Gartner: Nokian puhelinvalikoiman puutteet

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja ebo, 1/5/04.

 1. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Lueskelin tämän aamun Talous-Sanomia, jossa kerrotaan Gartnerin analyytikon Ben Wood arvioivan Nokian puhelinvalikoiman puutteita. Tällaisia väitteitä hän esittää:

  * Nokia on tuttu ja turvallinen, muttei enää "cool" eli trendikäs.
  * Nokia ei ole haistanut uusimpia trendejä, esim. simpukkamallit.
  * Nokia on siirtynyt hitaasti 4096:sta 65 000 väriin.
  * Muovikuoret (vaihdettavat) ja kevyet akut (puuttuvat?).
  * Nokia on ollut hidas kamerapuhelimissa ja bluetoothissa.
  * Nokia on keskittynyt liikaa pioneerihankkeisiin, kuten N-Gage, yritysratkaisut jne.

  Mitä olette mieltä näistä? Itse en ole täysin samaa mieltä:

  - Trendikkyydestä en osaa sanoa, kokeilut kuten Nokia 7600 ja 7700 ovat omaperäisiä, mutta itse painotan enemmän käytettävyyttä.

  - 4096 vs. 65k väriä ei liene merkittävä useimmille kuluttajille, mutta esmes Motorolalla ja Samsungilla on kyllä isompia ja kirkkaampia näyttöjä. Moni luulee virheellisesti, että värien määrä on ratkaiseva tekijä. Esmes Nokia 7200:ssa on minusta liian pieni näyttö läppämalliksi.

  - Clamshell-mallit Nokialta ovat kieltämättä puuttuneet, eikä 7200 nähdäkseni vielä täytä tätä aukkoa. Se on liian kallis.

  - Vaihdettavia muovikuoria Nokialla tuntuu olevan eniten kaikista valmistajista?

  - Nokialla on ollut kamerapuhelimia alusta lähtien, ja myös edullisimmissa hintaluokissa.

  - Bluetoothissa Nokia on kieltämättä kitsastellut, esimerkkinä vaikka melko hintava 7200-malli.

  t. tero
   
 2. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Entäs sitten esim. tämä ja tämä? Ostaako noita juuri kukaan, tai joku yleensä nähnyt kenenkään hankkineen tuollaisia?
   
 3. nzip

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  245
  Tykkäykset:
  0
  Minusta lähes täyshuti gartnerilta

  Samassa artikkelissa syytetään nokiaa siitä että se on liian tuttu ja turvallinen ja lopuksi että nokia keskittyy liikaa pioneerihankkeissiin????

  -Simpukkamallit: kaikki eivät kuitenkaan simpukoita kaipaa. Ja esim siemens on saanut myyntiä nostettua ilman (käytännössä!) simpukkamalleja. Toisaalta ilman simpukoita nokia ei ole saanut tarjottua puhelimia niille jotka sellaisen ostaisivat.

  - 4096 vs 65 000: Samaa mieltä kuin ebo, näytön kirkkaus ja koko (sekä fyysinen että resoluutio) ratkaisevat enemmän. Series40 on selvästi vanhentunut alusta näytön koon suhteen. Tuoko nokia sitten uuden sarjan series(50?) jossa on isompi näyttö vai survotaanko series60-luurit pienempiin kuoriin, jää sitten nähtäväksi.

  - vaihdettavia muovikuoria nokialla jo on jo väärissäkin mallisarjoissa. Kuluttajan vaihdettavissa olevat kuoret aiheuttavat helposti enemmän nitinää/natinaa/repsotusta kuin kiinteät kuoriratkaisut - joka johtaa helposti antamaan halvan vaikutelman puhelimesta, mikä ei oikein sovi business/high end luureille

  - bluetooth: esim samsungilla ei vieläkään(?) ole bluetooth mallia! Ja motorolaltakin tuli vasta viime aikoina.

  Mielestäni alamäen takana nokian design/markkinointi. Feature-friikkien ulkopuolella kansan syvät rivit ostavat puhelimensa tasan sen mukaan miltä ne näyttävät ja tuntuvat kädessä. Markkinointihan sen viime kädessä päättää mitka suunnitelluista malleista kannattaa tuoda markkinoille, joten ulkopuolinen ei voi tietää jääkö tyylikkäitä malleja julkaisematta markkinoinnin takia, vai ovatko markkinoille päätyneet mallit kuitenkin suunnittelijoiden utopistisista malleista käytännöllisimmät.
   
 4. X

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  340
  Tykkäykset:
  0
  Minusta Nokian alamäki johtuu taas huonosta suunnittelusta (Lähinnä ulkonäön ja kestävyyden suhteen) sekä huonoista ominaisuusvalinnoista. Esim. Nokia 6230 olisi muuten erittäin pätevä mutta on S40 puhelin joten siltä on ihan turha odottaa mitään muuta kuin se on, mutta näköjään sitäkin on silti moni ostellut mutta silti(Joo oli vähän huono esimerkki mutta tämä oli mun mielipide). Ja sitten vielä Nokia jää yleensä paikoilleen liian usein, esim. Nokia 6610i on aivan turha koska siittä on jo 6220 ja ehkä 6230:kikin on jo seuraajia sille ja sitten vielä on olemassa esim. 6800>6810>6820 joka sarja on aivan turha, tuon keskimmäisen olisi ihan hyvin voinut jättää välistä. Keskittyisivät enemmän eteenpäin menemiseen kuin vanhojen parantamiseen. Lukisivat vaikka näitä foorumeita ne Nokian äijät ja sitten voisi odottaa monille "ihannepuhelinta". Vähän epäselvästi selitin mutta tollain se asia on. ;)
   
 5. Hasa

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/10/02
  Viestit:
  301
  Tykkäykset:
  0
  Viime vuodesta lähtien Noksun muotoilu on mielestäni ollut outoa. Moniko on valmis ostamaan puhelimen jonka näppäimistö on niin sekaisin että numeroita pitää etsimällä etsiä?

  Nokian menestys perustui ainoinaan nimenomaan selkeään skandinaaviseen muotoiluun (esim. 2110), tulevista malleista uuden kommun muotoilu on juuri tätä perinteistä selkeää Nokiaa.

  [​IMG]
   
 6. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  En yhtään ymmärtänyt mitä ajoit takaa. Minusta mimittäin 6230:ssa yhdistyvät hyvä (hillitty) bisneslook, monipuoliset tekniset ominaisuudet sekä kirkas ja sopivankokoinen näyttö.

  Suurin osa puhelimen käyttäjistä ei asentele puhelimeen softaa tai pelejä, joten Series 60 ei sikäli ole pakollinen. Esmes minun tuttavapiiristäni aika suurella osalla on jo Nokia 3650, 3660 tai 6600, mutta olen suunnilleen ainoa, joka on softaa asennellut. Ja minullakin tämä on lähtenyt siitä, että kirjoitan työkseni niistä.

  Itse en henkilökohtaisesti ymmärrä clamshell-vimmaa ja pidän edelleen Nokian perinteistä candybar-muotoilua hyvänä, mutta ainakin osa kuluttajista tuntuu pitävän simpukkamuotoilua "coolina". Enkä puhu nyt teini-ikäisistä lapsista, vaan ihan aikuisista ammattikäyttäjistä.

  t. tero
   
 7. X

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  340
  Tykkäykset:
  0

  No ehkä parempana esimerkkinä(vaikka huono esimerkki tämäkin) kävisi N-Gage QD, suurinosa ostaa vanhan N-Gagen sen takia että siinä on mp3-soitin ja radio. Veikkaampa että QD mallilla olisi 1/4 enemmän ostajia jos olisi Mp3-soitin. Ja itse pidän S60 parempana kuin S40, selkeyden ja monipuolisten ladattavien sovellusten takia. Ja onhan tuo S40 selkeä kanssa mutta itse pidän silti enemmän S60 luureista. Edelleen epäselvästi ilmaisin asian mutta...
   
 8. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Minusta taas S40- ja S60-alustoja ei kannata/voi laittaa paremmuusjärjestykseen, koska ne palvelevat erilaisia tarpeita. Molemmille on kysyntää.

  (Ei esimerkiksi autoissa ole tapana verrata, että pitää enemmän pakettiautoista kuin henkilöautoista, koska niihin mahtuu enemmän tavaraa.)

  t. tero
   
 9. X

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/12/03
  Viestit:
  340
  Tykkäykset:
  0
  No olet tavallaan oikeassa :)
   
 10. Vec

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  463
  Tykkäykset:
  0
  Ei kai se uuden (suuremman) näytön tuominen mitään uutta platformia tarvitse. Ei Series 40:n näytön koko ole fiksattu mihinkään tiettyyn. Tälläkin hetkellä siitä on kolmea variaatiota. Ja kuten Nokia itse sanoo Series 40 White paper:ssä:

  "Series 40 phones implement a number of different user interfaces. The most common user interface in the family has a 12-bit (4,096) color display with 128 x 128 pixel resolution, as found in the Nokia 7210 mobile phone. Series 40 devices also include resolutions of 128 x 160 pixels (the Nokia 6650 imaging phone) and 96 x 65 pixels (the Nokia 3510i mobile phone). Other resolutions may be introduced in the future."
   
 11. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Minusta taas ihan osuva arvio.
  Tuossa menivät vähän metsään. Näkisin Nokian suurimmaksi brändiongelmaksi ns. brändiväsymyksen varsinkin euroopassa, jossa on tultu takapakkia aika kovaa. Eli kun Nokialla on jo vuosia ollut n.50% markkinaosuus, niin porukka on yksinkertaisesti kyllästynyt siihe, että lähes kaikilla on Nokia ja etsivät nyt vaihtelua. Tätä merkin vaihtoa on vielä helpottanut se, että Nokia ei haistanut oikein simpukoiden nousevaa suosiota ja ollut hiukan kitsas kameroiden ja värinäyttöjen kanssa. Tähän brändiväsymykseen on Nokian ongelmaksi aika vaikeata keksiä mitään nopeaa lääkettäkään. Yksi vaihtoehto olisi esim. halppisbrändin tuominen markkinoille ja toinen tietysti on tuoda yksinkertaisesti niin haluttavia luureja markkinoille, ettei tuo brändiväsymys haittaa.
  Niin, eivät kaikki simpukoita halua, mutta yhä useampi varsinkin euroopassa haluaa ainakin sellaista kokeilla. Siemens ei muuten ole kasvattanut vaan tiputti 1Q04:llä kännymyyntiään 16%:lla verrattuna 4Q03:meen. Tämä vielä lisää sitä käsitystä, että simpukoiden kysyntä on ollut kovaa.

  QD:n hahmottamien on näköjään yllättävän vaikeata, kun näkee useita tämänsuuntaisia valituksia. Miksi kukaan ei valita, että esim. 6610i:llä olisi 50% enemmän ostajia, jos siinä olisi mp3-soitin ja muistikortti, kun kerta 6230 jo nuo ovat? Varmaan siksi, että porukka tajuaa, että halvemmissa malleissa ei ole samoja ominaisuuksia kuin kalliimmissa. Miksi tämä on niin vaikeata käsittää kun kyseessä on perus N-Gage ja QD? QD on mielestäni loistava veto Nokialta ja antaa jotain toivoa Nokian pelikännykkäprojektin onnistumiselle.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kyseinen malli on 6610:n seuraaja. 6220 ja 6230 ovat eri tuetteita. 6610i ei kylläkään ole varmaan uusia asiakkaita houkutteleva vaan täydennystä omalle sektorilleen.
  On toki yllättävää että tuohon ryhmään on noin monta tarjokasta, mutta muistettava että 6800 on jo poistunut malli ja 6810:n ja 6820:n välissä on selkeä ero, toinen isompi kooltaan ja käytettävämpi ja toinen pieni ja tällöin olisi vaikea pohtia kumpi olisi parempi jättää pois.
  Eteenpäin menevät tuotteet eivät ole myyviä ja pääsääntöisesti kaikki tuotteet ovat vanhaan pohjautuvia jossain suhteessa. (valmistajasta riippumatta)

  Mielestäni teknisiä ja muita ominaisuuksia löytyy Nokian valikoimasta vähintää se mitä muiltakin, myös BT:n suhteen, BT tuotteita ei ole puuttunut sinänsä, vain tuosta menekki ryhmään se on vasta nyt tullut, koten muutama jo mainitsi että ei sitä muillakaan ole ollut tarjolla SE:tä lukuunottamatta.

  Kameraa on löytynyt joka luokassa ja myös luokassaan kilpailukykyiseen laatuun. ei Symbian koneissa on Nokian malleissa ollut epähoukutteleva tekijä usein näyttö verrattuna joihinkin kilpailijoihin.

  On kuitenkin muistettava että alan tuotejulkaisut ovat olleet valmistaja kohtaisesti syklisiä ja enen suurehkotkin alueellisest markkinaosuus vaihtelut ovat olleet normaaleja, uutta tilanteessa on ollut että moni muu valmistaja on saanut tuotevalikoimansa kuntoon samaan aikaan kun Nokialla ollut tietyssä menekkiryhmässä taantuma.

  Eli näen että Nokian myynnin takkuamisen syy tietyissä tuoteryhmissä on ollut näyttö ja simpukkamallit, mutta kuitenkin katsoisin syynä enemmänkin olevan näyttö, pelkkä simpukka tarjonta tuskin olisi totaalisesti muuttanut tilannetta.

  Kilpailijat jotka ovat menestyneet ovat tarjonneet varsin hyviä näyttöjä jotka tosin ovat olleet asennettu simpukka kuoriin, itse laitteet ovat sinänsä nykyhetken peruskamaa.

  Nokialla on hyvää tarjontaa joka hintaluokkaan, mutta älypuhelimien ovat vielä kuluttajille liian edistyksellisiä, näiden hallukkuuteen on toki voinut vaikuttaa että ovat vaikeampia myydä ja niitä ei tarjota voimakkaasti operaattori tuettuna, ja tähän on vaikuttanut valmistaja omalla suhtautumisellaan.

  Markkinaosuuteen varsinkin suomessa on ilmeisesti varsin paljon vaikuttanut, myyjän saama kate. Nokian tuotteita ilmoitellaan varsin paljona ja niiden katteet painetaa jo siinä alas ja kuluttaja on Nokian osalta hintatietoinen. Myyjä myy palon mielummin muun merkkisen tuotteen paremmalla katteella kuin Nokialaisen nolla katteella, tähän asiaan Nokia ei voi puuttua mitenkään, svh ja tukkuhinnan ero jo nykyisellään antaisi mahdollisuuden tehdä hyvää katetta.
   
 13. kalamake Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  16/4/03
  Viestit:
  606
  Tykkäykset:
  1
  Itellä Motorolan e365 iso 65k näyttö ja vga kamera.
  Käyttöliittymä siinä on perseestä mutta kamera on ihan ok.
  Ja näytössä kuvatkin näyttää kuin tietsikan ruudulla.

  Tarvii vartuu että kummalla tulisi ekaksi vastaava luuri Siemenssillä vai Nokialta. Onhan st60 mutta siinä on surkea kamera vga-kameraksi.

  Ja hintaluokka ja kokoluokka samana. Jos joku tietää vastaavia niin vois laittaa vaikka privaa.
   
 14. mn2346

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/7/02
  Viestit:
  29
  Tykkäykset:
  0
  Henkilökohtaisesti näen suurempana ongelmana sen että yleensäkin kuunnellaan jotakin Gartnerin tms. ns. analyytikkoa (jotka eivät muuten juurikaan analysoi vaan lukevat pressi-tiedotteita ja sitten lähinnä reagoivat). Koko viimeaikainen markkina/pörssi-uutisointi on jostanut siihen että televisioon ja lehtiin täytyy saada näyttäviä otsikoita ja jotain uutta. Todellisella toiminnalla ei ole paljoakaan arvoa.

  Äärimmäisenä esimerkkinä voidaan mainita se etteivät pörssiritykset enää tavoittele omia tavoitteitansa (siis sisäisiä) vaan yrittävät saavuttaa ja arvata mitä markkinat vaativat (siis ulkoisia) tavoitteita. Ongelmaksi tämä muodostuu siinä tapauksessa kun joku on menestyvä niin siltä odotetaan enemmän ja aina seuraavalla kierroksen neljänneksellä tavoitteita hilataan ylös kunnes väistämättä tulee "epäonnistuminen".

  -M
   

Jaa tämä viestiketju