Applen suorittamaa urkintaa pari kertaa päivässä

Keskustelu osiossa 'Apple', aloittaja veli-pekka, 21/7/10.

 1. veli-pekka

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/8/06
  Viestit:
  93
  Tykkäykset:
  3
  Kuten olhan tuolla hopeinenomena.netissä jo ehditty kättä vääntää, niin tässä tämä sama uutisjuttu myös tämän foorumin tietoon:

  Tällaiset ei ole hyviä juttuja, tulee aina vähän puun takaa kuten googlen tirkistely-juttukin...

  http://www.itviikko.fi/tietoturva/2...phonen-sijainnin-12-tunnin-valein/201010027/7


  IPhone-puhelimet ja iPad-laitteet lähettävät tietoja gps-sijainnistaan Applelle kaksi kertaa päivässä, jos paikkatietopalvelut ovat päällä. Applen mukaan tiedot tallennetaan, ja niitä käytetään muun muassa liikennevirtojen analysointiin.

  ...juttu jatkuu it-viikon sivuilla...
   
 2. Infra

  Infra Vuoden foorumilainen 2014 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  60   0   0

  Liittynyt:
  15/7/02
  Viestit:
  26263
  Tykkäykset:
  9576
  Puhelinmalli:
  Vaihtuu jatkuvasti
  uuuu pelottavaa
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tarkoitatko että avustavapaikannuspalvelin kerää tietoja soluista ja langattomista tunnisteista ja yhdistää niitä GPS paikkatietoon, tuo on ainoa konsti miten tuollaista palvelua voi tarjota ilman operaattorien tukea ja koska operaattorit eivät käytännössä tarjoa paikannuspalveluita on laite ja palvelu toimittajilla ainoa konsti kerätä omaa tietokantaa, tälläisiä tietokantoja on myös muilla, jopa avoimia projekteja.

  Tuosta viestistä ei oikein selvinnyt millainen uhka Applen toteutus on.

  - Jos käyttäjää ja päätelaitetta ei yhdistetä kärättyyn tietoon, on tietty anonyymius turvattu, eli sieltä ei voi hakea yksittäisen käyttäjän historiaa.

  - Jos näitä tietoja kerätään ja niitä hyödynnetään kaikkien eduksi, niin se saattaa paljastaa tietoja yksittäisestä käyttäjästä ulkopuolisille, joten sitten olisi tarve tunnistaa käyttäjä jotta tietoja voisi käyttää vain hänen hyväksi, se taasen olisi uhka a.

  Eli asia on erittäin tarpeellinen, ongelma on se että käyttäjä joutuu luottamaan tietojen kerääjään ja ei voi olla varma koska menetelmä muuttuu, kansainväisesti ongelmana vielä että jos tietoja viedään ulkopuolisten valtioiden käyttöön. lisäksi käyttäjän valinnan vara on nikukka, ei juuri ole vaihtoehtoja valikoida mitä palvelua käyttää ja ilman avustusta tominnallisuus on heikko.
   
 4. arminator

  arminator Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/10/08
  Viestit:
  197
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy S8+
  Mitä väliä?
   
 5. veli-pekka

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/8/06
  Viestit:
  93
  Tykkäykset:
  3
  Jep, ongelmahan muodostuu juurikin siitä, että käyttäjän tietoja siirretään maasta toiseen, käyttäjältä kysymättä tai maan lakia kunnioittamatta.

  Tämä mahdollistaa kyllä tulevaisuudessa monenlaisia sekä mielenkiintoisia että myös varmasti häiritseviä täsmämainoksia laitteisiin, näillähän sitä rahaa tehdään. Operaattoreiden teletunniste/paikkatietojahan ei juuri tästä syystä anneta muille kuin viranomaisille tietyin tiukoin ehdoin. Mainostajille ja kauppamiehille olisivat kullanarvoista dataa...

  Toisekseen itse en kyllä haluaisi että verkkotietoni luovutetaan minulta kysymättä "jonnekkin", verkkotietoja voi olla niin gsm kuin wlan yhteyksien tiedot (tyyliin google-wlan-show).

  Mukavahan se meidän herramme Jobsilla katsoa isolta karttapallo-ruudulta, missäpäin hänen alamaiset muurahais-armeijana liikkuvat töihin-kotiin-kauppaan-kalaan-baariin, seuraavaa iPhonea odotellen... Ei tarvitse enää vanhanaikaisesti karttapalloa nuppineuloineen, heh!

  Valituksien ryöppy olisi varmaan ainakin jenkeissä aikamoinen, jos joku Kiinalainen (suuri ja pelottava kommunistinen tasavalta...) Samsung tms iso firma uskaltaisi tehdä vastaavaa...
   
 6. pker

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/3/03
  Viestit:
  131
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Galaxy S
  nyt pelottaa... oikeasti tuolla ei ole mitään merkitystä normaali taatelin tallaajalle.
  jos tuo joskus johtaa kohdennettuun mainontaan paikkatiedolla opastettuna niin ei haittaa.
  ainakaan jos sen saa pois päältä.
   
 7. Jupex Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  2965
  Tykkäykset:
  28
  Puhelinmalli:
  Joku nokia
  Varmaankaan ei aikakaan kun cydiaan tulee paketti joka poistaa vakoilun. Sama iAds mainosten kanssa.
   
 8. Solution

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/7/09
  Viestit:
  162
  Tykkäykset:
  1
  Eikös tämä tapahtunut vain jenkkilässä ja sielläkin vain AT&T luureilla/liittymillä?

  iAdseille oli jo https://oo.apple.com/
   
 9. bsod

  bsod Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/4/05
  Viestit:
  2857
  Tykkäykset:
  407
  Puhelinmalli:
  SGS8
  En tiedä kumpi on pelottavampaa, se, että Apple vakoilee käyttäjien sijainteja vai se, että käyttjät ei piittaa siitä. *hrrrr*
   
 10. jaskavaan Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  14/11/05
  Viestit:
  971
  Tykkäykset:
  124
  Applen uskottavuus laskee entisestään.. ensin todella järkyttävän idioottimainen tapa siirtää puhe omasta antennimokasta vaölmistajiin ja nyt tämä. Mutta todennäköisesti Apple-fanit vaan kuolaa puolijäykkänä perään.. nyt itse SJ (= jeesuksesta seuraava) pääsee tarkkailemaan heitä - sen täytyy olla jotain todella tärkeää ja merkittävää.
   
 11. bsod

  bsod Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/4/05
  Viestit:
  2857
  Tykkäykset:
  407
  Puhelinmalli:
  SGS8
  Korjasin ;)
   
 12. Infra

  Infra Vuoden foorumilainen 2014 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  60   0   0

  Liittynyt:
  15/7/02
  Viestit:
  26263
  Tykkäykset:
  9576
  Puhelinmalli:
  Vaihtuu jatkuvasti
  Joo jännää että heti kun selviää että Apple tekee tälläistä niin tämä on todellisen järkyttävää ja hirveä ongelma. Mutta jos Nokia kertoisi että heilläkin näitä on (ja varmasti on jokaisella valmistajalla) niin se oli ihan normaalia ja tokaistaisiin vain "mitä väliä? kaikki muutkin sitä tekee".

  Kuten tuossa sovelias jo tokaisikin, nämä tietojen "keruu" on aika tarpeellista noiden gps softien toiminnan kannalta, joten miksi Applen kohdalla tästä pitää nostaa haloo? Varmaankin siksi että saa taas huudella Applen suuntaan.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Aika ylimalkaista keskustelu tässä ketjussa ja taitaa vähän hyppiä aiheesta toiseenkin.

  Jos nyt puhutaan edelleen avustetusta paikannuksesta ja jos ei siirretä käyttäjän tietoja, vaan siirettään sijainti ja siihen liittyviä tietoja, esim solutietoja. silloin jos käyttäjä käyttää avustettua paikannusta. niin se on välttämätöntä ja sitä tärkeämpää mitä enemmän.

  Siinä on omat ongelmat, mutta vähän erilaiset.

  Jos noita tietoja kerääjä käyttää väärin (toisin kuin lupaa) niin siinä nyt kotipaikka estä.

  Puhutaanko edelleen avustetusta paikannuksesta, vai paikka perustaisesta mainonnasta ? vai käyttäjältä kerätyn datan perusteella luodusta mainonnasta ?

  Paikka perustainen mainonta on eriasia kuin avustettu paikannus, tosin jos laitteessa on hyvä toimiva monipuolinen paikannus tekniikka voi tietenkin jokin mainos sovellus (esim jokin käyttäjän lataama softa) paikantaa sijaintinsa tarkemmin GPS katveessakin. siitä syntyvää mahdollisuutta ei ehkä kannatta sekoittaa avustettuun GPSään.

  Puhelimet ovat tukeneet vuosikausia verkkopohjaista paikannusta, on olemassa operaattoriavusteisia ratkaisuja joilla sitä voitaisiin toteuttaa, tämä olisi nimenomaan käyttäjän etu, eikä mainostajien etu.
  Kun operaattori ajoivat onnensa ohi, eivät palvelleet asiakkaita, joutuivat valmistajat miettimään muita ratkaisuja rakentamaan omat palvelimet.

  Operaattori taasen kekittyivät myymään paikkatietoa, sitä yritettiin myydä asiakkaalle, nyt operaattorin yrittävä myydä mainontaa.

  Viranomais jutut ovat sitten aivan eri hommia.

  Harrastat aika vihjailevaa kommentointia viittaamalla Googleen ja sen Wlan vakoiluun. ja juttu taitaa luisua entistä enemmän ohi alustuksen.

  Alkaa haiskahtaa Apple/jobs vastaiselta hyökkäykseltä ja asia alkaa jäämää sivualalla....

  Applen tietojen keräämisestä yleensä voitaisiin kyllä kirjoitella, ja lähteä vaikka siitä että iPhone pitää aktivoida ja liki pakko rekisteröidä luottokortti tietoineen ennen kuin sitä voi käyttää. Kertoo paljon enemmän kuin anonyymisti kerätty operaattorin julkisen GSM solun summittainen paikkatieto.  Jos haluatkin keskutella Applen mainos ohjelmasta liittyen esim. iPhonen sovelluksiin, niin ihan reilusti mainita mistä puhutaan ja pieni kiihkoton alustus että mistä kyse.
   
 14. veli-pekka

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/8/06
  Viestit:
  93
  Tykkäykset:
  3
  A-GPS ja Applen suorittama tiedonkeruu on yhä kaksi kokonaan eri asiaa.

  A-GPS:llä avustetaan käyttäjän GPS:n toimintaa, ei liity tähän mitenkään.

  Käyttäjän tietojen keräämisellä (apple tai mikä tahansa) taas ihan jotain muuta.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos nyt kertoisit mistä haluat puhua ? tai mitä tuolla kirjoituksella ajat takaa.

  A-GPS toteutukset pelkästään GPSään rajoittuessa välttämättä tarvitse tietoja, eikä sellaista ketjussa ole väitettyttäkään.

  Mutta jos nyt tarkoitetaan avusteisesta paikannuksesta vähän laajemmin kuin GPS, niin siinä on todella tärkeässä roolissa solu tiedot, wifi paikannus jne. tämän palvelun toteuttaminen vaatii datan keräämistä jotta laite voisi paikantaa itsensä enemmän tai vähemmän tarkasti.

  Jos operaattorit tukisivat verkkopaikannusta, niin ei tuollaisia tarvittaisi, mutta operaattorit nukkuivat ja miettivät palvelun sijaan vain rahastukonsteja.

  Tälläisen avustavanpaikanuspalvelimen (en tiedä millä sitä pitäisi kutsua) ajatuksen tieturva ongelmat ovat kyllä jotain muuta kuin sanot, operaattorien solut kailottavat itseään ympäristöönsä ja siis jokaisen "luettavissa" ja niistä voi tehdä tietokantaa kuka tahansa ja sitä voi julkaistakkin ilman että kenenkään yksityisyys kärsii.

  Se että tiedon kerääminen on anonyymiä luo kuitenkin pienen yksityisyys ongelman, mutta se nyt ei kai suoa hulettanut.

  Jos nyt puhut jostain muusta, niin kerro ihmeessä mistä, tee kiihkoton alustus asiasta.
   
 16. Infra

  Infra Vuoden foorumilainen 2014 Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  60   0   0

  Liittynyt:
  15/7/02
  Viestit:
  26263
  Tykkäykset:
  9576
  Puhelinmalli:
  Vaihtuu jatkuvasti
  Tässä nyt tuntuu että ei olla sisäistetty sitä tekstiä nyt ihan oikeasti kunnolla.

  En jaksa sitä linkkiä nyt kahlata uudestaan läpi, mutta eikö kyseessä ollut juuri se että luuri siirtää näitä paikkatietoja ja gsm-solutietoja. Ja tästä nyt noussut haloo, mutta kuten jo aikaisemmin todettu niin jos noita tietoja ei kerätä niin eipä niitä gps-sovelluksiakaan juuri olisi.

  Mitään henkilökohtaisia käyttäjätietojahan laite ei lähetä, vaan juurikin näitä gps-paikkatietoja
   
 17. veli-pekka

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/8/06
  Viestit:
  93
  Tykkäykset:
  3
  Tuossa hopeisenomenan puolella joku reipas jaksoi tutkailla noita Applen papereita, ja vapaasti saapi suomentaa :

  """""""""""""""""leikattua""""""""""""""""""""""""""

  Kaivoin nyt vielä quotet tuosta iTunesin terms and conditions tekstistä:
  "We may collect information such as occupation, language, zip code, area code, unique device identifier, location, and the time zone where an Apple product is used so that we can better understand customer behavior and improve our products, services, and advertising. "

  "Location-Based Services
  To provide location-based services on Apple products, Apple and our partners and licensees may collect, use, and share precise location data, including the real-time geographic location of your Apple computer or device. This location data is collected anonymously in a form that does not personally identify you and is used by Apple and our partners and licensees to provide and improve location-based products and services. For example, we may share geographic location with application providers when you opt in to their location services. "

  Boldasin itse nuo olennaiset kohdat. http://www.apple.com/legal/itunes/us/terms.html

  """"""""""""""""""""leikkaus päättyy"""""""""""""""""""""""""""""
   
 18. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ihan vapaasti suomeksi, mitä ajat nyt takaa ? Tämä ei kai liity aloitukseen ?

  pari lainausta tuolta linkistä
  http://www.apple.com/fi/legal/privacy/
  Tuo nyt ei kerro paljo, erittäin oleellista on tuo lihavoitu. ja siinä kiinnostaa se että miten se on turvattu.

  On varmaan aika ymmärrettävää .... :)

  Yksityisyyden suoja on erittäin tärkeää ja on erittäin tärkeää että käyttäjän päätettävissä mitä jakaa, riittävänä en pidä sitä että käyttäjä hyväksyy vaan tärkeää että käyttäjä vaihtoehto olla hyväksymättä.

  Jos käyttäjä haluaa ostaa Suomeen myytäviä tuotteita palveluita on ymmärettävää että hän sellainen yksityiskohdan paljastaa.

  Mutta tämä ei kai liity enään mitenkään tuohon avustettuihin paikannuspalveluihin, vaan nuo ehdot ovat laajempia.
   
 19. veli-pekka

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/8/06
  Viestit:
  93
  Tykkäykset:
  3
  Jeps, kuten arveltiinkin niin näitä "urkinta-juttuja" alkaa nousta useammaltakin merkiltä, etenkin nyt kun asiaan on kiinnitetty enempi huomiota:

  http://www.itviikko.fi/uutiset/2010...lakuljettaa-tekstiviestit-kiinaan/201010459/7

  Suosittu Android-sovellus salakuljettaa tekstiviestit Kiinaan
  Google

  Tietoturvafirma havaitsi epäilyttävän Android-sovelluksen, joka on ladattu mahdollisesti miljoonia kertoja. Sovellus kerää puhelimesta tietoja ja lähettää ne Kiinaan, VentureBeat raportoi.

  ...jatkuu it-viikon uutisessa...
   
 20. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kyse kai enemmänkin jonkin 3. osapuolen vakoilusta, kuin jonkin merkin/valmistajan suorittamasta vakoilusta.
  Androidin/Googlen tietojen keruu jutut on eriasia.
   

Jaa tämä viestiketju