DNA Dna 3G

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Matis, 5/3/05.

 1. Matis

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/12/04
  Viestit:
  81
  Tykkäykset:
  0
  Kun vierailee osoitteessa http://www.gsmworld.com/roaming/gsminfo/cou_fi.shtml voi miettiä että onko Dna:lla jo toiminnassa 3G verkko laajemmalti. Eli miksi muuten sitä ilmoitettaisiin roaming verkoksi.. Ala leikattu teksti kopioituna ko. sivulta

  Alands Mobiltelefon Ab GSM 900
  Elisa Corporation GSM 1800
  Elisa Corporation 3G
  Elisa Corporation GSM 900
  Finnet Networks Ltd (FINNET (former Suomen 2G)) 3G
  Finnet Networks Ltd (FINNET (former Suomen 2G)) GSM 900/1800
  Sonera Mobile Networks Limited 3G
  Sonera Mobile Networks Limited GSM 900/1800
   
 2. Ammattilainen Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/6/02
  Viestit:
  4939
  Tykkäykset:
  26
  Siellähän lukee "Network Status"-kohdassa "Planned" eli suunnitteilla. Testiverkkoa kyllä varmaan löytyy jossain, muttei laajemmalti.
   
 3. Matis

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/12/04
  Viestit:
  81
  Tykkäykset:
  0
  Ok.. Luin hätiköiden. :)
   
 4. rasanttu

  rasanttu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2089
  Tykkäykset:
  12
  DNA:lla ei ole varaa rakentaa 3G-verkkoa, tai vaikka puhelinyhtiöillä onkin varaa heillä ei ole siihen mitään syytä.

  Eihän kukaan moista tarvitse, ainakaan dna fanaatikoiden mielestä. :) GSM-puhelut ja tekstiviestit riittää hyvin seuraavaksi 10 vuodeksi.
   
 5. SYS 49152 Vieras

  0   0   0

  Lopetapas nyt toi jauhaminen dna fanaatikoista. Alat muuten kuulostaa ihan aksukselta. Eiköhän Finnetillä ole varaa se 3G-verkko rakentaa kun kerran ovat jo em. perusteella aloittaneetkin sen rakentamisen. Niin ja sehän ei ole dnan verkko vaan Finnet Verkot Oyn verkko, dna ei itse omista verkkoa eikä mikään muukaan palveluoperaattori (Elisa, Sonera) vaan verkot omistaa niiden emoyhtiön verkko-operaattori. Soneran ja Elisan tapauksessa vain myös noiden verkko-operaattoreiden nimissä esiintyy sama kuin palveluoperaattoreidenkin nimissä.

  Kai noita 3G-palveluitakin joku käyttää ja tarvitsee, en itse kuitenkaan niitä koe tarvitsevani. Jos tuosta 3G:stä tulisi jonkinlainen mobiili-laajakaista tai langaton laajakaista niin ymmärrän että käyttöä löytyy. Sitä vaan en ymmärrä että jotkut hehkuttaa 3G-palveluita itseisarvona vaikka käyttöä ei löytyisikään. Onko silloin järkeä tuupata rahaa palveluun jolla ei ole kuin hyppysellinen käyttäjiä?
   
 6. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Ehkäpä kyseessä on sama henkilö. Tai ainakin heillä lienee jotain kautta samoja geneettisiä ominaisuuksia, jotka peilautuvat siten, että joka ikisestä asiasta pitää käydä mussuttamassa samaa virttä. Kiitos ja anteeksi, mutta välillä asioita voisi miettiä muutenkin kuin yhdestä näkökulmasta.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kyllä heillä varmaan olisi rahaa verkko aukaista, ja jonkin verran rakentaakkin.
  Toistaiseksi ei ole näkyvissä tilannetta että verkkoa sinänsä olisi järkeä kummemmin rakennella. nno aiheesta puhuttua jossain vanhassa DNA kiistaketjussa.
   
 8. rasanttu

  rasanttu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2089
  Tykkäykset:
  12
  Samaa suosittelen teille molemmille. Ja mitä tulee tuohon denan umtsiin, en usko ennenkuin itse näen. Puheet siitä että sitä testataan eivät todista vielä mitään. Elisa ja Sonera omaavat konkreettisesti UMTS-verkkoa mutta onko joku onnistunut saamaan puhelimensa näyttöön denan UMTS-verkon?

  Ja eihän sille varmaan mitään tarvetta ole perusteltavissa. Japanissakin moinen tekniikka on jäänyt täysin käyttämättä.
   
 9. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Kyllähän sitä Finnetin 3G-verkkoa löytyy kun ottaa puhelimesta verkonhaun esim. Helsingissä tai Espoossa. Sisään testikäytössä olevaan verkkoon ei kuitenkaan pääse.
   
 10. nzip

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  245
  Tykkäykset:
  0
  Elisa ja Sonera kilpailevat jo vähäisistä 3g-käyttäjistä, joten business-keissi omalle umts-verkolle on vähän laiha. Varsinkin kun kuluttajia näyttää kiihoittavan enemmän halvat puheminuutit ja minimaaliset samsunsigit (2-taajuus ja gerpsi tietinki) kuin 3g-puhelimat ja palvelut.

  Ei mikään ihme ettei verkon rakentamisen kanssa pidetä kiirettä.
   
 11. hopeinenkuu

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/7/04
  Viestit:
  171
  Tykkäykset:
  0
  Aivan, tuossa on järkiperustelu sille, miksi dna:n ei kannata kiirehtiä 3g-verkkojen kanssa, se tuskin pystyisi kilpailemaan asiakkaista Elisan ja Soneran kanssa sillä saralla.

  Mutta eiköhän kohta joku ilmesty tänne ja hauku meidät molemmat "dna-fanaatikoiksi", koska asialle löytyi järkevät perusteet, eikä ole enää muuta mahdollisuutta kuin vedota "fanaattisuuteen".
   
 12. polle

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  555
  Tykkäykset:
  0
  Saisivat nyt kuitenkin EDGEä alkaa rakentamaan ja ottamaan tuotantoon. Oman kokemukseni mukaan DNAn datapalvelut toimivat pk-seudulla heikommin kuin muilla. Ainakin tuntuu, että gprs-yhteyden muodostuminen kestää valillä tuhottoman kauan. Lisäksi kuuluvuus näyttää olevan hieman heikompi kuin muilla. Itse olen liikkunut pk-seudulla ja itä-Uusimaalla. DNA on tällä hetkellä liittymäni, joten löytyy jopa aika tuoreita tuntemuksia.
   
 13. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Edge olisi kyllä minullekkin kelpaava lisä varsinkin jos senkin saisi kiinteään kk hintaan. GPRS:ää olen itse käyttänyt aika paljon pk seudulla ja autossakin ja on toiminut ihan ok. Tuo yhteyden muodostaminen ei ole niin koeteltua kamaa koska itselläni on gprs yhteys koko ajan päällä puhelimessa. Eli ei tarvitse yhteyttä erikseen muodostaa.
   
 14. Rasbelin

  Rasbelin Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/8/03
  Viestit:
  500
  Tykkäykset:
  20
  Santtu on huvittava Elisa-halaaja, aivan kuten käy ilmi avatarista ja allekirjoituksesta. Ei kestä sitä kuinka DNA on markkinoilla mukana, vaikka ei itse häviä mitään sen vuoksi? Sitä enemmän verkkoja ja yrityksiä mukana markkinoilla, sitä parempi. Minusta sinun kuule Santtu turha kitistä. Et saa aikaiseksi muuta kuin lisää eripuraa. Meillä kaikilla on mielipiteitä. Minusta DNA on hyvä operaattori, aivan kuten Elisakin. Apua! Taidan olla täysin vastakkaiselle linjalla kanssasi. Koita kuitenkin kestää. Kyllä Elisa vielä tulee pysymään elossa, vaikka DNA jatkaakin ja tulee varmasti myös UMTS-markkinoille piakkoin.
   
 15. rasanttu

  rasanttu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2089
  Tykkäykset:
  12
  Sinänsä minulla ei ole DNA:ta vastaan yhtään mitään. Tuon vain vastapainoa muutamille ko. operaattoria ylistäville tahoille :)

  Ei tässä Elisasta pelkoa olekaan, lähinnä kun sillä on moninkertaisesti enemmän asiakkaitakin ja ko. yritys tekee voittoa toisinkuin dena joka tahkoaa joka vuosi vaan tappiota.

  UMTS denalle piakkoin? Varsin kunnioitettava tavoite siihen nähden että koko verkon rakentamista ei ole edes aloitettu, pieniä testiverkkoja lukuunottamatta! :^DD
   
 16. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Viestintä viraston vaatimusten mukaisen verkon rakentaminen ei ole loppupeleissä hirveän paha rasti. Sitä ei tiedä että miksi sitten verkkoa ei ole rakennettu. Varmaan syy on se mitä joku jo aiemmin sanoi että kuluttajan suuri massa ei sitä tarvitse. vivi kuitenkin vie luvan pois ellei verkkoa rakenna, joten itse veikkaisin kuintenkin että suuriin kaupunkeihin verkko tulee tämän vuoden aikana. Itselleni edullinen kiinteä hintainen EDGE vaan olisi parempi lisäpalvelu.

  Hassumpi juttuhan on sitten se, että ehtiiköhän Wimax tekniikka rantautua ennen kuin suomalaiset kuluttajat ovat kypsiä umtsiin, mutta tämähän on vain teknologia spekulointia. se on kuitenkin aika varmaa että umtsää halvemmaksi wimax verkko tulisi.

  Olisi itseasiassa aika kiva nähdä että joku operaattori oli dna tai joku muu lähtisi eri polulle tulevaisuuden tekniikoissaan. Eli vaikkapa wimaxiin. Tietty nämähän ei ole toisiaan poissulkevia mutta kuitenkin miksi pitää 2 eri tekniikkaa jos saa halvemmallakin rakennettua datan siirtelyyn sopivan verkon.
   
 17. rasanttu

  rasanttu Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2089
  Tykkäykset:
  12
  Ehdottomasti. Itse en henkilökohtaisesti näe kuluttajilla juurikaan tarvetta UMTS:lle, firmat on asia erikseen. EDGE riittää mainiosti moneen käyttöön, luulisi denan tukiasematekniikan olevan senverran nykyaikaista että monessa tapauksessa riittää pelkkä ohjelmistopäivitys.
   
 18. J2EE

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/11/04
  Viestit:
  456
  Tykkäykset:
  0
  Ei edgen käyttöön oton kyllä kovin kallista tosiaan pitäisi olla. Ehkä kyseessä on enemmän ideologinen kysymys vanhoille puhelinyhtiömiehille (nettiyhteydet asiakkaille myydään kuparin kautta).

  Oikeasti: maaseudulla vaikka jonkun päijänteen puhelimen alueella moni satunnainen netin käyttäjä voisi ottaa vaikka edgen käyttöön kun se olisi jo aikas nopea ja jättää ottamatta sen php:n laajakaistan. Jos dna:lla olisi edge vaikka 20 euroa /kk niin tuo laajakaista varmaan php:ltä maksaa lähemmäs 50 euroa. Tämäkin vaan spekulointia.
   
 19. Janisku

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/1/05
  Viestit:
  472
  Tykkäykset:
  0
  niin. Tuskin kukaan tulee tarvitsemaan UMTS:ää.
  2-taajuusverkko oli jo se suuri edistysaskel, verrattuna 1-taajuuteen.
  Ei haittaa, vaikka dna tekee tappiota, kunhan se ei ala ottamaan tappioita asiakkailtaan. Ei ainakaan vielä ole niin tehnyt.
   
 20. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Kuten juuri kukaan ei tarvinnut gsm-verkkoakaan, eikä tekstiviestejä..
  Toisen taajuuden käyttönotto vain lisäsi kapasiteettia ja helpotti verkon rakentamista ruuhka-alueilla. Mitään mullistavaa se ei tuonut ja sama kapasiteetti olisi periaatteessa ollut mahdollista tehdä yhdelläkin taajuudella. 3g on huomattava edistysaskel, vähintään samaa tasoa kuin hyppäys nmt->gsm.
   

Jaa tämä viestiketju