Saunalahti Elisa/saunalahti/eunet kiusaa pienempiä internetoperaattoreita?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja keitai, 21/1/08.

 1. keitai

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/4/05
  Viestit:
  79
  Tykkäykset:
  1
  http://www.huopio.fi/kauto/blog/2008/01/does-it-really-make-sense-to-finnish.html

  Pikaisella tarkistuksella todella pitää paikkaansa, suurin osa yhteyksistä nebulan verkosta elisan verkossa oleville palvelimille menee ruotsin kautta. Nebulalla sekä elisalla (kuten kaikilla suomalaisten internetoperaattoreilla) on verkkopiuha FICIX:in tiloihin, juurikin sitä varten ettei kotimaista liikennettä tarvitse kierrättää ulkomaiden kautta. Tähän asti jokainen operaattori on ollut tarpeeksi täysipäinen ymmärtääkseen että on heidän oma etunsa että mahdollisimman suuri osa liikenteestä kulkee FICIXin kautta. Nyt näyttää siltä että Elisa on näkemässä tilanteessa rahastustilaisuuden - suurempana operaattorina sille itselleen on vähemmän vahinkoa siitä että pienemmät joutuvat kiertämään ulkomaiden kautta elisan verkkoon.

  On täysin järjetöntä että elisa vaatii suurempaa rahasummaa FIXICin kautta operoinnista kuin internetliikenteen ruotsin kautta kierrättämisestä! Toivottavasti viestintävirasto on puuttumassa tämän kaltaiseen uuteen kilpailun rajoittamistapaan.
   
 2. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1477
  Tykkäykset:
  0
  Liittyisikö tämä ongelma siihen, että, torstaina 18.1.2008, muualta saamani epäsuoran tiedon mukaan jokin kaivinkone oli jälleen rouhaissut kaapelin poikki? Ainakin tuolloin erään yrityksen sivuille ei päässyt, mutta nyt pääsee. Kun reititystä seuraa, niin saa sellaisen käsityksen, että tuokin yritys käyttää Nebulaa. Joten uskoisin että vastaava ongelma on juuri tuosta kiinni. Kun kaapeli saadaan kuntoon, niin uskoisin reityksen palaavan normaaliksi.
   
 3. jaakko

  jaakko Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  30/7/03
  Viestit:
  1118
  Tykkäykset:
  22
  Puhelinmalli:
  Honor 8
  Mikäli asiassa on jokin oikea ongelma, uskoisin Vivin olevan asiasta tietoinen...
   
 4. hja

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/12/07
  Viestit:
  19
  Tykkäykset:
  0
  Menee vähän mutun puolelle, mutta eikö se ole niin että FIXICin kautta menevä liikenne toiselle operaattorille sisältyy jäsenmaksuun? Muistelisin ainakin että kotimaan liikenne on lähes ilmasista operaattorille, ulkomaanliikenne sitten maksaa... ellei oe omaa verkkoa.
   
 5. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  FIXIC:in jäsenet (=mukana olevat operaattorit) ovat sitoutuneet toimittamaan toisten mukana olevien jäsen-operaattorien liikenteen maksutta omiin liittymiinsä vastaavasti muut mukana olevat operaattorit joutuvat toimittamaan maksutta heidän liikenteen perille solmupisteestä eteenpäin.

  Se solmupiste missä ne operaattorit vaihtavat liikennettä keskenään on Espoossa. Siitä en tiedä onko muualla maassa tämän lisäksi sellaisia solmupisteitä jossa operaattorien välistä liikennette vaihdellaan.

  Hyvin vaikea se on kenenkään operaattorin lähteä sooloilemaan, sillä mikäli eroavat tuosta FIXIC:in jäsenyydestä, niin he joutuvat itse neuvottelemaan sopimukset ja yhteydet muihin suomalaisiin operaattoreihin. Eli käytännössä jos esimerkiksi Sonera irtisanoutuisi tuosta, niin jatkossa Soneran asiakkaat eivät välttämättä pääsisi yhteydellään esimerkiksi Elisan tai DNA:n verkoissa oleville www-palvelimille. Asiakkaat eivät välttämättä olisi kovinkaan ilahtuneitä sellaisesta "soneran-(inter)netistä" jolla pääsee vain muihin soneran liittymiin. Microsoft yritti puuhata 1990-luvulla omaa nettiä Internetin sijasta, mutta siinä ei kovin hyvin käynyt kun ketään ei kiinnostanut moisten microsoft-verkkojen käyttö kun tarjolla oli myös avoin Internet.
   
 6. lemon Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  1477
  Tykkäykset:
  0
  Suomessa on käsittääkseni kaksi Ficixin solmua. Tieto on ainakin taannoin löytynyt sivuilta. Toinen sijaitsee Espoossa ja toinen Helsingissä. Kolmatta ja samalla kilpailevaa solmua on suunniteltu muistaakseni Tampereelle, mutta en tiedä on projekti edennyt yhtään sen pidemmälle.
   
 7. Tepi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/10/03
  Viestit:
  75
  Tykkäykset:
  0
  http://www.ficix.fi/tekniikka.php

  "Yhdysliikenne järjestetään tällä hetkellä kahdella Ethernet-kytkimellä, joista toinen sijaitsee Espoon Otaniemessä (FICIX1) ja toinen Helsingin Pasilassa (FICIX2)."
   

Jaa tämä viestiketju