Mobiili.fi Androidin markkina-aseman väärinkäyttöä – Venäjältä 6,8 miljoonan dollarin sakot Googlelle

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelinuutiset', aloittaja Uutissyöte, 11/8/16.

Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.
 1. Uutissyöte

  Uutissyöte

  Liittynyt:
  28/6/15
  Viestit:
  2083
  Tykkäykset:
  4
  [​IMG]
  Android ja Googlen palvelut.


  Venäläiset kilpailuviranomaiset ovat määränneet Googlelle nyt 438 miljoonan ruplan eli noin 6,1 miljoonan euron sakot. Syynä on Androidin määräävän markkina-aseman väärinkäyttö, josta Google tuomittiin jo viime vuoden puolella eikä Googlen valitus muuttanut asiaa kevään käsittelysssä.

  Googlen on nähty suosivan omia palvelujaan Android-käyttöjärjestelmässä kilpailijoiden kustannuksella väärällä tavalla.

  Googlen sopimukset laitevalmistajien kanssa edellyttävät, että jos valmistaja haluaa laitteisiinsa esiasentaa Googlen sovelluksia, täytyy niiden asentaa kaikki Googlen haluamat sovellukset. Tämän on nähty haittaavan kilpailua, koska näin kilpailevat palvelut ovat heikommassa asemassa. Asetelma voi myös heikentää valmistajien välisen kilpailun mahdollisuuksia.

  Muutaman miljoonan euron sakot eivät ole suuri asia Googlelle, jonka vuotuinen liikevaihto oli lähes 75 miljardia dollaria viime vuonna.

  Google itse kiistää venäläisnäkemykset ja harkitsee vielä mahdollisia valitusteitä päätöksestä ja sakoista. Venäjällä Googlen toiminnasta valitti alun perin sen paikallinen kilpailija, venäläinen hakukoneyhtiö Yandex.

  Androidin määräävä markkina-asema ja Googlen sopimukset ovat ajaneet sen ongelmiin myös muualla kuin Venäjällä. Huhtikuussa EU-komissio toi julki näkemyksensä tavoista, joilla Google rikkoo kilpailulainsäädäntöä. EU:n tutkintaprosessi ei ole sittemmin edennyt vielä päätösvaiheeseen, jossa Googlelle tultaisiin esittämään mahdollisesti seuraamusmaksuja ja edellytettäisiin muutoksia sen toimintaan.

  Vastaavista lähtökohdista myös Yhdysvalloissa paikalliset viranomaiset harkitsevat nyt tutkintaa ja mahdollisia toimenpiteitä. Aiemmat vastaavat tutkimukset eivät aikanaan johtaneet tapauksen avaamiseen.

  Lisäksi muun muassa EU:n hampaissa Google on Androidin kautta tapahtuvan omien palvelujen suosimisen lisäksi myös omien palvelujensa suosimisesta sen hakukoneen tarjoamissa hakutuloksissa. Tämä tutkintahaara kulkee erillään Android-haarasta.

  Koska Google loi Androidin ja toi sen ilmaiseksi valmistajien käytettäväksi alun perin suojatakseen hakukoneensa asemaa uudessa mobiilissa maailmassa, on kysymys esiasennetuista sovelluksista sille erittäin merkittävä. Googlen logiikka Androidin kääntämisessä taloudelliseksi menestykseksi on sen palvelujen käytön lisäämisessä – jos näitä palveluja ei laitteista löytyisikään enää valmiina, voisivat käyttäjät siirtyä muihin palveluihin ja Googlen koko kantava idea Androidin kehittämisen taustalta murenisi.

  Jatka lukemista...
   
Viestiketjun tila:
Ei auki vastauksille.

Jaa tämä viestiketju