Apple ei vain osaa ennustaa oikein: arvio iPhone-kysynnästä pielessä kolmatta vuotta...

Tila
Ei auki vastauksille.

Uutissyöte

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
28.6.2015
Viestit
15391
Reaktiopisteet
103

iPhone 7 ja iPhone 7 Plus. Apple myy iPhone 7 -puhelimiaan maailmanlaajuisesti ainakin 84 erilaisena versiona, kun otetaan huomioon erot värissä, tallennusmuistin määrässä, modeempiriissä sekä huomioidaan Japanin omat versionsa.


Apple toimitti loka-joulukuussa markkinoille 78,3 miljoonaa iPhonea. Enemmänkin olisi ollut mennyt, mutta Applella ei ollut tarjota. Apple ennusti nyt kolmatta vuotta putkeen iPhone-kysynnän väärin. Virheen lopputuloksena iPhone 7 Plus -puhelimia ei riittänyt kaikille halukkaille viime vuoden puolella.

Toimitusjohtaja Tim Cook kertoi viime yönä Suomen aikaa tulosjulkistuksen jälkeen Applen päässeen iPhonen kanssa kysyntä-tarjonta-tasapainoon vasta alkuvuodesta tammikuun aikana. Edellisen vuosieljänneksen lopussa Applen jakeluketjun varastotasot olivat vielä kokonaisuutenakin liian alhaiselle tasolla ja puhelinten saatavuus tämän vuoksi osittain heikko.

Reilut pari vuotta sitten Apple aliarvioi uusien iPhone 6 ja iPhone 6 Plus -puhelinten kysynnän. Ne toivat iPhoneihin selvästi aiempaa suuremmat näytöt sekä laukaisivat päivitysaallon, joka kiihdytti iPhone-myyntiä hurjalla tavalla. Vuoden 2015 syksyllä kävi pitkälti päinvastoin: iPhone 6s:n ja iPhone 6s Plussan menekki yliarvioitiin iPhone 6 -huumassa. Sen seurauksena Applen tammi-maaliskuun neljännes sujui heikosti, kun varastot olivat jo täynnä uusia iPhoneja.

Tänä vuonna iPhone 7:n ja iPhone 7 Plussan kanssa Apple epäonnistui erityisesti arvioimaan mallien välisen kysynnän jakautumisen. iPhone 7 Plus osoittautui paljon luultua suositummaksi, eikä Apple ollut valmistautunut sen kysyntään. Sen sijaan iPhone 7:n tarjonta oli alusta alkaen huomattavasti paljon parempi, vaikka Apple toi puhelimet myyntiin ennätysmäisessä tahdissa ympäri maailman – huomattavasti aiempaa laajemmin heti useampaan kymmeneen maahan.

Applen kyky ennustaa iPhone-kysyntää on heikentynyt viime vuosina. iPhonen alkuvuosina Apple osasi ennustaa paremmin, koska eri mallivaihtoehtoja oli vähemmän ja jakelu laajeni jatkuvasti uusiin maihin ja operaattoreille – tuolloin kyse oli lähinnä kyvystä vastata kysyntään kuin arvioinnin vaikeudesta. Nyt parina viime vuotena sen sijaan on nähty tilanne, jossa Apple on valmistanut tiettyjä iPhoneja liiankin paljon – ja toisia halutumpia malleja vastavuoroisesti liian vähän.

Apple teki loka-joulukuussa kaikkien aikojen ennätysmyyntinsä. Liikevoitto ja nettotulos kuitenkin jäivät vuoden takaisesta ennätysneljänneksestä hieman. Vuosi sitten Applen tulos hyötyi merkittävästä 548 miljoonan dollarin patenttikorvausmaksusta Samsungilta, tänä vuonna puolestaan raportoitu neljännes oli viikon pidempi mitaltaan. Nämä ovat merkittävimmät vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erot.

iPhone 7 Plussan ohella myös uuden MacBook Pron, AirPods-kuulokkeiden sekä osittain myös Apple Watchin osalta Apple ei pystynyt vastaamaan viime vuoden puolella kysyntään.

Kuluvalle neljännekselle Apple ohjeistaa 51,5-53,5 miljardin dollarin liikevaihtoa. Vuosi sitten Apple ylsi 50,6 miljardiin dollariin. Apple on nyt palannut iPhone 7:n kanssa kasvun tielle iPhone 6s:n tuottaman pettymyksen jälkeen.

Jatka lukemista...
 
Tila
Ei auki vastauksille.
Top Bottom