Brittikonsultti: Symbian uhkaa operaattorien tuloja

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja paul_a, 1/6/04.

 1. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Alkuperäiset:
  http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=12&news_id=31523
  http://www.itviikko.fi/uutiset/uutinen.asp?UutisID=61334

  ---alkaa---
  Brittiläinen konsulttiyhtiö Mako Analysis varoittaa suosiota hiljalleen keräävien Symbian-älypuhelinten ryystävän rahavirtaa operaattoreilta, jotka uhkakuvan mukaan voivat jäädä nuolemaan näppejään käyttäjien sivuuttaessa näiden myymät palvelut.
  -leikattu-
  Mako nostaa esille muun muassa Nokian 6600:n ja N-Gagen sekä Sony Ericssonin P800- ja P900-mallit. Käyttäjä voi esimerkiksi imuroida laitteelle mp3-soittimen kertahintaan ja tämän jälkeen musiikkia voi siirtää puhelimeen esimerkiksi Bluetooth-yhteyden kautta. Jopa tekstiviestit voivat olla korvattavissa pikaviestiohjelmien avulla.
  ---loppu---

  <rant>Siis kyllä on TÖRKEÄTÄ! Mihin tämä maailma on menossa? Siis kyllä olisi todella, todella törkeätä jos ihmiset esim. ostaisi tietokoneohjelmansa mistä tahansa / sieltä mistä on halvin ja ennenkaikkea ostelisivat juuri semmoisia ohjelmia kuin haluavat! Ja vielä maksaisivat niistä vain KERRAN!!!</rant>

  Olen ollut niin tyhmä kun olen luullut että ahneudella voisi olla joku raja.
  Kuvittelin että se että kuka tahansa voi tehdä ja myydä ohjelmiston toisi kilpailun kautta semmoisia ohjelmia markkinoille joista asiakkaat oikeasti haluavat maksaa, ja oikeasti haluavat käyttää. Olin jopa kuvitellut että operaattorit hyötysivät siitä että asiakkaat käyttävät esim. jotain im-ohjelmaa ja datamäärät kasvaisivat aka lisää tuloa, mutta ei. Ja vielä että kerran vain ostaa sovelluksen...

  Onneksi on WAP, se on hyvä operaattoreille. Eikö siitä todellakaan ole opittu mitään?
   
 2. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tuossa on vaan se ongelma, että volyymien täytyy olla todella suuria jotta pelkällä tiedonsiirron laskutuksella saataisiin kuoletettua investoinnit. Tai sitten tiedonsiirron hintaa pitäisi korottaa reippaasti.

  Eiköhän sekin kerro jo jotain kun nykyisten GPRS-palvelujen hinnoittelusta itketään. Operaattorillehan jää luu käteen jos se tarjoaa asiakkailleen käytännössä ilmaiseksi siirtotien, jonka kautta asiakas hakee palvelut muualta.
   
 3. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Operaattoreiden ongelma on se että ne tuottaa paskoja palveluita josta ihmiset eivät ole valmiita maksamaan ja samalle ne tappavat ne. Otetaan esimerkiksi paikannus jolla voisi tehdä vaikka mitä kivaa, niin operaattorit nitistää sitäkin bisnestä hinnoittelulla miten vain tahtovat. Jotenkin tuntuu että operaattoreille ei ole selvinnyt että perusinfralla ei voi rahastaa vaan palveluilla sen päällä.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Eikä mainitsemasi paikannus ole juuri palvelulla rahastamista?

  Ja eikö perusinfralla pidä pystyä myös vähän rahastaa?
   
 5. Suomen Huippu Vieras

  0   0   0

  Hehee! Olisi WAPistakin tullut suositumpi jos samoista palveluista mitkä on webissä ilmaisia, ei oltais siellä rahastettu. Hyvä että Nordean wap-pankkia saa jo nyt käyttää pelkillä tiedonsiirtokuluilla, web-pankki on sentään ollut ilmainen vuosien ajan. Samassa netissähän ne palvelut on vaikka olis wäpissä.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Hinnoittelu meni kyllä alussa operaattoreilla pahasti pieleen. Vielä edelleenkin jotkut tahot yrittää/yritti veloittaa erillistä mobiilimaksua.

  Onko?
   
 7. Jussi

  Jussi Vuoden Foorumilainen 2004

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  12224
  Tykkäykset:
  15
  Puhelinmalli:
  Xperia Z3
  Ei ole, esim. oma Osuuspankkini veloittaa 27 (?) täyttäneiltä 2,5 euron verkkopankkimaksun, käytäntö lienee likipitäen samantyylistä myös muilla pankeilla, tosin summat vaihtelevat jopa eri Osuuspankkien välillä.
   
 8. Suomen Huippu Vieras

  0   0   0

  Niin taitaahan web-pankista mennä kuukausimaksua, jos se ei kuulu johonkin pakettiin. Mutta Nordean wap-pankissa oli käsittääkseni ennen palvelumaksut, muttei enää.
   
 9. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Eli pääsee "normaalin" gprs-yhteyden yli? Muistan että aikaisemmin piti soittaa omaan nordea-wap-numeroon, joka maksoi x€/min.

  Ja tosiaan tuosta paikannuksesta, tuo 0,65€/kerta -hinta on minusta korkeahko. Alempi hinta saisi minut käyttämään sitä, mutta toisaalta voi olla että suomen asukasluku on niin pieni että saada tarpeeksi volyymiä tuohon toimintaan, jolloin on pakko korvata volyymimyynti kovilla katteilla.
   
 10. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Wappi olisi pitänyt julkaista vasta gprs:n kanssa, data-puhelulla ei ole kovin järkevä vaihtoehto. Ja turhat rahastukset pois, viimeksi tänään naureskelin Elisan wappilikeistä löytyvää sanakirjaa, 50c/haku. Saa olla aika hätä jos tuollaista maksaa, eikä varmastikaan laske muutenkaan kynnystä wappailuun.
  Alle 40c on molemmilla isoilla, muilla ei paikannusta olekaan.
   
 11. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Paikannus minun täydellisessä maailamssani olisi samanlainen perustieto kuin vaikka kello ja päivämäärä. Eli se olisi hinnoiteltu niin että niitä palveluita voisi käyttää massoittain eikä vain satunnaisesti.

  Tyyliin kun kännykameralla otetaan kuvia niin se nimeäisi kuvan paikan mukaan missä se on otettu sen kellonajan lisäksi. Samoin muistiinpanoihin voisi lisätä paikkatiedon. Voisi olla myös chattipalveluita jotka loisivat keskustelualueita paikan mukaan.(vaikkapa kun on baarissa tms... pystyisi tsekkaamaan onko seuraakaipaavaa porukkaa ilman että tarvitsee sokkona pöytiä kiertämään). Muita vastaavia vois olla henkilökohtainen trackkerisofta jolla pystyis kattomaan missä on ollu milloinkin, vaikka puhelimeen softa joka kirjais tukiasemia ylös tms ja keskusservolta kysyis tukiasematietoja.... noitahan riittää ...

  mutta mitään tuollaista ei pystytä tekemään niin kauan kuin se paikkatieto maksaa sen 70c, mieluummin se saisi maksaa 1c ja sitä käytettäisiin 70 kertaa samassa ajassa

  Ehdottomasti, mutta ei niin paljoa että perusinfrasta tulisi se päätuote, eikä sovellukset.
   
 12. Hintabongaaja

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/6/04
  Viestit:
  198
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K600i + Saunalahti Ykkönen
  Tuollaisia softia kyllä löytyy Symbianille (tosin eivät ole vielä kovin kehittyneitä):
  - CellSpotting: http://cellspotting.com
  - CellTrack

  Molemmissa täytyy tosin syöttää tietokantaan cellien paikkatiedot (eli noissa operaattorien paikannuspalveluissa maksaa nimenomaan tuo paikkatieto, cell-tieto taas on välttämätön kaikille gsm-puhelimille, joten sen saa selville maksutta). CellSpotting ottaa yhteyden netissä olevaan kaikkien käyttäjien yhteiseen tietokantaan wapin kautta, mutta siinä ei ole lokia. CellTrackissa taas on loki, mistä näkee missä on tullut liikuskeltua, mutta siinä tietokanta on vain henkilökohtainen, eli aika kökkö. Olen ehdottanut CellSpottingin tekijälle lokitiedoston lisäämistä (siis omaan puhelimeen, ei nettiin), saa nähdä tuleeko tuosta uutta versiota.
   
 13. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Juuh... olen itsekkin kokeillut noita softia ja leikkinyt koodillakin tuolla cellid:n saamisella. Mutta operaattoreilla olisi tällähetkellä jo toimivat tietokannat tuollaiseen, sekä tarkemmat tiedot paikannukseen mitä käyttäjien raportoimalla tukiasemakartalla saadaan. Tosin en hetkeäkään epäile etteikö jokin opencelldi database tyyppinen projekti tulisi olemaan voittaja jollei operaattorit sitä itse tee. Mutta pahasti näytttää että tuosta tulee operaattoireille jälleen yksi menetetty tilaisuus.
   
 14. anjupi Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/10/02
  Viestit:
  131
  Tykkäykset:
  0
  Yleinen käytäntö osuuspankkiryhmässä on, että 26 vuotta täyttäneille verkkopalvelusopimus maksaa 2,5 euroa kuukaudessa. Tosin jokainen ryhmän pankki voi päättä itse, miten haluaa toimia. Osuuspankin jäsen, jolla on bonuksiin oikeuttavaa volyymia 25000 euron edestä, saa verkkopalvelun ilmaiseksi.

  Itse asiaan,

  Minulla on ainakin puhelinlasku vain noussut sen jälkeen, kun symbian puhelimen hommasin. Dna:n GPRS oli käytössä jo käyttäessäni 6310:aa, mutta silti hommatessani 3650:n laskun loppusumma nousi. Nyt tulee läheteltyä MMS-viestejä ja ehkä muutenkin käytettyä eri palveluita enemmän. Tiedä sitten sitä, minkä verran laskun loppusumman nouseminen on kytköksissä puhelimen vaihtamiseen.
   
 15. Hintabongaaja

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/6/04
  Viestit:
  198
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K600i + Saunalahti Ykkönen
  Niinpä. Jotkut operaattorit (siis ei Suomessa) antavat nuo paikannustiedot ilmaiseksi asiakkaidensa käyttöön. Eli jos on puhelimessa asetus "Solun tunniste" asennossa "näytetään", niin operaatorin nimen alla näkyy kadunnimi, tms. (ja joillain operaattoreilla jotain typeriä mainoksia).

  Saisi tulla Suomeenkin tuollainen maksuton paikannussysteemi. Jos tuollainen olisi jossain verkossa niin se varmasti vaikuttaisi asiakasmääriin. Soneran verkossahan näkyi joskus viime vuosituhannen lopulla "Duo" tuossa solun tunnisteessa, jos puhelin oli kaksitaajuusverkon alueella (ainakin joissain puhelinmalleissa).
   
 16. O.J. Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9496
  Tykkäykset:
  108
  Löytyy Suomestakin muutamasta paikasta.
   
 17. BuZu Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/2/03
  Viestit:
  1509
  Tykkäykset:
  0
  Jos tekee tukiasemiin perustuvaa paikannussoftaa, niin kannattaa cell id:n lisäksi ottaa huomioon

  MCC (Mobile Country Code) eli maakoodi
  MNC (Mobile Network Code) eli verkkokoodi, josta näkee operaattorin
  Area ID kertoo, minkä paikkakunnan alueella on (ei tarvitse joka soluun erikseen merkitä paikkakuntaa)

  MCC+MNC+celld identifioi paikan uniikisti olkoon käyttäjä missä päin maailmaa tahansa.

  (Jos käyttää pelkästään cell id:tä, niin Elisan liittymällä Frankfurtin lentokentällä softa saattaa ilmoittaa, että ollaan Helsingin Kampissa)
   
 18. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Minun kokemukseni ovat, että juuri näissä Symbian-laitteissa erilaisten selainten, pikaviestimien, uutissovellusten, uutisvideoiden, kuva- ja videoviestien ym. käytettävyys on parhaimmillaan. Kun käytettävyys on hyvä, houkuttelee myös kokeilemaan. Kaikista näistä syntyy vähintään GPRS-liikennettä. Jos operaattorit vain tuovat markkinoille kiinnostavia palveluita ja hinnoittelevat ne järkevästi, "älypuhelimet" ovat kaikkea muuta kuin uhka.

  Operaattorit vain eivät edelleenkään tunnu tyytyvän siihen, että niiden tehtävä on liikuttaa bittejä, vaan yrittävät tehdä rahaa myös sisällöllä. Ja kun sisällöntarjoajalle ja alkuperäisellekin tuottajalle pitää saada korvaus, nousee kokonaishinta sitten liian suureksi. Tämä ei ole Symbianin, vaan koko alan ongelma.

  t. tero
   
 19. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Hmm, tuollainen mystisyys ilmeni... puhelin ilmoittaa "network id":ksi 121, mutta kun googletin juttuja niin kaikkialla oli mainittu suomen 2g:n / Finnetin mnc koodiksi 12. Mikäköhän tuo puhelimen ilmoittama 121 on?

  ja Tei tuolle käyttämälleni paikannusdatalle webbisivun... siitä näkee miten noita dna:n tukiasemia on jyväskylän keskustassa jollei muuta.
  http://batman.jypoly.fi/~77071/pelju/cellspotting.php?page=map

  Tuosta paikannuksesta voisi melkein tehdä oman threadinsa jonnekin... kun sellaista ei ollut. Olisikohan Operaattorit alue sopiva?

  imho... minusta 'parhaimmillaan' on aika huono sana tuohon... pikkasen ovat pikkasen raapaisseet pintaa ja eivätkä ole onnistuneet tekemään täysin käyttökelvottomia laitteita. Mutta eiköhän ne siitä parane. Nokialle kyllä pisteet siitä että ovat yrittäneet edes muuttaa puhelimen määritelmää erikoistuneiden laitteiden suuntaan pikkasen eksoottisemmilla vekottimillaan.
   
 20. BuZu Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  15/2/03
  Viestit:
  1509
  Tykkäykset:
  0

Jaa tämä viestiketju