Fööni pöllittiin, kysymys IMEI-mustasta listasta

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja joona78, 14/1/05.

 1. joona78

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/8/04
  Viestit:
  7
  Tykkäykset:
  0
  Eilen sitten vietiin (eka kerta mulle muuten) känny takintaskusta... Kyllä nyt syö miestä. Tein yöllä sähköisen rikosilmoituksen ja täältä hyviltä foorumeilta sekä operaattorini aspasta opin että kun faksaa kopion rikosilmoituksesta operaattorille niin IMEI menee mustalle listalle ja käyttö estyy, tai ainakin vaikeutuu suuresti. Täältä löytyi vain suht vanhoja viestejä ja niissä moni väitti että tuo mustalista-ilmoitus _yhdelle operaattorille_ ei riitä jos haluaa estää kaikkien SIMmien käytön, vaan pitäisi erikseen faksata rikosilmoitus kaikille operaattoreille. Aspa kyllä vakuutti että tieto pelkästään heille riittää, mutta miten on? Onko porukalla varmaa, uutta tietoa asiasta..? Eli jos faksaan vain omalle opskalle, niin voinko olla varma että puhelimeni vohkinut halveksittava rotta ei sitä pysty käyttämään...?

  Ja onko joku saanut yllättäviä, mukavia puheluita poliisisediltä ja puhelimensa takaisin ikinä koskaan? Rohkaisevat kokemukset auttaisivat juuri nyt... =)
   
 2. kouhio

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  3/3/03
  Viestit:
  370
  Tykkäykset:
  1
  Kaveriltani hävis luuri, ja kyseli tuota samaa seikkaa. Ja sanottiin että kyllä se imei pitää ilmoittaa kaikille operaattoreille. Tosta on aikaa noin 3 kuukautta, en tiedä sitten onko sen jälkeen muuttunut.

  Muutos siihen ainakin pitäisi saada jos ei ole tullut, että vain yksi ilmoitus imeistä riittäisi estämään puhelimen käytön.

  Vaikka toisaalta, jos vähänkin näkee vaivaa niin ei ole väliä onko puhelin lukittu vai ei. Mutta nämä asiathan ei tänne kuulu..
   
 3. Raikke Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/10/04
  Viestit:
  419
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  S3, Sonera
  Kun luurissa on PIN kysely päällä ja se toinen kysely, että kun sim vaihdetaan, kysytään suojakoodia, niin mitä väliä?
  Nuohan on aina oletuksena luureissa päällä, jos vähänkin viitsii ajatella.
  Varastetut luurit menee käyttöön Venäjälle ja Viroon. Ei siinä mustatlistat paljon paina.
  Ei tosin kooditkaan, muualla kuin Suomessa.
  Lista toimii Soneralla, muut ei välitä.

  -RaS-
   
 4. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Suojakoodin avaaminen ei ole flasherillä kovinkaan monimutkainen juttu.

  IMEI:n vaihtaminen on tietääkseni jo vähän monimutkaisempaa, muttei mahdotonta sekään. Oma lukunsa on sitten se kaikista yksinkertaisin IMEI:n vaihtotapa, eli jostain romusta piirilevy pöllittyyn luuriin.
   
 5. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Kannattaa ottaa vielä huomioon, että jos luuri palautuukin takaisin omistajalle niin sitä IMEItä ei saada auki juuri siltä istumalta ja tiedon päivittyminen joillekin operaattoreille voi kestää...

  Kiusa se on pienikin kiusa, mutta kannattaa miettiä onko yksi luuri moisen vaivan arvoinen.

  Tässä nyt oli tietysti aika selvä varkaustapaus eikä luuria varmaan enää nähdä.
   
 6. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  Voisi muuten olla aika kova sana jos saataisiin ihan kansainvälinen varastettujen IMEI:Den lista, joista voisi sitten jokainen (liike tai yksityinen) ostaessaan tarkistaa luurin hämäräperäisyyden, operaattorit taas voisivat käyttää samaista listaa seurantaan, niin että varastetun luurin tullessa verkkoon otettaisiin SIM:n tiedot ylös ja yhteys omistajaan (jos tiedossa, jos ei niin viesti puhelimeen)

  Teknisesti tälläinen ei varmasti olisi kovin hankala toteuttaa, ja hankaloittaisi huomattavasti varkaiden elämää, ja varmasti samalla tekisi puhelimesta vähemmän houkuttelevan varkauskohteen. IMEI:n vaihto on tietysti mahdollista muttei ihan joka pojan osaama temppu (ja tietysti tätäkin voitaisiin vaikeuttaa yhteistyöllä valmistajan kanssa, jolloin "vapaan IMEI:n" löytämisen kanssa voisi olla vaikeaa)

  Ilmeisesti varkauksien esto ei vaan ole minkään isomman organisaation intresseissä (lisäähän se myyntiä ja uudistaa puhelinkantaa).
   
 7. Tanjuzka

  Tanjuzka Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  11/7/02
  Viestit:
  3338
  Tykkäykset:
  11
  Puhelinmalli:
  Iphone 7
  Kaikissa maissa eikä kaikilla operaattoreilla ole omaa mustaa listaa, eikä myöskään sitä halua ylläpitää.

  Sehän on jokaisen omassa halussaan ottaa käyttöön.

  Kansainvälinen mustalista olisi ns. turha.

  Uskon että esimerkiksi Venäjällä, Virossa jne. ei ole käytössä.
   
 8. kefiiri

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/04
  Viestit:
  113
  Tykkäykset:
  2
  Sellainen kansainvälinen musta lista on ollut olemassa jo kauan.
  Se sijaitsee muistaakseni Irlannissa.
  Operaattoreiden pitäsisi päivittää tätä mustaa listaa omalta osaltaan ja vastaavasti estää listalla olevien puhelimien käyttö omassa verkossaan.

  Arvata saattaa ettei kaikki operaattorit näin tee. Kuten mainittiinkin Suomen etelä ja itäpuolella toimivilla operaattoreilla ei taida olla intressejä ryhtyä moiseen mustan listan käyttöön. Saattasi iso joukko tilaajia tippua pois verkosta.

  Sitten tuosta IMEI:n muuttamisesta ohjelmallisesti tai osien vaihtoa pöllittyyn puhelimeen.
  Imein muuttaminen puhelimeen on tehty melko vaikeaksi operaatioksi, mutta mahdotonta se ei suinkaan ole. Ei tarvitse olla kuin yksi epärehellinen työntekijä A-luokan valtuutetussa huollossa tai tehtaalla, niin homma alkaa karata ulkopuolisten käyttöön.
  Kahdesta samanlaisesta toimimattomasta puhelimesta yhden toimivan tekeminen on myös tietyissä tapauksissa melko vaikeaa. Radiopuolen osia, näyttöä, näppäimistöä ja muuta ei älykästä osaa voi vaihtaa ristiin.
  Nämä niin sanotut kantataajuusosan (baseband) integroidut (IC)- piirit sisältävät tietoa IMEI-koodista. IMEI koodi on tallennettu yhteen muistipaikkaan kokonaisuudessaan, muissa piireissä on ns. check sum-osio. Puhelinta käynnistäessä tehdään check sum-tarkistus. Puhelin käynnistyy kun kaikki OK, muutoin tulee virheilmoitus esim. self test failed.
  Kun puhelimeen vaihdetaan kriittisiä osia, täytyy puhelimelle tehdä IMEI-flässäys. Sinne flässätään alkuperäinen IMEI uudelleen jotta uuteen piiriin tulee oikea check sum-sisältö.
  Toimivaankin puhelimeen voidaan flässätä jonkin toisen samanlaisen puhelimen imei. Eli näin saadaan mustan listan puhelin valkoiseksi.
  Tämä operaatio vaatii salasanoja (tunnuslukuja). Eli "suhteet" täytyy olla kunnossa tehtaan/huollon suuntaan.
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  On myös muistettava että vuodessa myydään puolimiljardia puhelinta joista suuri osa GSM luureja, myös operaattoreilla on erinlaisia käsityksiä siitä mitä luureja tuonne voi olmoittaa ja millä perustein, josta seurannut että laillisiakin luureja yritety sulkea. Touhu ei ole ilmaista. Ja muistettava myös että kulutustavarasta kyse.

  Toisaalta jos olisi tehokas luotettava tapa hillitä kyseisten laitteiden kiinnostavuutta hämärillä markkinoilla olisi se aina rehellisten etu, kustannuksista huolimatta.
   
 10. Zarcer

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Vähän offtopiccia

  Multa varastettiin luuri viime kesän lopulla ja tein tietysti rikosilmoituksen. Poliisista sanottiin, että suuri osa luureista menisi välimeren maihin, joissa suuret järjestöt pyörittävät "hämärä" bisnestä luureilla. Välimeren maista luurit menevät Afrikkaan. Itsekin luulin, että luureja menisi Venäjään ja Viroon, ja hämmästykseni oli suuri ettei näin välttämättä ole.[/b]
   
 11. nimezis

  nimezis Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  21   0   0

  Liittynyt:
  18/9/03
  Viestit:
  702
  Tykkäykset:
  11
  Puhelinmalli:
  Hyvä Androidi aina taskussa
  Joo itsekin muutin mieltä kun kävin Pietarissa ja vähän kauemmas niin huomasin että kaikki luurit on joskus jopa sikahalpoja Suomen verratuna niin tuo vanhaajan käsitys että varastetut sinne lähetetään. Ei ole mitään järkeä ostamaan sellaista koska hinnat siellä muuten alhaiset ja sen pääle tuodaan ns. "harmaluureja" ne eivät lainkaan varastettuja vaan Operattorin kylkiäis luureja tavalla tai toisella ne avataan ja myydään puoleen hintaan.

  Esimerkki hinnasto:
  Nokia 6230- 233eur Suomessa 337eur (hakkis.com :)
  Samsung E630- 244eur Suomessa ei ole saatavana nomatica.com- 360eur

  Saatte varmista itse hinnat ovat poimittuja tästä lafkasta Viipurista: www.dixis.ru
  puh. +7813 78 92 900 klo 10-22:00 puhuvat englantia (hinta toki nousee saman tien :)
   
 12. rasanttu

  rasanttu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2089
  Tykkäykset:
  12
  En menisi ihan yleistämään. Monen luurin IMEI:n pystyy vaihtamaan kotikoneella. Kaikki tarvittava löytyy http://mobile.box.sk
   
 13. Raikke Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/10/04
  Viestit:
  419
  Tykkäykset:
  3
  Puhelinmalli:
  S3, Sonera
  Kun ne uudet luurit kerran on itärajan takana niiiin halpoja, niin hiukan vaan kummastuttaa ne pitkiin mustiin nahkatakkeihin pukeutuneet Mersuilla ajavat venäjää puhuvat miehet, jotka käy parin viikon välein ostelemassa pois kaikki käytetyt puhelimet esim. täällä salossa olevista liikkeistä.
  Ja vain halvimmat kelpaa.
  Eli puute on KOVA puhelimista siellä.

  -RaS-
   
 14. Anakoo

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/1/05
  Viestit:
  42
  Tykkäykset:
  0
  Puhelin EI LÄHETÄ imei tunnusta operaattorille. Joten jos joku pöllii luurin se voi käyttää sitä missä vaan verkossa vapaasti. MUTTA jos varas myy luurin eteenpäin ja uusi omistaja ilmoittaa epähuomiossa imein operaattorille sitten jäädään kiinni. Yleensä tässä vaiheessa puhelin suljetaan. Mutta se kone jossa imeihin yhdistetty kortti on sisällä, eli siis uuden omistajan kortti ja se luuri missä kortti on sisällä pimenee. Eli välttämättä se ei ole kone jonka imei on ilmoitettu operaattorille.

  Eli kaikki on varmaan huomannut liittymä sopimuksessaan kohdan imei: no siihen kohtaan se pitää ilmoittaa itse. puhelin ei sitä tee.

  Useimmiten varkaan ainoa jarru on puhelimen suojakoodi korttia vaihtaessa.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  99% luureista osaa lähettää.
  Se on sitä varten että operaattorilla on tieto laitteen IMESTä, jolloin esim asiakas voi sitä sieltä kysyä jos laite katoaa, tietoa voidaan käyttää myös esim lisäpalveluissa joissa laitesidottua vakuutus palvelua jne.
   
 16. Kerppis Vieras

  0   0   0

  Tässä kirjoituksessa on hieman ristiriitaa :) Jos puhelin ei kerta lähetä sitä IMEI:tä operaattorille, niin mitä sitten hyödyttää kertoa asiakkaankaan sitä IMEI:tä operaattorille, kun puhelin on pöllitty?

  Ei puhelin todellakaan sitä IMEI:tä lähetä mihinkään "ASPAAN" :) IMEI-koodia voisi jotenkin verrata MAC-osoitteeseen, joka menee yhteyksien mukana (tai lähinnä, kun puhelua ollaan aloittamassa). MAC-osoitteitakin pystyy blokkaamaan käytöstä pois. EIR on operaattorin tietokanta, mistä löytyy IMEI-listat: valkoinen, harmaa ja musta. Jos IMEI kuuluu valkealle listalle, puhelu onnistuu, harmaalla olevat IMEI:t on seurannassa ja mustalla olevat IMEI:t ei pääse soittamaan.
   
 17. Ricky

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/9/02
  Viestit:
  100
  Tykkäykset:
  0
  No mullehan kävi vuosia sitten niin että puhelin varastettiin tai ainakin luvaton käyttöönotto. Menin poliisi asemalle ja ja tein rikosilmoituksen, sitten operaattorille faksi rikosilmoituksesta jne. papereista. Ne sitten laitto puhelimen lukkoon. Liekkö rotta sitten v*ittuuntunut vai mitä mutta poliisi setä yhdesti soitti että puhelin on löytynyt. Imein poisto mustalta listalta oli hieman hankalampaa kun sai useaan kertaan soitella soneralle.
   
 18. Naekkileipae Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/1/05
  Viestit:
  253
  Tykkäykset:
  2
  Puhelinmalli:
  Oneplus 3T
  Sitten kun puhelimen varastanut henkilö huomaa että puhelin ei toimikaan on mahdollista että hän hajottaa puhelimen.
   
 19. muokkedee Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  5615
  Tykkäykset:
  1
  Parempi niin kuin se että varas voisi käyttää sitä normaalisti.
   
 20. Juzt Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  3136
  Tykkäykset:
  133
  En ole kyllä kuullut puhelimesta johon ei vaikkapa näyttöä voisi ilman IMEI:n flashäystä. Kertokaa jos olen jäänyt jostain paitsi.
  Henk. koht. kokemusta ei ole kyllä kuin 3310:stä ja 5510:stä joihin saa kyllä vaihtaa kaiken mikä ilman kolvia irti lähtee ja toimii ok. Uusimmissa älypuhelimissa on homma toki varmaankin astetta monimutkaisempaa, mutta kylläpä niihinkin ainakin noita näyttöjä ihan kotikonstein vaihdellaan. Oma lukunsa on sitten kuoret, akut, rungot, näppäinmatot jne. jne. jotka eivät varmasti vaadi yhtään mitään flashäystä.
  Toki sitten ihan yksittäisten komponenttien räplääminen menee haastavammaksi jo ihan itse vaihtopuolella (tahtoo perus kolvi olla turhan järeä), mutta väittäisin että varastetusta ja pikkuvikaisesta luurista vähemmän kuuman toimivan luurin kokoaminen ei monessa tapauksessa vaadi kuin torxin, riippuen tietysti mikä toisessa luurilla vikana on.
   

Jaa tämä viestiketju