Mobiili.fi Apple-pomolla oli tällä viikolla tilipäivä: noin 120 miljoonan euron tienesteille sinetti

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 26/8/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2153
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Applen toimitusjohtaja Tim Cook


  Applen toimitusjohtaja Tim Cook nousi asemaansa pysyvästi 24. elokuuta 2011. Näin ollen tällä viikolla Cookin toimitusjohtajakauden pituus ylsi viiteen vuoteen – ja samalla varmistuivat Cookille merkittävät osakepalkkiot.

  Aloittaessaan pysyvänä toimitusjohtajana vuonna 2011 myönnettiin Cookille miljoonan Apple-osakkeen potti, josta puolet hän saisi pitää viiden vuoden ja loput puolet kymmenen vuoden työskentelyn jälkeen. Vuonna 2013 osakepaketin ehtoja kuitenkin muutettiin, Cookin omasta pyynnöstä sijoittajien palautteen ja kommentoinnin jälkeen, osittain perustumaan Applen osakkeen tuottokehitykseen verrattuna S&P 500 -pörssi-indeksin tuottoon.

  Lopputuloksena viiden vuoden työskentelyn perusteella tämän viikon keskiviikkona Cookille kuitenkin varmistui 980 000 Apple-osaketta. Lisäksi Bloombergin tekemän laskelman mukaan Applen osakkeen kurssikehitys oikeuttaa Cookin myös täyteen suoritukseen suorituskyvyn perusteella annettavien osakkeiden osalta, tuoden kokonaisuuteen 280 000 lisäosaketta.

  Näin Cookille varmistui viiden vuoden Applen toimitusjohtajakauden jälkeen tällä viikolla nyt 1 260 000 Apple-osakkeen potti. Kun Applen osakkeen kurssi on nyt vajaat 108 dollaria, on Cookin saaman osakepotin päivän arvo yli 136 miljoonaa dollaria, noin 120 miljoonaa euroa.

  Cook on varmistanut osakepalkkioita jo aiempina kolmena vuotena. Bloombergin mukaan Cookin yhteensä tähän asti varmistamat palkkiot yltävät 373 miljoonan dollarin arvoisiksi.

  Mikäli Cook jatkaa Applen toimitusjohtajana vielä seuraavatkin viisi vuotta, varmistaa hän vain yksin sen perusteella vielä 2 100 000 osaketta lisää eli yli 225 miljoonan miljoonan dollarin lisäpotin päivän osakekurssilla laskettuna.

  Lisäksi, jos Applen osakkeen kurssikehitys S&P 500 -indeksiin nähden pysyy suotuisana tulevina vuosina, voi Cook varmistaa vielä jopa 1 400 000 osaketta lisää, jos Applen osakkeen tuotto on joka vuoden mittauksessa S&P 500 -indeksin parhaimmassa kolmanneksessa. Jos tuotto jää alimpaan kolmannekseen joka vuoden mittauksessa, ei Cook saa näitä lisäosakkeita puolestaan välttämättä lainkaan.

  [​IMG]
  Taulukossa näkyvät Tim Cookin nyt varmistamat ja mahdolliset tulevat osakepalkkiot.


  Osakepalkkiot ovat ylivoimainen osa Cookin palkitsemista. Peruspalkkaa hän sai viime vuonna tasan kaksi miljoona dollaria ja tänä vuonna palkka nostettiin kolmeen miljoonaan. Lisäksi Cook voi ansaita rahana maksettavia bonuksia peruspalkan päälle. Bonusten koko on 0-400 prosenttia peruspalkasta valittujen mittarien saavuttamisen perusteella. Viime tilikaudelta Apple-pomot saivat maksimibonukset.

  [​IMG]
  Apple Watch on ollut Cookin aikakauden lanseeraus.


  Cook on aiemmin ilmoittanut lahjoittavansa merkittävän enemmistön varallisuudestaan hyväntekeväisyyteen elämänsä aikana, kertoo MacRumors. Esimerkiksi toukokuussa 2015 Cook lahjoitti 50 000 Applen osaketta, arvoltaan 6,5 miljoonaa dollaria.

  Applen osakekurssi on noussut yli 130 prosenttia Tim Cookin toimitusjohtajakaudella ja noin 61 prosenttia viimeisen kolmen vuoden aikana.

  Viime aikoina kurssikehitys on kuitenkin ollut vaisumpaa, kun Applen liikevaihdosta noin kaksi kolmasosaa tuovan iPhonen myynti on kääntynyt laskuun, erityisesti Kiinassa, vaikuttaen negatiivisesti Applen tulokseen.

  Lisäksi kritiikkiä Cookia kohtaan on nostanut merkittävien uusien tuotekategorioiden puute. Cookin aikana Apple on tuonut markkinoille Watchin, jota ei voida pitää epäonnistumisena mutta ei toisaalta toistaiseksi ainakaan vielä jättimenestyksenäkään. Lisäksi iPhone-, iPad- ja Mac-kategorioiden laajentamisen ohella Apple on lisännyt palvelujaan Cookin alaisuudessa – muun muassa Apple Kartat, Apple Musiikin ja Apple Payn.

  Cookin aikakaudella Apple on myös alkanut jakaa osinkoja ja ostaa omia osakkeitaan takaisin. Se oli käyttänyt kesäkuun loppuun mennessä 177 miljardia dollaria pääoman palautusohjelmaansa.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju