Akun "virkistäninen" pakastamalla - Li-Ion

Keskustelu osiossa 'Matkapuhelimet', aloittaja Lightfoot, 21/9/09.

 1. Lightfoot Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  135
  Tykkäykset:
  0
  Taannoin joku esitti foorumilla, että akku joka ei enää ota vastaan latausta, voidaan palauttaa toimintakuntoon pakastamalla. Tuo villin tuntuinen väittämä on osoittautunut todeksi joillain akkutyypeillä. Onko kenelläkään kokemusta onnistuuko se Li-Ion akkujen kohdalla?
   
 2. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Mistä lienee lähtenyt väite... Lionin akkua ei saisi koskaan purkaa. Samaa juttua on tarjottu menneinä vuosina toisille akkutyypeille, joilla purkaminen oli luonnollinen osa akun elämää.

  En tiedä enkä ole kokeillut, mutta totuus nykysistä akuista... Akun jännite laskee akun kylmetessä. Akku menettää kokonaan toimintakykynsä ja voi "kuolla" osittain. Jatkuva tyhjentely olisi vain pahasta ja lioneja on muutenkin ärsyttävä herätellä henkiin latureilla, joskus jopa tuntikausia. Välillä renkaten 15min. laturin johtoa kiinni ja takaisin. Liian alas mennyt akun jännite ei palaa kovin helpolla takaisin.

  Jos jäädyttäminen puolestaan auttaa... Pitäsi siinä tapahtua seuraavaa...

  http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkelit/tiede/tiedeuutiset/sekunneissa-ladattava-litiumioni-akku

  Mutta en usko tuon ilmiön juurikaan kestävän kuin hetken... Totuus on se, ettei lopputulokseen, akun heikkenemiseen vaikuteta millään tavalla. Lehtijutun akussa todellisuudessa ei muutettu mitään itse akussa olevaa... Ainoastaan pinta kovetettiin. Ilemisesti huokoisia tunneleita tulee siten enemmän ja akku voisi teoriassa latautua nopeastikin. Käytännöstä kuitenkin todella kaukana. Mielenkiintonen heitto kuitenkin, jäädyttää akku.
   
 3. Lightfoot Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  135
  Tykkäykset:
  0
  Purkaminen/purkautuminenhan on kaikille akuille osa elämää, ei ainoastaan vanhemmille tyypeille.
  Li-Ionista kuten monesta muustakin "nykyajan" akusta sanotaan, että sitä ei pitäisi purkaa tyhjäksi. Vanhemmissa akkutyypeissähän ongelmana oli, että jos akkua ei silloin tällöin purkanut tyhjäksi, akkuun muodostui ns. kemiallinen muisti eikä akun täysi kapasiteetti ollut käytettävissä. Uskoakseni pakastaminen aiheutti nimenomaan kemiallisen muistin nollauksen. Kun pakastamista tällä palstalla ehdotettiin, minä naureskelin ajatukselle. Kun sitten joku akku oli ihan sippi eikä ollut mitään menetettävää, kokeilin pakastamista. Ainakin Ni-Cd - akku virkistyi. 100% varma tämä menetelmä ei ole.
  Mitähän sitten on tuo sinun "herättelysi"?
  Mainitsemasi akun kuoleminen on kyllä totta, mutta miten uusi akku herää täyteen kukoistukseensa? Kun se akku tulee tuotantohihnalta, onko sen napajännite samantien vaikkapa 1,25VDC ? Kyllä se jotenkin herätetään. Ja jatkuvaa tyhjentelyä tapahtuu kun akkua (-settiä) käytetään matkapuhelimessa.
  Sinä lähestyt ilmiötä tiukan sähköteknisestä näkökulmasta, mutta tässä on mielestäni kyse kemiallisesta tapahtumasta.

  Tästä tulikin mieleeni asia joka minua on askarruttanut, eikä Fil.tri-kemistikään keksinyt vastausta: Jos pakastan appelsiinitäysmehun purkkeineen ja sen jäädyttyä pudotan kannuun jossa on kuuma sokeriliemi niin seos alkaa käymään ja siitä tulee siis alkoholipitoista juomaa. Mikä sen käymisen saa aikaan? Hiiva on hyvä vastaus kuin myös, että hiiva mehussa, mutta onko mehussa hiivaa? Tähän kaipaan analyyttistä selvennystä ;)
  En vaivautunut katsomaan.

  Kuten aikaisemmin kerroin, asiaa pohdittiin foorumissa vuosia sitten - ei ollut heitto.
  Olisikohan sinulla tullut virheellinen käsitys tarkoitusperistäni? En minä todellakaan lähtisi "tuunaamaan" toimivaa akkua. Ei, nytkin kyseessä on läppärin akku joka ei enää ota varausta vastaan eli voisin heittää keräykseen ja ostaa uuden. Uusi akkupaketti kun maksaa about 70 egeä niin sipillä akulla olen valmis tekemään mitä vain.
   
 4. J.J-75 Bannattu tunnus

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  22482
  Tykkäykset:
  230
  Mjoo, ni-cd akuille siinä käy niin, että akku tyhjenee totaalisesti, eli jännite laskee entistä alemmas... Mutta Lionille se on vahingollista ainakin. Myös Lioneissa on muistia pikkusen jäljellä vanhemmissa akkutyypeissä. Mutta johtuuko se sitten kamoista mitä on sisällä jne... ainakin ns. kiinan akut toimii hiukan eritavalla. Latauksessa on hiukan "epäpuhtautta" jätetty jolloin akut ei lataannu aina oikein tai eivät vastaa sähköset komponentit akkutyypin mukaista kamaa. Ne vähän vaihtelee.

  Sähkökemiallisesta tässä on kyse... enemmänkin.

  Jos tuotantolinjalta tulee uusi akku, niin se kestää jonkuaikaa hyllyllä, ei loputtomiin. Monet liikkeet saattaa myydä vaikka vanhentuneita kameran akkuja kameroihin yhtälailla kuin puhelimiin myydään puhelimen akkuja. Liian kauan lojutessaan kapasiteettia katoaa jännitteiden liian alas menemisen johdosta. Teoriassa lioni kuin lioni pitäs kestää jopa 15 vuotta kun sen lataa oikein. Käytäntö on ollut mulla ennätys 6110 900mAh 1998 vuoden puhelimessa 4,5 vuotta. Se säilytti kapasiteetit kauimmin, kunnes hajosi kuoret. Muut oli todella sutta kamaa. Latasin akkua aina kun oli mahdollista.

  Mainitsemasi ilmiö "pakastamisen" suhteen käy helposti selväksi mitä ajetaan takaa. Pakkanen edesauttaa lioneissa paljon nopeammin kapasiteetin alenemista. Esim. 0 taitaa olla käyttöraja lioneilla jo kun taas -5 tai -10 arvoilla olen nähny Ni-MH akkuja. -45-50 asteen pakkasessa puhumineen katkeaa 5min ja sisälle akun tuotaessa akku elpyy nopeasti "täysiin palkkeihin". Eli, jos akussa on ollut paljon aikaisemmin virtaa, elpyminen vaikuttaa nopeammalta. Näin kävi itsellänikin. Latauspalkit valehtelee aika paljonkin itseasiassa Netmonitorilla kun tarkastelin aikanaan. Latauspalkkien ollessa 1, täyden akun kylmässä, kapasiteetti näytti 3,550V ( normaalisti 2 tai 3) kun sen ois pitäny näyttää +20C 3,2-3,3V ollessaan palkki 1. Tästä syystä päättelin palkkien olevan enemmänkin sidottu lämpötila anturin antamiin tietoihinkin, johon laskenta voisi perustua palkin kohdalla. Palkkeihin olisi sidottu myös jännitetieto josta voidaan laskea odotettu aika joka akulla olisi jäljellä. Mielenkiintoseksi teki asia, ehkä tää voisi luoda keskustelua enmmänkin asioista. En sano, että hypoteesini olisi täysin fakta, mutta päätelmänä lienee kelvollinen kun ottaa huomioon, ettei kummemmasta ole kyse. Ei elämästä ja kuolemasta. Toisaalta testistä saa päätellä muutakin, tuo juolahti ensimmäisenä vain mieleen.

  ...ja sitten päätit kysyä minulta... olen otettu... Noh. Asia on yksinkertainen ja olet siinä jäljillä. Tässä puhutaan ns. villikäymisestä. Aina on epäpuhtauksia ym. juomissa. Juomissa voi olla useita hiivalajeja. Villikäymisellä meinataan sitä, että jokin juoman hiivasienistä alkaa elämään vallitsevasti, villisti. Alkoholi on sokerin ja hiivan käymisprosessin tulos. Mehujuomissa sokeria on runsaasti, fruktoosia. Ei siinä sen kummemasta ole kyse. Aitohiivalajeja on kuitenkin tuhat erilaista ja muutamia käytetään leivän kohottamiseen ja alkoholin tekemiseen. Semmoset voi aiheuttaa suotta vatsanväänteitä, mutta hiivan ostaminen ei ole rikos ainakaan kaupasta. Vastataan nyt näin. Rikos tai ei kiljun tekeminen niinkuin simankin, mutta helpompi ja parempi se on kaupan hiivalla lopputulokseen nähden ;) Leivinhiivaa on kuitenkin käytetty jo tuhansia vuosia. Paistaessa leivinhiiva kuolee niinkuin monet muutkin hiivat, itseasiassa pakastamisella ei ole mitään nopeuttavaa merkitystä asialle. Käden lämpöseksi neste ja sitten hiiva. Hiiva tarttee lämpöä, ravintoa, aikaa.

  C6H12O6 -> 2C2H5OH + 2CO2

  Siinä on nimenomaa fruktoosin käymisprosessin tulos. Villikäymisessä pitäisi varmistaa käymisprosessin loppuminen, mutta jos niin ei käy, pulloutusvaiheessa saattaa joutua kosketuksiin ilman kanssa ja hiiva-aineita jos on paljon, tulee se karvas maku. Koska käyminen on anaerobista, eli hapettomassa tilassa tapahtuvaa käymistä. Pitäisi välttää ilman kanssa kosketuksiin joutuminen... Osasyynä on etikan muodostumisen vaara myöskin. Hiilidioksidi pitäsi poistua jonkun vesilukon kautta käsittääkseni. Muuten tuossa villikäymisessä on se ideakin mennyt hukkaan. Sehän menee pilalle koko juoma hyvässä lykyssä. Ja toisekseen kaupasta ostetut hiiva, sokeri ja mehu on sen verran halpoja, että tuo täytyy olla pakostikin jonkun rahattoman juopon keksintöjä viimisen päälle. Mehun saa kaupasta, mutta tuoremehussa maksaa vedestä joka on lisätty maahantuonnin jälkeen. Vettä saa halvemmin hanasta ja tiivistepurkin kaupasta. Koko setti vois maksaa hiivoineen kait tyyliin 4 euroa ja jos puolestaan ostaa 10 litraa 50 sentin purkkeja jotain Vipsetin kuraa ja vaarana on mahavaivat, ei kyllä kannata.

  Se on totta... heh.. noo ei mitään. Samahan se sitte ois kokeilla. Kokeileminen kannattaa aina. Ne voi johtaa yllättäviin tuloksiinkin ja hienoihin oivalluksiin. Monia keksintöjä on tehty vahingossa.
   

Jaa tämä viestiketju