Google laittaa digikuvia uusiksi – parempaa laatua tai pienempi tilantarve

Tila
Ei auki vastauksille.

Uutissyöte

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
28.6.2015
Viestit
22417
Reaktiopisteet
216
IMG_0674-700x471.jpg


Google on kehittänyt avoimen lähdekoodin JPEG-algoritmin, joka pienentää tuttujen JPEG-kuvien tiedostokokoa noin 35 prosenttia. Vaihtoehtoisesti kuvien tiedostokoon voi säilyttää ennallaan, mutta algoritmin ansiosta tarjolla on parempi kuvanlaatu. Merkittävää Googlen algoritmissa on, että se on yhteensopiva nykyisten verkkoselaimien, laitteiden, kuvankäsittelyohjelmien ja JPEG-standardien kanssa, kertoo Ars Technica UK.

Googlen uusi algoritmi kantaa nimeä Guetzli. Google Researchin Zürichin-toimistossa kehitetyn algoritmin nimi tarkoittaa sveitsinsaksassa keksiä tai pikkuleipää.

JPEG-kuvien pakkaamisessa voidaan kuvanlaatua ja tiedostokokoa säätää monella tavalla. Guetzli keskittyy pakkauksen kvantisointivaiheeseen, jossa isoja määriä epäjärjestynyttä dataa muutetaan järjestyneeksi dataksi, jota on helpompi pakata pieneen tilaan. JPEG-kuvien kohdalla prosessi muuttaa esimerkiksi vähäisiä värisävyjen muutoksia isoiksi yhteneviksi väripalkeiksi ja voi hukata pieniä yksityiskohtia kuvista.

image00.png

Vasemmalla alkuperäinen kuva, keskellä libjpeg, oikealla Guetzli. Guetzli-kuvassa on vähemmän artefakteja ja tiedostokoko on silti pienempi kuin keskimmäisessä.


Avainsana kuvien pakkaamisessa on löytää sopiva tasapaino sille, ettei kuvista hukata liikaa yksityiskohtia, mutta tiedostokoko saadaan silti pidettyä pienenä. Guetzli käyttää uutta, Butteraugliksi kutsuttua ”psykovisuaalista” mallia, joka määrittää, mitä värejä ja yksityiskohtia voidaan hukata ja mitä säilyttää. ”Psykovisuaalisuus” viittaa siihen, että mallin pohjana on ihmisten kyky nähdä ja erottaa kuvien sisältö.

Guetzlin pääasiallinen tarkoitus on kuvien tiedostokoon pienentäminen, mutta vastaavasti sitä voidaan käyttää myös ihmissilmälle paremmalta näyttävän kuvanlaadun saavuttamiseen. Toiseen avoimen lähdekoodin algoritmiin libjpeg:iin verrattuna 75 prosenttia arvioinneista oli Guetzlin kannalla, Google Research kertoo.

Guetzli on tarjolla valokuvaajille, webmastereille ja muille graafisen alan tekijöille maksutta Githubissa. Monimutkaisemman kvantisoinnin vuoksi Guetzli on kuitenkin kuvien pakkaamisessa hitaampi kuin libjpeg.

Jatka lukemista...
 
Tila
Ei auki vastauksille.
Top Bottom