Mobiili.fi Facebook paljasti Messenger-uudistuksen: yritykset tulevat botteina keskustelukumppaneiksesi

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 12/4/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2142
  Tykkäykset:
  4
  ”Tänään teemme jotain erilaista: puhumme seuraavan 10 vuoden suunnitelmistamme”, totesi Facebookin perustaja Mark Zuckerberg noustuaan Facebookin F8-kehittäjäkonferenssin avajaistilaisuuden lavalle.

  Zuckerberg aloitti puhumalla maailman muuttamisesta Facebookin uusien tuotepaljastusten sijaan. ”Me Facebookilla olemme edustaneet avoimuutta ja yhteydenpitoa, mutta kun kuljen maailmalla näen esimerkkejä maailman kääntymisestä joillakin alueilla toiseen suuntaan – kohti sulkeutumista, kauppasaartoja ja esimerkiksi internetin sulkemista”, totesi Zuckerberg. Facebook aikoo kuitenkin jatkaa valitsemallaan tiellä. ”Meidän tekemämme työ on tärkeämpää kuin se on koskaan aiemmin ollut.”

  [​IMG]
  Facebookin 10-vuotisvisio.


  Facebook-pääsovelluksen rinnalla muiden merkitys on kasvanut. Messengerin ja Facebookin myös omistaman WhatsAppin kautta lähetetään jo päivittäin 60 miljardia viestiä verrattuna globaaliin noin 20 miljardiin päivittäiseen perinteiseen tekstiviestiin.

  [​IMG]
  Messenger Platform, eli bottialusta, on Facebookin suurin uutinen F8:ssa.


  Nyt Messengeriin, jolla on yli 900 miljoonaa aktiivista kuukausikäyttäjää, Facebook tuo jatkossa lisää myös viestintää yritysten kanssa. Kyse on niin sanotuista boteista, automatisoiduista palveluista, jotka toimivat keskustelun omaisesti ja tuovat erilaisia toimintoja osaksi keskustelua. Zuckerberg esitteli muun muassa keskustelevaa CNN:n uutispalvelua sekä kukkien tilauspalvelua varhaisina esimerkkeinä Messenger Platform -alustan ensimmäisistä tulokkaista.

  Keskustelupalveluihin tulevat botit ovat tällä hetkellä teknologia-alan hype-käyrän huipulla. Facebookin ohella botit ovat mukana jo esimerkiksi Kikissä, Telegramissa sekä yritysviestinnän Slackissa. Pidemmältä ajalta palvelujen tuonti osaksi keskustelusovelluksia on trendinä tuttu jo Aasiasta, LINEstä sekä Kiinaa hallitsevasta WeChatista. Myös Microsoft käytti hiljattain valtaosan oman Build-kehittäjäkonferenssinsa avajaisesityksestä bottien rakennustyökalujen esittelyyn.

  Facebookin vahvuuksia bottitaistossa ovat sen keskustelupalvelujen erittäin suuri käyttäjämäärä sekä Facebookin perustan muodostavat henkilötiedot.

  [​IMG]
  Kukkia voi tilata keskustelemalla Messengerissä botin kanssa.


  Messenger-bottien ohella toinen merkittävä panostusalue Facebookille ovat live-videot. Facebook toi hiljattain mahdollisuuden julkaista live-videoita sovellukseensa ja on tuonut videoita esiin näkyvästi palvelussaan. Uusi avaus on oma videovälilehtensä, joka kokoaa videoita yhteen paikkaan Facebook-sovelluksessa.

  Lisäksi Facebook avaa Live APIn kehittäjille. F8-lavalle Zuckerbergin kaveriksi lennähtikin DJI:n drone-lennokki, joka lähetti live-videokuvaa Facebookiin.

  [​IMG]
  DJI:n drone lavalla Zuckerbergin kanssa lähettämässä live-videota Facebookiin.

  [​IMG]
  Facebook visioi tulevaisuutta, jossa virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus tulevat pienemmmäksi ja pienemmäksi, kuten tässä näkyviin laseihin.


  Sekä Messenger-botit että live-videot kuuluvat Facebookin visiossa 5-vuotiskategoriaan. Pidemmällä aikasihdillä eli 10 vuoden vision täydentävänä palasena Zuckerberg puhui uusista yhteystavoista, joilla maailman köyhempiäkin alueita voidaan tuoda verkkoon, keinoälystä (AI) uusien palvelujen mahdollistajana sekä virtuaali- ja lisätystä todellisuudesta (VR ja AR), jossa Facebook on vahvasti mukana Oculuksen kautta. Riftin toimitukset ennakkotilaajille alkoivat muutama viikko sitten, ja tänä vuonna tulossa ovat vielä kosketusohjaimet virtuaalilasien kanssa käytettäväksi. Toistaiseksi Rift on vasta lähinnä peli- ja sisältöväline, mutta Facebook visioi VR:stä myös sosiaalista kokemusta.

  [​IMG]
  Pienempänä uudistuksena Facebook tuo myös tallennusnapin, joka voidaan liittää tykkää-napin tavoin verkkosivuille. Nappia painamalla haluamansa jutut (kuten vaikkapa Mobiili.fin artikkelit!) voi jatkossa merkata muistiin Facebookiin ja palata niihin myöhemmin.


  Se, milloin Facebookin nyt esittelemät uudistukset, kuten Messenger-botit, todella nähdään täällä Suomessakin asti, on kysymysmerkki. Monesti Facebookin esiteltyä uusia asioita, on se tuonut ne aluksi tarjolle vain Yhdysvalloissa tai muutamilla valituilla markkinoilla. Esimerkiksi viimeaikaisista Messengerin uudistuksista Uber-kyydin tilaus keskusteluista onnistuu vasta Yhdysvalloissa kuin myös Facebookin tuore Notify-ilmoitussovellus on tarjolla vain jenkkiyleisölle.

  Lisäksi vahvasti tekstiperustaisten bottien marssia Suomeen vaikeuttavat vielä pieni kielialue sekä suomen kielen vaikeus. Esimerkiksi Applen Siriäkin saatiin suomeksi odotella vuosia.

  Aivan viime aikoina Facebook on ollut otsikoissa muun muassa luvuista, jotka kertovat henkilökohtaisten päivitysten jaon palvelussa olevan laskussa. Facebookin käyttäjämäärä sekä käyttö on kuitenkin ollut yhä jatkuvassa kasvussa useita vuosia pinnalla olleista epäilyistä huolimatta.

  Facebookille on kuitenkin kasvamassa vakavimmin otettava haastaja ehkä koko sen historiassa. Facebookille monet tärkeät kehityskohteet ovatkin nyt kilpailua Snapchatia vastaan. Toisin kuin Instagramin ja WhatsAppin, Facebook epäonnistui ostamaan Snapchatin, josta on sittemmin kasvanut yhä varteenotettavampi vaihtoehto Facebookin hegemonialle mobiilina ajantappo- ja viestintäsovelluksena. Facebook on apinoinut viime aikoina jippoja Messengeriin Snapchatista. Messenger-bottialusta on kuitenkin Facebookilta toisaalta avaus alueelle, jolla Snapchat ei ainakaan vielä ole mukana.

  Merkittävä muutos Facebookissa viime ajoilta on myös uusien reaktioiden ilmestyminen pelkän tykkäyksen rinnalle helmikuussa.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju