EDGE korvaamaan analoginen modeemilinja

Keskustelu osiossa 'Datatuotteet', aloittaja Miika, 12/4/07.

 1. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  Tänne maalle ei ole saatavissa ADSLää, ISDNää, ei WLANin kautta toimivaa laajakaistaa eikä kohta enää vanhaa kunnon analogista modeemilinjaakaan.

  Katselin tuossa huvikseni noita kuuluvuusalueita ja Elisa on ainoa (ja myös testattu) jonka liittymällä täällä saa edgen (1-3 palkkia viidestä) toimimaan (muilla; DNA, Sonera vain GPRS). BTW, täällä tuo kuuluvuus on tosiaan vähän niin ja näin. Vain tietyissä kohdassa taloa pystyy edes puhumaan ilman rankkaa pätkimistä.

  Kysymykseni:
  Edge ilmeisesti käyttää GSM taajuuksia joten jos hankkii suuntaavan antennin ja n. 5m antennijohtoa ja kytkee sen sitten sopivaan puhelimeen/Edge-korttiin, saadaanko tällä
  tuo signaali nostettua sen verran, että lähenneltäisiin tuota edgen maksimi tiedonsiirtonopeutta?

  Katselin elisan hinnastoa ja he tarjoavat lisäpalveluna Matkakaistaa max 384kbit 29.90e/kk, mutta missään ei sanottu onko tuossa jotain mega/giga rajoitusta/kk?

  Arvioita miten alas tuo teoreettinen max nopeus käytännössä sitten putoaa? Testasin
  yhdellä kännykällä tuota nopeutta msoynet.n nopeustesterillä ja aluksi nopeus näytti
  olevan n. 130kb/s ja lopulta putosi n. 70kb/s:n.

  Tämä Edge kiinnostaisi sen takia, että ainoa alkupääoma jonka joutuisi uhraamaan on
  antenniin ja johtoon, sekä liittymän avaamiseen. @450-laajakaista on toinen vaihtoehto, mutta en yksinkertaisesti uskalla sijoitaa n. 400e (modeemi+antenni) vain todetakseni että signaali on olematon tai heikko.

  [edit]
  Lisäkysymys: Jos hankkii tuollaisen Dual band GSM suunta-antennin (900/1800MHz), voiko sitä käyttää 450MHz suunta-antennina? Radiotekniikka vähän
  hakusessa, mutta muistaakseni nuo taajuuden puolittumiset eivät pitäisi olla esteenä.
  [/edit]
   
 2. muumi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  31/5/04
  Viestit:
  365
  Tykkäykset:
  19
  Saunalahden Megadataetu (10e/kk) olisi varmaankin ollut paras vaihtoehto, mutta sen myynti lopetettiin kaiketi viime kuun lopussa. Ehkäpä samanhintainen mutta nopeudeltaan rajoitettu Dataetu riittäisi? Tai sitten kytkypaketeista ViestiX tai MegaViestiX.

  Muuten olen sitä mieltä että EDGE on syvältä, mutta ehkäpä kevyeen käyttöön riittävä.

  edit: Saunalahtihan toimii Elisan verkossa joten kuuluvuus on täsmälleen yhtä hyvä kuin Elisalla.
   
 3. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  Saunalahtea ei kuuluvuuden osalta olla päästy testaamaan kun ei löydy sauniksen korttia. Ainoastaan elisa (testattu DNA ja Sonera)
  Valitettavasti Edge on nopein tällähetkellä saatavana oleva.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kuvailemassasi tilanteessa ehdottamasi anteni ratkaisu voi olla hyvä valinta. Singnaalin voimakkuus ei ole ainoa tekijä joka vaikuttaa teoreettiseen nopeuteen ruuhkattomassa tilanteessa ja lisäksi tietenkin ruuhkaisuus voi sivummalla vaikuttaa erittäin paljon.
  Tilanteessasi voi olla merkitystä myös sillä pystyisikö käyttämään jotain 1800Mhz Edge linkkiä.

  Saunalahti käyttää Elisan verkkoa.

  Jos karttojen mukaan on toivoa @450 peitolle, niin voisi olla hyvävalinta (Ainakin teoriassa), sillä se soveltuu teknisesti paljon paremmin laajakaistan korvikkeeksi. ja sillä voi anteneilla saada parannettu toimivuutta vaikeissa paikoissa.

  Kannattaa huomioida myös käytettävyys, jos ostat ethernet vastaanottimen voi toteuttaa WLAN peitolla langattoman laajakaistan kotiisi.

  Aallon pituus kasvaa merkittävästi, eli vaikka toimisi niin häviää toimivuudella 450Mhz vehkeille.
   
 5. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  Tulipa mieleen, jos hankkisi Saunalahti GSM liittymän (kk maksu 0e) ja siihen lisäpalveluna tuon Mobiililaajakaista max 384kbps 29.90e, niin missään heidän sivuillaan ei ainakaan mainita onko tuossa liittymässä jokin siirtoraja. Jostain täältä foorumista luin, että elisan vastaavassa olisi 3GB/kk raja (vaikken sitäkään tietoa löytänyt elisan sivuilta)

  Kartan mukaan tarvittaisiin suuntaava antenni.

  En ihan ymmärtänyt tuota ethernet vastaanotinta ja WLAN peittoa?
  Tällähetkellä testikäytössä läppäri, jossa SE:n GC85 PC kortti ja elisan liittymä. Läppäri kiinni kytkimessä, jossa yhteensä koneita on kiinni 5. Läppärin edge kortin "LAN" on jaettu, eli kaikki koneet pääsevät nettiin. Kytkimessä on kiinni myös yksi WLAN tukiasema, johon kytkeydyn välillä kännyllä ja toisella läppärillä.

  EDGE nopeus on heilunut 40-216kbps:n välillä ja signaalin vahvuus on ollut 2-3 palkkia viidestä ilman lisäantennia.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Sama mitä sinulla tehtynä, mutta simppelimpi toteutus, @450 ethernet "Modeemi", eli modeemi suoraan sinun lähiverkkoon,eikä tarvitse jakaa PCn kautta.
  Jos sinulla "normaali" WLAN tukiaseman, eli purkki jossa WAN ja muutamaportti LAN puolla, jolloin tuon @450 modeemin kytket WAN reikään.

  Tuo ei sinänsä poikkea normaalista taajama EDGE toimivuudesta, olettaen että keskimääriin likutaan sadan kilobitin/s vauhdissa.

  Käytännössä 3G/@450 vauhdin tuntu on suurempaa kuin nopeusero antaa ymmärtää pienempien viiveiden (pingin) ansiosta.

  Jos olet @450 alueen rajoilla niin kanattaa ensin selvittää toimivuutta enen rahallista päätöstä.
   
 7. vesak

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/10/03
  Viestit:
  123
  Tykkäykset:
  0
  Ihan hyvä liittymä EDGE-käyttöön voisi olla Saunalahden 128 kbps dataetu, 10 eur/kk (vuoden sopimus), rajoittamaton datamäärä. Itse en ole vielä nähnyt EDGE-käytössä tuota suurempia nopeuksia (hyvä jos pääsee tuohonkin), joten en usko että se kauheasti rajoittaa käytännön nopeutta.
   
 8. Miika

  Miika

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  356
  Tykkäykset:
  0
  Tuota harkitsin aluksi, mutta testissä nuo nopeudet olivat välillä 200kbps luokkaa, joten päätin pelata varman päälle ja hankkia tuo 384kbps liittymä, vaikka onkin kalliimpi. Silti halvempi kuin nykyinen soneran nettilinja 49.90e/kk.

  sovelias on siinä oikeassa, että noi vasteajat saavat nettiselailun tuntumaan aika hitaalta. Eteenkin sellaiset sivut, jotka hakevat kuvia toisilta sivuilta ovat aivan yhtä hitaat kuin 40kpbs modeemiyhteyksillä.

  Etua tuosta 150-200kbps nopeudesta tulee lähinnä tiedostojen siirrossa, jossa vasteaikajumittelun jälkeen ei nimikyselyjä enää tehdä.
   
 9. terpaa

  0   0   0

  Liittynyt:
  10/7/03
  Viestit:
  534
  Tykkäykset:
  5
  Suosittelisin jotain saunalahden kk-maksutonta liittymää ja siihen dataetua. Ainakaan oman kokemuksen mukaan liittymän nopeutta ei oikeasti ole rajoitettu tohon 128 kiloon ja vaikka olisi niin ei sitä edgellä paljon ton yli normaalisti pääse... tosin viime kesänä mökillä tasaisesti yli 20Kt/s nopeuksia ja muutaman gigan siirtelin ilman että asiasta huomautettiin.
   
 10. vesak

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/10/03
  Viestit:
  123
  Tykkäykset:
  0
  Jaa... Kyllä minulla ainakin 3G latausnopeus oli melkolailla tarkkaan tuo 128 kiloa ja nousi heti kun päivitin sen MegaDataeduksi. Olisikohan niin, että siellä ei ole nopeusleikkuria EDGE-datansiirron puolella.
   

Jaa tämä viestiketju