Mobiili.fi Arvostelussa iPhone SE – isompi ei aina ole parempi

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 26/4/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2093
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]

  Applen maaliskuussa esittelemä iPhone SE on, kuten useaan otteeseen on tullut jo mainittua, iPhone 6s pakattuna 5s:n kuoriin, ainakin noin suunnilleen. Resepti saattaa kuulostaa vanhan kierrättämiseltä tai jopa asiakkaiden koijaamiselta, mutta ainakin minusta on parin viime viikon aikana tullut varsin tyytyväinen ”vanhan” puhelimen omistaja.

  Kävin reilut kaksi viikkoa sitten ostamassa iPhone SE:n ja päätin testata, pitäisinkö siitä paremmin kuin viime syksynä ostamastani iPhone 6s Plussasta. 6s Plus on monin tavoin hieno laite, mutta viime aikoina olen alkanut olla sitä mieltä, että se on minulle turhan iso.

  Parin viikon testailun jälkeen olen päättänyt myydä 6s Plussan ja pitää SE:n. Jotkut saattavat pitää ratkaisuani tyhmänä, mutta parasta tämän hetken iPhone-tarjonnassa on, että hyviä laitteita löytyy monesta kokoluokasta. Samaa ei valitettavasti oikein voi sanoa Android-leiristä.

  [​IMG]

  iPhone SE:

  • 123,8 x 58,6 x 7,6 millimetriä, 113 grammaa
  • 4-tuumainen näyttö, 1136 x 640 pikseliä
  • Näytön kontrastisuhde 800:1
  • Apple A9-järjestelmäpiiri, 2-ytiminen suoritin, 1,85 gigahertsin kellotaajuus
  • 2 gigatavua RAM-muistia
  • 16 tai 64 gigatavua tallennustilaa, ei muistikorttipaikkaa
  • 12,2 megapikselin takakamera, 4K-videokuvaus
  • 1,2 megapikselin etukamera
  • 802.11ac WiFi, Bluetooth 4.2
  • 1624 milliampeeritunnin akku
  • Puheaika 3G-verkossa 14 tuntia
  • Internet-selaus LTE-verkossa 13 tuntia
  • Videotoisto 13 tuntia
  • Äänitoisto 50 tuntia

  Täällä voit verrata iPhone SE:n teknisiä ominaisuuksia iPhone 5s:n ja 6s:n kanssa.

  iPhone SE on ulkoisesti lähes identtinen iPhone 5:n ja 5s:n kanssa. iPhone 5 kasvatti iPhonen näytön koon vuonna 2012 3,5 tuumasta neljään tuumaan, ja vuotta myöhemmin iPhone 5s oli ensimmäinen 64-bittisellä suorittimella ja oikeasti hyvällä sormenjälkitunnistimella varustettu älypuhelin.

  Kaksi ja puoli vuotta 5s:n esittelyn jälkeen on Apple esitellyt jo kaksi sukupolvea isompia iPhone-malleja ja lähes kaikki muutkin älypuhelinvalmistajat ovat tuoneet laitteisiinsa sekä 64-bittiset suorittimet että sormenjälkitunnistimet. iPhone SE saattaa olla tuulahdus menneiltä vuosilta, mutta sillä on paikkansa vielä tämän päivän markkinoilla.

  [​IMG]

  Marraskuussa 2013 iPhone 5s oli uusi laite, ja sivustomme arvostelussa yhteenveto kuului seuraavasti:

  ”iPhone 5s toistaa Applen tuttuja vahvuuksia – kompaktia kokoa, loistavaa laatutuntumaa, hyvää käytettävyyttä, nopeutta sekä yhä ykkösaseman säilyttänyttä sovellusekosysteemiä.  Jos etsit parasta mahdollista kameraa älypuhelimessa, ei iPhone 5s ole oikea valinta. Tai jos halajat suurempaa näyttöä… Ja niin, iPhonen tapauksessa hyvästä saa myös maksaa varsin paljon ja reilusti edullisemminkin kaupasta saa jo ihan kelvollisenkin älypuhelimen.”

  Muutama asia on sittemmin muuttunut, mutta muutama säilynyt myös ennallaan.

  Kamera iPhone SE:ssä on 6s:tä tuttu. Se on hyvä, muttei välttämättä markkinoiden paras. iPhonet ovat vuosien saatossa tulleet tunnetuiksi nopeista ja helppokäyttöisistä kameroistaan, mutta viime aikoina ovat kilpailijat saavuttaneet Applen etulyöntiaseman ja esitelleet varsin nopeita ja helposti käytettäviä kameroita.

  SE:n kamera on edelleen nopea ja helppo käyttää ja tarjoaa muun muassa 4K-videokuvauksen. Lisäksi kuvanlaatu on pääosin hyvä ja väritoisto luonnollinen, mutta valon vähentyessä iPhonen kamera ei enää yllä joidenkin kilpailijoidensa tasolle. Kohinaa tulee kuviin herkästi.

  [​IMG]

  Näytön koko on iso tekijä, kun iPhone SE:stä puhutaan. Tämän päivän mittapuulla SE:n näyttö on todella pieni. Pienellä puhelimella, kuten SE:llä, on heikkoutensa ja vahvuutensa. Jokaisen on itse päätettävä, kummat painavat vaakakupissa enemmän. Omalla kohdallani pienen puhelimen edut päihittivät heikkoudet.

  Yhden käden käytettävyys SE:llä on jotain sanoinkuvaamattoman hienoa. Pari viime vuotta on tullut käytettyä selvästi isompia puhelimia, mutta SE:n käyttäminen tuntui siltä, kuin olisi tavannut hyvän ystävän pitkästä aikaa. Netin selaaminen pienellä näytöllä ei ole välttämättä aina mukavaa, varsinkaan jos jotkin sivut eivät skaalaudu nätisti pienelle näytölle, mutta pääosin surffailukin sujuu kivuttomasti.

  [​IMG]
  iPhone 6s Plus saa väistyä iPhone SE:n tieltä.


  Hinta SE:ssä on selvästi alhaisempi kuin 5s:ssä aikoinaan. iPhone SE ei vieläkään ole varsinaisesti halpa, mutta se on uudeksi iPhoneksi edullinen. Hintaeroa isompaan 6s:ään on 270 euroa, eli reilu kolmannes 6s:n hinnasta. Pienemmällä hinnalla saa saman suorittimen ja takakameran, helpomman käsiteltävyyden ja paremman akkukeston. Jos taas katseen suuntaa Android-leiriin, saa ihan kelvollisia puhelimia halvemmallakin. Ei kuitenkaan näin tehokkaita.

  [​IMG]

  Jos heikkouksista puhutaan, niin näyttö ei SE:ssä ole kovinkaan kummallinen. Tarkkuus on Applelle ominaista Retina-tasoa, eli 1136 x 640 pikseliä, mikä tarkoittaa 326 pikseliä tuumalla. Läheltä tuijottaessa yksittäiset pikselit saattaa erottaa, mutta normaalilta katseluetäisyydeltä näyttö näyttää riittävän tarkalta. Sen kirkkaus tai väritoisto eivät kuitenkaan yllä nykyaikaisten huippunäyttöjen tasolle. Tosin, kuten ensifiilisartikkelissa mainitsin, silmä tottuu. Parin viikon käytön jälkeen iPhone SE:n näyttö tuntuu ihan mainiolta. Siinä vaiheessa, kun vierelle tuodaan kirkkaammalla ja räiskyvämmällä näytöllä varustettu laite, eron toki huomaa, mutta kyllä SE:n näytön kanssa toimeen tulee.

  Olin käyttänyt SE:tä puolitoista viikkoa, kun päätin jälleen kokeilla 6s Plussaa. 6s-mallit näyttävät tietysti muotoilultaan modernimmilta ja erityisesti Plussan näytölle mahtuvan sisällön määrä tuntui hetken aikaa iloiselta asialta. Sitten aloin käyttää puhelinta ja totesin pian, että molemmat käteni ovat sidottuina, kun käytän laitetta. Se alkoi pian tuntua ahdistavalta. SE vain on niin paljon mukavampi käsitellä. Yksinkertaisesti plussia ja miinuksia listatessa kertyi 6s Plussalle enemmän miinuksia kuin SE:lle. Niinpä päätin pitää SE:n ja luopua Plussasta.

  [​IMG]

  Kaikkinensa iPhone SE on todella hyvä puhelin, mutta vain sellaiselle, joka todella haluaa pienen näytön ja pienen puhelimen. Ilmeisesti sellaisia on kuitenkin paljon, sillä SE on keskustelupalstoilla saanut runsaasti huomiota osakseen, enkä suinkaan ole ainoa, joka on vaihtanut isommasta iPhonesta juuri SE:hen. Toivon todella, että iPhone SE muistuttaa myös Android-valmistajia siitä, ettei isompi aina ole parempi.

  Vanhempien iPhone-mallien tai muiden pienien puhelimien omistajille SE:tä on helppo suositella. Se on pieni ja tehokas. Sovellus- ja oheislaitetarjonta on suorastaan huima. Niille, jotka suunnittelevat vaihtoa isommasta puhelimesta, voi SE:tä suositella varauksin. Näyttö SE:ssä on nykyajan mittapuulla todella pieni. Se voi olla hyvä tai huono asia, käytöstä ja käyttäjästä riippuen.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju