Ei tällaista puhelinta sokealle, vaan...

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja memasa, 19/2/06.

 1. memasa

  memasa

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/1/06
  Viestit:
  838
  Tykkäykset:
  0
  Eräästä ketjusta löysin tällaisen linkin:

  http://www.mobi-click.fi/Mobi-ClickSenior.htm

  Rupesi risomaan, kun tätä puhelimenpuolikasta mainostettiin sopivana myös sokeille. Varmasti totta, mutta kun kaiken voi tehdä PALJON paremmin. Ja Stevie Wonder luultavasti myötähäpeäisi silmät päästään, jos tietäisi moisten sivujen olemassaolosta, häntä kun on niillä surutta (kenties lupaa kysymättä) siteerattu.


  Kyllä sen tällainen olla pitää! :)


  http://www.adaptivetech.net/products/mobile_phone_organizer.htm (eng)
  http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=12&news_id=17613 (fi)


  Vielä parempaa olisi, jos aivan "tavisluuri" varustettaisiin tavisnäppäimistön päälle tai alapuolelle kiinnitettävällä braille-näppäimistöllä, laajennetulla puheohjattavuudella ja näyttöasetuksilla "1) Normal Text, Positive 2) Large Text, Positive 3) Normal Text, Negative 4) Large Text, Negative".

  Mutta toisaalta tällaisenkin voi esim. Commuun yhdistää:

  http://www.polarprint.fi/produkt.fi?ID=33

  Hintaa noilla erikoistuotteilla toki riittää!


  Kun maailmassa on arviolta 500 - 700 miljoonaa ihmistä, joilla on jonkin sortin disabiliteettia, niin vähän ihmetyttää muutenkin, mikseivät isot firmat keskitä tuotekehitystään myös siihen suuntaan. Luultavasti asiassa kävisi lopulta kuitenkin niin, että kaikki kohderyhmät tästä hyötyisivät. Lisäksi yllä olevan kaltaiset hyödyttömät mobi-click -laatikot saataisiin pois markkinoilta. Kovin moni liikuntarajoitteinenkaan ei moista mielestäni tarvitse, kun esim. ääniohjauksella toimivaa teknologiaa on ollut tarjolla jo n. 20 vuotta. "Puhelin" sopii terveydentilaan katsomatta ainoastaan sellaisille ihmisille, jotka tarvitsevat lähes ympärivuorokautista valvontaa.

  Minkä peliliikkeen Nokia sitten tekee, kun Suomessa eläkepommi räjähtää? Luulisi olevan ainakin testikenttää erilaisille uusille mobiilisovelluksille.

  Tässä vielä yksi suht tuore artikkeli aiheen tiimoilta, mikä minusta vain vahvistaa sitä kuvaa, että kehittämisen varaa on vielä paljon:

  http://www.tietoyhteiskunta.fi/=uutiset/169846
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Erityisryhmille suunattujen mallien valmistamisen ongelma on se että markinat ovat rajalliset hintatasolla mikä laitteille syntyisi. Mailmalla on tehty ja tehdää hyvinkin monenlaisia erikois sovelluksia/tuotteita, myös hyvin erinlaisille ihmisille, mukaanlukien puhe, näkö liikuntarajoitteiset. Katseet pitää toki suunnatan alan toimijoihin, ei matkapuhelinvalmistajiin.

  Sokeille joilla kuulo ja kädet pelaa, niin normaalit s60 koneet tarjoavat kohtuuhinnalla varsinkäyttökelpoisen alustan.

  Jos näön lisäksi kuulo tuottaa ongelmia täytyy ottaa rautaa luurin kaveriksi, ja vähän sen tyyppistä mihkä olit linkkejä kaivanutkin.

  Kuuroille taasen nykyluurit ovat olleet yleensäkkin mullistavia, ensin SMS ja myöhemmin kehittyneemmät ohjelmat unohtamatta kuvallisia juttuja.

  Puheohjaus puheen tunnistamisen kehittymisen myötä on tuonut keskivertoihmisille uutta ja myös eirtyisryhmille, julkisuudessa olleiden tietojen perusteella tällä saralla on tulossa lisää ihan normituotteisiinkin.

  Vanhukset ovat toki oma oma kohderyhmänsä, mutta uskon että ongelmat ja ratkaisut tulevat nuoremmille tarkoitetuista helpotuksista. ja tällä hetkellä on toki tarjolla vanhemmalle väellä luureja, jopa dementikoille jne. rajoite on yleensä raha mikä asiaan halutaan sijoittaa.
   
 3. memasa

  memasa

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/1/06
  Viestit:
  838
  Tykkäykset:
  0
  On kuitenkin kiistämätöntä, että kummalakin alalla -- jos ne nyt haluaa kovin erillisinä nähdä -- on osaamista, josta molemmat alat luultavasti hyötyisivät.


  Totta! Oletettavasti hyvin suuri osa johonkin erityisryhmään kuuluvista käyttävät ja kykenevät käyttämään normituotteita. Mutta on toki selvää, etteikö jostain normituotteesta voisi saada parempaa lisäämällä siihen "kaikkia" ryhmiä (normi- + erityisryhmä-x) hyödyttäviä ominaisuuksia, joista olisi erityistä hyötyä esim. aistirajoitteisille, tai motoristen vaikeuksien kanssa kamppailevile. Enpä uskoisi sen vaikuttavan myyntiin ainakaan laskevasti, mikäli hinta saadaan pidettyä "pääkohderyhmälle" kutsuvalla tasolla. Eihän se, että tuotteessa on myös jotain erityisryhmää palveleva ominaisuus profiloi sitä "vammaisten tuotteeksi", sikäli mikäli se olisi jotenkin paha juttu.

  Mielestäni kännyfirman ei ole järkevää ruveta tekemään liian spesialisoituneita tuotteita mm. mainitsemistasi kustannussyistä johtuen, mutta hyvä ajatus sen sijaan olisi, jos tiettyjä ominaisuuksia "ripoteltaisiin" joihinkin malleihin järkevästi ja kustannustehokkaasti. Kenties näin on jossain määrin toimittukin, mutta asiaa ei ole vain nostettu esille.

  Mutta joskus tämä "yhtälö" voi toimia myös toisinpäin. Esimerkkini tulee varsin kaukaa mobiilimaailmasta, mutta toivottavasti ymmärrät pointtini... ;)

  Etupäässä sairaala- ja muussa laitoskäytössä ensin olleet sähköiset sängyt modifioitiin muutamia vuosia sitten kuluttajamarkkinoille ja täten minäkin voin haaveilla sähkötoimisesta Hästenssistä auringonpaisteessa kylpevässä makuuhuoneessani.
   

Jaa tämä viestiketju