Ensilatauksen pituus

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Conda, 14/11/07.

 1. Conda Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/8/02
  Viestit:
  5327
  Tykkäykset:
  0
  Kauanko lataatte uutta puhelinta ensimmäisellä latauksella ja käynnistättekö puhelinta ensimmäisen latauksen aikana?

  Lataatteko:

  a) vain vähän aikaa ja käytätte samalla
  b) niin kauan kun ilmoittaa akun olevan täynnä ja sitten käynnistätte
  c) 16h, kuten suositus kuuluu

  Vaikuttaako ensilatauksen kesto oikeasti akun kestoon tulevaisuudessa?
   
 2. arivi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/7/02
  Viestit:
  7875
  Tykkäykset:
  7
  Puhelinmalli:
  Mate 7 / Mate 8
  a) Huonoin vaihtoehto
  b) Puhelinten mittareihin/ilmoituksiin ei ole luottamista, varsinkaan uuden akun kohdalla
  c) Paras vaihtoehto, joskin hieman erikoinen ohje ;)

  Ensilataus (lataukset) vaikuttavat olennaisesti akun elinkaareen sekä varauksen vastaanottokykyyn jatkossa. Uutta akkua kannattaa ladata esim. muutama yön yli lataus alkupäivinä, niin koko kapasitetti tulee varmemmin käyttöön. Latauksen aikana voi huoletta kayttää puhelinta.
   
 3. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Ei sinällään vaikuta... tuokin riippuu vähän, miten kauan... ellei se akku ole ollu viikkokausia, kuukausitolkulla paketeissa. Mutta se riittää kun laittaa sen yöksi kiinni, mulla on latauksessa melkeen kokoajan. Pyrin kuitenkin lataamaan alussa usein ja mahdollisimman pitkään. Usein se ihanneaika ei täyty. Li-ion on arka kokonaan tyhjentymiselle kuin millekään muulle. Ompahan akut täynä aina kun lähtee, kun paljon latauksessa pitää. 2-3 puhelinta mukana aina. Latauksessa li-ion on sellanen, että pitääkin juuri latauksesta. Parhaimmillaan se voi säilyttää jopa 4,5 vuotta toimintakykynsä.

  Akkutekniikasta sen verran, että tulevaisuudessa ei ole väliä latauksesta ollenkaan, se tapahtuu ihan 2-3 vuoden aikana jopa. Akkujen kestot voi olla kannettavissakin tietokoneissa luokkaa 30 vuotta.
   
 4. fleetwood Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/4/04
  Viestit:
  192
  Tykkäykset:
  8
  Puhelinmalli:
  Oneplus 3
  Mielestäni parin viimeisen puhelimeni käyttöohjekirjassa ei ole ollut enää mitään mainintaa mistään ensilatauksesta tai sen pituudesta? Muistan myös kuulleeni, että nykyään mitään erityistä ensilatausta ei enää tarvita, vaan akun koko kapasiteetti tulee käyttöön vasta muutaman täyslatauksen jälkeen.

  Itse olen pitänyt uutta akkua latauksessa kunnes se on puhelimen mukaan täynnä ja sen jälkeen käyttänyt sitä huoletta. Hyvin ovat akut kestäneet.
   
 5. Samu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/2/03
  Viestit:
  973
  Tykkäykset:
  267
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy S2
  Seuraava on sitten täyttä MuTua:

  Akkua A. latailet vain parin tunnin sykleissä ja käyttää ja taas lataa sekä muutenkin sitä enimmäkseen latailee epämääräisiä, lyhyitä pätkiä.
  Akkua B. latailet heti alusta saakka tuon reilun yön yli ja muutenkin aina mieluiten suht koht aivan tyhjästä aivan täyteen (varsinkin sen alkuaikoina)..

  Niin ihan varmasti näistä akku B elää pidempään ja myöhemmällä iällä pitää virtansa paremmin.

  Kumpikin siis täysin uusi pakkauksesta otettu Li-ion akku.

  En osaa muuten selittää näitä valitteluita eri valmistajien eri puhelinmallien topikeissa, joissa esiintyy aika tiheään tahtiin näitä valitteluita akkujen kestoissa. Ainakin seuraamissani Noksun 7650:n, Sampan P510 & SGH-760 sekä HTC:n siguni luurien ketjuissa on tullut ihmeteltyä miten omissa laitteissa akut on vaan jaksaneet ilman suurempia valitteluita ja osa porukasta ihmettelee vuorokauden parin käyttöaikoja..
   
 6. hiphei Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/1/04
  Viestit:
  1994
  Tykkäykset:
  0
  Tuossa taisi ollakin NiMH-akku, jossa ensilataus onkin merkittävä asia.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Akku#Lataus_ja_k.C3.A4ytt.C3.B6_2

  Ja tuo Battery University on hyvä paikka etsiä akuista enemmänkin tietoa. Li-ion-akuista mm. seuraavaa:
   
 7. Samu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/2/03
  Viestit:
  973
  Tykkäykset:
  267
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy S2
  Seison korjattuna :)

  Huolimatta ym. tekstistä olen sen verran vanhoillinen, että pitkin hampain lataan kännyköitäni ns. "keskenkaiken". Pyrin kuluttamaan akun aina siihen tilaan, että päätelaite vilkuttaa akkua ennenkuin laitan latinkiin.
  Tälläisellä käyttötavalla minulla ei ole ollut mitään valittamista omistamieni, uutena ostettujen kännyköiden / PPC:n akunkestossa :)
   
 8. hookoo_

  hookoo_ Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/6/06
  Viestit:
  1515
  Tykkäykset:
  31
  Miksi pitää tehdä niin vaikeasti? Lyö vain latinkiin vehkeet silloin kun sattuu sopiva väli tai huomaa, että akkupalkki alkaa olla siellä puolen välin alapuolella. Sitten jos sattuu akku tuosta kärsimään niin muutamalla kympillä uusi tilalle, jos ei ole jo sitten kerennyt pistää koko roskaa kiertoon.

  Voihan sitä tietty optimoida läpi koko elämän. Kävelee esim. mahdollisimman pitkillä askelilla ja välttää karheita asfalttiteitä että kengänpohjat kestää pitempään.
   
 9. webbimato

  0   0   0

  Liittynyt:
  7/8/07
  Viestit:
  521
  Tykkäykset:
  5
  Vanhan siemensin kanssa tuli yleensä odoteltua akun varoituspiippauksia. Nykyjään n95:n kanssa on jo oppinut siihen, että aina laturiin jos luulet tarvitsevasi jotain muuta kuin puhelinta seuraavien tuntien aikana. Jos illalla mielii lenkille niin töistä tullessa piuhaan. Jos meinaat kaupungille tai mihin vain jossa ois meininki kuunnella musiikkia -> laturiin. Tiedät tarvitsevasi datayhteyttä -> laturiin.

  Jos kapula vilkuttaa akun varoituksia iltasella, lataan sen täyteen ja siitä huolimatta tökkään sen nukkumaan mennessä piuhaan. Enään ei huono akun kestokaan närästä. Tiesin mitä ostin.

  Ja uusi noksun akku on jotain parinkympin luokkaa. Halpaa kuin kaurapuuro.
   
 10. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Aivan.. tuota ihmettelen itsekin.. mulla on automaattinen toiminto päässä joka käskee laittamaan iltasin kännykän lataukseen ja viikonloppuisin pitämään sielä koska ei tiedä koskaan, minne mun tie vie....
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Just, aivan oikea tapa, ja kuten sanoit uusi akku ei paljoa maksa, verratuna montaviikko pidempään vanha akku voisi toimia optimaallisella käytöllä.

  NiCd. NiMh akkujen kanssa tilanne oli eri ja ilmeisesti niistä ajoista on nuo hieman oudot tavat edelleen voimissaan.

  Ilmeisesti on hivenen vaikea antaa yleispätevää ohjetta nykylaitteiden akku toteutuksille, ymmärtääkseni Li-Ion ym. vastaavat eivät välttämättä erityisesti pidä tyhjäksi ajamisesta, vaan tykkäävät olla ladattuja, hivenen samaan tyyliin kuin autonakut, eikä sitä muisti ilmiöongelmaakaan enään ole.

  Ymmärtääkseni akku kiinnostaa virransuunan muutokset, eli latauskerroilla on merkitystä, joten en epäile etteikö jolla lyhyttäpätkää autoilevalla ja lataavaa autotelinettä käyttävällä (esim. kymmenen latauskertaa päiväissä), voisi akku tulla tiensä päähän vähän aijemmin, pieni hinta siitä että akussa on aina virtaa.

  Ilmeisesti merkittävää roolia on itse laitteiden lataustoteutuksista, jotkin kokonaisuudet voivat vaatia välillä täydestä - tyhjäksi ja taasen täyteen lataamista jotta laite oppisi tuntemaan akkunsa todelliset varaustilat.

  Jotkin laitteet voivat akkuja jopa vaurioittaan tietyn tyyppisellä käytöllä jos lataus systeemit eivät ole ajantasalla, moni kannettavan käyttäjä on huomannut että akku kaput vajaan vuoden käytön jälkeen, esim jos kone liki jatkuvasti valtakunnan verkossa. toisilla ei mitään ogelmia. toki usein syynä ollut että akut esim. NiMh.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Monesti nykyään akuissa on paketista ottaessa riittävästi potkua ottaa puhelin heti käyttöön, jos haluaa nätisti toimia niin kotiin päästyä sitten laittaa laturiin kiinni ja jatkaa halutessaan näpräämistä narun päässä kunnes akku täynnä, (malli kohtaisesti palkkien juoksu voi loppu kun tietty oletettu taso saavutettu)
   
 13. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Totta turiset... Ihmiset eivät yleensä tiedosta "muistia" akuissa. Sanotaan näin, akun sielunelämään on perehdyttävä tapaus kerrallaan, yleistä nyrkkisääntöä on mahdoton sanoa ellei erotella NiMH tai Li-ion periaatteella akkuja toisistaan. Eri akku tietyillä varauksillaan käyttäytyy erilailla. Myös kännykkä ymmärtää latauksen päälle. Riipuen miksi se sen tunnistaa. Myös eri komponentit akuissa saattaa aiheuttaa tilanteen, että vättämättä se akkupykälä ei kerro oikeaa tietoa varauksesta. Sen kertoisi esim. Netmonitor paremmin. Saadaan siis monitoroitua akun toiminnasta oleelliset parametrit ja tiedetään muutenkin enemmän. Sitä katsomalla pystyi ennen päättelemään todella pitkälle missä kunnossa akku oli. Nykyään akut on niin halpoja, ettei silläkään tiedolla mitään oikeen tee. Monesti kuitenkin käy niin että bulkki akut ei kestä paremmin kuin alkuperäiset.

  Joskus alkuperäistäkin parempia bulkkeja olen tavannut. Paras oli vanhaan 6110/6150/7110 600mA Li-ion... Se oli niin kevyt ja kestävä suhteessa aikaan 1998 ettei mikään ollut sen veroinen. Painoa oli melkeen puolet normaalista alkuperäisestä slim 900mA akusta. Hinta oli miltei 6 kertaa vähemmän. Lataus onnistui uudemmilla softilla paremmin. Se oli aikaansa mun laskujen mukaan edellä yli 4-6 vuotta ja hakkasi litiumpolymeeritkin.. En tiedä todellakaan, olisiko polymeeriakkuja jo silloin saanut. Kuulimme huhua asioista, mutta varmaksi oli mahdoton mennä sanomaan. Näitä pieniä määriä tuli Kiinasta siihen aikaan bulkkina. Uskoimme niissä olevan alkuperäisosat ja niitä käytettiin myös läpinäkyvissä vilkkuakuissa myös. Mutta työn jälki erosi selkeästi.


  NiCd akun voi laittaa vaikka hyllylle 5 vuodeksi mutta teepäs sama lionille...

  Li-ion oikea varaus ja säilytys arvot on 70-90% pitkiä aikoja. Alle 2,5V yli 3kk säilytys tiputtaa rankasti kestoikää akuille, voi olla vaarallista latailla jo siinävaiheessa.. Teknisesti lion kestää metallikuorisena vaikka 20vuotta. Kännykän akut kerää kondensiokorroosiota ja 2-3 vuotta on jo saavutus. Mutta oma ennätys on 4,5 vuotta. Veikkaan että bulkkiakut kärsi juuri tästä. Sekin on veikkaus mutta asioilla on tapana kun sattuu kohdalleen, iskemään moni vaiva kerralla. Lion on kylmän herkkä paska mun milestä, jos sitä suoraan kysytään. Töitä sillä ei kameran kanssa tee.

  Lioneissa on suojapiirit yleensä estämäsä räjähtämiset, joskus käy niin, ettei se toimi, kylmäjuotos riittää ja bam. Kuumuus, yli ja alijännite 3% nimittäin pitäs kytkee pois päältä virransyötön latausvaiheessa... jos se ei toimi, se posahtaa niinkuin lehdistä olemme lukeneet.
   
 14. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Nyt en aivan ymmärtänyt, siis sanot 600mAh akku paremmaksi ja kestävämmäksi kuin 900 mAh akkua? en muista tuolloisia mAh arvoja, esim 6110 sarjan koneisiin sai myös NiMh akkuja, paksua ja ohutta, joka tapauksessa painavaa vs Li-Ion, myyntipaketin sisältö taisi vaihdella, 7110ssa taisi tulla vakiona suhteellisen ohut akku. Mutta mielestäni nuo tarvike Li-Ion akut eivät kovin kummoisesti painossa eronneet orginaaleista Li-Ion akuista, jos nyt suurinpiirtein samassa kapasiteetti luokassa liikuttiin (mutu), muisteletko nyt vertailleesi esim. Ni-Mh akkuun?
  2110 sarjan koneet tuki Li-Ion akkuja, tosin orginaalina ei tainnut paljoa Suomessa näkyä.
   
 15. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Niin.. no 600mA oli sellasia hiton lituskoja.. jos vastaavaa olisi verrannut painoltaan ja kestävyydeltään, se olisi hävinyt silloin. Tietty 900mA on varaukseltaan enemmän. Nokiallakin oli 900mA littanoita missä oli se "lusikkaviiste". Äärettömän huonosti teki kauppansa vain siksi koska hinta oli älyttömän korkea. Jopa 600mk, yleensä näki 400mk hintoja. Muovit oli kestävempää, koska ne ei nylkynny samallalailla, tai ei ainakaan mulla. yleensä nylkyäminen alkoi kun ihmiset tunki taskuihin puhelimen ja repi anteeneista niitä ylös. Sitte tuli jo anteenivikojakin ;) Tietty markkinoiden kovin siihen aikaan oli 5110 puhelimen kanssa akut. Niitä myöhemminkään ei päästy hätyyttelemään puheajoissa kovinkaan paljon.
   
 16. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Tähän komppaus, illalla yleensä vilkaisen luurin latauspalkkia ja laitan yöksi laturiin, jos alkaa olla alle puolen.

  Condan vaihtoehtoihin ensilatauksesta eniten käytetty taitaa olla b.
   
 17. Markkanen Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  20/1/07
  Viestit:
  855
  Tykkäykset:
  18
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 6
  Itse lataan vasta kun tulee varoitus että akku lähes tyhjä.
   
 18. hatyri

  0   0   0

  Liittynyt:
  25/5/06
  Viestit:
  191
  Tykkäykset:
  0
  Itse tökkään puhelimen lataukseen aina kun kotiin tulen tai viimeistään nukkumaan mennessä.

  Eipä noi litium-polymeeri akut ylilataudu ja akussa on puhtia ihan eri lailla silloin kun se on ollut joka päivä laturissa.
  Meinaan jos akku on päässyt tyhjäksi saakka niin ladattuna seuraavana päivänä akku alkaa jo olemaan lopussa runsaassa käytössä olleena työpäivän aikana. Kun se joka "yö" latauksessa olleena jaksaa vielä pari palkkia pidempään.
  Noi kännykät kunnei tunnu akkua lataavat 100% täyteen ihan vielä siinä ajassa mitä väittävät täynnä olevan. Pikemminkin mitä nopeammalla laturilla (tehokkaammalla) ladattu niin ollaan lähempänä 80% tasoa.

  Litium-akut on tällä käyttö tyylillä kuitenkin pitäneet kapasiteettinsa useampia vuosia (Puhelimissa missä litiumeja ollut niin ollut 8110i, 7110, motorola accoumpli 008, N-gage, N-93). Tohon N-93 ostin uuden akun nyt vuoden iässä. Vaikka ei vanhempi akku ollutkaan vielä huonona vaan kapasiteetin heikkouden syylliseksi paljastukin laturin johto jota kissa oli pureskellut. Ollut tosi rajussa käytössä sellaisilla 500-1000MB nettiliikenteen kanssa kuukaudessa akkun varassa. Eli käytännössä jo ihan hyvä suoritus vuosikin ilman havaittavaa kapasiteetin laskua käytössä jossa lähes joka päivä imetään akku tyhjäksi.
  Toisaalta se aika mitä laturin varassa puhelin makaa on kuin akun varastointi aikaa eikä kuormita akkua.

  Ja jotta topicissa pysytään niin eihän noille litiumeille enää ole pakko tehdä ensilatausta minkään säännön mukaan. Täytyy vaan huolehtia ettei vedä sitä akkua heti tyhjäksi saakka.
  Akku jää vaan kovin kauaksi täydestä kapasiteetistaan jos ottaa pois latauksesta kun puhelin väittää olevan akun täynnä. Vasta muutamien latauskertojen jälkeen tai pidempään laturin päässä maanneena alkaa lähenemään täyttä kapasiteettia vaikkakin voi vasta viikon parin päästä odottaa parhaimpia kapasiteetteja.
   
 19. wilzu

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/04
  Viestit:
  438
  Tykkäykset:
  5
  Puhelinmalli:
  Nokia 5800XM
  Itsellä kanssa tapana tökätä aina iltaisin kännykkä laturiin. Eli lataan aika tarkalleen kerran vuorokaudessa. Normaalikäytössä tuolla tavalla akku toimii ihan riittävän hyvin, mutta jos tarvitsisi akkua vaikkapa neljä tai viisi päivää jossain korvessa, alkaa jo tekemään tuskaa. esim. festarikäytössä oma akkuni kestää juuri ja juuri sen minkä pitääkin.
   
 20. ari_kroolaa

  ari_kroolaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/7/06
  Viestit:
  73
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Nokia Lumia 820
  Tuossa olisi jotain asiaa:
  http://www.batteryuniversity.com/partone-23.htm

  Nykyään taitaa kaikissa matkapuhelimissa olla litium-akku.
  Litium-polymeeriakku on kai se uusin malli.
  Litium akuissa ei ole ns. muisti-ilmiötä.

  Edellisen nettilinkin lisäksi totean mitä Sony Ericsson J120i puhelimen käyttöohjeissa sanotaan latauksesta (myös ensilataus, akku 900 mAh):
  Latausaika 2h30 minuuttia lataa akun täyteen.
  Ladata saa pidemmän tai lyhyemmänkin ajan, se ei vahingoita akkua.
   

Jaa tämä viestiketju