Android -laitteet ja akkukeskustelu + vinkkejä

4

49741

Täällä foorumeilla palloiltua on tullut huomattua että lähestulkoon poikkeuksetta jokaisen Android –puhelimen/tabletin ketjussa on kysymyksiä akkuun liittyvistä ongelmista tai kulutuksesta. Ajattelin että laitan pystyyn ketjun, jossa yritän nyt vähintään käydä akkuun liittyviä perusteita ja kulutukseen liittyviä tekijöitä. Käyn myös läpi perustoimenpiteitä, mitkä pitäisi aina testata kun huomaa akun kuluvan tavallista enemmän. Tähän ketjuun voi sitten vaikka viitata kun yksittäisten luurien ketjuissa tulee kysymyksiä akun kulutuksesta ja toivoisin tässä käytävä keskustelun pysyvän aiheessa ja yksittäisten luurien ominaisuudet ja muut asiat niihin kuuluvissa ketjuissaan. Perustan tekstin puhelimiin mutta en näe syytä miksei tätä voi soveltaa myös Android –tabletteihin koska niissä käytetään samaa tekniikkaa. Jos keksitte lisävinkkejä tai olen jättänyt jotain huomiotta, laittakaa ketjuun ja yritän ajan kanssa lisäillä ensimmäiseen postaukseen.

Toistan vielä tähän alkuun tämän: kyseessä on ANDROID –laitteisiin liittyvistä akkuasioista. Jos WP tai iOS –laitteesi toimii huonommin/paremmin, hyvä niin – se ei kuitenkaan liity tähän. Jätetään se käyttöjärjestelmistä jauhaminen pois. Nämä tiedot eivät myöskään ole mun päästä keksittyjä vaan tulevat esim. Wikipediasta, XDA foorumeilta ja netin eri uutislähteistä.

Perustietoja nykyaikaisten älylaitteiden akuista:
 • Nykyään käytetään Li-Ion tai Li-Po –akkuja, jotka tarkoittavat litium-ioni tai litiumpolymeeriakkuja. Akun varaus ilmoitetaan milliampeeritunteina eli mAh –lyhenteellä ja perus-ideana on, että isompi on parempi. Eli 3000 milliampeerin akku on oletusarvoisesti parempi kuin 2300 milliampeerin akku. Tämä ei ole kuitenkaan kiveen hakattu, ja siitä myöhemmin lisää.
 • Akut ladataan pääsääntöisesti laitteiden mukana tulevan kaksitoimisen USB-johdon avulla eli johdon voi törpätä tietokoneen USB2 tai USB3 –liittimeen ja ladata tietokoneesta tai siihen voi laittaa USB adapterin, ja ladata verkkovirran avulla. Tietokoneesta USB:n avulla otettu virta on yleensä puolet siitä, mitä verkkovirrasta, ja kestää siitä syystä pidempään. Joillain puhelimilla voi kuitenkin aktivoida ominaisuuden, mikä nopeuttaa USB –portista lataamista. Erikseen ostetut laturit voivat olla hyviä tai ne voivat olla ns. "pommeja" eli pahimmassa tapauksessa voivat johtaa puhelimen syttymiseen tuleen. Olkaa ainakin varuillanne ulkopuolisten latureiden kanssa.
 • Litium-Ioni ja Litiumpolymeeri –akut eivät vaadi tänä päivänä sitä ensimmäistä pitkää latausta, mihin moni meistä on vanhoina Nokia-päivinä tottunut. Nykyaikaiset akut eivät sisällä ”akkumuistia” eikä niitä kannata turhaan kuluttaa täysin tyhjäksi.
 • Molemman tyyppiset akut ovat myös käytössä kuluvia ja niiden pitämä akkuvaraus ja tarvittava latausväli lyhenee niitä käytettäessä eli varauksen noustessa (ladatessa) ja sen laskiessa (käytössä). Niissä on karkea latausmäärä, minkä jälkeen varaustaso alkaa laskea selvästi. Tässä vaiheessa jos haluaa käyttää samaa luuria kannattaa ruveta katselemaan uutta akkua jos niitä löytää. Akun mallista riippuen niiden latausmäärät vaihtelevat jonkun 600 ja 1000 välillä eli jos hieman heikkotasoisemman akun sisältävää puhelinta lataa kerran päivässä niin sen voi olettaa kestävän hyvin noin parin vuoden ajan. Akkujen varaustaso heikkenee käytettäessä jatkuvasti mutta sen on alussa hyvin hidasta ja käytännössä sen huomaa vasta satojen latausten jälkeen. Kun tämä ”maaginen” raja on ohitettu se alkaa olla näkyvämpää ja akku humahtaa yhä nopeammin tyhjäksi. Nämä latausmäärät kuluvat yhtä lailla jos akun lataa 20% - 99% tai 54%-55% eli periaatteessa lyhytaikaisia ”turhia” latauksia kannattaa välttää.
 • Pääsääntöisesti jos akun lataa kun varaus on vielä yli 50%, akun käyttöikä tulee olemaan pisimmillään. Jos akun haluaa välttämättä kalibroida (eli saada softa tajuamaan akun varaustasot paremmin) niin sen voi ladata lähelle nollaa kerran kuussa mutta ei mielellään sitä useammin. Nollaan lataaminen voi periaatteessa olla jopa vaarallista, mutta tätä varten puhelimissa on vikaturvajärjestelmiä ja ne yleensä sammuttavat itsensä ennen kuin akku on oikeasti tyhjä.
 • Kuuma on pahasta ja lyhentää akkujen käyttöikää huomattavasti nopeammin kuin niiden lataaminen ja käyttäminen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vaikka langattomat laturit ovat todella käteviä, ne vaikuttavat JONKIN verran akun elinkaareen. Käytännössä QI –laturit eivät kuitenkaan lämmitä akkuja liikaa joten niiden käyttäminen ei välttämättä ole pahastakaan. Puhelimia ei kannata laittaa kuumiin paikkoihin kuten auton kojelaudalle suoraan auringonvaloon tai vaikkapa saunaan vaikka ne olisivatkin vedenpitäviä.
 • Puhelimen voi periaatteessa jättää yöksi seinään koska latureissa tai puhelimissa olevat järjestelmät sammuttavat latauksen kun varaus saavuttaa maksimipisteen. Jos puhelin on kuitenkin tuntikaupalla seinässä kiinni niin sen varaus alkaa pikkuhiljaa laskea, sitten lataus iskee taas päälle, lataa sen pari prosenttia, sammuttaa latauksen, laskee ja alkaa taas ladata jne jne. Tämä lyhentää akun elinkaarta.
Perusvinkkejä akun elinkaaren maksimoimiseen:
 • Yritä ladata akku kun virta alkaa olla 50% tuntumassa (jos se on mahdollista) ja lataa se kerralla mahdollisimman täyteen ja ota se pois latauksesta kun akku on täynnä.
 • Vältä turhaa kuumuutta.
 • Vältä akun purkautumista kokonaan nollaan jos voit. Jos välttämättä koet että haluat kalibroida akkua mittaavan softan, tee yksi täysi sykli eli pura akku lähelle nollaa ja lataa se kerralla täyteen. Tee tämä enintään kerran kuussa.
Ja tähän väliin vielä tämä: älkää turhaan stressatko akun elinkaaresta. Joissain puhelimissa tai joillain ihmisillä luurien akku ei yksinkertaisesti kestä kokonaista työpäivää X% varauksella ja joskus sitä on pakko ladata yhtä puhelua varten 15 minuuttia jne. Nykyaikaiset akut kestävät sen pari vuotta kunhan niitä ei joka päivä tyhjennä lähelle nollaa ja pidä koko yötä laturissa kuuman telkkarin vieressä. Nyt kun perustiedot on saatu alta pois niin mennään sitten Androidiin ja siihen miten Android akkuja kohtelee:

Ensimmäinen huomioitava asia on se, että akun koosta ja varauksesta huolimatta, sen kesto riippuu TÄYSIN siitä, miten ja missä laitetta käyttää. Kahdella muuten täysin samalla luurilla on lähes mahdotonta saada samanlaisia lukemia mikäli molemmat luurit eivät ole kirjaimellisesti samalla henkilöllä samassa käytössä. Toisiin ihmisiin ja netistä löytyneisiin lukemiin voi toki verrata mutta vertailemiseen kannattaa suhtautua varauksella. Tästä syystä myös isomman milliampeerimäärän akuilla voidaan saada huonompia tuloksia kuin pienemmillä akuilla.

Mikä Androidissa kuluttaa akkua?
 • Näyttö. HD –tasoiset näytöt nykyään ovat suuria ja tekniikasta (AMOLED, LCD, TFT jne.) riippuen näytöt syövät hieman eri tavalla akkua mutta jos älypuhelinta käyttää eri sovelluksiin, puhumiseen, pelaamiseen ja muuhun, niin näyttö on ja sen kuuluu olla aina suurin tai suurimpia yksittäisiä akun kuluttajia. Näyttö vie virtaa ja jos se on päällä, on varsin loogista, että se kuluttaa akkua. Näyttö myös kuluttaa sitä enemmän mitä kirkkaammalla se on.
 • Paikannus. GPS ja verkkopohjainen paikannus aktivoivat laitteen sisäänrakennetun sirun ja/tai verkkolaitteet ja kuluttavat akkua myös silloin kun laite ei ole päällä. GPS on erityisen akkurohmu aktiivisena ollessaan koska ei käytännössä päästä puhelinta lepotilaan ollenkaan. Verkkopaikannus voi myös syödä akkua nopeasti jos se päivittää sijaintia muutaman minuutin välein.
 • Verkko. Paikannuksen lisäksi puhelinverkko ja datayhteys kuluttavat akkua. Eri sovellukset, sähköpostit ja muut päivittävät tietojaan säännöllisin väliajoin ja hakevat tietonsa aina verkosta. Jos kotona/töissä/asuinpaikalla on huonolaatuinen verkko, puhelimen on vaikeampi hakea päivitettävää tietoa ja siinä kestää pidempään. Tämä johtaa useampiin herätyksiin lepotilasta ja syövät akkua nopeammin. Nykyaikaisissa laitteissa on useampaa eri verkkotekniikkaa ja pääsääntöisesti nopeampi verkko syö akkua nopeammin kuin hitaampi, mutta vaikuttavat myös päivitysten ja synkronoinnin nopeuksiin. 4G –verkot ovat vielä yleistymässä ja erityisesti kaupunkikeskusten ulkopuolella ne voivat olla huonolaatuisempia. Jos käytät 4G:tä ja asut lähellä verkon katve- tai raja-aluetta, niin laitteesi todennäköisesti käyttää akkua huomattavasti silloinkin kun pidät näytön pois päältä. WLAN –yhteys yleensä käyttää vähemmän akkua kuin 3G –yhteys, mutta huono yhden palkin WLAN –yhteys johtaa myös laitteen heräämiseen lepotilasta samalla tavalla kuin puhelinverkkoyhteys.
 • Sensorit. Laitteissa on nykyään ”perusraudan” lisäksi erilaisia sensoreita, joilla pyritään esimerkiksi tarkkailemaan onko puhelin taskussa, pöydällä tai katsotaanko sitä paraikaa. Eri sensoreilla voidaan tuoda käyttäjälle erilaisia etuja, mutta ne saattavat myös herättää lepotilasta, mikä taas johtaa akun kulumiseen.
 • Sovellukset. Käytännössä kaikki Android –laitteet toimivat erilaisten sovellusten varassa ja myös esimerkiksi käyttöjärjestelmän sisään rakennettu asetusvalikko on oma sovelluksensa. Monet sovellukset käyttävät verkkoyhteyksiä tai paikannusta ja toiset hyödyntävät laitteissa olevia eri sensoreita. Jos sovellukset hakevat jatkuvasti päivitettävää tietoa verkosta, niin ne saattavat aiheuttaa lepotilasta heräämistä. Huonosti koodatut tai haittasovellukset voivat pahimmillaan aktivoida puhelimen siten, että akku hupenee silmissä ja saattaa jopa kuumeta varauksen laskiessa nopeasti. Pelisovellukset taas pakottavat näytön lisäksi prosessorin pyörimään täysillä ja etenkin raskaita 3d –pelejä pelatessa akku kuluu todella nopeasti. Jos pelit vielä käyttävät verkkoa samalla, niin ne käytännössä aktivoivat kaiken, mitä laitteen sisällä on.
 • Android (käyttö)järjestelmä. Käyttöjärjestelmässä on sen perustoimintojen lisäksi sisäänrakennettu erilaisia toiminnallisuuksia, mitkä saattavat aktivoida verkkotoiminnot, sijaintitoiminnot tai jopa näytön oikeassa tilanteessa. Syy siihen, miksi Android järjestelmä on usein akkulistoissa korkealla on siinä että suurin osa lepotilaherätyksistä (wakelock) johtuvat verkosta, verkon hakemisesta, paikannuksesta tai jostain sensorista. Jos niiden takana ei ole joku yksittäinen sovellus, niin ne niputtuvat Android –käyttöjärjestelmän alle akun seurantalistassa. Lisäksi käyttöjärjestelmässä saattaa olla bugeja, mitkä voivat tulla Googlelta asti tai ne ovat valmistajien omien viritelmien mukana tulleita. Jotkin bugit voivat aiheuttaa lepotilaherätyksiä ja aiheuttavat akun kulumista. Näitä bugeja on kuitenkin verrattain harvassa ja yleensä vaikka käyttäjä saattaa epäillä että ”p***a valmistaja, akku bugittaa” niin takan on todennäköisesti joku muu tekijä.
 • Kamera. Kameraa varten on oma ohjelmistonsa (joka valmistaja tuntuu tekevän omansa ja Play kaupasta löytää kymmenittäin lisää) ja kuvien prosessointi vaatii puhelimen sirun tehoja. Kameraa käytettäessä myös näyttö on päällä ja kameraohjelmistot myös hyödyntävät nykyään paikannusominaisuuksia lisätäkseen kuvan tietoihin paikan, missä kuva on otettu.
 • Multimedia. Videoiden katseleminen ja musiikin kuunteleminen vaativat sen, että puhelin on aktiivinen eli ei-lepotilassa ja samaan aikaan videoita katsellessa näyttö on päällä. Videon laadusta riippuen puhelimen siru tekee töitä ja HD-tason videot vaativat paljon prosessointitehoa. Videoiden katseleminen voi syödä akkua yhtä nopeasti kuin 3d pelien pelaaminen. Musiikin kuuntelu taas ei syö akkua niin nopeasti mutta jos musiikkia kuuntelee radion, tai netin palveluiden (Spotify, TuneIn jne.) niin silloin verkkotoiminnot ovat aktiivisina ja kuluttavat akkua myös näytön ollessa pois päältä.
Lähestulkoon kaiken Androidin kuluttaman virran voi niputtaa johonkin näistä edellä mainituista. Ne näkyvät myös akkulistoissa tavalla tai toisella. Yleissääntönä kuitenkin voidaan pitää jakoa kolmeen:
 1. Käyttöön eli siihen kun luuria käyttää aktiivisesti siten, että näyttö, GPS, kamera tai verkkotoiminnot ovat päällä.
 2. Lepotilaan (tai syvään lepotilaan), minkä pitäisi aktivoitua automaattisesti muutamia minuutteja sen jälkeen kun näyttö on sammunut.
 3. Lepotilaherätyksiin eli wakelockeihin, mitkä johtuvat sovellusten tai järjestelmän aiheuttamista pyynnöistä tarkistaa verkosta tai sijainnista jotain tietoa. Käytännössä suurin syy wakelockeihin on automaattinen synkronointi erityisesti jos synkronoitavia sovelluksia on kymmeniä tai satoja.
Vinkkejä Android –laitteiden akun maksimoimiseen:
 • Käytä manuaalista kirkkauden säätöä niin matalalla kuin siedät. Automaattinen kirkkaus on periaatteessa toimiva ratkaisu mutta puhelimen sensorit joutuvat jatkuvasti tarkkailemaan vallitsevaa valaistusta ja säätämään kirkkautta sen mukaan.
 • Käytä staattista kuvaa taustakuvana ”elävien taustakuvien” sijaan. Liikkuvat taustakuvat lisäävät prosessorin käyttöastetta kotiruudulla tai sovellusvalikossa jos se on läpinäkyvä.
 • Pidä näytön automaatista sammumista mahdollisimman lyhyenä tai sammuta näyttö manuaalisesti aina kun laitat puhelimen pois käytöstä.
 • Poista turhat widgetit käytöstä. Monet widgetit käyttävät tietojen päivittämiseen verkkoyhteyttä tai sijaintipalveluita. Jos käytät widgettejä, suosi sellaisia, jotka voi päivittää manuaalisesti esimerkiksi painamalla.
 • Ota asetuksista paikannus pois päältä tai laita se virransäästömoodiin jos laitteesi Android –versio tukee tätä. Huomio: normaalisti GPS:n VOI jättää päälle. Googlen paikannuspalvelut käyttävät verkkoa eivätkä GPS. Jos GPS syö taustalla akkua, kyse on todennäköisesti huonosti käyttäytyvästä sovelluksesta tai käyttöliittymässä olevasta bugista. Normaalisti GPS ei kuluta akkua muulloin kun sitä käytetään.
 • Ota WLAN/WIFI pois käytöstä tai laita WLAN lisäasetuksista lepotilakäyttö joko ”vain kun laite on kytkettynä” tai ”ei koskaan”.
 • Laita automaattinen synkronointi pois päältä tai käytä Tasker –profiilia synkronoinnin tekemiseen tietyin väliajoin. Tämä estää eri sovellusten jatkuvan verkossa käymisen ja vähentää wakelockeja.
 • Laita NFC pois päältä jos et käytä sitä.
 • Poista turhat ”task manager” –ohjelmat. Android on koodattu siten, että se oppii laitteen käyttämisestä ja jättää ohjelmat RAM muistiin tai sulkee ne tarvittaessa. Käyttämätön RAM muisti on turhaa, eikä vapaa RAM paranna akun kestoa. Task managerit aiheuttavat monesti sen, että tietyt sovellukset heräävät synkronoimaan – task manager sulkee ne – ne heräävät uudestaan – task manager sulkee ne jne jne. Tämä johtaa puhelimen jatkuvaan hereillä olemiseen. Jos jokin sovellus syö akkua taustalla ollessaan, se on huonosti koodattu. Poista se sovellus tai korvaa toisella sen sijaan että käytät task manageria.
 • Laita näytön automaattinen kääntyminen eli ”auto-rotation” pois päältä kun et tarvitse näytön kääntymistä. Taas kerran näytön kääntyminen pitää sensorit aktiivisena.
 • Jos elät tai olet paikassa, missä on heikko verkko, laita puhelin lentokonetilaan tai 2G verkkoon silloin kun et tarvitse sitä esim. yön ajaksi. Heikko verkko syö akkua todella paljon.
 • Suosi tummia tai vaaleita taustakuvia laitteesi näyttötekniikasta riippuen:
  • Jos laitteessa on AMOLED –näyttö, käytä tummaa taustakuvaa ja tummaa teemaa jos käyttöliittymä tukee teemoja. Toisin kuin muut näyttötyypit, AMOLED sammuttaa mustat pikselit kokonaan ja tämä säästää runsaasti virtaa jos näytössä on paljon mustaa.
  • Jos laitteessa on LCD –näyttö, suosi vaaleita teemoja. Vaaleat tai valkoiset teemat mustalla tekstillä helpottavat näytön käyttöä pienemmällä kirkkaudella ja pienempi kirkkaus säästää akkua.
 • Älä osta halpisakkuja Ebaysta tms. Halpisakut ilmoittavat usein paljon suuremman varausmäärän mitä niissä oikeasti on, ja saattavat pahimmassa tapauksessa olla huonosti tehtyjä ja vaarallisia. Osta mielummin alkuperäisakku vaikka se maksaakin vähän enemmän.
 • Älä turhaan tyhjentele batterystats –tiedostoja recoveryn tai sovellusten avulla. Uudemmat Android –versiot nollaavat akkustatistiikat joka kerta kun laitteen ottaa laturista, eikä tällä saavuta mitään. Jos haluat välttämättä kalibroida akun, anna virran tyhjetä lähelle nollaa ja lataa se yhdellä kertaa täyteen.
Ja viimeisenä vinkkinä: älkää turhaan tuijotelko prosentteja akun tilastoissa liikaa. Ainoa asia, mitä prosentit kertovat on se, miten laitteen käyttö edellisen latauksen jälkeen on kuluttanut akkua. Jos laite on ollut enimmäkseen lepotilassa, niin Android järjestelmä voi olla hyvinkin korkealla, jopa 30-40% luokkaa. Tämä ei ole väärin ja johtuu vain siitä että akkua on käyttäjän sijasta kuluttanut pikkuhiljaa verkkoyhteydet/paikannus/synkronointi/järjestelmä. Tuijotelkaa mielummin näytön päälläoloaikaa, ja pohtikaa siinäkin mitä olette tehneet. Pelaaminen tai videoiden katseleminen ei anna yhtä isoja näyttölukemia kuin tekstin kirjoittaminen tai vaikka foorumeiden selaaminen Tapatalkilla.

Jos epäilette akun epänormaalin nopeaa kulumista, tehkää seuraavat:
 1. Käynnistäkää puhelin uudestaan.
 2. Asentakaa joku näistä sovelluksista seuraamaan mikä akkua kuluttaa: BetterBatteryStats (XDA:sta saa ilmaisen täältä), Gsam Battery Monitor tai Wakelock Detector. Jotkin toiminnot voivat vaatia roottia, mutta antavat tällöin myös paremmin yksilöityä tietoa.
  • Jos akkua kuluttavat verkko- tai paikannuspalvelut, laittakaa ne asetuksista pois päältä/virtaa säästävälle asetukselle ja tehkää synkronointi manuaalisesti.
  • Jos jokin sovellus kuluttaa akkua kun se ei ole päällä, poistakaa se tai korvatkaa toisella sovelluksella.
 3. Tehkää tehdasasetusten palautus ja kokeilkaa ilman sovelluksia kuluuko akku edelleen nopeasti. Jos se kuluu, viekää laite huoltoon. Jos se ei kulu, niin asentakaa sovelluksia yksi tai pari kerrallaan kunnes löydätte syypään.
Kysymyksiä ja vastauksia
 1. Mun laite ei lataa enää kunnolla? Oonko rikkonu jotain? Pitääkö resetoida?
  • Tarkista USB-laturi. Joidenkin laitteiden kohdalla USB-latausjohtojen rikkoontuminen on yleisempää kuin toisilla. Ota vanhasta laitteesta tai lainaa kaverilta/perheenjäseneltä laturi ja kokeile sillä.
  • Jos muutkin johdot epäonnistuu lataamisessa -> Resetoi ja jos ei auta -> Vie huoltoon.
  • Jos muut johdot lataa, hanki uusi joko takuun kautta tai ostamalla.
  • Lisävinkki: älkää käyttäkö nopeutettua latausta jollei sille ole äkillistä tarvetta. Nopea lataaminen lyhentää akun elinkaarta ja johdot saattavat hajota mallista riippuen herkemmin.
 2. Puhelimessa on Bam_dmux_wakelock, Gsiff_daemon tai mm_qcamera_daemon -nimisiä wakelockeja, mitä teen?
  • Bam_dmux_wakelock liittyy mobiilidataan. Käytä lentokonetilassa tai käynnistä uudestaan. Tarkista mobiiliverkon kunto.
  • Gsiff_daemon liittyy jollain tapaa Samsungin Galaxy S3, Note 2 ja Note 3 -laitteissa olevaan gyroskooppi sensoriin. Prosessi käynnistyy ns. hot rebootin eli käyttöliittymän uudelleenkäynnistyksen jälkeen ja aiheuttaa prosessorin pyörimistä täysillä - kuluttaa akkua. Käynnistä puhelin uudestaan.
  • mm_qcamera_daemon on Googlen AOSP kamera. Korjaus pitäisi olla tulossa 4.4.3 -versiossa. Käynnistä laite uudestaan ja käytä väliaikaisesti jotain muuta kamerasovellusta.
 3. Akkusovellus näyttää että NlpWakeLock ja/tai NlpCollectorWakeLock sekä Google Play Palvelut syövät akkua
  • Nlp tulee sanoista Network Location Provider eli verkon sijaintimääritykset. Tämä bugi on Googlen aiheuttama ja esiintyy ainakin Android KitKat -versiossa. Tällä hetkellä (alkukesä 2014) sille ei ole korjausta.
  • Bugi aiheuttaa sen, että Googlen palvelut toistaisesi tuntemattomasta syystä syövät akkua silloin kun sijaintiasetukset on laitettu akunsäästö tai WLAN/WIFI -tilaan.
  • Kyseisen bugin saa kuriin sillä, että laittaa sijaintiasetukset joko kokonaan pois tai "vain laite" -tilaan, jolloin sijaintitiedot haetaan GPS sirun avulla. Tämän jälkeen laite on hyvä käynnistää uudestaan.
 
Viimeksi moderaattorin editoima:
4

49741

Mainitsinkin nuo tuossa postauksessa ja kiitos linkeistä! :) Lisään linkit tuonne.
Edit: enpä ollutkaan :O lisätään..
 

Osama

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
5.10.2004
Viestit
1796
Reaktiopisteet
653
4

49741

Johtuu Googlen KitKatin mukana tuomista rajoituksista. Molemmista saa silti enemmän tietoa kun Androidin perus akkutiedoista.
 

TSIGA

Veteraanijäsen
Palaute - 100%
1   0   0
Liittynyt
21.6.2013
Viestit
4447
Reaktiopisteet
1184
Puhelinmalli
Huawei P20 Pro
Hyviä vihjeitä. Itselle riittää että akku riittää sen 12-14h eli iltasella laturiin :)
 

TSIGA

Veteraanijäsen
Palaute - 100%
1   0   0
Liittynyt
21.6.2013
Viestit
4447
Reaktiopisteet
1184
Puhelinmalli
Huawei P20 Pro
Mulla aika normi tuo 4h näytön päälläoloaikaa kunnes akku tyhjä, ei kai tuo ihan huono ole?

uploadfromtaptalk1398353759241.jpg
 

TSIGA

Veteraanijäsen
Palaute - 100%
1   0   0
Liittynyt
21.6.2013
Viestit
4447
Reaktiopisteet
1184
Puhelinmalli
Huawei P20 Pro
Voisko hard reset auttaa asiaan yhtään?

Vedän huomisen ilman Staminaa, katsotaan vaikuttaako asiaan. Joku mainitsi että voi olla syypää.
 
Viimeksi muokattu:
4

49741

Voisko hard reset auttaa asiaan yhtään?
Voi mutta lukemat riippuu myös miten luuria käyttää. Ja Note 3 ei ole sama puhelin kun Z1. Jos XDA:lta kattelee niin Z1:llä jengi saa 4-6,5h näyttöaikoja. Eli sulla pitäis olla ihan ok tosin varmasti vois myös parantaa.

Jos resetoit niin kokeile eka päivä ilman että lataat yhtään sovellusta. Sit näkee kuluttaako taustalla jokin akkua.
 

b1mpo

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
16.2.2012
Viestit
6996
Reaktiopisteet
1798
Puhelinmalli
Samsung Galaxy Note 10+
Voi mutta lukemat riippuu myös miten luuria käyttää. Ja Note 3 ei ole sama puhelin kun Z1. Jos XDA:lta kattelee niin Z1:llä jengi saa 4-6,5h näyttöaikoja. Eli sulla pitäis olla ihan ok tosin varmasti vois myös parantaa.

Jos resetoit niin kokeile eka päivä ilman että lataat yhtään sovellusta. Sit näkee kuluttaako taustalla jokin akkua.
Juu ei niillä samoihin voi päästäkään.
 

apek

Vapaavalintainen titteli
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
21.8.2010
Viestit
8311
Reaktiopisteet
6375
Puhelinmalli
S10e
Ja jos joku ihmettelee miksi verkkovirtalaturi ei tunnu lataavan puhelinta enään normaalisti, vaan kestää ja kestää, niin latureitten USB johdot voivat hajota. Ainakin Samsungin 2A:n laturin johdot menee kyykkyyn ennen pitkään ja sen jälkeen laturi lataa 0.2A-2A teholla. Esimerkiksi itsellä puhelimen mukana tullut johto lataa enään vain 0.2-0.4A:n teholla. Uusi johto (alkuperäinen Samsung) latasi ensin 1.9A ja muutaman viikon jälkeen lataa enää 1A:n teholla ja jos laitan laturiin 30cm pitkän johdon (joka on myös paksumpi kuin alkuperäinen), niin sillä pääsee normaaliin 1.8A:n lataustehoon.

En tiedä kuinka nuo johdot kestää esim. 1A:n laturia, mutta nämä Sampan 2A:n pikalaturit rikkoo johdot.
 
4

49741

Kiitos apek, lisäänkin noista johdosta jotain tohon. Yleinen ongelma :)

Edit: lisäsin Kysymyksiä ja vastauksia -kohdan, johon voidaan laittaa näitä lisäideoita jotka liittyvät suoraan tai epäsuoraan akkuihin
 
Viimeksi moderaattorin editoima:

b1mpo

Tunnettu jäsen
Palaute - 0%
0   0   0
Liittynyt
16.2.2012
Viestit
6996
Reaktiopisteet
1798
Puhelinmalli
Samsung Galaxy Note 10+
Ja jos joku ihmettelee miksi verkkovirtalaturi ei tunnu lataavan puhelinta enään normaalisti, vaan kestää ja kestää, niin latureitten USB johdot voivat hajota. Ainakin Samsungin 2A:n laturin johdot menee kyykkyyn ennen pitkään ja sen jälkeen laturi lataa 0.2A-2A teholla. Esimerkiksi itsellä puhelimen mukana tullut johto lataa enään vain 0.2-0.4A:n teholla. Uusi johto (alkuperäinen Samsung) latasi ensin 1.9A ja muutaman viikon jälkeen lataa enää 1A:n teholla ja jos laitan laturiin 30cm pitkän johdon (joka on myös paksumpi kuin alkuperäinen), niin sillä pääsee normaaliin 1.8A:n lataustehoon.

En tiedä kuinka nuo johdot kestää esim. 1A:n laturia, mutta nämä Sampan 2A:n pikalaturit rikkoo johdot.
Onko noin? Mulla on note2:n ja 3:n kaapelit vielä toistaiseksi ehjiä. Voisko johdon liittimessä ja sen kytkemisessä olla syy? Ei kai johdot itsessään mene poikki?
 
4

49741

Onko noin? Mulla on note2:n ja 3:n kaapelit vielä toistaiseksi ehjiä. Voisko johdon liittimessä ja sen kytkemisessä olla syy? Ei kai johdot itsessään mene poikki?
USB johdon on kyllä suhteellisen herkkiä hajoamaan ja en itse syyttäisi pelkästään Sampan laitteita. Netissä ja XDAssa on pilvin pimein eri laitteilla jengiä joiden piuhat on hajonnu. Se on tosi yleinen ongelma. Ne voi hajota myös jostain vääntelystä tai muusta huonosta käytöstä.
 

TSIGA

Veteraanijäsen
Palaute - 100%
1   0   0
Liittynyt
21.6.2013
Viestit
4447
Reaktiopisteet
1184
Puhelinmalli
Huawei P20 Pro
Topiccia luettua tulee mieleen kysymys:

Olisiko parempi siis ladata luuri illalla 100% kuin antaa olla yön seinässä?
 
4

49741

Topiccia luettua tulee mieleen kysymys:

Olisiko parempi siis ladata luuri illalla 100% kuin antaa olla yön seinässä?
Periaatteessa kyllä. Luurit osaa toki sammuttaa latauksen kun varaus on täynnä mutta varaus yön aikana rupeaa putoamaan niin laturi tekee yön mittaan monta minilatausta. Ei se mitenkään vaarallista tai ongelmallista ole - lähinnä silloin kannattaa miettiä jos aikoo yli 2-3 vuotta puhelinta käyttää ilman akun vaihtoa.
 
Top Bottom