Foorumin perustaminen, rautalankaa.

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja Jussi, 26/12/02.

 1. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  phpbb -pohjaisen foorumin perustaminen ei ole vaikeaa. Seuraa näitä askelia, niin sekin onnistuu. Esittämäni ratkaisut eivät ole ainoita oikeita, eivätkä yksiselitteisesti kaikkein helpoimpia, mutta ainakin homma tällä tavalla toimii eikä maksa pennin latia + pvm internetistäsi.

  1. Sähköpostiosoitteen hommaaminen.

  Ensin tarvitset sähköpostin. Millään hienoilla featureilla sen ei tarvitse leveillä, joten otetaan koko hoito samasta firmasta: Lycos palvelkoon. Tästä painamalla pääset suoraan Lycosin ilmaisen sähköpostin "Sign up" sivulle. Paina siitä ja täyttele vaadittava informaatio. Tämän jälkeen sinulla pitäisi olla toimiva sähköpostiosoite jonka käytön voit huoleti rajata foorumillesi.

  2. Foorumisofta on mutkikas valinta.

  Foorumisofta. Valikoimaa riittää, hyviä ja huonoja ja näemmä toimimattomia. Kuten kaikki tästä Esan viisaasti valitsemasta softasta, phpbb on toiminut ilmeisen moitteetta ja pystyy käsittelemään paljonkin liikennettä sekä valtavia viestimääriä. Painamalla tästä pääset lataamaan foorumisoftan koneellesi. Tallenna se tässä vaiheessa kovalevyllesi ja pura .zip -paketti johonkin hakemistoon.

  3. Kotisivutilaakin tarvitaan.

  Koska valitsimme MySQL -tietokantaa hyväkseenkäyttävän foorumisfotan, niin tarvitsemme sitä ominaisuutta tukevaa kotisivutilaa. Tämä yleensä on vaikea homma, sillä ns. free hosting -palvelut tuppaavat olemaan sittenkin maksullisia, liian hitaita, ei MySQL-tukea tms. ikäviä ominaisuuksia. Lycoskin on kohtuullisen hidas (tosin valitettuani asiasta on nopeus parantunut huomattavasti) eikä aina toimi, mutta on osoittautunut vähiten huonoksi vaihtoehdoksi. Ainakaan se ei maksa mitään ja täyttää vaadittavat ominaisuudet, kuten mm. ftp-tiedonsiirtotapa. Painamalla tästä pääsetkin kivasti suoraan "sign up" -vaiheeseen. Täyttele jälleen vaadittavat tiedot ja käytä mielellään juuri avaamaasi sähköpostiosoitetta, näin pystyt pitämään kaikki foorumiin liittyvät mailit samassa osoitteessa ja helposti hallinnassa. Myöskään turhia mainoksia ei ala tipahtelemaan henk.koht. "pääsähköpostiisi". Pian sinulla pitäisi olla myös tarvittavaa sivutilaa. Rekisteröityminen ja tilin luominen kestää yleensä hetkisen, jopa päivän verran joten hoppuilla ei kannata. Rekisteröitymisen eri vaiheissa vastaanotat useitakin eri sähköpostiviestejä ja yksi niistä sisältääkin jatkossa tarvittavaa tietoa a) käyttäjätunnus ja salasana b) ftp-palvelimen tietoja joten näitä ei kannata liian kiireisesti poistella.

  4. Sivut nettiin.

  No niin. Nyt on kotisivutilaa ja softa koneella. Tämä kun ei vielä päästä keskustelua vauhtiin, niin pitää nyt alkajaiksi saada softa nettiin. Se tapahtuu ftp:llä. Ftp on tiedonsiirtoprotokolla, jolla sivujen siirto nettiin käy suhteellisen kivuttomasti. Tässä yksi esimerkki ilmaisesta (tosin evaluation copy, eli toimii vain kuukauden ilmaiseksi=) ja suositusta ftp-ohjelmasta jolla voit sivut siirtää. Asenna CuteFTP koneelle ja käynnistä ohjelma. Sinulta kysytään sivujesi palvelimen tietoja ja näihin kysymyksiin osaat vastata rekisteröitymisvaiheen lopuksi vastaanottamasi sähköpostin sisältämien tietojen perusteella. Täytä vaadittavat kohdat ohjelmaan ja yhdistä Lycosin palvelimelle. Nyt sitten hae koneeltasi se hakemisto jonne olet phpbb-softan purkanut ja maalaa kaikki tiedostot sekä alihakemistot ja paina UPLOAD (tai sitä tarkoittavaa nappia). Nyt tiedostot alkavat siirtyä nettiin. Kun kaikki tiedostot ovat serverillä, kaiva koneellasi olevasta phpbb-hakemistostasi installointia koskeva tiedosto ja avaa se. Täällä kerrotaan, että sinun pitää antaa muuttaa oikeuksia (etsi sanaa CHMOD ohjeesta) jollekin hakemistolle. Kun löydät hakemiston nimen niin mene takaisin cuteftp:hen ja etsi se hakemisto serveriltä ja paina hiiren oikeaa nappia. Valitse valikosta CHMOD ja muuta numerot sellaisiksi kuin ohjeessa neuvottiin.

  5. Asennus alkakoon!

  Kivaa. Ollaan jo pitkällä. Seuraavaksi alkaa työskentely netissä. Kuten phpbb-asennusohjeessa kerrottiin, valitse osoitteeksi rekisteröimäsi Lycosin kotisivu-osoite ja lisäksi ftp:llä tekemäsi hakemisto jossa sijaitsee tiedosto install.php (tai jotain sinnepäin, tämäkin lukee installaatio-ohjeessa). Nyt foorumisofta käynnistyy ensimmäisen kerran ja avaa näkyville pitkän listan kysymyksiä joihin sinun täytyy vastata. Lähes kaikkiin esitettyihin kysymyksiin löytyy vastaus vastaanottamistasi sähköpostiviesteistä kotisivutilan rekísteröinnin yhteydessä tai palveluntarjoajan support-forumeista. Kun vastaat jokaiseen tarvittavaan kohtaan oikein, niin foorumisofta alkaa asentua. Asennuksen päätyttyä taas cuteftp:llä muuttamaan tuota CHMODIa uudelleen, tällä kertaa takaisin alkuperäiseksi (joka taitaa olla 755, ellen väärin muistele).

  6. Loppu häämöttää, vai häämöttääkö sittenkään?

  Sitten vain foorumillesi! Mikäli kaikki on mennyt oikein (eli käytännössä aika teoreettinen tilanne...) niin foorumisi login-sivu aukeaa! Jee! Ei muuta kuin kirjaudut sisään ja valitset alalaidasta "Goto administration panel" ja alat vääntää ja kääntää erilaisia asetuksia mielesi mukaan. Miksi ei tämä loppuisi tähän? No siksi, että kun olet saanut foorumin toimimaan, niin phpbb:n sivuilta löytyy nippukaupalla vielä "lisäosia" joilla voit muokata bulletin boardiasi erilaiseksi. Kun pääset vauhtiin niiden asentelussa, niin muukin foorumin ylläpito-homma on varmasti tullut jo tutuksi, mutta se on eri tarina se...

  Eiköhän näillä turinoilla saada Condafoorumikin auki ennen juhannusta! (Wink wink)
   
 2. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Ylös, kun on ajankohtainen enkä jaksa kirjoittaa uudelleen.
   
 3. Conda Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/8/02
  Viestit:
  5327
  Tykkäykset:
  0
  No sieltähän se pompsahti.. :)
   
 4. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Nostin erästä muutakin varten.
   
 5. Conda Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/8/02
  Viestit:
  5327
  Tykkäykset:
  0
  No kohtahan on enemmän foorumeja kuin topicceja... :)
   
 6. manni

  manni Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  629
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  iPhone 4
  Voisin väittää, että ennen raskaan forumin perustamista omalle servulle kannattaa kokeilla käyttämällä jotain remotely hosted forumia siinä mielessä, että saako forumia toimimaan siten, että ihmiset olisivat kiinnostuneita siitä. Ei ole kovinkaan mielekästä käyttöä paljon työta vaatineelle forumille se, että huomaa, ettei mahdollisia postaajia ilmesty sinne.
   
 7. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Pistetääs taas reply, niin ei häviä koko topicci. =)
   
 8. djj Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/03
  Viestit:
  2742
  Tykkäykset:
  0
  Aika hyvin sanottu: "rautalankaa".. heh heh!
   
 9. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Joo, kirjoitin lisää rautalankaa (tai oikeastaan vain paremmin kirjoitettuna) tänne, jos ohjeelle on käyttöä.
   
 10. Canis lupus

  Canis lupus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/7/02
  Viestit:
  2945
  Tykkäykset:
  0
  Hyvä!
  Tekemäsi ohjeet on kyllä niin selvät että niillä ei voi olla saamatta foorumia pystyyn.Suurin ongelma on juuri palvelimen löytyminen.
   
 11. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Niin ehdottomasti on. Näitä palvelimia olen itse kokeillut:

  Lycos on kohtuullinen, ehkäpä paras "yleisistä" ilmaistarjoajista. Välillä käyttökatkoksia ja välillä hidas, mutta valitettuani support-foorumissa nopeudet ovat parantuneet. Jos lisää suomalaisia valittaa, niin ehkä saa tännepäin vielä lisää kaistaa. Muutamia pikku-puutteita kuten MySQL-Admin-ohjelman puuttuminen, muttei mitään vakavaa. Ftp-upload, mainos sivuille (joka ei kuitenkaan näyt phpbb-foorumissa) ja aivan suorastaan hirvittävä osoite tyyliin http://members.lycos.co.uk/user, mutta toimii yhdessä tk-domainohjauksen kanssa esim. www.user.tk.

  Portland on myös englantilainen palvelin, erittäin hidas eikä nopeudet tunnut muuttuvan miksikään muuta kun kellonajan mukaan. Eli kun englannissa nukutaan niin kannattaa surffata foorumillaan. Portland ei anna suoranaista MySQL-tukea (eikä varsinkaan MySQL-adminia) vaan sieltä voi foorumia varten erikseen pyytää PortlandSQL -tietokantaa käyttöönsä joka korvaa MySQL:n. Osoite muotoa http://user.port5.com, eli huomattavasti siedettävämpi kuin lycosilla. Tännekkin voi hommata .tk-domainohjauksen.

  Sitten on lista eri palvelimia jotka kyllä täyttävät minimivaatimukset, mutten ole koskaan kokeillut:
  Xoasis
  Netfirms
  Sekä sitten tietenkin vähemmän tunnettuja ja jopa yksityisten pitämiä palvelimia joista usein saa parempaakin/yksilöidympää palvelua kuin näistä.
   
 12. Guest Vieras

  0   0   0

 13. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Ilmaista sivutilaa haluavalle ei, koska SQL ei kuulu tuolla ilmaispalveluun. Ellen aivan väärin muistele, niin tuohon ilmaispalveluun ei kuulu myöskään ftp-upload, vaan joudut lataamaan jokaisen tiedoston kerrallaan selaimella palvelimelle.

  Tietoisku: phpbbn asennusta varten joudutaan uploadaamaan 296 tiedostoa 18 kansiossa perusasetuksilla. Jos halutaan esim. lisää avatareita, hymiöitä tai eri templateja niin määrä voi moninkertaistua jopa tuonne 1500 paikkeille.
   
 14. Guest Vieras

  0   0   0

  Käyköhän Htv:n Welho -nettiliittymän mukana tullut kotisivutila foorumin perustamiseen? Hmm.. Harmi vain että siinä osoitteessa näkyy sukunimi! :O)
   
 15. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Hui hirvitys.

  Jos se tupee php-tiedostoja ja käytettävissä on mysql-tietokanta niin se onnistuu. Käy possu lukemassa signaturestani ohjeita, olen yrittänyt vääntää mahdollisimman rautalangasta.

  E: tuleeko foorumisi nimeksi "sikala" "karjula" "lätti" vai "karsina"?
   
 16. Guest Vieras

  0   0   0

  Eiköhän tämä Matkapuhelinfoorumi riitä! :O)
   
 17. Conda Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/8/02
  Viestit:
  5327
  Tykkäykset:
  0
  Heh, tiedän yhden jonka sukunimi on Lätti. :) No onhan noita Karjuloitakin kai olemassa (muuallakin kuin Ville Vallattomassa) :)
   
 18. --- Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  1690
  Tykkäykset:
  1
  Ville Vallattomassa se on KarjuNEN
   
 19. Jousi

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/1/03
  Viestit:
  161
  Tykkäykset:
  0
  Osaiskohan joku sanoa että paljonko tuollainen foorumi tarvitsee palvelintilaa esimerkiksi tälläisessä käytössä kuin tämä matkapuhelinfoorum? Viestejä kuitenkin on aika paljon.
   
 20. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Asennusvaiheessa n. kolme megaa, mutta esim. avatar-kansion mahdollisesti paisuessa tai asennettaessa useampia tyylejä kannattaa sivutilaa olla paljonkin enemmän. Nykyään joku 30 tai 50 megan hommaaminen on aika helppoa, joten sen verran ainakin suosittelen. Jos on uhkana, että foorumista tulee kovin suosittu, niin parisataa megaa voi olla ihan asiallinen. Esan foorumi vienee jotain 100-110 megan paikkeilla? Ei olekkaan varmuuskopiointi ihan muutaman sekunnin juttu...

  Edit: Kävin vilkaisemassa MP-foorumin statistiikkaa, tietokannan koko vähän yli 95 megaa, joten hyvin vie tilaa... No, ~70000 viestiä ja ~3200 käyttäjätietuetta.
   

Jaa tämä viestiketju