Mobiili.fi Applen tulos rysähti odotetusti – toimitti 15 % vähemmän iPhoneja

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 27/7/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2133
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Applen toimitusjohtaja Tim Cook.


  Applen tulos laski odotetusti vuoden toisella kalenterineljänneksellä huhti-kesäkuussa. Sijoittajat ottivat tulosjulkistuksen vastaan positiivisesti ja Applen kurssi lähti vajaan viiden prosentin nousuun jälkipörssissä – joskin se on edelleen lähes viidenneksen alempana kuin vuosi sitten.

  Apple toimitti nyt 40,4 miljoonaa iPhonea, kun vuotta aiemmin toimitukset ylsivät 47,5 miljoonaan iPhoneen. Laskua oli näin 15 prosenttia, mutta liikevaihto laski enemmän, 23 prosenttia, keskihinnan laskiessa muun muassa uuden iPhone SE:n hyvän menestyksen kasvatettua edullisempien iPhone-mallien osuutta kokonaismyynnistä. Keskimääräinen iPhonen myyntihinta laski nyt viime huhti-kesäkuun 660 dollarista 595 dollariin.

  [​IMG]
  iPhone SE on menestynyt Applen tulosnumeroiden ja kommenttien perusteella erittäin hyvin.


  Applen liikevaihto laski nyt toisella peräkkäisellä neljänneksellä vuotta aiemmasta ja oli 42,36 miljardia dollaria (-15 %). Ennen alkuvuotta Applen liikevaihto oli edellisen kerran supistunut näin vuonna 2003.

  Applen nettotulos laski roimasti ja oli nyt huhti-kesäkuussa 7,8 miljardia dollaria (-27 %). Applen bruttokate oli 38 prosenttia.

  ”Olemme tyytyväisiä raportoidessamme tilikautemme kolmannen vuosineljänneksen tuloksen, joka heijastaa vahvempaa kuluttajakysyntää ja liiketoiminnan suorituskykyä kuin mitä odotimme neljänneksen alussa”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook. ”Meillä oli iPhone SE:n erittäin onnistunut lanseeraus ja olemme innoissamme asiakkaiden ja kehittäjien reaktioista ohjelmistoihin ja palveluihin, joita esittelimme WWDC:ssä kesäkuussa.”

  iPhone-toimitukset ovat tänä vuonna kärsineet myynnin nopeammasta laskusta iPhone 6s -lanseerauksen jälkeen kuin sitä edeltäneen iPhone 6:n yhteydessä. Suurempien näyttöjen myötä iPhone 6 -sukupolvi laukaisi hiljaisemman kasvujakson jälkeen aikanaan iPhone-myynnin uudestaan vauhtiin purkaen patoutunutta kysyntää. Nyt älypuhelinmarkkinoiden kokonaiskasvun taantuminen ja iPhonen myyntikanavien laajentuminen jo aiemmin kaikkiin merkittäviin operaattoreihin globaalisti ovat yhdistettynä Kiinan talouden hidastumisen laskemaan myyntiin siellä kääntäneet iPhone-myynnin laskuun.

  Pitkään myyntiä kiihdyttänyt Kiina hidastaa Applea nyt selvästi. Kiinan myynti laski 33 prosenttia vuodentakaisesta ja muuallakin Aasiassa 20 prosentilla. Euroopassa Applen liikevaihto supistui vain 7 prosentilla, Yhdysvalloissa tuli takapakkia 11 prosenttia ja Japani toi 23 prosenttia kasvua.

  iPad-toimitukset olivat 9,95 miljoonaa. Vuosi sitten iPadeja toimitettiin 10,9 miljoonaa. iPadien myynti on ollut laskussa jo pitkään uuteen laitteeseen vaihtajien vähäisyyden sekä tableteilta elintilaa syöneiden suurinäyttöisempien puhelinten myötä.

  Koska nyt toimitetut iPadit olivat kuitenkin aiempaa keskimääräistä kalliimpia iPad Pro -mallien myötä, nousi iPad-liikevaihto vuotta aiemmasta seitsemällä prosentilla, joka oli paras suoritus 10 vuosineljännekseen.

  Maceja Apple toimitti 4,25 miljoonaa, 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

  Apple ei edelleenkään paljastanut Apple Watchin toimitus- tai liikevaihtolukuja. Viime vuonna Apple Watchin lanseeraus osui toiselle neljännekselle, mistä johtuen nyt Watchin myynnin on arvioitu laskeneen selvästi. Watchin sisältävän Other Products -osion liikevaihto laskikin nyt 16 prosenttia.

  Palveluiden liikevaihto oli Applen raportoimista osa-alueista jälleen vahvin kasvualue kuten alkuvuonnakin. Palvelut tuottivat Applelle nyt 6 miljardin dollarin myynnin, joka merkitsee 19 prosentin kasvua. Palveluliikevaihtoa tuo muun muassa App Store, jonka tuotot olivat historian korkeimmat.

  Sijoittajia tyydytti eniten Applen ohjeistus kuluvalle neljännekselle, joka oli riittävän hyvä odotuksiin nähden. Apple odottaa 45,5-47,5 miljardin dollarin liikevaihtoa sekä 37,5-38 prosentin bruttomarginaalia.

  Applen nettokassa neljänneksen lopussa oli 146,5 miljardia dollaria ja osakkeenomistajille osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina neljänneksellä palautettiin jälleen 13 miljardia dollaria.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG]

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju