Mobiili.fi Arvostelussa Lumia 650: yhden aikakauden loppu?

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 6/4/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2142
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]

  Olemme julkaisseet viimeisen viikon aikana Lumia 650:n arvostelusarjan kolme ensimmäistä osaa, joissa perehdyimme puhelimen designiin, käyttöjärjestelmään ja kameraan. Nyt neljännessä osassa pyrimme vetämään langat yhteen ja vastaamaan onko puhelin ostamisen arvoinen vai ei. Näiltä osin kyse onkin arvostelusarjan vaikeimmasta osasta, sillä Lumia 650 onnistuu monessa kohtaa, mutta kärsii myös ongelmista, jotka laskevat puhelimen houkuttelevuutta.

  Jotain hyvää, jotain huonoa


  Aloittaen puhelimen vahvuuksista, tarjoaa Lumia 650 parasta designia pitkään aikaan. Jos haluaa ohuen puhelimen metallikuorilla, ei Lumia-mallistosta löydy parempaa vaihtoehtoa – ainakaan samassa hintaluokassa. Pisteitä tulee myös aiempaa suuremmasta 16 gigatavun tallennusmuistista, muistikorttipaikasta ja avattavasta takakuoresta. Pelkästään designilla mitattuna Lumia 650:tä onkin helppo suositella ja alle seitsemän millimetrin paksuudellaan se on yksi markkinoiden siroimmista Lumioista.

  Ongelmat Lumia 650:n kanssa alkavat ohjelmistopuolelta, missä Microsoft on siirtynyt aiemmin käytetystä Snapdragon 400 -suorittimesta Snapdragon 212 -suorittimeen. Heikomman suorittimen asettaminen uudempaan puhelimeen on erikoinen ratkaisu ja Lumia 650 kärsiikin aika ajoin hidastelusta. Varsinaisesta katastrofista ei ole kyse, mutta puhelinta harkitsevien on syytä varautua muutaman sekunnin viiveisiin sovelluksia käynnistäessä sekä satunnaisiin kaatumisiin raskaampien sovellusten kohdalla.

  Tällä hetkellä ehkä suurin kysymysmerkki ohjelmiston osalta on Windows 10 Mobilen tulevaisuus, jota on arvuuteltu eri lähteissä jo pidemmän aikaa. Tilanne esimerkiksi sovellustarjonnan suhteen on jo pitkään ollut Windows-puhelimille haastava, ja Microsoftin mahdollisesti siirtyessä Surface- tai Android-puhelimiin, on kolmansien osapuolien tukea Windows 10 Mobilelle turha odottaa. Vaikka virallisia vahvistuksia asian tiimoilta ei ole vielä saatu, on Lumia-puhelinten tulevaisuus lievästikin ilmaistuna epäselvä.

  Jos Windows 10 Mobile tuntuu epäselvästä tulevaisuudesta huolimatta omalta käyttöjärjestelmältä ja uusi Lumia on ostolistalla, löytyy Lumia 650:lle hyviä vaihtoehtoja myös Microsoftin omasta mallistosta. Yksi ilmeisimmistä kilpailijoista on vuoden takainen Lumia 640, joka on varustettu tehokkaammalla suorittimella sekä halvemmalla hintalapulla. Ennen joulua alle sadan euron hintaan myyty Lumia 640 on karkeasti arvioiden puolet halvempi kuin seuraajansa ja sisältää muistikorttipaikan, jolla puhelimen pienempää kahdeksan gigatavun tallennusmuistia voi kompensoida. Myös kamerapuolella Lumia 640 sisältää pitkälti identtisen takakameran ja erot tulevat esille vain selfie-kuvia ottaessa.

  [​IMG]
  Lumia 650 voittaa Lumia 640:n ulkoisissa mitoissa ja etukamerassa, mutta muun tekniikan osalta tilanne on tasaisempi. Koska Lumia 640:n voi tänä päivänä saada jo huomattavasti alennettuun hintaan, on Lumia 650:n hinta ominaisuuksiin nähden suolainen.


  Verrattuna Lumia 640:een ja joihinkin muihin keskihintaluokan puhelimiin, tuntuu Lumia 650 lievästi ylihinnoitetulta. Hyvä ulkoinen design ja onnistuneet suunnitteluratkaisut kaatuvat monelta osin suorituskyvyn ja ohjelmiston rajoitteisiin. Puhelimelta jää myös kaipaamaan vau-efektiä ja monella saralla loppuvaikutelma on keskinkertainen – ”ihan kiva”. Kyse ei ole Lumia-sarjan huonoimmasta puhelimesta, eikä edes varsinaisesta epäonnistumisesta, mutta pitkään jatkuneiden vaikeuksien jälkeen Lumia-mallisto kaipaisi edelleenkin omaa menestysmalliaan. Vaikka Lumia 650 varmasti kelpaa Windows Phone -faneille, on puhelimesta vaikea nähdä pelastajaa Microsoftin yhä synkemmille matkapuhelinmyynneille.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju