1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivuston käyttöä, annat suostumuksesi evästeiden käytöllemme. Lue lisää.

Chileistä

Keskustelu osiossa 'Asian vierestä', aloittaja Jussi, 7/7/05.

  1. Jussi

    Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

    Liittynyt:
    18/6/02
    Viestit:
    12224
    Tykkäykset:
    15
    Puhelinmalli:
    Xperia Z3
    Niin, koska täälläkin on varmasti ainakin jokunen näiden palkojen ystävä niin avattakoon tämmöinenkin topikki auki. Minä innostuin yrittämään näiden kasvattamista n. vuosi sitten Prismasta löytämälläni ruukkuchilillä, mutta onnistuin tuolloin vain aiheuttamaan ikuisen chili-kammon jälkikasvulle ja tappamaan kasvit.

    Kiinnostus kuitenkaan ei sammunut, ja tänä keväänä oli aika uudelle tulemiselle. Kaupasta otin mukaani taas keväisen ruukkuchilin ja tutustuin myös hieman tarkemmin tuohon kasvatukseen. Eräältä sivulta sitten tilasin vielä lisäksi setin muitakin chililajikkeita kasvatettavaksi ja pykäsin nuo kasvamaan mini-kasvihuoneeseeni eilen. Saa nähdä mitä noista kasvaa, pari tuoreena syötävää miedompaa lajiketta sekä sitten jauhettavaksi tarkoitettuja äkäisempiä lajeja - mm. Habanero Caribbean Red -nimistä lajiketta jonka pitäisi kyllä herkistää tottuneimpiakin chiliruokailijoita. Hähää, tervetuloa käymään, sukulaiset.

    Niin, miksipä juuri nyt kirjoittelen tätä topiccia? Ihan vain juhlistaakseni ensimmäistä valmistunutta satsia ruukkuchilistäni. Korjasin satoa, paahdoin ne uunissa ja jauhoin hienoksi hankkimallani huhmareella.

    Polttaa.

    Polttaa, paljon.

    Tuosta nimittäin jauhaessa leijaili ikävästi jauhajan mm. nenään hienon hienoa jauhetta, joka on tässä nyt puolisen tuntia tehnyt oloa vähintäänkin turkinpippurimiehen näköiseksi. Maistoinkin toki tuota valmistamaani jauhetta, ja tulistahan se oli - kieli nimittäin oli tunnottomana n. 10 min verran, nyt on jo palannut normaaliksi. Hikeä pukkaa aivan solkenaan.

    Maku itsessään ei kyllä pettymyksekseni ollut mikään erikoinen, toivotaan että noista itsekasvattamistani tulee parempia.
     
  2. Charger Vieras

    Tuli joskus ostettua semmoisia pieniä oranssisia palkoja (ei sentään niitä palleroita..) ja sitten meinasin, että eihän nuo nyt voi niin tulisia olla ja puraisin oikein kunnon palasen...
    Voi että tuli kumma olo :)
    Nestettä piti nauttia yksi jos toinenkin olutpullo...
    No opinpa olemaan maistelematta raakana tuommoisia...
     
  3. Jussi

    Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

    Liittynyt:
    18/6/02
    Viestit:
    12224
    Tykkäykset:
    15
    Puhelinmalli:
    Xperia Z3
    Onnitteluni, olut on ehkä huonoimpia ajatuksia millä voit yrittää poltetta laannuttaa.

    Poltteen tunteen aiheuttava aines chileissä on "kapsaisiini" joka ei suinkaan ole vesiliukoista, vaan esim. vedellä tai vaikkapa oluella sitä tulee vain levittäneensä aineen suun viimeisimpiinkin sopukoihin.

    Poltteeseen auttaa rasva, vaalea leipä tai maitotuotteet tms. jutut. Itse olen todennut mm. piimän olevan hyvä apu, samoin xylitol-purkka on auttanut poltteeseen herättelemällä suun sylkirauhasia putsaamaan kapsaisiinia pois.

    Jos chili polttaa, niin älä juo vettä.
     
  4. tonza19 Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    6/9/03
    Viestit:
    2367
    Tykkäykset:
    1
    Thaimaassa baarissa tuotiin kupissa jotain pähkinöitä ja seassa oli sitten sellaisia kuivattuja pieniä chilejä (tottakai nahistuu ku kuivatetaan), ja kyllähän sitä sai kakistella ja juoda nestettä jonkun aikaa (vettä tietenkin) ennenku polttelu ja hikoilu loppu. Tytöt baarissa popsivat noita kuin karkkia vaan. Kumma miten siihen tulisuuten voi tottua noin hyvin.

    E: Perkules, ihmekkös se niin kauan polttikin. Ei ollut kyllä siinä baarissa ainakaan piimää tarjolla :) mutta jotain känttyä olis voinu olla
     
  5. Omenanraato

    Omenanraato Tunnettu jäsen

    Liittynyt:
    11/12/02
    Viestit:
    19841
    Tykkäykset:
    788
    Puhelinmalli:
    iPhone 6+ 16GB Silver
    eipä oo tullu ite kasvatettua mut itsessään chili on yks parhaista mausteista
     
  6. remedy

    remedy Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    3/7/02
    Viestit:
    1777
    Tykkäykset:
    0
    Heh, itsellä kävi joskus muinoin ihan samalla tavalla. Jauhoin sormilla kuivattuja palkoja kastikkeeseen, pata porisemaan ja itse pesemään käsiä. Tulipahan sitten pahanen aivastus ja otin tietysti nenästä oikealla kädellä kiinni (sama käsi jolla chilin jauhoin).

    Nenä vähän punotti ja kuumotti sen jälkeen :D
     
  7. arivi Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    13/7/02
    Viestit:
    7875
    Tykkäykset:
    7
    Puhelinmalli:
    Mate 7 / Mate 8
    Mikäs se olikaan tulisin lajike jota Suomessa löytyy myynnistä, ja mistä voisi haeskella?
    Nämä lajikkeet olivat jossakin netissä lajiteltuina vahvuuden mukaan, mutta nopealla etsimisellä en löytänyt.

    ps. Ei muuten, mutta on pari päivällisvierasta, jotka voisivat poiketa hieman harvemmin ;)
     
  8. Jussi

    Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

    Liittynyt:
    18/6/02
    Viestit:
    12224
    Tykkäykset:
    15
    Puhelinmalli:
    Xperia Z3
    Eiköhän noita kaikkia saa suomesta, kasvattajiakin täällä asuu: www.fatalii.net on mistä itselleni tilasin siemeniä.

    Habanero Sed Savina pitää tällä hetkellä hallussaan "maailman tulisin chili" -titteliä, joskin ilmeisesti tuosta on epävirallisesti menty jo selvästi yli. Mutta tässä puhutaan jo vähintään norsun karkoittamisesta päivällispöydästä - jo selvästi heppoisemmat lajikkeet riittävät poistamaan tavallista kaupan maustechiliä kammoksuvat "tulisen ruoan ystävät" kauas pois.
     
  9. saeaetaejae

    saeaetaejae Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    12/6/03
    Viestit:
    4601
    Tykkäykset:
    0
    Habanero on sopiva esimerkiksi jugurtti tai kermaviili pohjaisiin soosseihin. Maitopohja kun vie tulisuuden.
     
  10. kielipoliisi

    Liittynyt:
    24/12/02
    Viestit:
    879
    Tykkäykset:
    0
    Hömm.. *raapii per... päätään*

    Kapsaisiini ei ole vesiliukoista, mutta vesi kuitenkin pystyy liuottamaan ainetta siten että se pääsee leviämään suun viimeisimpiin sopukoihin? Eriskummallista ;)
     
  11. Jussi

    Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

    Liittynyt:
    18/6/02
    Viestit:
    12224
    Tykkäykset:
    15
    Puhelinmalli:
    Xperia Z3
    Heh, ei tietenkään "liuota" vaan vain "levittää". Toki vesikin tuo hetkellisen helpotuksen, mutta polte palaa entistä pahempana heti kun vesi on juotu. Jos ei usko, niin ainahan voi tehdä kotioloissa pienimuotoisen tutkimuksen... :p
     
  12. MaTiAz Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    26/11/04
    Viestit:
    2924
    Tykkäykset:
    0
    Eikös joskus myyty netissä jotain mausteliuosta, joka on periaatteessa puhdasta kapsaisiiniä?
     
  13. Jollemi

    Jollemi Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    13/8/02
    Viestit:
    10518
    Tykkäykset:
    0
    Puhelinmalli:
    Kaikenlaisia kapuloita
    Mulla on vieläkin reippaasti jäljellä Jussilta saamaa habanero kastiketta. Tulee käytettyä aina silloin tällöin, mutta sitä kun ei tarvi paljoa käyttää kerralla niin se kestää ja kestää.

    Pitää yrittää katsella sitten Australian suunnasta että löytyiskö sieltä jotain Jussille lähetettävää ;)
     
  14. Jussi

    Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

    Liittynyt:
    18/6/02
    Viestit:
    12224
    Tykkäykset:
    15
    Puhelinmalli:
    Xperia Z3
    Jaa, en ole nähnyt ja jos törmäänkin niin epäilen humpuungiksi. Aika kovia keittoja sitä on kyllä myyty ja löytyy tuosta jotain hiuksianostattavaa itseltänikin, mutta kapsaisiini on sen verran yty aine että ihmisen makuaistilla sen voi erottaa vielä 1:17000000 suhteessa laimennettuna.
    Mitä? Etkö kyllästäkään kaikkia ruokia tuolla makuhermoja hivelevällä "one spice fits all" -tuotteella? ;)
     
  15. Jollemi

    Jollemi Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    13/8/02
    Viestit:
    10518
    Tykkäykset:
    0
    Puhelinmalli:
    Kaikenlaisia kapuloita
    Kyllä se mulle kelpais, mutta muut ihmiset valittaa että ruoka on liian tulista ja sitä ei voi syödä ;)
     
  16. riku

    Liittynyt:
    19/6/02
    Viestit:
    316
    Tykkäykset:
    0
    Löytyykö mitään foorumia tms. hyvää sivustoa koskien näitä chilejä? Muakin kiinnostanut pidemmän aikaa.
     
  17. Jussi

    Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

    Liittynyt:
    18/6/02
    Viestit:
    12224
    Tykkäykset:
    15
    Puhelinmalli:
    Xperia Z3
    Joo, www.infernochili.tk
     
  18. Jussi

    Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

    Liittynyt:
    18/6/02
    Viestit:
    12224
    Tykkäykset:
    15
    Puhelinmalli:
    Xperia Z3
    Itse käytän vastaavaa soossia esim. käristäessä jotain pannulla; polte kyllä katoaa mutta tietty kastikkeen vivahde toki jää ruokaan ja tuo erinomaisen pikku yksityiskohdan mukaan.

    Raakana käytän mielummin Jalapeno-kastiketta, joka on toki miedompaa mutta maultaan huikeaa.
     
  19. saeaetaejae

    saeaetaejae Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    12/6/03
    Viestit:
    4601
    Tykkäykset:
    0
    Suosittelen habaneroa myös flunssan oireisiin.
     
  20. Jollemi

    Jollemi Aktiivinen jäsen

    Liittynyt:
    13/8/02
    Viestit:
    10518
    Tykkäykset:
    0
    Puhelinmalli:
    Kaikenlaisia kapuloita
    Taitaa pienikin vivahde olla vanhalle herralle liikaa. Hyvä kun ei valita että ketsuppi on liian tulista ;)
     

Jaa tämä viestiketju