Mobiili.fi Arvostelussa Sony Xperia Z5 Premium – 4K-näyttö ei juuri lämmitä

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 22/11/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2142
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]

  Sony Xperia Z5 Premium on, kuten nimestä voi päätellä, Sonyn Z5-perheen ykköspyssy, suurin ja kaunein. Näyttö Premiumissa on kooltaan 5,5-tuumainen ja tarkkuudeltaan hurjat 3840 x 2160 pikseliä. Kyseessä on maailman ensimmäinen UHD-tarkkuuden (myyntipuheissa myös 4K, vaikka UHD ja 4K eivät tarkalleen ottaen samaa tarkoitakaan) näytöllä varustettu ja yleiseen myyntiin tarkoitettu älypuhelin.

  Näyttöä lukuunottamatta Z5 Premium vastaa hyvin pitkälti muuta Z5-perhettä, eli laitteesta löytyy Qualcommin Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa ja muistikorttipaikka sekä viiden ja 23 megapikselin kamerat. Akun kapasiteetti on 3430 milliampeerituntia, ulkomitat ovat 154,4 x 76 x 7,8 millimetriä ja painoa on 180 grammaa. Laitteen hinta Suomessa on noin 850 euroa.

  [​IMG]

  Ulkomitoiltaan Z5 Premium on niin sanotusti välimallia, eli osuu samankokoisilla näytöillä varustettujen iPhone 6s Plussan ja OnePlus 2:n välimaastoon. Laite on näytön kokoon nähden kohtuullisen kokoinen ja sopii käteen mukavasti. Etu- ja takapaneelit ovat liukasta lasia, ja ainakin omassa käytössäni laite tuppasi istuessa luiskahtamaan turhan herkästi ulos taskusta. Lisäksi kiiltävät lasipinnat täyttyvät nopeasti sormenjäljistä, jotka varsinkin testatussa mustassa laitteessa korostuvat selkeästi. Muotoilu on hyvin tyypillistä Sonya, eli varsin yksinkertaista ja korutonta. Itseäni laitteen selkeä muotoilu miellytti, mutta tämä on tietysti makuasia. Virtanäppäin sijaitsee laitteen oikealla sivulla, ja sormenjälkitunnistimella varustettu painike ei jättänyt toivomisen varaa. Sijainti on käytön kannalta mainio ja sormenjälkitunnistin toimi kiitettävän nopeasti ja varmasti.

  Teknisistä ominaisuuksista merkittäviä ovat Snapdragon 810 -suoritin, Sonyn oma 23 megapikselin kamera sekä tietysti huipputarkka näyttö. Snapdragon 810 on Qualcommin tämän vuoden tehokkain suoritinmalli, joka on herättänyt voimakkaasti keskustelua, sillä se on herkkä lämpenemään. Z5 Premiumissa tämä tulee helposti esille, sillä jo peruskäytössä, kuten netissä surffaillessa tai videoita katsellessa, alkaa laite lämmetä merkittävästi, mikä heikentää laatutuntumaa. Puhtia laitteessa kyllä on mainiosti, eli käyttö oli todella sujuvaa koko testijakson ajan.

  [​IMG]

  Z5-malleissa käytetty uusi 23 megapikselin kamera on saanut kehuja, ja esimerkiksi kameroita syynäävä DxOMark-sivusto kehui kyseessä olevan paras kamera, mitä älypuhelimilla on tarjota. Kuvanlaadullisesti kamera onkin todella erinomainen, ja kamerasovellus tarjoaa myös runsaasti kaikenlaista, kuten erikoisefektejä, hidastusvideoita ja ties mitä. Kuitenkin peruskuvaamisessa petyin hieman, sillä kameran tarkennus ei toiminut toivomallani ripeydellä ja täsmällisyydellä. Lähes poikkeuksetta jouduin kuvaamaan kaiken vähintään kahdesti, kun ensimmäisellä yrityksellä oli tarkennus pielessä. Maltillisempi kuvaaja kuitenkin pärjännee Sonyn kameran kanssa hienosti, ja kuvanlaatu todella on esimerkillistä. Toisille tärkeämpää on kuvanlaatu, toisille käytön helppous. Sonyn kamerassa pääpaino on kuvanlaadussa.

  [​IMG]
  Kamerasovelluksen tarjonnassa riittää valinnanvaraa.

  [​IMG]
  Xperia Z5 Premiumin kamera tarjoaa mainion väritoiston.


  Huipputarkka näyttö lienee Z5 Premiumille eräänlainen olemassaolon syy. Kyseessä on toki myös isoveli 4,6-tuumaisella näytöllä varustetulle Z5 Compactille ja 5,2-tuumaisella näytöllä varustetulle Z5:lle, mutta isomman koon ohella hyvä markkinointivaltti on näytön UHD-tarkkuus. Pikselitiheys on todella hurjat 806 pikseliä tuumalla. Tällaisen näytön kohdalla on aivan turha tulla kenenkään väittämään, että kykenisi erottamaan yksittäisiä pikseleitä paljaalla silmällä. Valitettavasti kuitenkin Z5 Premiumissa UHD-näyttö jää lähinnä markkinointiosaston riemuksi. Käytännön merkitystä on suurin piirtein yhtä paljon, kuin Samsungin kaarevilla Edge-näytöillä, eli ei juuri mitään. Samsungin Edge-puhelimet sentään näyttävät mielenkiintoisilta, mutta Sonyn kohdalla erikoisnäyttö lämmittää vain ajatuksen tasolla.

  Z5 Premiumin UHD-näyttö on lievää käyttäjän hassutusta, sillä peruskäytössä laite renderöi kaiken ruudulle piirtyvän perinteisellä Full HD -tarkkuudella (1920 x 1080 pikseliä), jolloin käytännön pikselitiheys on tasoissa esimerkiksi iPhone 6s Plussan ja OnePlus 2:n kanssa, eikä peruskäyttäjä tällöinkään yksittäisiä kuvapisteitä pysty erottamaan. Varsinaista UHD- tai 4K-materiaalia piirtyy vain poikkeustapauksissa, kun jokin sovellus sitä osaa tarjota. Tällä hetkellä taitaa korkean resoluution materiaalia Z5 Premiumille saada vain kuvaamalla sitä itse, sillä esimerkiksi YouTube-sovellus ei 4K-materiaalia suostunut näyttämään. UHD-näyttö Z5 Premiumissa jää siis silkaksi kuriositeetiksi.

  [​IMG]
  Testipuhelimen mukana lainaan tuli myös muotoilija Ilkka Suppasen suunnittelema lataustelakka. Telakka on saarnipuuta ja valmistettu Italiassa käsityönä.


  Sony Xperioille tunnusomaisesti myös Z5 Premium on pöly- ja vesitiivis. SIM- ja muistikorttikotelo on edelleen suojattu tiiviillä kannella, mutta esimerkiksi latausliitin ei joistain aiemmista Xperioista poiketen enää ole erikseen suojattu, mikä tekee päivittäisestä käytöstä mukavampaa. Sony onkin tarkentanut linjaansa Xperioiden vesitiiviyden suhteen, eikä niitä enää nykyisellään saa uittaa tai upottaa veteen. Arkikäytössä vesitiiviys on kuitenkin mukava lisä, kun esimerkiksi sadevettä tai muita vesiroiskeita ei tarvitse pelätä.

  Akkukesto Z5 Premiumissa oli itselleni pettymys. Akkukesto ei varsinaisesti ollut huono, mutta ei myöskään niin hyvä kuin odotin sen olevan. Sony puhuu kahden päivän akkukestosta, ja monet Xperiat ovatkin saaneet kehuja hyvästä akkukestostaan, mutta Z5 Premium ei omassa käytössäni juuri eronnut muista saman kokoluokan puhelimista. Isohkon puhelimen etuna on, että sisään mahtuu reilun kokoinen akku, mutta Z5 Premium ei akkukestollaan noussut kilpailijoidensa ohi. Snapdragon 810 tuntuu hukkaavan virtaa lämmöksi siihen malliin, että päädyin testijaksolla lataamaan puhelimen päivittäin. Yhden päivän reilumpikin käyttö sujui kyllä ongelmitta, mutta kahden päivän käyttö olisi jo vaatinut käytön vähentämistä ja virransäästökikkoja.

  [​IMG]

  Kaikkinensa Sony Xperia Z5 Premium on hyvä puhelin, muttei kovinkaan poikkeuksellinen. Päällimmäisinä mieleen jäivät lämpenevä suoritin ja ajatus siitä, ettei UHD-näytöllä ole mitään virkaa. Z5 Premium sopii sellaiselle, joka ehdottomasti haluaa juuri parasta Sonya. Reilun satasen kuitenkin säästää helposti, jos valitsee hieman pienemmän, 5,2-tuumaisella näytöllä varustetun perusversion Xperia Z5:stä.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju