Eri HF-kilkkeiden säteilymittauksia - mistä?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja halcyon, 11/11/05.

 1. halcyon

  halcyon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/10/02
  Viestit:
  1696
  Tykkäykset:
  223
  Onko kukaan nähnyt lehdissä / netissä testejä, jossa oltaisiin vertailtu erilaisten puhelinkäyttötapojen (ja HF-laitteiden) säteilyannosta. Eli:

  - puhelin X ilman hf-laitetta
  - puhelin X johdollisella HF-kitillä Y
  - puhelin X bluetooth-pohjaisella HF-kuulokkeella Z
  - puhelin X kaiutinpuhelinmoodissa nn -senttimetrin päästä

  Ihan akateemisesta mielenkiinnosta kyselen moista. Suoraa käytännön käyttöä en heti tiedolle keksi, elleivät tulokset eri käyttötapojen suhteen eroa todella radikaalista.

  Jos muistatte edes hämärästi jotain vastaavia vertailuja, jossa edes osaa yllä olevista oltaisiin vertailtu. STUK:in vuosien 2003-2005 mittauksia löysin, mutta siinä ei ollut mittatapauksena yhtään HF-käyttötilannetta:

  http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilevat_laitteet/laitteiden_valvonta/fi_FI/matkapuhelimet/
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ei ole antaa mitään tarkempaa linkkiä tai avainsanoja, mutta muistelen että vuosia sitten olisi julkisuudessa ollut "tutkimus" HFnappien käytön vaikutuksesta päähän vaikuttaviin kenttiin, muistaakseni oli aika rankkaa väitettä ja sitä ainakin jotkin tahot pitivät virheellisenä. ELi siinä esitettiin että tuo johto ja nappi johdattaisivat päänsisään "säteilyä".

  Sinänsä Speksin mukaiset SAR arvot löytyy valmistajien sivuilta, jos sieltä ei löydy BT laitteiden tulokisa niin voi ehkä yrittää tutkia FCCn sivuja.

  Käytännön käyttötilanteissa HFkäytössä itse puhelimen aiheuttamat kentät ovat mielestäni täysyn siitä riippuvaisia missä ja miten luuri on. jos kuitenkin muistetaan että etäisyyden kasvaessa kenttä tippuu rankasti.
   
 3. Bustis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  681
  Tykkäykset:
  0
  BT: SAR-arvoista löytyi seuraavaa:
  "Bluetooth radios operate at much lower power levels than phones so, not surprisingly, the radiation added by a Bluetooth headset is insignificant by comparison. A study by William G. Scanlon of Queen's University in Belfast found that a typical Ericsson (ERICY ) Bluetooth radio module generates an SAR of just 0.001 watts per kilogram. "
  http://www.businessweek.com/technology/content/apr2005/tc20050427_5651.htm
  Alkuperäistä tutkimusta en googlella nopeasti löytänyt.
   
 4. halcyon

  halcyon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/10/02
  Viestit:
  1696
  Tykkäykset:
  223
  Kiitos vinkeistä.

  Jep, nyt pitäisi vielä saada jostain dataa, kuinka nopeasti tuo säteily vähenee etäisyyden funktiona.

  Eli kun kännykkä on esim taskussa tai laukussa (40-100 cm päästä), niin kuinka paljon erityisesti aivoihin kohdistunut säteily on vähentynyt.

  Tuo siis HF (langallinen) ja BT-napilla. HF:stä olen itsekin lukenut joskus, että se toimisi antennina ja olisi lähes yhtä paha säteilyn suhteen kuin puhelin korvalla. Tiedä sitten.
   

Jaa tämä viestiketju