Mobiili.fi Applen ”PC:tä tehokkaammat” iPad Pro -mallit vertailussa – eroa muussakin kuin koossa

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 22/3/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2120
  Tykkäykset:
  4
  Apple julkisti eilen uuden 9,7-tuumaisen iPad Pro -mallin, joka etupäässä on pienempi versio viime syksynä esitellystä 12,9-tuumaisesta mallista. Muutamia eroja näiden kahden Pro-mallin välillä kuitenkin on.

  [​IMG]

  Näyttö

  Selkein ero kahden mallin välillä on näytön koko. Ensimmäinen iPad Pro oli varustettu 12,9-tuumaisella näytöllä, kun uudessa näytön koko on 9,7 tuumaa. 9,7 tuumaa on tuttu koko aivan ensimmäisestä iPad-mallista alkaen. Isommassa mallissa näytön resoluutio on 2732 x 2048 pikseliä, pienemmässä 2048 x 1536. Kuvasuhde molemmissa on sama (4:3), samoin kuin näytön pikselitiheys (264 pikseliä tuumalla). Molemmissa malleissa näytön virkistystaajuus on muuttuva, eli kun näytöllä on esimerkiksi paikallaan pysyvä kuva, vähennetään virrankulutusta laskemalla näytön virkistystaajuutta. Kun kuva liikkuu, nousee virkistystaajuus, jotta kuva liikkuisi nykimättä.

  Apple mainostaa uuden mallin omaavan ”laajan väriskaalan”, eli sen näyttö toistaa enemmän värejä kuin isomman mallin näyttö. Lisäksi uudessa mallissa on True Tone -näyttö, eli laite tunnistaa ympäristön valaistuksen ja muuttaa näytön valkotasapainoa sen perusteella. Tarkoituksena on saada näytön kuva tuntumaan luonnollisemmalta katsojan silmille.

  Kamera

  Selkeä ero kahden mallin välillä on kameroissa. Uusi malli on varustettu iPhone 6s:stä tutuilla kameroilla, eli edestä löytyy viiden megapikselin kenno ja takaa 12,2 megapikselin kenno. Etukameran apuna on Retina Flash -salama, eli selfie-kuvat voidaan valaista väläyttämällä näyttöä kirkkaana. Takakamera nappaa aiempaa enemmän megapikseleitä, tukee liikkuvia Live Photos -kuvia ja 4K-videokuvausta ja on varustettu erillisellä kahden LED-valon salamalla. Vanhassa mallissa käytössä on 1,2 ja kahdeksan megapikselin kamerat, takakamera kykenee Full HD -videokuvaukseen eikä kumpikaan vanhan iPad Pron kameroista pääse hyötymään salamavalosta.

  [​IMG]

  Akku ja mitat

  Molemmille iPad Pro -malleille luvataan samat käyttöajat, esimerkiksi 10 tuntia verkon selausta WiFi-yhteydellä. Pienemmän mallin akku on kuitenkin kapasiteetiltaan pienempi, joten se on nopeampi ladata täyteen.

  Mittojen osalta kahden mallin ero on tietysti selkeä. Pienempi vastaa 240 x 169,5 x 6,1 millimetrin mitoillaan iPad Air 2:a. Isomman mitat ovat 305,7 x 220,6 x 6,9 millimetriä, eli myös paksuudessa on selkeä ero. Samoin eroa on massoissa, pienempi painaa 437 – 444 grammaa ja isompi 713 – 723 grammaa. Isompi malli on selkeästi sylissä tai pöydällä pideltävä, mutta pienempää voi mittojensa ja erityisesti keveytensä osalta hieman heilutellakin.

  Yksi huomionarvoinen ero ulkomitoissa on kameran linssi, joka pienemmässä mallissa on vajaan millimetrin verran takakuoresta koholla, kun isommassa mallissa linssi on upotettu takakuoreen. Lisäksi ulkoisista sekoista voi mainita värivaihtoehdot, joita isolla mallilla on kolme ja pienellä neljä, eli uudessa mallissa tarjolla on myös ruusukulta.

  [​IMG]

  Teho ja varusteet

  Molempia iPad Pro -malleja yhdistää pitkä lista muista iPad-malleista puuttuvia ominaisuuksia, kuten neljä kaiutinta, Smart Connector -liitäntä ja tuet Smart Keyboard -näppäimistökotelolle sekä Apple Pencil -ohjauskynälle.

  Muutamia eroavaisuuksia kahden mallin välillä on. LTE Advanced -mobiilidatayhteys on saatavilla vain pienempään malliin, eli se mahdollistaa isompaa mallia nopeampien LTE-yhteyksien käytön LTE-A:ta tukevissa mobiiliverkoissa.

  Vaikka molemmat mallit on varustettu periaatteessa samalla A9X-järjestelmäpiirillä, on isompi iPad Pro hieman tehokkaampi. Apple vertasi A9X-piiriä vuoden 2013 iPad Air -mallista löytyneeseen A7-piiriin, ja mainitsee A9X:n olevan isossa Pro-mallissa 2,5 kertaa nopeampi, mutta pienessä Pro-mallissa vain 2,4 kertaa nopeampi. Grafiikkapiirin kohdalla ero on vielä suurempi, sillä isossa mallissa A9X on viisi kertaa nopeampi kuin A7, mutta pienessä mallissa vain 4,3 kertaa nopeampi. Todennäköisesti suoritin ja grafiikkapiirit pienemmässä mallissa toimivat alemmalla kellotaajuudella, mikä vähentää lämpenemistä ja/tai virrankulutusta. Eroa tehoissa tasoittaa kuitenkin jonkin verran se, että isommassa mallissa näytölle piirtyy reilusti enemmän pikseleitä, joten grafiikkapiiri joutuu työskentelemään kovemmin.

  Eroa on myös kahden mallin hinnoissa ja optioissa. Pienemmän mallin suositushinnat ovat 699:n ja 1209 euron välillä, kun taas isomman mallin hintahaarukka on 939 – 1449 euroa. Lisäksi isommasta mallista vain 128:n ja 256 gigatavun versiot ovat saatavilla LTE-yhteydellä, mutta pienemmästä mallista myös 32 gigatavun version saa mobiilidatayhteyksillä varustettuna.

  [​IMG]

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju