Finnetin rivit rakoilevat

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja petepu, 3/1/07.

 1. petepu

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/3/04
  Viestit:
  41
  Tykkäykset:
  0
  Lainaus Startelin ja STT:n uutisista:
  Kuusi yhtiötä on eronnut paikallisten puhelinyhtiöiden edunvalvontajärjestöstä Finnet-liitosta. Enfo, Finnet, Lohjan Puhelin, Lännen Puhelin, Oulun Puhelin ja Päijät-Hämeen Puhelin päättivät vuoden lopussa jättää järjestön. Yhtiöt aikovat ryhtyä yhteistyöhön edunvalvonnassa.
   
 2. aimo Vieras

  0   0   0

  Näyttää Finnet entistä enemmän jakautuvan kahteen, isot vastaan pienet.
   
 3. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Mitähän tuo toimenpide käytännössä tarkoittaa? Edunvalvonta? Operaattoreiden edunvalvonta vai mistä on kysymys? Edunvalvontaa kun on monenlaista...
   
 4. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2345
  Tykkäykset:
  24
  Siis puhelinyhtiö Finnet lähti Finnet-liitosta? Eivät enää hämäävämpiä nimiä keksineet :D
   
 5. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Rivit ovat rakoilleet jo vuosia, oikeastaan aika ihme että kesti näinkin kauan ennen kuin ryhmä jakaantui.
   
 6. aimo Vieras

  0   0   0

  Finnet Oy on ostanut pieniltä maakunnan puhelinoperaattoreilta puuttuvan yhden kolmasosan sen gsm-verkosta. DNA omisti ennestään kaksi kolmasosaa gsm-verkostaan sekä 3g-verkon kokonaan.

  Uutinen kokonaisuudessaan
   
 7. Mokamies

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/12/03
  Viestit:
  973
  Tykkäykset:
  0
  Finnet-leirin riidoista DNAn suhteen saattaa kehittyä hyvinkin mielenkiintoinen riita. Vielä kun tähän yhdistetään pakostikin tulevat muutokset terminointimaksuissa niin koossa on kunnon sopan ainekset. Miten kauan DNAn taustajoukoilla riittää siinä vaiheessa intoa lypsää rahaa riitaiseen yhtiöön, kun tulos valahtaa mahdollisesti tappiolle?
   
 8. aimo Vieras

  0   0   0

  Hyvin on intoa aiemmin riittänyt, vaikka tappiota on tehtailtu miljoonia. Itseasiassa kulunut vuosi oli vasta ensimmäinen ei-tappiollinen DNA:n historiassa.
   
 9. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1477
  Tykkäykset:
  0
  Mites nyt olikaan? Menikö RSLCom nimi kaupan myötä Hämeen puhelimen kautta Aina Comille vai jäikö se vielä Finnet Oy:n käyttöön? Ainakin taannoin Finnet osti RSLComin itselleen, no ainakin yhteistyönkautta sulautti sen. Kuitenkin jos markkinoille tupsahtaa jälleen RSLCom, saattaa moni normaali kansalainen vierastaa tuota yritystä. Valitettavasti Aina tai Armas taitaa myöskin olla liian etäinen nimi. Mutta se taisi sittenkin olla Hämeenlinnalais konsernin tuotteita ja en pidä sitä päällimmäisenä ratkaisuna että tuon kanssa laitetaan hynttyyt yhteen.
   
 10. Mokamies

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/12/03
  Viestit:
  973
  Tykkäykset:
  0
  Juu ensimmäinen voitollinen vuosi ilmeisesti heille tulossa. Tosin terminointimaksut muuttuvat väkisinkin vapaaehtoisesti tai viranomaissäätelyllä ja siinä vaiheessa DNA pamahtanee taas pakkasen puolelle.
   
 11. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Mahdollisesti lisää tappioita on luvassa, niin kuin Mokamieskin totesi...Alkaa selviämään kuvio, Finnet liitosta irronneet paikalliset operaattorit omistavat DNA:stä yli 50%, joten heillä on päätäntävalta jatkossa DNA:n suhteen.
   
 12. Celleri

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/8/04
  Viestit:
  903
  Tykkäykset:
  5
  Lännen Puhelimen toimitusjohtaja Tapani Mikola kuittaa lyhyesti, että puhelinyhtiöillä on erilaiset näkemykset yhteisestä edunvalvonnasta.

  – Me haluamme kehittää liiketoimintalähtöisesti valtakunnallisia toimintoja.

  Valtakunnallisilla toiminnoilla Mikola tarkoittaa gsm-operaattoria DNA:ta ja yhteistä valtakunnallista Finnet-verkkoa.
   
 13. axu

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  210
  Tykkäykset:
  0
  Kun pääkaupunkiseudulle perustettiin Finnet Com Oy, se osti RSLComin ja toimi käsittääkseni samoissa tiloissa Espoossa. Kun Aina Group osti taas puolestaan Finnet Comin, niin tuli siitä Aina Com. Nyt Aina Comista tulee kait pelkkä Aina tjsp. olin Taloussanomista lukevinani.

  Olihan tuo Finnet leirin hajoaminen ennustettavissa ja välit koko viime vuodenkin aikana olivat mielenkiintoiset. Kun verkot saadaan DNA:lle, saavat he jälleenmyyjinä kertakorvaukset myydyistä liittymistä.
   
 14. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  DNAn tulos oli Kauppalehden mukaan viime vuonna noin 40 miljoonaa euroa eli tuskinpa firma sentään tappiolle menee, vaikka terminointimaksut pienenee. Toki tulosvaikutus on merkittävä.
   
 15. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tuo 40 milj. € saatiin aikaiseksi keinotekoisesti siten, että verkko vuokraavat yhtiöt vähensivät radikaalisti verkosta perimäänsä vuokraa. Kärjistetysti sanottuna siis paikalliset puhelinyhtiöt ottivat tuon mainitun summan takkiin kollektiivisesti saadakseen dnan näyttämään voitolliselta. dnan näkökulmastasta tämä oli hyvä juttu, tulosta on huomattavasti helpompi tehdä jatkossa kun verkkoa saa halvemmalla. Toisaalta taas terminointimaksut pienevät nyt pakosti joten mielenkiintoista nähdä miten paljon tulos heilahtaa...vai subventoidaanko taas. Nythän dnan omistavat yhtiöt hankkivat koko Finnetin GSM-verkon haltuunsa joten pelivaraa subventoinnissa on periaatteessa vieläkin enemmän.
   
 16. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Harrastaahan muutkin yhtiöt, ainakin Saunalahti, erilaisia kikkailuja ja keinotteluja joten miksi nostaa äläkkää tuostakaan?
   
 17. axu

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  210
  Tykkäykset:
  0
  Operatiivinen tulos oli hienot 40 miljoonaa euroa, mutta todellinen nettotulos jäi pakkaselle käsittääkseni noin 10 miljoonaa. Tämä johtuu nimenomaan siitä, että DNA lunasti itselleen nämä verkot, joiden kauppahinta on lehtien mukaan "50-60" miljoonaa euroa. Mitähän kikkailua tuossa oli? Tulos kääntyi positiiviseksi viime vuonna nimenomaan sillä, että verkot siirrettiin osittain DNA:lle ja vuokranmaksu loppui, se korvattiin komissioilla py:lle. Tämä veto oli järkevä, sillä pikku hiljaa luovutaan aivan liian ylimonimutkaisista omistus- ja hallintakuvioista. HPY-Radiolinja-Elisa kuvio siis toistuu :)
   
 18. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Eikai tässä kukaan ole toimenpiteen järkevyyttä kyseenalaistanutkaan nyt kun Finnetin tilanne on se mikä on. Varmasti aikanaan osuuskuntaa muistuttava omistusmuoto on ollut käytännöllinen, mutta yhtiöiden välien hierryttyä on luonnollisesti parempi keskittää omistus kiinnostuneille. Mutta ilmaiseksi se ei ole käynyt kuten olen yrittänyt osoittaa, "leikkirahaa" on palanut aika mukavasti tässä muutoksesta. Ei se raha missään puussa kasvaa vaan on poissa jostakin muusta. Mistä sitten tarkemmin ottaen, se on vaikea sanoa.

  Itse en kyseistä toimenpidettä kikkailuksi sanoisi, mutta julkisuudessa annetut hehkutukset dnan hyvästä tuloksesta ja kilpailukyvystä ovat hieman kyseenalaisia kun plussalle pääsy on lyhyellä tähtäimellä lähes kokonaan näiden omistusjärjestelyiden ansiota. Eli käytännössä tulosta on subventoitu rankasti. dnalla on mahdollisuudet nousta aidostikin plussalle näiden muutosten ja kevyen organisaation avulla, mutta jatko näyttänee mihin suuntaan he aikovat loppujen lopuksi siirtyä.
   
 19. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Olisiko vielä jotain laskelmia, jossa näytät toteen väitteesi? Eli esim. vuoden 2006 tuloslaskelma ja näytät sitten siitä ne erät, joilla tulosta oli kaunisteltu. Tämä vain siksi, että yleensä asiat kannattaa perustella eikä vain heittää tokaisuja ilmaan.
   
 20. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Ei ole laskelmia, olen tehnyt päätelmäni mm. Kauppalehdessä ja muissa luotettavissa sanomalehdissä olleiden artikkeleiden ja tietojen pohjalta. Olen myös painottanut, että olen tarkastellut asiaa lyhyellä tähtäimellä. Lähes kaikki suuret yritykset/konsernit harrastavat joskus tällaista "varainsiirtoa", joten en laske sitä mitenkään tuomittavaksi tai poikkeavaksi toiminnaksi ellei siitä tule käytäntöä. Olen todennut, että kuluja mainitusta toiminnasta on tullut ja niitä kuluja ei kukaan ole pois taikonut vaan ne on joku kyseisen organisaation piirissä tulokseensa tavalla tai toisella sisällyttänyt. Kannattaa myös muistaa, että verkon vuokramaksuja alennettiin reippaasti "yhteisellä" päätöksellä jo ennen kuin kuin ryhmä rämä päätti lunastaa verkot dnalle Finnetistä lähtemisen kunniaksi. (Karrikoitu, kärjistetty kuvaus.) Voi vain arvailla miten paljon tämä alennus on vaikuttanut verkon arvottamiseen ja lunastushintaan...jälleen maksajana muu taho kuin dna.

  Kuten sanottua, niin asiaa voidaan tarkastella joko vain dnan näkökulmasta tai Finnetin ja puhelinyhtiöiden näkökulmasta. Minusta tässä vaiheessa jälkimmäinen näkökulma on vielä oikeampi. Jatkossa omistusjärjestelyjen toteuduttua voimme ottaa ensiksi mainitun näkökulman ja katsoa parin seuraavan vuoden aikana miten dna pärjää omillaan - olettaen ettei lisäpumppauksia yhtiöön tai sen omistuksiin tehdä. Nyt valettu perusta ainakin näyttää hyvältä, joten kannattavan bisneksen teon pitäisi olla mahdollista pitkällä tähtäimellä.

  Myönnän että näissä hahmotelmissani osa on spekulaatiota, mutta se on julkisuudessa mediassa kerrotuista tiedoista (mielestäni realistisesti) johdettua. Minun puolestani joku voi ruotia niin halutessaan tilinpäätöksen ja esittää toisensuuntaisen mielipiteen, mutta ei siellä tilinpäätöksessäkään aivan kaikkia asioita sanota tai erotella pilkuntarkasti.
   

Jaa tämä viestiketju