Androidi laitteiden muistinkäyttö ja -hallinta

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja tmm, 29/5/14.

 1. tmm

  tmm Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  1/10/07
  Viestit:
  1376
  Tykkäykset:
  113
  Puhelinmalli:
  OP3T | SGS5 (työ)
  Tällaiselle viestiketjulle olisi varmasti tarvetta. Muistinkäytössä on paljon laitekohtaisuutta, mutta tänne voitaisiin kasata yleisiä periaatteita ja vinkkejä.

  Monelle on epäselvää minne datat tallentuvat ja mitä tehdä kun muisti täyttyy. Tai mitä se edes tarkoittaa. Miten se ilmenee ja miten asiaa voisi korjata.

  Paljon on vähän muistia? Milloin pitää huolestua? Miten puhelinta siivotaan? Miten tiedot saadaan siirtymään kortille? Miten isoja eroavaisuuksia on eri androidi versioissa tai eri puhelin malleissa juuri muistin hallinnan kannalta ? Jne jne...

  Omista kokemuksista voisi mainita tyttären SGS3:n muistikortin rikkoutuminen, siitä seurannut puhelimen muistin täyttyminen ja sen tilanteen korjaaminen - itse ainakin koin tilanteen työlääksi ja uskon että tilanne voi tulla helposti muillakin eteen.
  Omassa Nexus 4:ssä on "enää" reilut 3GB muistia jäljellä. Joko pitää huolestua?Joku TWRP vie 1,2GB, mikä se on?
   
 2. cinse

  cinse Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  29   0   0

  Liittynyt:
  19/7/12
  Viestit:
  8925
  Tykkäykset:
  4845
  Puhelinmalli:
  onhan noita
  Twrp on custom recovery jossa voi tehdä backuppeja, asennella rommeja, tai muita modeja ja ajureita puhelimeen.

  Oletko ostanut puhelimen käytettynä ? Jos olet etkä tiedä mikä se twrp on siellä on varmaan jonkun backup koska kansio on noin iso.
   
 3. akselic

  akselic TicTac - vain yksi puhelin!

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  13/11/11
  Viestit:
  5986
  Tykkäykset:
  4821
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Note 8
  Aloitetaan sitten ihan perusteista. Ensinnäkin sanaa "muisti" käytetään usein sekä RAM -muistin, että tallennustilan (16 gigaa muistia tms.) kohdalla mutta ne eivät ole sama asia. Kun puhutaan muistinhallinnasta tai muistin määrästä, nämä menevät usein turhaan sekaisin. Muistinhallinta tarkoittaa yleensä juuri RAM -muistia mutta voi myös tarkoittaa tallennustilan osiointia sovelluksille, tiedostoille ja käyttöjärjestelmälle. Muistin määrä voi tarkoittaa yhtä hyvin RAM muistin fyysistä määrää (esim. 2 gigaa) kuin myös tallennustilan määrää (esim. 32 gigaa) vaikka kyseessä on täysin eri asia.

  RAM eli Random Access Memory on välimuisti/työmuisti, joka Androidissa vaikuttaa siihen kuinka monta tai minkälaisia sovelluksia voi olla samaan aikaan auki taustalla tai aktiivisena. Android osaa itse sulkea taustalta ei-tärkeät tai käyttämättömät sovellukset ja yleisesti ottaen sovelluksia ei kannata turhaan sulkea paitsi jos ne taustalla ollessaan syövät huonon koodaamisen tai jonkin muun syyn takia akkua. RAM muistista saa usein kuulla mantraa "vapaa RAM on turhaa RAM:ia", ja tämä pitää paikkansa koska ohjelmisto on suunniteltu siten että sovellukset aukeavat nopeammin kun niitä ei tarvitse avata "nollasta" joka kerta vaan ne jäävät taustalle siihen tilaan, missä niitä käytettiin viimeksi.

  Nykyluureissa on usein 2 gigaa RAM muistia joskin 3 gigaa sisältävät alkavat olla yleisempiä pikkuhiljaa ja ensi vuonna nähtäneen jo 4 gigan laitteita kunhan piirisarjat voivat sitä määrää hyödyntää. Tällä hetkellä alle 1 gigan RAM muistilla varustetut laitteet voivat usein tökkiä jo sen takia että tuo rajoittaa auki/taustalla olevien sovellusten määrää ja ne pitää aina avata "nollasta" koska muisti ei riitä pyörittämään niitä taustalla samaan aikaan kun joku toinen softa on auki ja käytössä.

  Tallennustila taas on laitteen sisällä oleva "muisti", johon tallennetaan kaikki kuvat, musiikit ja muut tiedostot ja mihin sovellukset asennetaan. Tämä tila on myös Androidissa yleensä osioitu siten, että käyttöjärjestelmälle on annettu oma tila, asennettaville sovelluksille on oma määrä ja omille tiedostoille ja muille on oma tilansa. 16 gigan sisäinen tallennustila on nykyluureissa aika standardi mutta monissa malleissa on myös mahdollisuus 32 gigan tallennustilaan (muutamassa jopa 64 gigaa) ja joissain luureissa tallennusmuistia voi lisätä micro sd muistikortilla.

  Tallennustilaan ei ole mitään "X määrä on tarpeeksi tai Y määrä on hyvä" -perussääntöä vaan se riippuu omista tarpeista. Jos käyttää paljon pilvessä olevaa tallennustilaa kuten Google Drive, Dropbox jne. ja striimaa musiikkia vaikkapa Spotifyn kautta, niin silloin 16 gigaa voi olla ihan riittävä jos sovellusten viemää tilaa ei ole valmistajan toimesta liikaa rajoitettu. Jos taas harrastaa paljon valokuvaamista tai haluaa musiikin ja tiedostojen olevan puhelimessa eikä netissä esim. reissaamisen takia, niin silloin 32 gigaa tai vaihtoehtoisesti micro sd kortilla laajennettava tallennustila on tärkeämpi tekijä laitetta valittaessa.

  Itse koen, että 8 gigaa tai vähemmän sisältävät laitteet eivät minulle riitä, koska jo pelkkä käyttöjärjestelmä vie yleensä muutaman gigan ja kun sovelluksille pitää antaa oma tilansa, omille tiedostoille jää tilaa todella vähän. Tilanne muuttuu jos laite tukee micro sd muistikortteja mutta oman kokemuksen mukaan 16 gigaa on se järkevä minimi.

  Muistikortit ovat sitten asia erikseen koska suurin osa valmistajista ei niitä itse tee. Niitä on eri suuruisia ja eri laatuisia. Monet nykyluurit eivät edes tue muistikortteja mutta jos tiedostoille, musiikeille tai kuville tarvitsee paljon tilaa, niin kannattaa hankkia laite, joka tukee micro sd kortteja. Kortit ovat kuitenkin sisäänrakennettua muistia hitaampia ja valmistajasta riippuen ovat myös alttiimpia hajoamaan joten ainakaan itse en luota siihen, että kaikki kortilla olevat tiedostot ovat 100% tallessa ja varmuuskopioin joko pilveen tai omalle tietokoneelle tärkeimmät tiedostot.

  @tmm sulla on joko itse rootattu tai edellisen omistajan roottaama laite, jossa on, kuten @cinse sanoi, kustom recovery joka mahdollistaa erilaisen säätämisen kuten kustomoitujen ohjelmien asentamisen. Tuo TWRP, joka vie reilun gigan verran tilaa on Team Win Recovery Project -recoveryn kansio, jossa on yksi tai useampi varmuuskopio asennetusta softasta. Jos et tarvitse niitä varmuuskopioita niin voit turvallisesti poistaa sen kansion. Jos ne taas ovat sinun ja haluat pitää tallessa, kopioi koko kansio koneelle tai pilveen ennen poistamista, niin voit tarpeen tullen siirtää takaisin puhelimeen.
   
  AlpinaD10 and jaripi like this.
 4. tmm

  tmm Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  1/10/07
  Viestit:
  1376
  Tykkäykset:
  113
  Puhelinmalli:
  OP3T | SGS5 (työ)
  Ihan uutena olen sen ostanut. Olen enemmän (uhka)rohkea kokeilija ja käyttäjä kuin pesunkestävä propellipää. Tullut varmaan roottauksen backupeissa. Kuka niihin ohjeisiin niin tarkkaan syventyy ja kaiken lukee?
   
 5. akselic

  akselic TicTac - vain yksi puhelin!

  Palaute - 100%
  4   0   0

  Liittynyt:
  13/11/11
  Viestit:
  5986
  Tykkäykset:
  4821
  Puhelinmalli:
  Samsung Galaxy Note 8
  Suosittelen kyllä lukemista, koska väärin toimimalla tai huolimattomuudella luurista saa turhan kalliin paperipainon... Siirrä tuo TWRP kansio tietokoneelle niin voit poistaa sen puhelimesta tilaa viemästä.
   
  juppe96 and cinse like this.

Jaa tämä viestiketju