Mobiili.fi Arvostelussa Lumia 650: purkkaa ja paikkaa Windows 10:lle

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 2/4/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2173
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]

  Julkaisimme aiemmin tällä viikolla Lumia 650:n arvostelun ensimmäisen osan, jossa kehuimme puhelinta tyylikkäimmäksi Lumia-puhelimeksi pitkään aikaan. Nyt toisessa osassa tulemme keskittymään tarkemmin siihen, mitä puhelin itse asiassa pitää sisällään ja onko Microsoft onnistunut paikkaamaan Windows 10 Mobilea riivanneet ongelmat.

  Windows 10 Mobilen paikkauspäivitys


  Verrattuna viime syksynä julkistettuihin Lumia 950- ja Lumia 950 XL -malleihin on Lumia 650 selvä harppaus eteenpäin – ja hyvä näin. Siinä, missä Microsoftin syksyinen Windows 10 Mobilen lanseeraus tuntui lähinnä avoimelta beta-testaukselta, on Lumia 650 saanut tähän päivään mennessä tärkeimmät paikkauspäivitykset. Tätä ei voi pitää puhelimelle erityisenä meriittinä, mutta onpahan käyttöjärjestelmä viimein edes jotenkuten samalla tasolla kilpailijoidensa kanssa.

  Huolimatta siitä, ettei varsinaisia kaatumisia tapahtunut parin viikon testijakson aikana, ei ongelmilta voinut täysin välttyä. Useammin kuin kerran puhelin jäätyi sekunniksi pariksi ennen komentojen rekisteröimistä ja sovellusten avaamisessa oli lähes kautta linjan hienoinen viive. Monessa kohtaa on vaikea varmuudella sanoa, johtuuko takkuaminen Windows 10 Mobilen ongelmista vai puhelimen edeltäjäänsä heikommasta Snapdragon 212 -suorittimesta, mutta ongelmat ovat yhtä kaikki läsnä. Liiallista draamaa asiasta ei kannata vetää, sillä vastaava hidastelu on tuttua myös halvemman hintaluokan Android-puhelimista, mutta Windows Phone 8:n juoksevan sulavaan käyttökokemukseen tottuneet voivat helposti kokea Windows 10 Mobilen askeleeksi taaksepäin.

  Keskinkertaisen käyttökokemuksen lisäksi on Windows 10 Mobilen suurin ongelma tällä hetkellä sovellustarjonta. Suomalaiset mobiilipalvelut ja iltapäivälehdet pääsevät tilanteesta vielä kohtalaisen puhtain paperein, mutta varsinkin suurten ulkomaisten sovelluskehittäjien into Windows-puhelimia kohtaan vaikuttaa vähäiseltä. Kyse ei ole pelkästään siitä, että Windows-kaupassa tarjottavien sovellusten määrä on suhteellisesti murto-osa Apple Storen ja Google Playn tarjonnasta, mutta myös sovellusten laatu ja päivitystahti laahaavat usein valovuosia jäljessä. Esimerkiksi jo pitkään Windows Phonen sovellustarjonnasta löytynyt Instagram on edelleenkin beta-tasolla.

  [​IMG]
  Sovellukset, kuten Iltalehti, Ilta-Sanomat, Kauppalehti ja Helsingin Sanomat löytyvät puhelimesta valmiiksi ladattuina ja toimivat hyvin. Samaa ei voi sanoa kaikista ulkomaisista sovelluksista.


  Rajatun tarjonnan lisäksi Lumia 650:n kannalta sovellustilanteen tukalaksi tekee myös puhelimen alimitoitettu suorituskyky. Snapdragon 212:n kanssa raskaampien sovellusten käyttäminen jää haaveeksi ja esimerkiksi pelipuhelimeksi Lumia 650:tä on turha haikailla. Tähän Microsoft ei itsekään ole jaksanut uskoa ja markkinointiteksteissä Lumia 650:tä on tituleerattu lähinnä yrityspuhelimeksi. Puhelimen puolustukseksi onkin todettava, että Microsoftin omat Office-ohjelmat ajavat asiansa hyvin, joskin yrittäjiä mahdollisesti kiinnostava Continuum on tiputettu puhelimesta pois.

  Huolimatta Microsoftin tarjoamasta sovellustuesta, on Windows 10 Mobilessa ärsyttävänä tekijänä monien sovellusten pakkoasennukset. Esimerkiksi sovellusvalikon kohdasta ”O” löytyvät OneDrive, OneNote, Ota yhteyttä tukeen, Outlookin kalenteri ja Outlookin sähköposti ovat kaikki pakkoasennettu puhelimeen, ja jos sovelluksiin ei löydy kiinnostusta, on tilanne astetta ikävämpi. Hieman tilannetta auttaa se, että puhelimessa on paketista avatessa 14,5 gigatavua vapaata tallennustilaa sekä tarvittaessa paikka muistikortille.

  [​IMG]
  Halutessaan käyttäjä voi poistaa uutissovelluksen. Sen sijaan esimerkiksi Windowsin palaute ja Xbox-sovellus pysyvät puhelimessa, halusi käyttäjä sitä tai ei.


  Jos Windows 10 Mobilesta pitäisi tehdä muutaman lauseen yhteenveto, on käyttöjärjestelmä monella tapaa lupaava ja mukavan erilainen, mutta vaatii vielä panostuksia erottuakseen kunnolla joukosta. Tällä hetkellä käyttöjärjestelmän suurin ongelma onkin Microsoftin epäselvä kiinnostus parannuksiin ja jatkokehitykseen. Jos yhtiöltä löytyy aitoa kiinnostusta kuluttajien huomioimiseen ja käyttöjärjestelmän kestävään jatkokehitykseen, on nyt jos koskaan otollinen aika sanoa asia ääneen. Netissä viime aikoina liikkuneet huhut Windows 10 Mobilen hylkäämisestä ja Microsoftin vaikeneminen asian suhteen ovat omiaan herättämään ennakkoluuloja siitä, saavatko uuteen puhelimeen investoivat Microsoftilta minkäänlaista huomiota esimerkiksi kahden vuoden kuluttua.

  Huomenna julkaistavassa arvostelusarjan kolmannessa osassa perehdymme Lumia 650:n kameraan ja siihen, miten puhelin soveltuu mobiilivalokuvaukseen.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju