Mobiili.fi Arvostelussa iPhone 6s – kolme kovaa ja pari heikkoa

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 17/10/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2103
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  iPhone 6s:n eri värivaihtoehdot. Uutena joukossa pinkki Rose Gold.


  Applen uudet iPhone 6s ja iPhone 6s Plus saapuivat Suomessa myyntiin 9. lokakuuta.

  Olen käyttänyt iPhone 6s:ää nyt reilun viikon, mitä ennen käyttöpuhelimenani oli iPhone 6. Tämän vuoden s-päivitys tuntuu viikon käytön jälkeen kokonaisuutena poikkeuksellisen onnistuneelta. Totutut hyvät asiat iPhonessa ovat tallella, ja monia eri osa-alueita on viilattu jälleen piirun verran paremmaksi. Pari vielä jäljellä olevaa parannuskohdettakin on viikossa löytynyt.

  [​IMG]
  Uutta ovat myös Live Photo -taustakuvat. Taustakuva liikkuu, kun sitä painetaan kovempaa. Mitään hyötyä tästä ei kyllä ole – mutta ei haittaakaan?


  Nopeudessa pitkä loikka parempaan

  Ylivoimaisesti paras kohennus iPhone 6:stä iPhone 6s:ään vaihtaessa on nopeuden nousu kautta linjan. Apple itse puhuu 70 prosentin laskenta- ja 90 prosentin grafiikkasuorituskykyparannuksista uudessa Apple A9 –piirissä. Ehkä näin onkin, mutta käytännössä merkitystä on huomattavasti nousseella vauhdilla jokapäiväisessä käytössä. iPhone oli suhteellisesti nopea jo aiemminkin, mutta nyt vielä nopeampi. Ja paljon. Eron huomaa joka kerta sovellusta avatessa, verkkosivuja selatessa ja usein sovelluksia käyttäessäkin.

  Eivätkä nopeusedistykset jää iPhone 6s:n osalta vain laskentasuorituskykyyn. Myös Touch ID –sormenjälkitunnistin toimii merkittävästi aiempaa vikkelämmin. Ja vielä aiempaakin varmemmin.

  Varmasti myös RAM-muistin määrän nousulla ja ilmeisesti myös tapahtuneella muistiratkaisun nopeammaksi vaihtumisella on osansa iPhone 6s:n lentävään vauhtiin. Safarissakin on viimein päästy eroon sivujen uudelleenlatautumisesta, kun niille on enemmän tilaa muistissa.

  Jos verkoissa riittäisi ruutia, niin iPhone 6s:stä löytyy tuki myös aiempaa nopeammille LTE- ja Wi-Fi-verkoille, mutta itse en näistä ole päässyt kunnolla nauttimaan.

  3D Touch merkittävin uutuus – ja siitä on kuin onkin hyötyä

  [​IMG]
  Kovemmalla 3D Touchilla jo Applen omista ja useista asennettavista sovelluksistakin aukeaa todella näppäriä oikoteitä suoraan perille haluttuun toimintoon.


  Merkittävin varsinainen iPhone 6s:n tuoma uusi toiminto on 3D Touch, eli kosketuksen voiman tunnistus näytössä. Tämän osalta ennakkoon oli helppo olla hieman skeptinen hyödyllisyyden suhteen, mutta jo viikossa mieli on alkanut muuttua.

  Toistaiseksi hyödyllisimmät 3D Touch –mahdollisuudet omassa käytössäni liittyvät sovellusvalikon muiden kuin Applen omien sovellusten kuvakkeisiinsa jo lisäämiin oikoteihin. On kiva hypätä Dropboxissa suoraan kuvien lataamiseen, Overcastissa toistoon suorakäynnistykseen tai myös esimerkiksi perus-Kamerassa suoraan etukameraan.

  Vähemmän käyttöä olen toistaiseksi löytänyt sovellusten sisäisille pikavilkaisuille (joilla voi esimerkiksi kurkata nopeasti viestejä tai kuvia lista/joukkonäkymästä). Ne vaativat myös enemmän tottumista ja käyttötapojen muutosta.

  Joka tapauksessa myös 3D Touch jatkaa iPhone 6s:n laajempaa teemaa: nopeus on valttia. Paremman suorituskyvyn ansiosta käyttö nopeutuu, kuin myös samalla mutkat voi vetää suoriksi 3D Touchin oikoteiden myötä.

  Toisena kivana ratkaisuna syvempi painallus ja sormen liikutus näppäimistön päällä toimii nyt tekstikursorin valitsimena. Tämä helpottaa tekstin valitsemista yllättävän paljon.

  3D Touchia tukee uusi Taptic Engine -värinämoottori, jota voi kuvailla yhdellä sanalla aiempaa hienostuneemmaksi. Värinät tuntuvat tarkemmilta ja yksityiskohtaisilta, mutta asialla on myös pieni varjopuolensa: jos on luottanut soittoäänen sijasta värinään ”merkkiäänenä”, on sitä nyt aiempaa vaikeampi kuulla kauempaa pienentyneen äänen vuoksi.

  3D Touch on jo nyt mainio sujuvoittava lisä ja on todella mielenkiintoista nähdä, mitkä ovat tulokset kun sovelluskehittäjillä on ollut enemmän aikaa sen parissa, jolloin tullaan näkemään vielä uusia ratkaisuja.

  3D Touch tuntuu merkittävimmältä näyttöinnovaatiolta älypuhelimissa hetkeen: Samsungin kaartuvalle edge-näytölle kukaan ei tunnu vieläkään keksineen mitään järkevää käyttöä (coolimman ulkonäön se kyllä tuo). Toisaalta ainakin omassa käytössä 3D Touchista on kuitenkin pikkuhyötyä aivan jokaikinen päivä.

  Kaikki totutusti hyvä ennallaan – hyvä niin

  [​IMG]
  Uusi Rose Gold -väri näyttää eri valaistusolosuhteissa erilaiselta.


  Huomattavasti kasvaneen nopeuden ja jännästi yllättäneen 3D Touchin lisäksi paras asia iPhone 6s:ssä on, että kaikki tutut iPhonen vahvuudet ovat muuten tallella. Tuttuus on vain plussaa, kun lähtökohta on vahva.

  Kameroita Apple on kehittänyt, mutta iPhonen kameraosasto on ollut itselleni riittävällä tasolla jo pitkään. Epäilen saman olevan totta myös monien muiden kohdalta.

  Mutta toki parempi on aina parempi.

  4K-videoon ei vielä ainakaan itseäni kiinnosta hirveästi tallennustilaa tuhlata enkä toistaiseksi ole jaksanut juurikaan innostua myöskään uusista 3 sekunnin minivideon ottavista “live-kuvista”. Tuntuu vähän turhalta, että sellainen tallennettaisiin joka kuvaan (ominaisuuden saa toki päälle tai pois, mutta lähinnä minivideokuvista on iloa liikkuvien ihmisten kuvaamisessa). Etukameran osalta tänä vuonna ollaan otettu reilumpikin hyppy eteenpäin, tosin ihan aiheellisesti tähänastisen pienen jälkeenjäämisen vuoksi. Retina Flashiksi Applen korskeasti nimeämä näytönväläytys etukameran ”salamana” toimii kohtuullisesti.

  iPhonen kamerassa on aina ollut parasta helppokäyttöisyys, ja sen Apple on yhä onnistunut säilyttämään vaikka toiminnot ja valinnat koko ajan ovatkin lisääntyneet.

  Myös toinen tuttu iPhone-vahvuus, laatutuntuma, on iPhone 6s:ssäkin yhä ensiluokkainen. Uusi Rose Gold –väri on hauska. Se näyttää eri valaistuksissa hyvin erilaiselta. Livenäkin nyt nähtynä ja viikon jälkeen olen tyytyväinen, että valitsin juuri tämän värin.

  Lisäpaino ei haittaa, mutta…

  Itse asiassa iPhone 6s:n edeltäjästä kasvanutta painoakaan ei oikein jaksa enää viikon jälkeen muistaa ilman vertailukohtaa.

  Mutta kyllä samanmoinen keveys kuin aiemmassa iPhone 6:ssä olisi silti mukavampaa. iPhone 6s ilmeisesti lihoi hieman erityisesti 3D Touchin takia. Toivottavasti Apple ensi vuonna on oppinut jälleen keventämään uutta tekniikkaa vuoden kehitystyön verran, jotta päästään vähintäänkiin aiempiin mittoihin.

  Harmi, että Apple panttaa pikalatausta

  Ehkä suurin ikävä puute iPhone 6s:ssä on pikalatauksen puute. Android-lippulaivoissa hyvin yleistynyt tavallista nopeampi lataus olisi oiva käytännöllisyyttä parantava lisäys. Akunkesto on iPhone 6s:ssä aika lailla edeltäjänsä tasolla.

  En näe mitään muuta syytä Applen ratkaisuun kuin pikalatauksen siirto ainakin vuodella eteenpäin: uutta ei-ratkeisevaa kivaa on taktisesti erittäin fiksua säästää myöhempäänkin, jos kauppa käy nykypaletillakin enemmän kuin mainiosti.

  Uskoisin, että ensi vuonna pikalataus on mukana jo seuraavassa iPhonessakin.

  Yhteenveto: kannatti päivittää

  Kuten jo aiemminkin tuli pohdittua, odotan mielenkiinnolla mitä Apple tekee ensi vuonna iPhone 7:n kanssa. Toistaiseksi kovin selkeää kuvaa siitä, mikä sen tuoma uusi erityinen myyntivaltti tulee olemaan, ei vielä ole. Viime vuonna iPhone 6 ja 6 Plus toivat mukanaan kaivatun suuremman näytön ja uuden designin. Tänä vuonna iPhone 6s:ssä seksikkäin uutuus on 3D Touch, edellisessä s-sukupolvessa se oli Touch ID. Toistaiseksi varteenotettavin veikkaus lienee jonkinlainen kaksoislinssin sisältävä tai muuten syvyysominaisuuksia tuova kamera, toki designin uudistumisen ohella.

  Nyt tässä ja tänään iPhone 6s on erittäin kelpo peli, ja ainakin itse olen tyytyväinen päivitykseen iPhone 6:sta. Lähes kaikille tämän hintaluokan älypuhelinta harkitsevalle laite lienee kuitenkin tärkein ja käytetyin yksittäinen esine, joten siihen kannattaakin panostaa. Jos puhelintaan ei omalla typeryydellään hajota tai kadota ja sen vaihtaa vuoden päästä, puhutaan iPhonessa noin 60-80 eurosentin päivittäisestä hinnasta. Se ei ole mielestäni paha hinta laitteesta, jota tulee kuitenkin käytettyä ainakin montakymmentä kertaa tai jopa useita tunteja päivässä. iPhone 6s:n hinta on suuri (varsinkin, koska 16 gigatavun malli alkaa tuntua jo huonolta vitsiltä), mutta onko se paljoakaan korkeampi suhteessa muihin puhelimiin, joiden jälleenmyyntihinta laskee paljon vikkelämmin, onkin hyvä kysymys.

  Ennen iPhone 6:n tuloa himoitsin aina välillä suurempiruutuisempia Android-puhelimia. Mutta nyt en keksi itse henkilökohtaisesti yhtään syytä miksen jatkaisi iPhonen kanssa. Siksi päivitin iPhone 6s:een iPhone 7:ää odotellessa. Koska miksipä ei – parempi on parempi.  iPhone 6s -arviot jatkuvat vielä Mobiili.fissä. Tulossa on myös arvio iPhone 6s:stä aivan toisesta näkökulmasta kuin edellä, eli ensi kertaa iPhonea pidempään käyttävältä – ja sen lisäksi vielä muutakin. Pysykää kanavalla!

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju