Mobiili.fi Arvostelussa iPhone 7 – paras iPhone, tietenkin

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 1/10/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2134
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  iPhone 7:ssä muotoilu on samaa, mutta mustat värit uusia.


  iPhone 7 tuli myyntiin suuremman Plus-mallin kanssa myös Suomessa 16. syyskuuta. Suomi oli ensi kertaa ikinä mukana iPhonen ensimmäisessä myyntiaallossa.

  iPhone 7:n hinnat lähtevät 779 eurosta 32 gigatavun mallin osalta ja yltävät 999 euroon 256 gigatavun muistilla. 889 eurolla saa malliston keskimmäisen 128 gigatavun vaihtoehdon.

  Värivaihtoehtoja iPhone 7:stä on tarjolla viisi kappaletta. Tutut etupuolelta valkoiset hopea, kulta ja ruusukulta sekä uusina mukaan tulleet (matta)musta ja peilimusta. Tässä arvostelussa esillä on mattapintainen musta iPhone 7.

  iPhone 7 on nyt ollut käytössä pari viikkoa, millä perusteella alla käydään läpi siitä parhaimmat ja huonoimmat asiat sekä muutama muuta mainitsemisen arvoista seikkaa. Lopuksi pohditaan vielä, kannattaako iPhone 7 hankkia.

  iOS 10 -päivityksen arvostelimme jo aiemmin. Lisäksi kokeilimme jo myös iPhone 7 Plussan kameraa ja sen 2x zoomin toimintaa.

  Parasta iPhone 7:ssä


  Vedenkestävyys

  Vihdoinkin. iPhone 7:n paras uudistus on myös tavallaan näkymättömin: se vain tekee puhelimen käytöstä vapaampaa ja huolettomampaa. Vaikka Apple puhuu iPhonesta roisketiiviinä ja takuu ei kata kosteusvaurioita, on iPhone 7 IP67-sertifioitu eli käytännössä vedenkestävä. iPhoneakin voi nyt käyttää kylvyssä, sitä ei tarvitse siirtää syrjään roiskeilta kokatessa eikä kesällä ulkona vesisateessa tarvitse enää pelätä puhelimensa puolesta.

  Uusi kotipainike

  Ennakkoon henkilökohtaisesti eniten pelkäämäni muutos iPhone 7:ssä osoittautuikin loistavaksi. Kun on vain muutamassa minuutissa iPhone 7:n uuteen liikkumattomaan ja painalluksesta puhelimen värinämoottorilla kertovaan kotipainikkeeseen tottunut, tuntuvat aiemmat kotipainikkeet heti todella vanhakantaisilta. Värinävasteen voimakkuuden voi valita kolmesta vaihtoehdosta. Painettaessa koko puhelin tuntuu värisevän, mutta tuntuma painalluksesta on silti jämäkkä.

  [​IMG]
  iPhone 7:n uudenlainen kotipainike.

  [​IMG]
  Toisin kuin jossakin on uutisoitu, toimii iPhone 7:nkin uusi kotipainike asian mukaisilla kosketusnäyttöhanskoilla. Normaaleilla, ilman kapasitiivisia sormenpäitä olevilla hanskoilla painike ei toimi.


  Pidemmät toiminta-ajat

  Applen mukaan iPhone 7:n käyttöaika täydellä latauksella on 2 tuntia aiempaa pidempi ja väite on totuudenmukainen. Uuden A10 Fusion -piirin kahden vähävirtaisemman suoritinytimen hyödyntäminen monissa kevyemmissä toimissa lienee omalta osaltaan parannuksen takana. Tosin on iPhone 7:n akun kapasiteettikin aiempaa 14 prosenttia suurempi. Aiempina vuosina Apple on valinnut yleensä puhelimen ohentamisen suuremman akun sijaan. Nyt se on toiminut toisin, se näkyy ja hyvä niin.

  Mattamusta väri ja kadonneet antennijuovat

  Muotoilu on ennallaan, mutta ulkonäkö ei. Uusi mattamusta väri on mainio, peilimusta sen sijaan vaikuttaa liian herkältä – sekä sormenjäljille että naarmuille. Kaikkia värivaihtoehtoja koskee taka-antennijuovien poistuminen juovien nyt kaartuessa iPhone 7:ssä enää laitteen sivuja leikaten päätyihin. Mustissa malleissa myös juovat ovat kuitenkin mustat ja käytännössä uppoavat osaksi mustaa kokonaisuutta. Rumat ulkonäköön vaikuttaneet juovat ovatkin piilossa nyt mustissa iPhoneissa.

  [​IMG]
  Mustassa iPhone 7:ssä antennijuovat sulautuvat hyvin mustaan kokonaisuuteen.

  [​IMG]
  Takana on iPhone 7:ssä aiempaan nähden kaksi poikittaista antennijuovaa vähemmän.


  Kameran käytettävyys

  iPhonen kamera on pitkään tuntunut helppokäyttöisimmältä. Syystä tai toisesta iPhonella on tuntunut saavan hyviä kuvia muita helpommin. Kameratestaukseen erikoistuneiden tahojen mukaan iPhone 7:ssä ei ole markkinoiden parasta, mutta kuitenkin edeltävää iPhone 6s:ää selvästi parempi kamera. Mielestäni paras uudistus iPhone 7:n kamerassa on optinen kuvanvakain, joka auttaa ottamaan parempia kuvia nopeissa tilanteissa. Myös jatkuvasti tärkeämpi etukamera on ottanut taas askeleen eteenpäin.

  Alta artikkelin lopusta löytyy iPhone 7:llä otettuja kuvia.

  [​IMG]
  iPhone 7:n kameraa on aiempaa parempi ja poikkeaa myös ulkonäöltään aiemmasta.


  Lämpimämpi ja värikkäämpi näyttö

  iPhone 7:n näyttö on selvästi lämpimämmän sävyinen kuin aiemmin. Tämä vaatikin pidemmän tottumisajan kuin uusi kotipainike. Lopulta iPhone 7:n näyttö, joka on myös todettu parhaimmaksi LCD-näytöksi älypuhelimissa, on erittäin hyvä ja tuntuu mukautuvan eri valaistusolosuhteisiin edeltäjäänsä paremmin. Luvattua aiempaa suurempaa kirkkautta ei juuri huomaa, mutta vierekkäin vertaillen laajempi väritoisto iPhone 7:n näytöllä iPhone 6s:ään nähden käy selväksi kameran kuvia vertaillessa.

  [​IMG]
  iPhone 7:n näyttö on hyvä. Näytön sävy on oletusasetuksin aiempaa lämpimämpi.


  Tuplatut tallennusmuistit

  16 gigatavun uudet iPhonet ovat historiaa! Vihdoin! (Tai no, ei aivan: iPhone SE säilyy yhä myynnissä 16 gigatavun muistilla.) Nyt edullisimman iPhone 7 -mallin osto ei ole enää typerä päätös, sillä 32 gigatavun muisti riittää jo huomattavasti pidemmälle kuin 16 gigatavun, josta käyttäjälle vapaana oli vain reilut 11 gigatavua edeltävässä iPhone 6s:ssä. Samalla muutkin malliston muistimäärät ovat tuplaantuneet 128 ja 256 gigatavuun.

  Huonointa iPhone 7:ssä


  Apple Pay ei vieläkään Suomessa & NFC suljettu muilta

  Vielä muutama vuosi sitten, ennen iPhone 6:ta, Android-puhelimeen vaihtamiseen houkutteli niissä tarjolla olleet suuremmat näyttöt. Nyt vastaavaksi vetonaulaksi on jo ainakin itselläni noussut mobiilimaksaminen, joka ei iPhonella onnistu Apple Payn ollessa vielä kaukana täältä ja Applen pitäessä NFC:n vain omassa käytössään. Toivottavasti tämä puute korjautuisi tavalla tai toisella mahdollisimman pian – mutta pahasti pelkään, että tuoko ensi vuosikaan vielä ratkaisua.

  Ei pikalatausta – eikä langatontakaan

  Apple Pay / NFC -puutteelle on selkeät syyt olemassa, mutta varsinaisen pikalatauksen puuttumista yhä edelleen iPhonesta sopii jo ihmetellä enemmän. iPhone on tältä osin alakynnessä, vaikka toki verrattain pienen akkukapasiteettinsa (1 960 milliampeerituntia) takia latautuu melko nopeasti ”normaalillakin” vauhdilla (ja jonkin verran nopeammin iPadin laturilla). Langattoman lataamisen puute ihmetyttää vähemmän – tuleva iPhone saanee sen aikanaan, ja huhutusti muita parempana.

  Kuulokeliitännän poistuminen (varauksin)

  Jos kaikki olisi muuten samoin, toki perinteisen kuulokeliitännänkin mukana pysyminen iPhone 7:ssä olisi ollut mukavaa. Tästä on kuitenkin kohkattu aivan liikaa. Apple toimittaa mukana adapterin vanhoille kuulokkeille, mukana ovat uudet Lightning-liitännälliset nappikuulokkeet ja langattomien kuulokkeiden käyttäjiä ei voisi enää vähempää kiinnostaa. Kun kuulokeliitännän poistumisen tuomisina ovat vedenkestävyys, suuremmat akku sekä värinämoottori, on se vaadittuna uhkrauksena tavallaan myös yksi parhaimmistakin muutoksista.

  [​IMG]
  iPhone 7:n pohjasta ei löydy enää perinteistä kuulokeliitäntää.

  [​IMG]
  Apple toimittaa iPhone 7:n mukana Lightning-liitännälliset kuulokkeet ja adapterin perinteiselle kuulokeliitännälle. Aiemmasta poiketen kuulokkeille ei tule enää mukana muovikoteloa, vaan ne löytyvät myyntipakkauksesta pahvissa joka auki taiteltuna näyttää vähän robotilta.


  Sama muotoilu

  Vaihtelu virkistäisi. Ensi kertaa iPhonen muotoilu säilyy kolmatta vuotta pääosin ennallaan. Vaikka uudet mustat värivaihtoehdot ja antennijuovien väheneminen ovat eteenpäin vieviä parannuksia, jotain uutta kaipaisi. iPhone ei ole enää näyttävin puhelin markkinoilla, vaan designissa esimerkiksi Samsung (Galaxy S7) ja Huawei (Honor 8) ovat nousseet ohi. Ensi vuoden täysin uuteen iPhone-designiin mahdollisesti sivuille kaartuvalla koko etupuolen näytöllä on ladattu kovat odotukset.

  Muuta mainitsemisen arvoista


  Värinät

  Kotipainikkeen painalluksen vaste on vain yksi kohta, jossa iPhone 7:ssä nyt hyödynnetään uutta suurempaa värinämoottoria. Pienet värinät ovat läsnä läpi käytön: pieni värähdys sävyttää esimerkiksi ilmoituskeskuksen alasvetoa tai toimintakeskuksen ylösvetoa sekä selatessa listoja, kuten muun muassa asetettaessa herätystä rullan pyöriessä jokaisen pykälän tuntuessa myös värähdyksenä. Tämä voi vaikuttaa pieneltä muutokselta, mutta nostaa jokapäiväistä käyttömukavuutta. Lisäksi mahdollisuus värinän hyödyntämiseen on nyt avautunut myös kehittäjille, joten tulevissa sovelluspäivityksissä siitä otettaneen hyöty irti monin uusin tavoin.

  A10 Fusion -järjestelmäpiiri

  Luonnollisesti uudessa iPhonessa on myös uusi Applen suunnittelema järjestelmäpiiri, nyt A10 Fusion. Suorituskykymittauksissa piiri on hypännyt yhden ytimen suorituskyvyssä selvällä marginaalilla uusille ennätysluvuille. Peruskäytössä iPhone 7 tuntuu yhtä nopealta kuin aiempi iPhone 6s:kin. A10 Fusion -piirin idea on varsin poikkeuksellinen: siinä on 2 tehokasta ja 2 virtapihimpää ydintä, mutta vain jompaakumpaa paria käytetään kerralla.

  Stereokaiuttimet

  Ennakkohuhuihin nähden yllättävin ominaisuus iPhone 7:ssä ovat stereokaiuttimet. iPhone 7:n pohjassa Lightning-liitännän toisellakin puolella on nyt vastaavat aukot, mutta toinen kaiutin ei löydy pohjasta vaan etukameran vierestä puhelinkuulokkeen yhteydestä. Näin vaakatilassa kaiuttimet sijaitsevat eri päissä puhelinta. Uusi kaiutinkaksikko on selvästi aiempaa äänekkäämpi, mutta äänenlaadussa ei ole tapahtunut mitään dramaattista muutosta parempaan.

  Intel vastuussa verkkoyhteyksistä – ei eroa huomattavissa

  Suomessa myytävissä iPhoneissa on nyt verkkoyhteyksistä vastaamassa Intelin kantataajuusmodeemi ja sen liitännäiset radio- ja muut komponentit. Edeltävän Qualcommin modeemilla vielä varustetun iPhone 6s:n ja iPhone 7:n rinnakkain vertailu ei paljastunut verkkoyhteydessä mainittavia eroja. Lisäksi myöskään parin viikon iPhone 7:n käytössä ei ole paljastunut poikkeavaa käytöstä verkkoyhteyksien osalta. Verkkoyhteyksien osalta Intelin piiriin vaihto ei siis näy käyttäjälle.

  Kannattaako hankkia?

  [​IMG]
  Arvostelimme nyt iPhone 7:n. Lisäksi suurempi Plus-malli tarjoaa tänä vuonna suureman näyttökokonsa ja akkunsa ohella myös kaksoiskameran.


  iPhone 7 on hyvä päivitys ja sisältää lukuisia uudistuksia. iPhone 7 tuntuu vuotta aiempaa iPhone 6s:ää merkittävämmältä uudistukselta vedenkestävyytensä, uuden erilaisen ja paremman kotipainikkeensa, stereokaiuttimiensa sekä jälleen parempien näyttönsä ja kameransa ansiosta.

  iPhone 6s:n käyttäjille muutos ei ole valtava, mutta harkitsemisen arvoinen. Toki ensi vuonna iPhonessa pitäisi sitten olla luvassa huomattavampi uudistus huhujen realisoituessa.

  iPhone 6:n käyttäjät sen sijaan saavat jo iPhone 7:ään vaihtamalla niin roimasti lisää suorituskykyä, 3D Touchin näyttöön sekä muut mainitut parannukset iPhone 6s:stä, että vaihtamalla tarjolla on jo todella paljon parempi puhelin. iPhone 6:sta ja aiemmista iPhone 7:ään vaihtaminen on näin lähes itsestäänselvästi hyvä päätös.

  Mitään varsinaista mullistavaa iPhone 7 ei tuo. Näin Android-puhelimiinsa tyytyväisille käyttäjille mitään erikoisia uusia syitä vaihtaa iPhoneen ei siis ole tarjolla. Toki vedenkestävyyden myös iPhoneen tulon myötä se ei enää ole syy valita Android-puhelinta.

  Kokonaisuutena iPhone 7 on hyvä ja kattava uudistus läpi iPhonen samana pysyneestä ulkomuodostaan huolimatta. Lähes kaikilla osa-alueilla on tapahtunut jonkinlaista edistystä – niin kestävyydessä, kameroissa, näytössä, yhteyksissä, suorituskyvyssä, kaiuttimissa, akunkestossa kuin myös värien myötä ulkonäössäkin.

  Ensi vuonna pitäisi muuttua sitten sen muotoilunkin. Sitä odotellessa iPhone 7 on enemmän kuin hyvä puhelin, paras iPhone ainakin.


  Alla iPhone 7:n kameralla otettuja kuvia.

  Kuvia kannattaa klikata, jolloin ne avautuvat tarkempina.

  [​IMG]

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju