1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivuston käyttöä, annat suostumuksesi evästeiden käytöllemme. Lue lisää.
 2. Nokia 8 on julkaistu

GPRS oletus kommunikointitilana uusissa puhelimissa?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Mika84, 13/7/05.

 1. Mika84

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/03
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Huomasin tuossa että kaverin uusi Sony Ericsson on oletusarvoisesti GPRS tilassa. Sitten hommasin itselleni uuden Samsungin ja se on myös GPRS tilassa. Nyt on vielä tarkistamatta kolmannen kaverin Nokian uusi luuri että onko sekin.

  Missä vaiheessa tuo GPRS:n käyttäminen aina on tullut noin yleiseksi? Ilmeisesti vain puhelut ja tekstiviestit keskeyttävät gprs tilan käytön. Mutta normaali puhelimen paikannustieto jne kommunikointi tapahtuukin gprs:n välityksellä.

  Ihan vaan kuriositeettina otin tämän esille.

  Olen myös huomannut että vuosien saatossa tuon perinteisenkin tilan päivitysnopeudet on parantuneet. Joskus vuonna yks ja kaks kesti ainakin viisisekuntia päivittää puhelimen sijainti. Mutta nykyjään se käy yleensä alle sekunnin. (vain kolme tittiri tittiri tittiri toistoa) GPRS:llä tuo päivitys tuntuu käyvän vieläkin nopeamin vain kaksi gprs burstia tttrrrsss tttrrrsss.

  Muilla vastaavia havaintoja tai tarkempaa tietoa asiasta?
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos olet tutkaillut vanhoja GPRS luureja niin olet voinut tehdä samoja havainntja.
  Tosin en aivan varman mitä tilaa tarkoitat GPRS tilalla.
   
 3. Mika84

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/03
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Hmm, ei. Ainakin nokian luurit 6100 ja samaan roinaan perustuvat vehkeet ovat grps tilassa jos sen vain valikosta valitsee olemaan aina päällä. Mutta monissa uusissa puhelimissa tuota valintaa ei ole.

  Sinänsä vähän ihmetyttää kun Nokian puhelimet nimenomaisesti varoittaa että se voi kuluttaa paljon akkua.
   
 4. Mika84

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/03
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Lisätään vielä että jos sulla on puhein radion vieressä esim kotona, autossa tai töissä. Huomaat kyllä äärimmäisen nopeasti miten eri tavalla puhelin kommunikoi verkon kanssa.

  Jokaisen puhelun päättäminen kuulostaa gprs tilassa selvästi erilaiselta. Sen loppuun tulee normaalin gsm liikenteen lisäksi muutamia gprs lähetteitä.
   
 5. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Menin minulta juttusi ohi. En epäile tarinaasi, mutta tuskin kuitenkaan puhut GPRS verkon yli (voip). Ehkä ymmärsin viestisi jotenkin väärin.
   
 6. Mika84

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/03
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Kuten sanoin, puhelut EIVÄT välity tuossa tilassa. Mutta normaalit puhelimen tiedonannot verkon kanssa välittyvät. Ettekö te koskaan kiinnitä huomiota siihen miten puhelimenne toimii? Sen kuulee ja huomaa ihan selvästi.
   
 7. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Ilmeisesti tarkoitat signalointia. Mutuna sanoisin että area vaihdot ja muut päivitykset menisivät yhä kuten ennenkin, gprs päälläolo vain lisää liikennettä. Tosin kyllä ainakin sms voi mennä gprs kautta vaikka yleensä mennytkin toista reittiä.
   
 8. Mika84

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/03
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Eipä vaan tunnu olevan noin. Sitä itsekkin ihmettelin. Parissa Sony Ericssonin uudessa luurissa ja tässä Panasonicin X460:ssä molemmissa signalointi tapahtuu GPRS tilassa. (Tai mikä tuon pakettikytkennäisen tilan nimi sitten virallisesti lieneekään.)

  Varmistin juuri asian. 6100 signaloi perinteisesti. Mutta molemmat uudet luurit aloittaavat suoraan gprs signaloinnilla. Samoin sekä päällekytkennän että sammutuksen yhteydessä ei tapahdu yhtään ainotta perinteistä signaalin lähetystä.

  Outoa että näin suuresta muutoksesta ei ole kenelläkään tietoa? Tuohan kuulee kyllä ihan selvästi.

  Pitänee testata toi duuni puhelimena oleva 3230 vielä kun pääsen lomilta toimistolle.
   
 9. Mika84

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/03
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Varmistin vielä tuon tekstiviesti asian.

  Toimi ihan kuten eipäilinkin.

  Tekstiviestit välittyivät perinteisellä koppoti koppoti koppoti menetelmällä. (Saapuivat ja lähtivät) mutta heiti tuon jälkeen pulein palasi trtt trtt trtt trtt trtt gprs modeen.

  Eli ihan kuten Nokialla olisi ollut gprs yhteys auki ja olisi saanut väliin tekstarin.

  Outoa... Kai tuo gprs sitten vie vähemmän virtaa kuin perinteinen signalointi. En mä muuten tajua miksi tuohon olisi menty. Kuten sanoin vanhemmat nokiat ainakin varoittivat juuri siitä että gprs mode voi viedä paljon enemmän virtaa. (Eli lyhentää akun kestoa)
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Siis perustuuko varmistuksesi nyt kuulokekeisiin jollain sohlolla ULA radiolla, vai johonkin muuhun?
  SMS viestejä voidaan siirtää ihan perinteiseen tapaan tai GPRSn päällä, Suomessa taidetaan tosin käyttää tuota perinteistä, vaikka sinänsä teknisiä esteitä ei olisi muuhun.

  Mistä mallista nyt puhut (3230) ja millaiseen GPRS modeen se nyt sulla palaa?

  3230 ei tietääkseni ole pakotetu mitenkään GPRS tilaan.
   
 11. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9436
  Tykkäykset:
  240
  GPRS-yhteyden toiminnan kannalta laitteen sijainti on paljon kriittisempi tieto kuin GSM-puolella. Joten puhelin joutuu päivittämään sijaintinsa (ja tilansa) paljon useammin GPRS:n osalta verkolle. Siitä johtuu tiheämpi juttelu verkon kanssa. Periaatteessa aina päällä oleva GPRS mahdollistaa nopeamman yhdistämisen palveluihin, mutta laitteella ja verkolla on tässä suuri merkitys (en ole havainnut suomalaisissa verkoissa millään laitteella merkittävää eroa nopeudessa eri toimintatilassa).
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Voisin olla vähän eri mieltä ja että tuossa olisi aika merkittävä ero (suhteellisesti) tosin sekunneissa ei pitäisi olla suurtakaan eroa.

  Kuitenkin tuntuu että yhteyden muodostumisen suurimmat viive erot riipuu kuun asennosta, paikasta, päätelaitteesta, liittymästä, verkosta jne.
   
 13. sukellusvene

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  91
  Tykkäykset:
  0
  Eipä tarvitse olla mikään erityinen radio, että noita puhelimen signaaleja kuulee. Pistä luuri minkä tahansa päällä olevan stereolaitteen viereen niin kuulet milloin ja miten puhelin tietoja välittää.

  Ja minä myös huomasin saman nyt kun sain uuden puhelimen joka tukee GPRS:ää. Ainakin se perinteinen paikannus/tarkistussignaali tosiaan kuuluu menevän GPRS:n, tai kautta.
   
 14. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9436
  Tykkäykset:
  240
  Suhteellisesti voi olla eroja, mutta ne ovat merkityksettomiä käyttäjän näkökulmasta mikäli niitä ei voi havaita normaalissa käyttötilanteessa.
   
 15. Mika84

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/10/03
  Viestit:
  107
  Tykkäykset:
  0
  Saanko kysyä että mistä puhelimesta on kyse?

  Toi Nokia 3230 on mulla vielä testaamatta. Mutta kuten sanoin 6100 toimi perinteisesti ja Sony Ericssonin puhelimet toimi grps:nä ja samsungit myös.
   
 16. sukellusvene

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/5/05
  Viestit:
  91
  Tykkäykset:
  0
  Juurikin SonyEricssonin K750i.
   
 17. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Ehkä siksi, että Käyttäjälle tämä on aivan yhdentekevää.

  Nyt mennään jo yli oman tietoni (kun on vaan kaupallinen koulutus), mutta ymmärrykseni on, että verkko pyrkii coordinoimaan GRPS ja CS paging liikennettä. Tämän se tekee niin, että CS paging lähetetään GPRS paging kanavalla, GPRS liikennekanavalla tai yhteisellä common control kanavalla (CCCH). Näiden järjestelyiden etu on, että järjestelmän ei tarvitse seurata kuin yhtä kanavaa. Jos GRPS ei ole saatavilla tai ei ole päällä jne, CS pagin tehtäneen CS paging kanavalla. Oletan, että havaintosi johtuu siitä, että kaikki paging todella tapahtuu GPRS puolella.  Tästä en ole ihan varma. Mutta kuten jo aikaisemmin totesin en ole mikään asiantuntija.

  GPRS:n puolella paikkatietoa tarvitsee SGSN. Silloin kuin 2G GPRS on ready (idle, standby ja ready) tilassa tietää SGSN käyttäjän paikan soluntarkkuudella. muissa tiloissa asialla ei ole niin väliä. Puhdas arvaukseni on, että myös CS puoli tarvitsee paikkatiedon solun tarkkuudella. Joku viisaampi voi varmasti selittää miten asiat ihan oikeasti ovat.
   

Jaa tämä viestiketju