Elisa Elisa kolminkertaistaa 3G-datanopeudet

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja aimo, 30/8/07.

 1. aimo Vieras

  0   0   0

  Elisa kolminkertaistaa 3G-datanopeudet verkkoon päin HSUPA-tekniikalla ensimmäisenä Pohjoismaissa.

  "Elisa Oyj tuo yhteistyössä Ericssonin kanssa ensimmäisenä Pohjoismaissa 3G-verkkoon HSUPA (High Speed Uplink Packet Access) -teknologian, joka nostaa datanopeuden päätelaitteesta verkkoon yli kolminkertaiseksi (max. 1,4 Mbps).

  Uudistus on jatkoa Elisan 3G-verkon kehittämiselle. Elisa toi jo yli vuosi sitten ensimmäisenä maailmassa koko 3G-verkkoonsa HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) -teknologian, joka tukee tällä hetkellä maksimissaan 1-2 Mbit/s –nopeuksia verkosta päätelaitteeseen.

  - HSUPA-uudistuksella Elisan 3G-mobiililaajakaista muuttuu ominaisuuksiltaan käytännössä kiinteän laajakaistan tasolle. HSUPA nopeuttaa huomattavasti esimerkiksi sähköpostien liitetiedostojen ja kuvaviestien lähettämistä sekä monia yrityssovelluksia. Lisäksi se lyhentää verkon siirtoviiveitä, mikä tekee nettisurffailusta ja verkkopelien pelaamisesta miellyttävämpää, kertoo johtaja Panu Lehti Elisalta.

  HSUPA on heti käytettävissä Elisan 3G-verkossa useissa suurissa kaupungeissa. Lähikuukausien aikana palvelu päivitetään koko Elisan 3G-verkkoon.

  - Aluksi HSUPA on saatavilla Elisan ja Saunalahden 2 Mbit/s –mobiililaajakaistaliittymiin, joihin se tulee automaattisesti ilmaisena lisäominaisuutena. Yritysasiakkaille HSUPA on saatavilla Mobiililaajakaista Premium -liittymiin

  Palvelu vaatii toimiakseen HSUPA-tuella varustetun päätelaitteen, jotka yleistyvät vähitellen. Elisalla ja Saunalahdella on tällä hetkellä valikoimissaan tietokoneeseen liitettäviä HSUPA-tuella varustettuja USB-modeemeja. Ilman HSUPA-tuella varustettua päätelaitetta datanopeus verkkoon päin on nykyinen (max. 384 kbit/s).

  3G-laajennukset jatkuvat kymmenille uusille paikkakunnille


  Elisan 3G-verkko on jo nyt Suomen kattavin. Osana merkittävää 3G-verkon kehittämisprojektia sitä laajennetaan edelleen vastaamaan kasvavaa kysyntää. Verkkoa parannetaan myös nykyisillä 3G-paikkakunnilla useilla sadoilla uusilla tukiasemilla.

  Kesän aikana Elisan 3G-verkko on otettu käyttöön 16 uudella paikkakunnalla: Iitissä, Imatralla, Juankoskella, Kauhajoella, Kauhavalla, Kemissä, Forssassa, Lapualla, Lieksassa, Nilsiässä, Nurmeksessa, Raahessa, Ruokolahdella, Torniossa, Varkaudessa ja Äänekoskella. Lisäksi useisiin suosittuihin matkailukohteisiin on tuotu 3G-palvelut.

  Heti alkusyksystä 3G tulee käyttöön myös Sipoossa, Loviisassa, Anjalankoskella, Kuusankoskella, Valkealassa, Ristiinassa, Joutsenossa, Kiteellä, Janakkalassa, Valkeakoskella, Pietarsaaressa, Ulvilassa ja Uudessakaupungissa.

  Vuoden loppuun mennessä Elisan 3G-verkkoa laajennetaan edelleen 26 uudelle paikkakunnalle, joita ovat Akaa, Alavus, Halikko, Hamina, Hanko, Harjavalta, Ikaalinen, Juva, Jämsänkoski, Karkkila, Keuruu, Kiiminki, Kiuruvesi, Kontiolahti, Kuusamo, Lapinlahti, Laukaa, Leppävirta, Loimaa, Muurame, Nastola, Nurmo, Parainen, Pieksämäki, Urjala ja Vammala.

  - Vuoden lopussa Elisan verkossa on noin 2000 3G-tukiasemaa, mikä tarjoaa jo hyvin kattavan peiton yli 120:llä Elisan 3G-paikkakunnalla. Uusilla paikkakunnilla 3G-palveluita on odotettu ja se on näkynyt kesän aikana selvästi uusien palveluiden käytön lisääntymisenä, Panu Lehti sanoo."

  Lähde
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
 3. aimo Vieras

  0   0   0

  Jep, kiitos, jatketaan Maisterin avaamassa ketjussa.
   
 4. caissa

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/10/04
  Viestit:
  34
  Tykkäykset:
  0
  Pohjoismaiden ensimmäinen HSUPA

  Mielestäni tämä ansaitsee oman ketjun, koska kyseessä on uusi iso lanseeraus, joka selviää vasta lukemalla Aimon postauksen tämän ketjun alussa eli Pohjoismaiden ensimmäinen HSUPA, joka nostaa uplink-suunnan datanopeudet yli kolminkertaisiksi. HSDPA:han on jo vanhaa kamaa ja sehän tuli Elisalle koko verkkoon jo huhtikuussa 2006, silloinkin ensimmäisenä Pohjoismaissa. Hinnoittelukaan ei ole paha, koska täyden HSUPA-ominaisuuden saa ilmaiseksi 2 Mbps liittymiin.

  Lisäksi Aimon postauksen jälkimmäisessä osiossa listataan uudet 40 paikkakuntaa, joille tulee Elisan 3G-peitto syksyn aikana nykyisten yli 80 paikkakunnan lisäksi. Vuoden lopussa yli 120 paikkakuntaa ja noin 2000 3G-tukiasemaa. Ei paha.
   
 5. espenleka

  espenleka Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/12/04
  Viestit:
  3304
  Tykkäykset:
  0
  Hienoa, että viimeinkin pitkän odottelun jälkeen 3G:tä aletaan oikeasti rakentamaan ja se alkaa ulottua myös pienemmillekin paikkakunnille.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kutenhalut.
  Postasin linkin ottamatta kantaa ketjun tarpeellisuuteen, mutta tuo vanha ketju jokatapauksessa liittyy erittäin vahvasti tähän postaukseen ja siihen linkitys ainakin tarpeen.

  Oikeastaan tämä hyvä uutinen on lähinnä tarkennus tuohen aijemmin uutisoituun asiaan, eli tarkennusta aikatauluun(* ja paikkakuntiin. Jos mielipiteen voi sanoa niin asiasta keskutelu sopii siihen ketjuun, ketjun aloittajakin sitä mieltä.

  Edit:

  (* tällä viittaisin nimenomaan edellisen ketjun HSUPA päivityksen aikatauluun, joka mielestäni oli vahvimpia uutisia jo edellisessa ketjussa. ja aloituksen otsikko ei edes mainitse että kyse paluukanavan nopeudesta.

  Uudenketjun arvoisena voisi olla merkittävä uutinen Kolumubus Preapaidin flat data hinnoittelusta
   
 7. chaplin

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/4/06
  Viestit:
  5
  Tykkäykset:
  0
  Samaa mieltä Soveliaan kanssa tuosta verkon peittoalueesta, mutta uplink-nopeuden nosto on ainakin itselleni isompi juttu eli siinä mielessä oma ketju on ihan jees.

  Itse olen ollut pääosin hyvin tyytyväinen Elisan 3G-peittoon (liikun PKS:lla), muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Nopeuskin on ollut yleensä kohdallaan ja ainoa pieni ahdistuksen poikanen on johtunut tuosta uplinkistä isompia filejä lähettäessä. Hyvä kuitenkin, että verkkoa laajennetaan.

  Nyt kun saa verkon puolesta meilitkin liikkeelle rivakammin alkaa nopeus olla mielestäni molempiin suuntiin kohdallaan - sääli, että nykyinen kortti ei tue kuin 300 kbps:ää... Hmm... :)
   
 8. jake79 Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/3/03
  Viestit:
  1995
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Galaxy S4 Active ja DNA
  tosi hyvä juttu että pienemmillekin paikkakunnille leviää pikku hiljaa tuo 3g. tuossaki listalla yks paikkakunta jossa tulee käytyä enkä olis uskonut että 3g sinne tulee miltään op:lta tänä vuonna. jospa denankin verkko laajenee sinne piakkoin.
   
 9. nujumi

  nujumi

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  827
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Nokia Lumia 820, E71, 9300
  Plehti tai joku muu voisi vastata millon tämä tullaan käytännössä toteuttamaan? Ei tunnu vielä ainakaan löytyvä 3G:tä saunalahden liittymällä kyseisellä paikkakunnalla.
   
 10. hiltieetu Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  20/7/02
  Viestit:
  676
  Tykkäykset:
  4
  Lehmossa löytyy 3g ja se on Kontiolahtea. Kylille 3g:n yltämistä epäilisin vahvasti tänä vuonna, mutta jos tulee niin hienoa. Tulispa vaan samoin tein Kontioniemeenkin.
   
 11. nujumi

  nujumi

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  827
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Nokia Lumia 820, E71, 9300
  Kyllä tuon kuuluvuuden pitäisi kattaa ainakin keskustaajaman alue ennen kuin voi puhua, että kuuluvuus olisi paikkakunnalla. Minun mielipiteeni on, että tuollainen vähän kunnanrajan yli yltävä Joensuun 3G verkon peittoalue ei kyllä vastaa lupausta siitä, että 3G kuuluisi paikkakunnalla.
   
 12. hiltieetu Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  20/7/02
  Viestit:
  676
  Tykkäykset:
  4
  No ei minustakaan, mutta elisan tiedottajat pistää parastaan.
   
 13. karvis

  karvis Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  19/4/06
  Viestit:
  4100
  Tykkäykset:
  487
  Puhelinmalli:
  S7 Edge
  Kuusamossa tuntuu 3G laajentuneen keskiviikkona,tässä kämpillä läsöttää täydet kentät kokoajan :) Aikaisemmin ollut tuossa Rukalla hyvä peitto ja tässä keskustassa pienellä hyvin rajallisella alueella,mutta nyt siis laajemminkin. Ei kata vieläkään ihan koko keskustaa täydellisesti,mutta jospa se siitä kun vauhtiin on päästy.
   

Jaa tämä viestiketju