Mobiili.fi EU haluaa lopun Googlen Android-sopimuksille – merkittävä sakko luvassa

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 2/10/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2090
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]Googlen toiminta Android-käyttöjärjestelmän ja sillä toimivien Google-palvelujen sitomisessa toisiinsa laitevalmistajien kanssa tehdyissä sopimuksissa ovat edelleen EU-komission hampaissa.

  EU-kilpailuviranomaiset haluavat estää Googlea maksamasta taloudellisia kannustimia älypuhelinten valmistajille korvauksena Google-haun asentamisesta laitteisiin yksinoikeudella. Lisäksi Googlea uhkaavat sen toiminnasta suuret sakot, kertoo uutistoimisto Reuters nyt.

  Jo huhtikuussa EU-komissio tuli julkisuuteen raportillaan sen kilpailua vääristäväksi näkemästään Googlen toiminnasta Androidin osalta. Nyt yli 150 sivun mittainen asiakirja tapauksesta lähetettiin viime viikolla asiasta valittaneille tahoille kommentoitavaksi uutistoimisto Reutersin mukaan.

  Komissio ei ole pitänyt erityisesti siitä, että Google on sopimuksissaan laitevalmistajien kanssa edellyttänyt nämä esiasentamaan kaikki Googlen määrittelemät sovellukset, kuten Google-haun ja Chrome-selaimen, jos valmistajat haluavat laitteisiinsa Googlen Play-sovelluskaupan. Lisäksi Google on maksanut laitevalmistajille sillä ehdolla, että ne yksinoikeudella esiasentavat Google-haun laitteisiinsa.

  EU:n mukaan Google käyttää näin toimiessaan hallitsevaa markkina-asemaansa väärin. Googlen sopimusten mukaan valmistajat eivät voi myöskään valmistaa sekä Googlen palveluilla että ilman niitä varustettuja Android-laitteita.

  Tapaa, jolla todennäköinen sakko Googlelle määriteltäisiin, ei vielä näytä olevan täysin linjattu. Se voisi perustua muun muassa Googlen hakukoneessa näkyvien AdWords-mainosten tuottoon tai Play-sovelluskaupan myynteihin.

  ”Komissio aikoo asettaa sakon tasolle, joka on riittävä varmistamaan pelotevaikutuksen”, todetaan asiakirjassa.

  Androidin ohella Google on EU:n tutkinnassa myös hakukoneensa toiminnasta, jossa Googlen nähdään suosivan omia palvelujaan muiden kustannuksella. Myös tästä toisesta haarasta Googlelle odotetaan kertyvän seuraamuksia.

  Androidin tulevaisuuteen EU-komission linjaukset voivat vaikuttaa muun muassa niiden mahdollistaessa kilpailevien sovelluskauppojen nousun Play-sovelluskaupan haastajaksi. Lisäksi sen tullessa mahdolliseksi osa laitevalmistajista voisi kokeilla tuoda markkinoille Googlen palveluilla varustettujen puhelimien lisäksi puhelimia esimerkiksi yhteistyössä Microsoftin kanssa, jolloin Bing-hakukonetta myöden kaikki palvelut laitteessa olisivat Microsoftin eivätkä Googlen.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju