuin ihmetellä.

  Signaalin teho on sama kuin mitä se oli modaamattomalla versiolla, mutta EDGEä ei vaan löydy. Samaan syssyyn väsäsin myös pelkän dipolin, mutta ei. Jostain syystä korttien
  omat nysäantennit toimivat huomattavasti paremmin (patisi Globetrotter, joka saa edgen hyvin harvoin ja jonka softa on varsin askeettinen).
   
 9. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  Elementtien paikka oli ihan oikein, ainoastaan dipolin jälkeistä viikseä joutui siirtämään lähemmäs dipolia. Löysin netistä jonkun kuvan tarkkoine mittoineen 1800MHz yagista, jossa oli muistaakseni 12 elementtiä.

  Suunta-antennin johdon pituus on 10m, eli on kyllä täysin mahdollista, että vaimennusta tapahtuu turhankin paljon.

  Dipolin johto oli n. 70cm (katkaisin yhden FME jatkojohdon).

  Pitänee jatkaa testauksia taas myöhemmin vielä lyhyemmällä suunta-antennin johdolla ja katsoa mitä tapahtuupi. Helpointa olisi jos olisi jokin softa PC:lle(net monitor), jolla voisi katsella mitä tukiasemia kuuluu ja millä taajuudella tuo kommunikointi tapahtuu. Sen jälkeen olisi helpompi verrata pc-korttien nysällä saamaa edge-yhteyttä vrt. suunta-antennilla/dipolilla/piiskalla saatua yhteyttä.
   

Jaa tämä viestiketju