GPRS:n laskutus + Soneran Open Data

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Sir Hector, 17/11/02.

 1. Sir Hector

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/10/02
  Viestit:
  361
  Tykkäykset:
  0
  Olen ymmärtänyt, että GPRS:ää käyttäessäni maksan vain siirretystä tiedosta. Mutta epäselväksi on jäänyt, että mikä lasketaan siirretyksi tiedoksi. Selväähän on, että esim. polyfonisten soittoäänien lataaminen on tiedon siirtämistä, mutta entäs sitten esim. uutisten tai sään katselu wapissa? Lasketaanko se tiedon siirroksi?

  Entäpäs sitten tämä Soneran Open Data -paketti. Siinähän on tuo noin 6 euron kuukausimaksu, johon sisältyy 1 Mt wapin käyttöä GPRS:llä. Tämä määrän ylittyessä peritään seuraavilta megatavuilta maksu erikseen. Mutta Soneran sivuilla on seuraava teksti:

  "Open Data -palvelun kuukausimaksua vastaan voit käyttää wap-palveluja niin paljon kuin haluat; Soneran wap-palveluiden käytöstä ei peritä datasiirtomaksua 31.12.2002 asti. Kuukausimaksuun sisältyy myös 1 Mt internetkäyttöä gprs-yhteydellä. Internetkäyttöön tarkoitetun datamäärän ylittyessä, seuraavilta megatavuilta laskutetaan erikseen."

  Ymmärsinkö väärin, vai tarkoittaako tämä sitä, että joulukuun loppuun asti saa olla wapissa tuolla pelkällä kuukausimaksulla, eikä tuon 1 megatavun ylittäviltä tavuilta peritä mitään maksua?
   
 2. personal jesus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  5057
  Tykkäykset:
  2
  Puhelinmalli:
  Lumia 1520, 930, 640ds, 435, SGS5mini
  Kyllä se lasketaan, mutta tiedonsiirtomäärä wappaillessa on kohtalaisen pieni.

  Ei peritä maksua ja olisikohan peräti niin, ettei Open Data:lla wappailu kuluta ollenkaan tuota 1 Mt:n kiintiötä. Tuo kannattaa tarkistaa ihan Soneran asiakaspalvelusta.
   
 3. IceDice

  IceDice Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/8/02
  Viestit:
  1094
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  HTC Desire
  Minä ymmärsin siten että saat olla soneran mobileplazassa niin paljon ku sielu sietää (tähän sisältyy myös Uutiset ohjelma). Eli jos wappailet ihan jonnekin muualle niin silloin kyllä laskutetaan.

  Uutisen ja sään katselusta lasketaan myös siirtyvä data, kuitenkin jokainen kirjain sekä kuva vie oman bittinsä joka myös näkyy laskussa.

  Ja viel lopuks; ylimääräiseltä megalta taidetaan laskuttaa n. 2 euroa Open Data -paketissa.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Joka ikinen bitti mitä siirretään GPRS:n yli. eli tietenkin uutiset ym. ja sähköposti ohjelman kättelyt jne.
  Eikun siihen sisältyy 1Mt GPRS data liikennettä ja sitä ei ole rajattu mitenkään WAPiin, vai sanotaanko siellä että vain WAPliikennettä?
  Gprs <wap.sonera.net> yhteyden (APN) kautta menevästä liikenteestä ei laskuteta erikseen Data määrästä ko GPRS liittymätyypillä. Eli voit WAPailla pelkällä kk maksulla edellä mainituilla yhteyksillä niin paljonkuin pystyt (Toki erikseen maksavat palvelut laskutetaan)
  Tuo 1Mt ei kulu tuona aikana WAPailuun ollenkaan vaan voit sen käyttää esim sähköpostiin tai muuhun normaalin GPRS <internet> yhteyden (APN) data liikenteeseen.
   
 5. Otus

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/11/02
  Viestit:
  428
  Tykkäykset:
  0
  Tavallinen wappisivu voisi olla vaikka puoli kilotavua viiva viisi kilotavua(todella iso sivu!). Kolmen kännyruudun kokoinen sivu vie noin yhden kilotavun tilaa. 20x60 kuva on alle 0,2 kilotavua, eli eipä tule paljon liikennettä.
   
 6. Sir Hector

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/10/02
  Viestit:
  361
  Tykkäykset:
  0
  Se 1 Mt on siis internetkäytölle GPRS-yhteydellä. Anteeksi alkukantaisuuteni, mutta onko siis WAPpailu ja internetyhteyden käyttö matkapuhelimella jotenkin eri asia?
  Eli siis joulukuun loppuun asti noilla Soneran WAP-sivuilla voin WAPpailla vaikka 5 tuntia putkeen vain tuolla kuukausimaksulla? Niin ettei mitään lisämaksuja siirretystä datasta tule? Mutta muilla WAP-sivuilla siis laskutetaan tuon 1 megatavun ylittävistä tavuista?

  Eli siis onko WAPpailu ja GPRS-yhteyden dataliikenne jotenkin eri asia? Jos ovat, niin mitkä asiat kuuluvat WAPpailuun ja mitkä internetin käyttöön?
   
 7. personal jesus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  5057
  Tykkäykset:
  2
  Puhelinmalli:
  Lumia 1520, 930, 640ds, 435, SGS5mini
  Tässä tapauksessa, kun Soneralla on tämä Open Data GPRS wap -kampanja, niin ON. Muussa tapauksessa EI. Eli jos käyttäisit vaikka Pro Data GPRS:ää, niin vastaus olisi EI. Silloin kaikki siirretyt tavut laskutettaisiin. Minä taas maksan kaikista tavuista, joita siirrään Radiolinja GPRS:llä, sekä wap- että sähköpostiliikenteen.

  Kaikki liikenne Soneran WAP -GATEWAYN KAUTTA tulee ilmaiseksi tuolla kuukausimaksulla, mikäli et käytä ainoatakaan palvelua, jossa on palvelukohtainen lisämaksu. Ei siis pelkästään Soneran wap -sivuilla.

  EIVÄT ole. GPRS on siirtotie, toinen mahdollisuus siirtotieksi on GSM -data. Sekä wapia että muuta datasiirtoa voi harrastaa kummalla yhteydellä tahansa.
   
 8. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  On.
  Kyllä saat wappailla ihan missä vaan sillä kuukausimaksulla. Poislukien maksulliset palvelut, joista varoitetaan etukäteen.
  Wappailua on wap-gatewayn tapahtuva liikenne. Käytännössä siis sillä puhelimen wap-selaimella tehty liikenne.
  Muuta "internet"-liikennettä on sitten esim. jos käytät puhelinta modeemina (liität tietokoneeseen ja surffaat www-sivuilla tai luet sillä sähköpostejasi etc.)

  EDIT: personal jesus ehtikin jo selittää (paremmin)
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ei.
  Ajattele näin, Soneralla kuuluu tuohon Opendata juttuun kaksi GPRS yhteyttä joihin voit päästä, joiden nimet (vrt puhelinnumerot) ovat "internet" ja "wap.sonera.net" joista jälkimmäinen on vain WAP yhteyksille, ja internet on avoin internetyhteys.
  Tuo kk maksuun kuuluvan Mt:n voi käyttää kumassa yhteydessä tahansa, tosin nyt kamppanian aikana "wap.sonera.net" yhteyden kautta liikkuvasta Datasta ei laskuteta --> ei kuluta kk maksuun kuuluvaa 1Mtavua.
   
 10. Sir Hector

  0   0   0

  Liittynyt:
  28/10/02
  Viestit:
  361
  Tykkäykset:
  0
  Mutta mistä tiedän, että liikenne kulkee Sonera WAP-gatewayn kautta? Kulkeeko tieto sen kautta aina, riippumatta siitä mille WAP-sivulle mene?

  Mistä sitten tiedän, että kumpaako yhteyttä käytän? Olen näistä viesteistä ymmärtänyt, että tämän Open Data -kampanjan jälkeen on aivan sama kumpaako yhteyttä käyttää, ainakin hinnan puolesta. Olenko oikeassa?
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  GPRS yhteyttä et pysty enen käyttään kun olet määrittänyt mitä yhteyttä (APN) käytät eli sillä sen tiedät mitä kautta se menee.
  wap.senera.net APN:n kautta et pääse kuin soneran wap yhdyskäytävään ja sieltä pääsee sitten eteenpäin ja tämä kuuluu siihen kamppaniaan.
  Se mitä ensivuonna sitten tapahtuu näkee vasta sitten, mutta nykyisten hinnastojen mukaan tarjouksen loputtua ei merkitystä, toki jos internet APN:ää haluat käyttää WAPailuun joutuu siltikin käyttään (määrittään) WAP yhdyskäytävää.
   
 12. Kotkis Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/7/02
  Viestit:
  11124
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  IPhone 5S
  Kyllä musta tuntuu, että soveliaan ohjeet meni vähän turhan monimutkaiseksi Taaville, kun en itsekään oikein meinannut tuota tajuta... :(
  Yksinkertaistaen: haet sieltä Soneran nettisivuilta gprs- ja wap-asetukset (tai tilaat tekstiviestitse puhelimeesi) ja wappailet menemään. Kaikki wappailu puhelimellasi kuuluu tämän kampanjan ajan siihen Open Datan hintaan (6,10 eur/kk), lukuunottamatta joitain sisältöpalveluja (esimerkiksi jos haluat katsoa maksullista säätiedotusta, siellä sanotaan että maksaa xx senttiä ja jos hyväksyt se laskutetaan sitten puhelinlaskullasi.)
  Ensi vuoden alusta saat wappailla sen yhden megatavun verran kuukausimaksulla ja sen jälkeen laskutetaan ylimenevästä sitten lisämaksu 2,3736 euroa/megatavu. Mitään asetuksia sun ei pidä eikä kannata vaihtaa puhelimessasi ensi vuonnakaan.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  He!
  En oikein osaa selittää mitä ajan takaa...
  Yritin selittää että GPRS on yksi tapa siirtää dataa.
  Jota verrataan usein ADSLään, Kaapelimodeemiin, wlaniin jne koska ne on mahdollistavat tavallaan "jatkuvan yhteyden" ja paketti pohjaisen tekniikan takia.
  Operaattorien GPRS yhteydessä on sellainen ero perinteisiin jatkuvasti päälläoleviin yhteyksiin että GPRS muodostetaan yhteys aina jonkin valinnaisen yhteyden (APN):n kautta Isoilla operaattoreilla on niitä paljon, mutta normaali kuluttajalle tarjotaan yleensä kahta vaihtoehtoa, perinteistä internet yhteyttä jonka APN nimi on yleensä internet ja WAP yhteyttä jonka nimi on wap, wap.sonera.net jne riippuen miten operaattori on sen nimennyt, näitä vois tavallaan verrata modeemien soittonumeroiksi.
  Jos tilataan wap/mms asetukset tekstiviestillä tulee ne asetukset yleensä niin että käytetään tuota wap käyttöön tarkoitettua APN:ää No tässä tulee ongelmia päätelaitteilla (puhelimilla) joissa on ominaisuuksia joissa tarvittaisiin avointa internetyhteyttä (esim. sähköposti, java ohjelmat, muut ohjemat, pc liityntä jne) tällöin täytyy aina katkaista mahdollinen olemassa oleva yhteys että voitaisiin käyttää toista. Varsinkin MMS asetukset haluavat pitää wapGPRS yhteyden oletuksena päällä kokoajan --> emailin automaattinen tarkastus tökkii.
  Jossain 7650:n tyyppisessä laitteessa tilanne on käytännössä hankalmapi jos siellä pyörii taustalla esim ICQclient tai muu internet yhteyttä tarvitseva ohjelma ja haluat selata WAPia tai lähettää MMS viestin.
  Helpoiten ongelmasta pääse määrittelemällä WAP/MMS asetukset käyttään internet APN:ää (useimpien operaattorien omaan WAP yhdyskäytävään pääsee myös tuota kautta)

  Tämä viesti tuskin yhtään auttaa Taavia ja hän ja monet muut voivat olla välittämättä tästä viestistä, kunhan nyt löpisin :)
   
 14. maikla

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/8/02
  Viestit:
  166
  Tykkäykset:
  0
  Sullahan on Taavi, 3510-puhelin, se tukee ainoastaan WAP-GPRS:ää, eli sillä et voi käyttää muuta kuin sitä WAP-selainta siinä puhelimessa... (normaali surffaaminen netissä tietokoneen avulla ei onnistu puhelimellasi..)
  1Mb:llä saat WAPpailla todella paljon, jos WAP-sivujen koko pitää paikkansa, siis mitä "Otus" kirjoitti...

  Jos sulle on jäänyt epäselväkis mikä laskutetaan siirretyksi tiedoksi, se on kaikki mitä puhelin näyttää ruudullaan, kun WAPpailet... (siis; uutiset, sää... KAIKKI)
   

Jaa tämä viestiketju