Mobiili.fi Arvostelussa Marshall London – siisti musiikkipuhelin vai kallis turhake?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 8/9/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2173
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]

  Marshall London on uusi älypuhelin, joka rastastaa uljaasti legendaarisen Marshall-kitaravahvistinmerkin brändillä. Puhelimen taustalla on ruotsalainen, vuonna 2008 perustettu yhtiö nimeltään Zound Industries, jonka käsialaa ovat myös Marshall-brändätyt kuulokkeet ja kotikäyttöön tehdyt kaiuttimet sekä esimerkiksi UrbanEarsin kuulokkeet.

  Zound Industries on kaikkiaan neljällä eri brändillä ehtinyt jo saada jalansijaa kuulokemarkkinoilla, mutta jokin aika sitten yhtiö päätti laajentaa Marshall-brändin käyttöä myös älypuhelimiin. Pohjalla on idea, että älypuhelimien tekniikka alkaa olla sillä tasolla, että megapikseleiden ja gigahertsien sijaan tulisi keskittyä myös sisältöön ja ”siisteyteen”. Älypuhelin voi tänä päivänä olla muutakin kuin kylmä saippuakotelo; se voi olla myös cool, siisti. Sitä Marshall London pyrkii olemaan.

  [​IMG]

  Marshall London

  • 4,7-tuumainen, 1280 x 720 pikselin IPS LCD -näyttö
  • Qualcomm Snapdragon 410 -järjestelmäpiiri
  • Erillinen Wolfson (Cirrus) WM8281 -audiopiiri
  • 2 gigatavun RAM-muisti, 16 gigatavun sisäinen tallennustila, micro SD -muistikorttipaikka
  • 2500 milliampeeritunnin akku
  • Kahden ja kahdeksan megapikselin kamerat
  • Eteen suunnatut stereokaiuttimet, kaksi kuulokeliitäntää
  • 140,4 x 70,2 x 9,8 millimetriä, 145 grammaa
  • Android 5.0.2

  [​IMG]

  Marshall London on vahvasti rock alusta loppuun asti. Myyntipakkauksen kannen kuvassa erottuu tatuoitu käsi, ja kun pakkauksen avaa, on ensimmäisenä vastassa plektran muotoinen avaimenperä. Välikannen alta paljastuu paperiin kääritty puhelin, ja kääreeseen on printattu teksti ”Long live rock ’n’ roll”. Itse puhelin on mustaa muovia ja olemus silkkaa rokkia. Näytön ympäri kiertää valkoinen kehys, reunoja koristaa salmiakkiruutukuvio ja takakannen pinta muistuttaa nahkaa. Toisesta reunasta löytyvä äänenvoimakkuusrulla (!) sekä yläosasta löytyvät kaksi (2) kuulokeliitäntää ja Marshallin M-logolla koristettu painike ovat kullanhohtoisia.

  4,7-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin on varsin sopusuhtaisen kokoinen ja kevyt. Marshall London tuntuu mukavalta käsitellä pehmeän muovin ansiosta. Ulkoasua ja tuntumaa piristävät rokkihenkiset kuvioinnit ja lähes kumimainen pehmeys. Virtapainike löytyy oikean sivun yläosasta, ja laitteen käynnistyessä näytölle tulevat ensin Googlen Android-teksti ja hieman myöhemmin puhelimen mallinimen kertova London-teksti. Käynnistysääni on tietysti kitarariffi.

  [​IMG]

  Marshall London ilahduttavasti edustaa kotimaista osaamista, sillä puhelimen suunnittelun toteutti oululainen Creoirin. Puhelinpuolella London on varsin tavanomainen, ja sisukset vastaavat noin 200 euron älypuhelinta. Audiopuolella laite sen sijaan eroaa tavallista älypuhelimesta. Snapdragon 410 -järjestelmäpiirin rinnalle on sovitettu erillinen Wolfson WM8281 -audiopiiri, joka edustaa tätä nykyä Cirrukselle kuuluvan Wolfsonin malliston kärkeä, mitä tulee näihin minikokoisiin mobiililaitteissa käytettäviin piireihin. Se kykenee toistamaan pakkaamatonta musiikkia esimerkiksi FLAC-tiedostoina ja myös mp3-muotoisen musiikin luvataan toistuvan erinomaisesti. Tämä erillinen piiri käsittelee sekä sisään että ulos tulevaa ääntä.

  Ohjelmistopuolella London toimii lähes puhtaalla Androidilla. Muutamia ääni- ja musiikkiaiheisia sovelluksia löytyy esiasennettuina ja taustakuva- sekä merkkiäänivalikoimat on täytetty rokkihengellä. Soitto- ja merkkiäänistä löytyy monenmoista kitarasaundia ja -riffiä ja taustakuvista löytyy Marshallin logoa ja brittien Union Jack -lippua. Näiltä osin käyttökokemus on siis varsin miellyttävä ja hauska. Ja ei, volyymirullaa pyörittämällä ääni ei nouse yhteentoista asti, vaan näytölle tulee Androidin tavanomainen liukusäädin, joka kertoo äänenvoimakkuuden.

  [​IMG]

  Esiasennetuista sovelluksista ensimmäisenä löytyy EdjingFree, joka mahdollistaa DJ-soitannan digimuodossa, eli sovellus tarjoaa yksinkertaisen, virtuaalisen DJ-kontrollerin kahdella hakupyörällä. LoopStack taasen on nelikanavainen nauhurisovellus, jolla voi sisäänrakennetun metronomin tahdissa tallentaa erikseen esimerkiksi laulua, kitaransoittoa ja rummutusta ja yhdistää nämä yhdeksi kappaleeksi. Marshallin oma sovellus tuo musiikki- ja keikka-aiheisia uutisia puhelimeen, aiheiden pohjautuessa käyttäjän omiin musiikkimieltymyksiin. Rockabilly Bros on teemaan sopiva peli, jossa pitää manageroida aloitteleva rokkibändi maailmantähteyteen. Lisäksi Marshall Londonissa valmiina asennettuina ovat myös musiikkia ja muuta sisältöä kuunneltavaksi tarjoavat Mixcloud ja SoundCloud.

  Edellä mainittujen sovellusten lisäksi yläosan Marshall-painikkeesta aukeaa yleinen ääni- ja musiikkisovellus, jonka kautta pääsee esimerkiksi säätämään taajuuskorjainta. Äänen taajuuskorjaimen on määrä vaikuttaa koko laitteeseen, eli mahdolliset korjaukset vaikuttavat ääneen riippumatta siitä, mistä sovelluksesta musiikkia tai ääntä kuunnellaan. Lisäksi samaisen yleissovelluksen kautta voi ohjata kaikkea soittoa, eli vaikka musiikkia kuunneltaisiin esimerkiksi Spotifysta, voi soiton keskeyttää ja kappaleita selata tuon yleissovelluksen kautta.

  [​IMG]

  Äänenlaadullisesti Marshall saattaa hiuksenhienosti erota edukseen muista älypuhelimista. Itse kuuntelin musiikkia sekä puhelimen mukana tulevilla Marshall Mode -nappikuulokkeilla, että omilla AKG K550 -kuulokkeilla, enkä havainnut musiikin äänenlaadussa mainittavaa eroa esimerkiksi Samsungin uuteen lippulaivapuhelimeen verrattuna. Marshall Londonin sisäänrakennettu taajuuskorjain kuitenkin teki kuuntelemisesta miellyttävämpää, kun äänen sävyä sai muutettua paremmin omaan makuun sopivaksi.

  Londonin mikrofonilla tallennetut äänet kuulostivat asiallisilta, mutta tietenkään laitetta ei voi verrata ”oikeisiin” mikrofoneihin tai tallentimiin. Mitä taas tulee laitteen eteen suunnattuihin stereokaiuttimiin, ne soivat kovaa ja tarjosivat enemmän bassoa kuin älypuhelimien kaiuttimet yleensä, mutta tässä tulee kuitenkin muistaa, että kyseessä on silti pieni puhelin, joten äänenlaatu ei pärjää esimerkiksi peruslaadukkaalle muutaman kympin Bluetooth-kaiuttimelle.

  Puhelimen mukana tulleet Mode-kuulokkeet istuivat omiin korviini mukavasti, ja niiden mukana tuli myös vaihdettavat pehmusteet, joilla kuulokkeita voi sovitella erikokoisiin korviin, mutta kuulokkeiden äänenlaatu jätti hieman toivomisen varaa. Yläpää korostui liiaksi, kun taas bassotoisto ei ulottunut kovin syvälle.

  [​IMG]  Yleisesti älypuhelimena Marshall London toimii kohtuullisesti, eli juuri niin hyvin tai huonosti kuin sen speksien perusteella voi olettaa. Perussovellukset pyörivät mukavasti ja puhdas Android toimii jouhevasti, mutta raskaampaan pelikäyttöön laite ei sovellu, ja kahden gigatavun RAM-muisti alkaa tämän päivän Android-puhelimessa olla siedettävyyden alarajoilla. 549 euron hinnalla puhelin voisi sisältää vaikka edes pykälää paremman Snapdragon-suorittimen. Lisäksi kamerat ovat enintään peruslaatua ja tarkennus toimii hitaasti.

  Akkukesto Londonissa ansaitsee kiitosta, sillä puhelimen kokoon ja ominaisuuksiin nähden 2500 milliampeeritunnin akku on varsin riittävä. Hyvin kevyellä käytöllä puhelin toimi yhdellä latauksella kaksi päivää, ja aktiivisellakin käytöllä virtaa riitti mainiosti koko päiväksi. Moitteen sijaa löytyy äänenvoimakkuusrullan ja virtapainikkeen sijainneista. Rullaa tulee helposti painettua vahingossa, mistä seuraa turhaa kamerasovelluksen availua. Virtapainike taas on turhan ylhäällä ja hieman hankalasti saavutettavissa, kun sitä haluaisi käyttää.

  Kaiken kaikkiaan Marshall London on mielenkiintoinen kokemus. Kohtuukokoinen ja mukavalta kädessä tuntuva puhelin, mutta omassa käytössäni jouduin reilun viikon testijaksolla pari kertaa käynnistämään puhelimen uudestaan, kun sovellukset alkoivat jumittaa liiaksi. Musiikin ystävälle Londonin lisäsovellukset sekä esimerkiksi taajuuskorjain ovat todella mukavia, ja onhan laite todella rock. Lisäksi kahden kuulokeliitännän ansiosta puhelimella voi kaksikin musiikin ystävää kuunnella musiikkia samaan aikaan omilla kuulokkeillaan. Hinta on silti melkoinen, eli rockista ja siisteydestä täytyy todella olla valmis maksamaan jonkin verran ekstraa. Huomiota puhelimella kyllä sai monissa paikoissa, ja ainakin omassa lähipiirissäni useimmat tunnistivat Marshall-logon ja innostuivat puhelimesta.

  [​IMG]

  Plussat

  • Äänenlaatu
  • Taajuuskorjain
  • Akkukesto
  • Rock!

  Miinukset

  • Heikohko suorituskyky
  • Kuulokkeiden äänenlaatu
  • Hinta

  Kerromme vielä huomenna, mitä eräs rokkari testin perusteella tuumasi Marshall-puhelimesta ja sen soveltumisesta esimerkiksi musiikin tekemiseen!

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju