Mobiili.fi Applen uusissa iPhoneissa kahta erilaista suoritinta – selvä ero akkukestossa

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 7/10/15.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2139
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]

  Applen uudet iPhone 6s -mallit ovat ehtineet ensimmäisten asiakkaiden käsissä pyöriä pian jo kaksi viikkoa, ja käytön myötä laitteista on noussut esille erikoisuuksia. Yksi tällainen on laitteissa käytetty uusi A9-järjestelmäpiiri. Piiri sisältää noin 1,8 gigahertsin kellotaajuudella toimivan kaksiydinsuorittimen, mutta kaikki A9:t eivät silti ole keskenään samanlaisia. Chipworks-sivusto huomasi ensimmäisenä, että osa piireistä on peräisin Samsungin tehtailta, kun taas osa taiwanilaisen TSMC:n tehtailta. Eri valmistajien piirit ovat keskenään erikokoisia, ja näyttäisivät myös toimivan hieman toisistaan poiketen.

  Samsungin valmistama A9-piiri on fyysisesti pienempi kuin TSMC:n piiri, ollen pinta-alaltaan 96 neliömillimetriä, kun TSMC:n piiri on pinta-alaltaan 104,5 millimetriä. Tämä luultavasti johtuu niissä käytetyistä tekniikoista. Samsung valmistaa suorittimia 14 nanometrin viivanleveydellä, kun taas TSMC:n FinFET-prosessi tuottaa suorittimia 16 nanometrin viivanleveydellä. Yleensä pienemmän viivanleveyden on sanottu tarkoittavan pienempää virrankulutusta ja vähemmän hukkalämpöä, mutta A9-piirien kohdalla tämä ei näytä toteutuvan.

  Ensin Kiinasta kantautui raporttia, että TSMC:n piirillä varustetut iPhonet saavuttavat selvästi paremman akkukeston ja toimivat hieman viileämpinä. Sittemmin myös ainakin yksi Reddit-käyttäjä kertoo tehneensä vastaavan havainnon. Hän testasi kahta iPhone 6s Plus -mallia, joista TSMC:n piirillä varustettu saavutti GeekBench-testisovelluksessa vajaan kahdeksan tunnin akkukeston, kun Samsungin piirillä varustettu puhelin kesti vain hieman yli kuusi tuntia.

  Hiraku Jira -nimisen kehittäjän epävirallinen sovellus on auttanut uteliaita selvittämään, onko näiden puhelimissa käytössä Samsungin vai TSMC:n piiri, ja hänen tilastonsa mukaan TSMC:n piiri löytyy noin 40 prosentista uusista iPhone-laitteista.

  Akkutestien suhteen otanta tähän mennessä on varsin pieni, eli vain muutaman testatun puhelimen perusteella ei kannata kovin suuria johtopäätöksiä tehdä. Lisäksi mitä luultavimmin niin TSMC:n kuin Samsunginkin piirillä varustettu iPhone kuitenkin pääsee Applen lupaamiin käyttöaikoihin. On myös epätodennäköistä, että keskinäiset erot suorittimissa vaikuttaisivat suurimpaan osaan asiakkaista millään tavalla, mutta onpahan tapauksessa ainakin aineksia pieneen kohuun Apple-aiheisilla keskustelupalstoilla.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju