MobiiliBlogi Ensitunnelmat Nexus 5X -puhelimesta

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 7/12/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2140
  Tykkäykset:
  4
  Googlen ja LG:n uusi Nexus 5X -puhelin on ollut allekirjoittaneella käytössä nyt yhtäjaksoisesti reilun vuorokauden. Hain luurin postista lauantaina ja otin sen käyttöön sunnuntaina. Nyt ajattelinkin koota ihan pikaiset ensitunnelmani Nexus 5X:stä, joka yhdessä Huawein valmistaman Nexus 6P:n kanssa edustaa markkinoiden tuoreinta Nexus-puhelinten sukupolvea. Kaksikosta Nexus 5X on edullisempi ja tavallaan seuraaja parin vuoden takaiselle Nexus 5:lle. Suomessa uutuuden suositushinta on 16 gigatavun variantille 479 ja 32 gigatavun versiolle 529 euroa.

  Tyylikkääseen myyntipakkaukseen upotettu Nexus 5X perustuu uusimpaan Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmään, jolle luuri tarjosi heti Androidille tutun alkuasennuksen jälkeen ensimmäisen päivityksen. Puhelimessa on 5,2 tuuman 1920 x 1080 pikselin (423 ppi) LCD-kosketusnäyttö, joka ei edusta aivan markkinoiden kärkeä. Näytön kanssa ongelmaksi muodostuu lähinnä se, että musta ei todellakaan ole mustaa. Lisäksi määrätyissä kulmissa värit hieman haalistuvat, joten katselukulmienkin osalta paneeli jättää hieman toivomisen varaa. Kyseessä on kuitenkin 500 euron hintaluokkaan sijoittuva laite, joten olisin ehkä odottanut Nexus 5X:ltä hieman laadukkaampaa näyttöä. Mutta tällä mennään ja muuten näyttö on hyvä ja siltä on esimerkiksi ilo katsoa YouTube-videoita.


  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  Puhelimen takaa kameran alta löytyvä sormenjälkilukija on erittäin onnistunut. Se on juuri sopivalla korkeudella, jolloin pienemmälläkään kädellä ei joudu kurkottelemaan ylettyäkseen siihen. Sormenjälkilukija on tarkka ja toimii käytännössä aina, kun sormen vaan asettaa siihen kunnolla. Nopeus on myös kohdallaan, eli sormea ei tarvitse siinä pitää puolta sekuntia pidempään.

  [​IMG]

  Teknisen pohjan Nexus 5X:lle antaa Qualcommin 64-bittinen ja kuudesta suoritinytimestä muodostuva 1,8 gigahertsin Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri. Sen tukena on kaksi gigatavua LPDDR3-käyttömuistia. Tällä yhdistelmällä päästään miellyttävään suorituskykyyn, vaikka alussa eteen tulikin pieniä hidasteluita. Ehkä tämä johtui siitä, että asensin kerralla useita sovelluksia tai sitten luuri teki taustalla jotain alkumäärityksiä, sillä ensimmäisen parin tunnin jälkeen en ole tähän pieneen lagiin enää törmännyt. Kaksi gigatavua käyttömuistia ei tunnu oikein olevan Androidille tarpeeksi ja puhelin ei vaikuta kykenevän pitämään sovelluksia tai verkkosivuja kovin hyvin muistissa, vaan ne latautuvat usein uudelleen, kun niihin palataan. Lisäksi Android 6.0:ssa itsessään vaikuttaisi olevan vielä bugeja, sillä kamerasovellus on kaatunut muutaman kerran ja kotinäkymä ”seonnut” Google-hakupalkin osalta kertaalleen. Kyseisessä tapauksessa Googlen hakupalkki siirtyi itsekseen keskelle ruutua, eikä sitä ollut siitä mahdollista siirtää pois. Laitteen uudelleen käynnistys ratkaisi ongelman.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
  Jokaisen kuvan oikeassa alalaidassa on ”Katso täysikokoisena” -linkki, josta voit tarkastella kameralla otettuja esimerkkikuvia niiden alkuperäisessä koossa.

  Puhelimen kamera (12,3 megapikseliä, f/2.0) vaikuttaa lupaavalta ainakin näin muutaman kuvan jälkeen. Mitään kovin analyyttistä en siitä uskalla vielä lähteä sanomaan, mutta tosiaan alku vaikuttaa ihan hyvältä. Googlen kamerasovellus käyttää vakiona aktiivisesti hyväkseen HDR+ -kuvaustilaa, joka tuntuu parantavan kuvanlaatua muun muassa hämärässä. Itse sovellus on aavistuksen hidas ja esimerkiksi kuvia ei sillä pysty ”laukomaan” sarjatulella ja kahden kuvan välinen viive on liian pitkä nykyaikaiselle älypuhelimelle. Mutta itse kuvanlaatu vaikuttaa hyvältä. Täytyy kuitenkin tehdä vielä vertailuja muihin puhelimiin ennen lopullista tuomiota sekä tietenkin kuvata enemmän ja erilaisissa olosuhteissa.

  Rakenne on Nexus 5X:ssä miellyttävä. Mitään ihmeitä se ei tällä osa-alueella tarjoa ja jää materiaalien laadun osalta useiden kilpailevien mallien varjoon. Kädessä laite tuntuu kuitenkin hyvältä sekä miellyttävältä. Kokonaan uutuus ei muovista ole kasattu (vaikka näin kuvista voisi ehkä luulla), vaan puhelinta kiertää metallinen kehys, joka antaa laitteelle kaivattua jämäkkyyttä. Rakenne jättää kuitenkin ehkä kaipaamaan sitä jotain, vaikka se ei toisaalta millään tapaa ole huono. Täytyy kuitenkin edelleen muistaa, että Nexus 5X on vajaan 500 euron hintaluokan puhelin, vaikka se ei uusi Nexus-lippulaiva olekaan. Tähän rahaan ollaan totuttu näkemään jo hyvinkin laadukkaita ja näyttävillä yksityiskohdilla häikäiseviä puhelimia.

  [​IMG]

  Lopuksi heitän vielä lyhyen kommentin akkukestosta. Ensimmäisenä on todettava, että Android 6.0 Marshmallow:ssa esitelty Doze-ominaisuus tekee sen minkä lupaa. Näin ainakin ensimmäisen yön perusteella. Kyseessä on siis erinäisistä optimoinneista koostuva kokonaisuus, joka pyrkii parantamaan Androidin valmiusaikaa, ei vähentämään virrankulutusta silloin kun laite ei ole käytössä. Ensimmäisen yön aikana puhelimen akun varaus ei tippunut käytännössä ollenkaan, joten homman näyttää toimivan. Aikaisemmin Android on syönyt valmiudessa aivan liikaa akkua, joka on heikentänyt yleistä akkukestoa. Yksityiskohtaisemmin en 2700 milliampeeritunnin akun tarjoamaa käyttöaikaa pysty vielä tässä vaiheessa kommentoimaan.

  Kaiken kaikkiaan Nexus 5X vaikuttaa ”puhtaan” Androidinsa kanssa erittäin lupaavalta kokonaisuudelta. Kuten monet tietävät, en ole valmistajien tarjoamien käyttöliittymien ystävä. Laajempaa arviota ajatellen suurin kysymysmerkki lienee se, tarjoaako Nexus 5X tarpeeksi rahalle vastinetta? Kuten totesin, esimerkiksi rakenteessa ja näytössä on hieman toivomisen varaa, joten paljon riippuu kamerasta, akkukestosta ja yleisestä suorituskyvystä.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju