Aikavyöhykkeet ja kesäaika

Keskustelu osiossa 'Samsung', aloittaja oOoOo, 12/4/11.

 1. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Olen sitä mieltä, että aikavyöhykkeitä ja kesäaikaa ei osata toteuttaa oikein, niin jätettäköön se tekemättä kokonaan.

  Nyt kun tuli kesäaika, niin Samsungissa (F-480) tapahtui kaksi raivostuttavaa ilmiötä:

  1. Ennen valokuvien exif tiedostoissa olevat kelloajat olivat oikein. Kun kesäaika tuli, niin ne olivatkin yllättäen KOLME tuntia pielessä. (Huomasin se yhdestä kännykkäkameralla otetusta kolarikuvasta.) Siis ilmeisesti kaksi tuntia aikavyöhykkeestä ja yksi tunti kesäajasta. Sitten kun muutin kännykän kelloaikaa manuaalisesti hiukan pieleen ja sen jälkeen takaisin oikeaan aikaan, niin sen jälkeen kuvien aikaleimat olivat taas oikein.


  2. Minulla oli merkattu puhelimen kalenteriin erään tapahtuman päivämäärä. Siihen ei ollut liitetty kelloaikaa, sillä kellolla ei ollut merkitystä. Onneksi huomasin sattumalta, että tämä tärkeä päivä oli siirtynyt kalenterissa edelliselle päivälle kesäaikaan siirtymisen seurauksena. Olisi voinut sattua suuri sekaannus jos en olisi huomannut tätä. (Jos aikaa ei merkkaa, niin puhelin laittaa oletukseksi klo 0.00-1.00. Nyt tämä oli kellon siirron seurauksena siirtynyt edelliselle päivälle klo 23.00-00.00.)
  NÄIN EI SAISI OLLA! Kännykkävalmistaja tietenkin pesee kätensä jos tällaisesta aiheutuu esim. taloudellisia menetyksiä.

  Uusia puhelinmalleja tulee koko ajan vaikka vanhojakaan ole saatu toimiviksi. Ja uusissa puhelinmalleissa on uudet viat. Täysin sietämätön tilanne. Ja varmaan pysyy sellaisena niin kauan kun on ihmisiä jotka juoksevat aina uusimman uuden perässä.
   
 2. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29270
  Tykkäykset:
  7525
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Niin, miksi päivittää vanhaa kun uusikin kelpaa.
   
 3. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kello ja kalenteri pois ? ja viesteistä sun muista-aikaleimat pois.

  Mutta siinä olen samaa mieltä että kesäaikojen käytöstä voisi mailmanlaajuisesti luopua, joku voisi ehdottaa että siiryttäisiin pelkkään UTC aikaan. :)

  Aijat on luureille vaikeita, ja pakkaa sekoittaa operaattorien aikasysteemit (syksyllä oli esim Suomessa ongelmia tietyllä yhdistelmällä), ja noita ongelmia aina tupsahtelee, mutta eikö puhelimeesi ole tullut päivitystä ?
   
 4. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Ekologisesti ja ekonomisesti typerää ostaa aina uutta kun uutta tulee markkinoille.
   
 5. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Ei tietenkään.

  Ajat eivät ole luureille vaikeita. Miksi luuri olisi vaikeampi kuin jokin muu laite? Jos ovat jollekin, niin voin antaa esim. automaattista kesäaikaa jo 80- tai 90-luvulla kirjoittamiani algoritmeja jotka toimivat "kuin junan vessa". Jos ne ovat jonkun koodarin mielestä vaikeita, niin ehdotan että mitään aikavyöhyke- tms automatiikkaa ei käytetä. Väärin toimivat aikasysteemit ovat paljon pahempia kuin se että ajan asetus on aina manuaalista kaikissa yhteyksissä.
  Operaattori tietää millä aikavyöhykkeellä sen tukiasema on. Samoin se tietää UTC-ajan. Se riittää. Mitä vaikeeta siinä muka on?

  Kun viimeksi päivitin, niin yhtään vikaa ei hävinnyt. Sen sijaan muuta kaupallista tuli mukaan, kuten Samsung fun club mainos bootin jälkeen.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  On paljon vaikeampia kuin jollekin muulle laitteella, helpompia kuin jollekkin toiselle laitteelle.

  Sain sen käistyksen ettei se nyt ollut ongelma.

  Yleensä käyttäjä voi halutessaan poistaa auttomaattisen ajanpäivityksen. aika vyöhekkeenkin voi valita käsin.

  En tunne systeemiä tarkkaan, mutta ongelmia on ollut, ja systeemit aikojen saatossa kehittyneet. Operaattorilla on toki tarkka aika, mutkia on ollut siinä miten se aika tieto saadaan luurille.
  Monta vuotta meni niin ettei aikaongelmia juuri esiintynyt, ja ongelmat lähinnä siinä milloin luuri sen uuden ajan sai.
  Vuoden sisään on eräässä verkossa ollut joillain laitteilla ongelmaa kesä/talviaikojen kanssa, operaattorin mielestä heillä systeemi oikein, ja laitevalmistajan mielestä vika on verkossa, suoranaista vikaa ei välttämättä kummassakaan, mutta ongelman seuraus on se että päätelaitteen aika vaihtuu varsin erikoisesti.

  Omalukunsa on sitten eräs jenkki alusta joille aijat ovat olleet haasteellisia, esim niinkin yksinkertaisen kuuloinen asia, kuin herätyskello, on ollut vaikeuksissa. Kuullostaa ehkä koodarista äkkiseltään helpolta, mutta jos miettii asiaa vähän enemmän niin aika kinkkinen juttu sekin on tehdä toimimaan oikein jos sen liittää kokonaisuuteen.


  Ok, en juurikaan tunne ko mallia käyttäviä, foorumillakkin kai joillain on (ollut), mutta jos muilla ei ole ongelmaa ollut, niin siitä tuli mieleen että olisi versio kohtainen ongelma, ehkä sitten muut pitää käsisäädöllä.

  Turha varmaan sanoa, mutta olet varmaan maahantuojalle palautetta pistänyt.
   
 7. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Kommentteja soveliaan kommentteihin erittelemättä kohtia sen tarkemmin:

  Luuri ei ole sen kummempi laite kuin mikään muukaan laite. Se että kännyt liikkuu aikavyöhykkeeltä toiseen mutkistaa hiukan asiaa, mutta ei paljoa.
  Käsityksesi että kesäaika ei ollut ongelma, ei pidä paikkaansa.

  Ei tarvita rakettitieteilijän tutkintoa jotta asian voisi ymmärtää:

  Ensinnäkin aika on yksikäsitteinen, vaikka kelloaika vaihtelee maapallon eri kolkissa ja myös sen mukaan onko kesäaika vai talviaika. Jotkut Unixia koodanneet nörtit saivat päähänsä, että otetaan virtuaalinen sekuntilaskuri jonka START nappia on painettu sillä hetkellä kun Greenwichissä Lontoossa oli 1.1.1970 klo 00:00. Tämä laskuri on juossut siitä lähtien tasaista vauhtia. Tämä laskuri on se aikalaskuri jonka perusteella määritellään paljonko kello on missäkin. (Ei sitten saivarrella UTC:n ja GMT:n välillä, ero on alle 0,9 s.)

  Jos tukiasema lähettää UTC ajan ja oman aikavyöhykkeensä, niin paikallinen aika on UTC aika +/- aikavyöhyke. Jos tukiasema on fiksu, niin se lähettää myös tiedon siitä käytetäänkö ko. valtiossa kesäaikaa vai ei. Tämä riittää siihen että känny näyttää oikeaa aikaa, mikäli näiden tietojen mukana tulee tieto siitä että kyse on UTC-ajasta jne. Jos on epävarmuutta siitä onko tukiaseman aika UTC-aikaa, paikallista aikaa vai mitä aikaa, niin kännyt kuulusi hylätä koko aikainformaatio epäkelpona ja epätäsmällisenä. Sen sijaan se voisi huomauttaa että aika on saattanut muuttua, kuten moni känny tekeekin. (Myös omani, vaikka se sörssii kellon ja kalenterin näissä tapauksissa.) Sen jälkeen ihminen voi korjata kelloajan manuaalisesti. Tässä korjauksessa ei kuitenkaan kosketa kännyn sisäiseen UTC-aikaan. Näin mitkään aikaisemmat kalenterimerkinnät eivät sotkeennu. Jos olet merkinnyt Suomessa kelloaikoja kalenteriisi, niin voi haluta että ne näytetään joko paikallisina aikoina tai aikoina siinä maassa jossa kalenterimerkintä on tehty. Esim. jos merkkaat kalenteriin että tapahtuma X on klo 13:30, niin tämä merkintä näkyy aina muodossa 13.30 riippumatta missä päin maapalloa olet. (Kutsuttakoon tätä vaikka kiinteäksi merkinnäksi.) Tai sitten voit haluta että merkintä ottaa huomioon aikavyöhykkeiden ylitykset. Esim. jos matkustat yhden aikavyöhykkeen yli länteen, niin merkintä muuttuu muotoon 14.30. (Kutsuttakoon tätä vaikka liukuvaksi merkinnäksi.) Kumpi tapa on käytössä, niin se voisi olla puhelimen asetus. Itselle on meinannut käydä köpelösti matkoilla kun puhelin on viritellyt matkojen aikatauluja kesken reissun vaikka merkkasin ne kotona kohdemaan ajoissa. Paikallisissa ajoissahan sitä eletään. Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos kalenteriin merkkaa vaikka 13.30, niin se on yhtä pysyvä kuin kynällä paperiallakkaan kirjattu aika eikä sitä viritellä.

  Jos tilanne olikin niin että kännykkäsi sisäinen aika oli alun perin väärin ja siirryit sellaisen tukiaseman piiriin joka antaa oikean ja yksikäsitteisen kelloajan, niin ei silti hätää. Kännykän sisäistä aikalaskuria ei silti viritellä. Nyt vaan tiedetään että oikeassa UTC-ajassa ja kännykän sisäisessä ajassa on poikkeama. Sillä ei ole merkitystä sillä sama virhe on kaikkialla. Kellon manuaalisessa säädössä säädät vain näyttöajan ja sisäisen kellon erotusta. Kalenterimerkintöjen keskinäiset aikaerot pysyvät kuitenkin samoina. Eli homma toimii liukuvissakin aikamerkinnöissä. Kiinteissä aikamerkinnöissä ei ole koskaan teknisiä ongelmia.

  Ongelmia tulee vasta sitten kun näitä aikamerkintöjä siirretään laitteesta toiseen. Kummassakin laitteessa on oma kellonsa. Mutta jos jossain vaiheessa on saatu selville kännyn sisäisen kellon ja oikean ajan ero, niin se voi olla tallessa kännyssä. Tiedonsiirroissa laitteiden välillä sitten vaan otetaan huomioon tämä erotus. Eli ei ongelmaa jos homma tehdään oikein.

  Oikeita ongelmia tulee vasta sitten jos kännykkä on ilman akkua niin kauan että kännyn kello pysähtyy. (Sehän käy aika pitkään ilman akkuakin kondensaattoreihin tms varastoidulla sähköllä.) Mutta näitä ongelmia tulee vain silloin jos kalenterimerkinnät ovat liukuvina aikoina. Eli taas kiinteät merkinnät vetää pidemmän korren.

  Eli missä ovat todelliset ongelmat? Olen itse sitä mieltä, että Nokian, Samsungin yms tekijät eivät vain osaa jos he eivät hallitse tätä. Näillä firmoilla on tuhansia koodareita, ja silti homma ei ole hanskassa, vaikka homman voisi hoitaa yhden osaavan koodarin voimin!


  Mainitset palautteen maahantuojalle.
  Jos jokaisesta viasta valittaa, niin siinä menee ikä ja terveys. Eikä viat kuitenkaan korjaannu, eli se on tuulimyllyjä vastaan taistelua. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon Mac Mail. Mac maililla lähetetyissä sähköposteissa skandit näkyy välillä väärin muissa postiohjelmissa, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Paikallistin vian ja osoitin että syyllinen on nimenomaan Mac Mail jossa on kaksi ristiriitaista merkkisettimäärittelyä, jos tekstissä on sekä muotoilua ja liitteitä. Siis että vika ei ole vastaanottajan postissa. Laitoin tästä palautetta suoraan Applelle. Varsinaista tuulimyllyä vastaan taistelua, vaikka tein debuggaustyön heidän puolestaan ihan ilmaiseksi. Asenne oli vaan että "Sinulla on ongelma , jos haluat saada apua ongelmiisi.....". Hitto sentään jos heidän toimistonsa on tulessa, ja ilmoitan että teillä palaa, niin siellä varmaan vastataan että se on minun ongelma: "Jos haluat soittaa palokunnan, niin voimme avustaa sinua siinä mikäli ensin maksat paloilmoitusmaksun."
   
 8. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Jos tehdään laite jossa on vain kello, niin homma on hyvin simppeli, jostain vain riittävän hyvä kellosingnaali ja sitten vain lasketaan.
  Kalenteri, nyky pykälien mukaiset kesä talviajat on helppo tehdä softalla, jos vielä halutaan simppeli herätyskellokin, niin sujuu, talvi/kesäaiak kohdassa pieni miina, mutta tallentaessa asian tarkistaa niin eiköhän sekin, jos sattuu sille siirettävällä tunnille niin siiten päätettävä miten sen tekee. jos rautaa ja virtaa on niin ei haastava.

  UTC aika harvemmin on laitteissa ongelma. ongelmat tulee eri ajoista , kuten jäljempänä jo käytit välillä paikallista, välillä UTCtä.

  Tuo on ilmeisesti vähän ongelmallista, en tunne miten tuo toimii, mutta aikojen saatossa asiat on muuttuneet ja sitä myöten ongelmia.

  On kovasti erilaisia verkkoja ja päätelaitteita, ja kun rerussit on rajallisia, hyvinkin rajallisia niin ilmeisesti ongelmia syntyy.

  Laitteet käyvät sitä UTC aikaa ja käyttäjälle asiat näytetään paikallista-aikaa.
  Ei voida käyttää sekaisin aikoja, osa ongelmista juontaa aikaan jolloin käytettiin paikallista aikaa.

  Totta, siksi käytetään UTC aikaa. Muuten ei tietäisi koska email on lähtenyt, koska SMS, kalenteri merkinnät sygronoituisi ihan miten sattuu jne, jne.

  Ongelmia on ilmeiseti ollut verkkoaikojen kanssa, se mihin aijemmin viittasin, en tiedä mistä kyse, se ei ilmennyt kaikilla päätelaitteilla mutta joillain.

  Kalenteri on hyvin tyypillinen ongelma, jos teet toistuvan merkinnän 00.00-23:59 paikallista-aikaa, tallentuu se luonnollisesti kalenteriin UTC ajassa. mutta näytetään käyttäjälle paikallisessa ajassa.

  Jos käyttäjän aika siirtyy tunnilla eteenpäin, niin merkintä tuo näytetään luonnollisesti 23:00-22:59. mikä aivan oikein.

  Toistuvissa ajoissa kesä talviajat on hyvin haasteellisia, merkintä voidaan talentaa joka päivälle erikseen esim kello 8:00-9:00 ja se menee joka päivän kohdalta sisäiseen kalenteriin oikein, ongelmana on että se vie muistia paljon.

  Toinen ongelma on herätyskello, varsinkin toistuva, käyttäjä tekee herätyksen kello 7:00, laite käy UTC aikaan ja siitä tehdään jokin herätä sen mukaan, homma toimii hienosti. Mutta jos tehdään toistuva herätys, sama juttu, mutta siitä tehdään UTC aikaan toistuva herätys, niin siitä seuraa että käyttäjän ajassa herätyksen voi heilua jos välillä vaihdetaan esim kesäaikaan.

  Yleensä tuokin on ihan hyvin hanskassa, esim koodilla joka tuon tarkistaa sopivin väliajoin, mutta olet varmaan lukenut että tuossa on joissain kokoonpanoissa mokattu.

  Vaikka matkapuhelimissa riittää hirmuisesti vääntöä aina HD videoihin asti, niin valmiustilan toiminnoissa on erittäin niukasti rerusseja käytössä, voi kuvitella että muutaman Wh akulla laite pystyy olemaan valmiustilassa yhden kuukauden.

  Matkapuhelimen softa on valtava, niitä on kirjoittanut kymmenentuhannet ihmiset vuosia ja tämän yhdistät tuohon rerussien vähyyteen, niin ei se kellokaan oli aivan yhtä yksinkertainen kuin seinäkello.

  Joskus on yleisi mokia kelloissa, mutta osa mitä esim Suomessa on havaittu, on voineet ilmetä Suomessakin vain yhdessä verkossa tietyillä päätelaitteilla. en tiedä, mutta se että ongelma näkyy kellossa, ei tarkoitat että kerrossa edes olisi mitään koodaus virhettä.
   
 9. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Punainen lanka jäi sulta jotenkin tajuamatta. Käyt läpi runsaasti yksityiskohtia. Niitä ei tarvitse käydä läpi jos tajuaa asian jujun. Otetaan esim. herätyskellotapaus. Kaveri haluaa herätä aina aamulla klo 7.00 riippumatta siitä onko kesä vai talvi, Suomi vai USA. Siis kaveri naputtaa herätysajaksi 7.00. Kännykän sisäinen UTC käy aina samaa tahtia riippumatta aikavyöhykkeestä tai kesä/talviajasta. Sitten kun kaveri on toisessa maassa tai toisessa vuodenajassa, niin kaveri herää silti klo 7.00 vaikka herätyskellosoftassa ei ole otettu pätkääkään huomioon aikavyöhykkeitä tms. Homma perustuu siihen että kellon luennan päällä on ohjelmamokkula jossa huomioidaan aikavyöhyke ja kesä/taviaika. Tämä "ohjelmamokkula" on muutama hassu koodirivi. Jos kymmentuhatta koodaria pannaan sörssimään sitä, niin kyllä se saadaan rikki.

  Yksi äijä esim. kirjoittaa herätyskellosoftaa. Hän huomaa että voi juku, aikavyöhyke pitää ottaa huomioon. Siis hän kääntää kelloa aikavyöhykkeen mukaan tajuamatta että joku muu on ajatellut asian aivan tosin, eli että sisäistä kelloa ei käännetä koskaan.

  Huom: Seuraava on mielipide, ei tieto:
  En enää yhtään ihmettele miksi esim. Nokialla tarvitaan niin paljon koodareita. Yksi tekee yhtä, toinen toista tietämättä mitä ensimmäinen tekee, kolmas paikkaa näiden kahden välisiä ristiriitaisuuksia jne. Homma etenee kaoottisesti vailla minkäänlaista kokonaisuuden hallintaa. Sitten on jokin muu porukka joka yrittää hallita kokonaisuutta ja porukan ajasta menee suurin osa kokoukissa istuskeluun eikä tuottavaan työhön.


  Joskus 80- tai 90-luvulla tehtäväni oli määritellä tietoliikennettä erää ison yhdysvaltalaisen firman järjestelmien ja oman systeemin välillä. Siellä oli kokonainen porukka määrittelemässä miten homman pitäisi mennä. Koodareitakin taisi olla kokonainen leegio. Tuli jumalattomasti kovin monimukaisia määrittelyitä joissa olevia aukkoja korjattiin uusilla määrittelyillä. Se mitä loppujen lopuksi toteutettiin, oli hyvin pientä ja kompaktia ja hyvin toimivaa ja kattoi kaikki tarpeet. Määrittelyt olivat kokonaan yksin tekemiäni. Samoin koodi omaan päähän. Sitä en tiedä miten monta koodaria toisessa päässä oli. (Nämä systeemit taisivat olla lähes parikymmentä vuotta käytössä lähes muuttumattomina.)
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Mihin tuon muutaman hassun koodirivin ajattelit pistää ? koska ajattelit sitä suorittaa ? Mitä sitten jos rauta on jo valmis ?

  Totta että tuo herätys kello toimii, mm sillä Nllä alkavalla firmalla, Huomioita saaneita ongelmia on ollut eräällä toisella firmalla.

  Pieni yksityiskohtahan tuo on, mutta milestäni kuvaa hyvin sitä kuinka vaiketa noinkin simppelit asiat on.
   
 11. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Antakaa mulle kyseisen kännykän sorsakoodit ja sen dokumentaatio. Sitten kerron mihin väliin laitan tuon koodin.
  Ja koska suoritan sen? Huomaan että et ole alan ihmisiä kun kysyt tuommoista.
  Pieni yksityiskotahan tuo on, ja se kuvastaa hyvin sitä että jos asiat tehdään oikein, niin asiat ovat erittäin simppleitä. Jopa niin simppeletä että sinun ei edes tarvitse tietää milloin kyseinen koodinpätkä suoritetaan.

  Yleensäkin ihmiset ajattelevat ohjelmistoja liikaa erilaisten tehtävien suorittamisina ja tapahtumina. Esim. nyt tehdään tuo, sitten jos ehto X on voimassa, niin tehdään jotain muuta, jne.
  Paljon parempaan lopputulokseen pääsee ns. lateraalisella ajattelulla. Asioita ei ajatella erilaisina peräkkäisinä tehtävinä, vaan rakenteina ja riippuvuussuhteina. Tulee kompaktia, luotettavaa ja selkeää koodia. Siinä vaiheessa kysymyksesi "koska ajattelit sitä suorittaa" menettää merkityksensä.

  Sillä onko rauta valmis vai ei, niin sillä ei ole mitään merkitystä tämän asian kanalta.
   
 12. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tuo ei auttanut minua ymmärtään ideaasi.

  En ole kännykkä kellojen asiantuntia, mutta kerro nyt kuitenkin amatoorille. sulla oli joku idea.

  Jäi käsitys että herätyskello softaan sitä pistäisit, sen nyt tajuan ettei siinä toimi, paitsi jos kello siirettäisiin vain taaksepäin.
  Herätystä tehdessä sitä voi arpoa, mutta se ei tainnut olla sinun ideasi. Jos aikaa muutetaan se voisi toimia, mutta vain silloin jos se tehtäisiin ennen herätystä, usein ennen herätystä ei ole mitään aktiivisuutta.

  Näkisin että (herätys) kellon toteuttamisen kannalta aika paljonkin merkitystä, ei välttämättä fyysisesti valmista, mutta muuten, tosin kai noita rautaongelmakin softalla korjataan.

  Kello kuitenkin taitaa olla aika rautaläheinen toiminnallisuus.

  Osa alustoista on aika avoimia, siis lähdekoodeja saatavilla.
   
 13. oOoOo

  oOoOo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/7/10
  Viestit:
  101
  Tykkäykset:
  36
  Sori mutta nyt en jaksa enkä ehdi jatkaa enää tätä aihetta kun nyt nippelitiedot ja pääasia on suloisessa sekamelskassa. Noiden pidempien kommenttien kirjoittelun yksi ulottuvuus (ei ainoa) oli ääneen ajattelmista, sillä tämän tyyppinen kirjoittelu jäsentää myös omia ajatuksia. Ja aina parempi jos siihen saa kommentteja muiltakin, niin se selvittää lisää. Jos kommentit ei oikein uppoa, niin sekin on hyödyllistä. Se kertoo miten muut ajattelevat asiasta. Siis hyödyllistä sekin.

  Mitä lateraaliseen ajatteluun tulee, niin suosittelen Edward De Bonon opasta lateraalisesta ajattelusta. Luin sen faijan kirjahyllystä pikkupoikana, ja se on ollut yksi hyödyllisimmistä kirjoista, mitä olen lukenut. Sillä ei ole mitään tekemistä ohjelmoinnin tai kännyköiden kanssa, mutta se antoi osviittoja toisentyyppisen ajatteluun, joka on ollut erittäin hyödyllistä kaikessa mitä liittyy softan tekemiseen.

  Kun viikossakin on vain 168 tuntia niin se ei oikein riitä siihen että ryhtyisin perehtymään kännyköiden avoimiin lähdekoodeihin. Tuo kommenttini "Antakaa mulle kyseisen kännykän sorsakoodit ja sen dokumentaatio. Sitten kerron mihin väliin laitan tuon koodin", oli vain periaatteellinen. Eli periaatteessa voisin sanoa sen sulle, mutta jotta saisin sinulle sen vastauksen, niin se edellyttäisi paljon ylimääräistä aikaa ja vaivaa.
  Viime vuosina olen tutustunut hyvin paljon muihin avoimiin koodeihin, ja voi vain sanoa että huhhuh mitä roskaa iso osa siitä on. Joukossa on myös laatua, mutta suurin osa siitä on avuttomia tekeleitä. Ainakin se mihin ensiksi törmää jos etsii jotain tiettyä tehtävää tekevää koodia. (Tämä on myös yhden kollegani mielipide.) Tuntuu että ne jotka vähinten osaa, niin niillä on suurin tarve saada oma koodinsa muiden saataville. Ja ne jotka osaa, niin niillä ei ole aikaa tehdä omia kotisivuja tai opuksia joistain yksittäisestä koodiasiasta. Monasti pääsee helpommalla kun koodaa jokin asian itse alusta kuin että rupeaa perehtymään jonkin toisen mahdollisesti hyvinkin epäselvään koodiin. Koodareiden taso on hyvin kirjava. Mutta jos valmista selkeää koodia löytyy - kuten usein löytyy - niin miksi keksimään pyörää uudelleen.

  Voi himpskatti.... taas mä jäin juoruilemaan tänne. Onkohan tämä sitä nettiriippuvuutta.
   
 14. Peke78

  Peke78 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  26/7/05
  Viestit:
  709
  Tykkäykset:
  14
  Puhelinmalli:
  Nokia Lumia 930 + Sonera Jätti
  Monelta Samsung S7 vaihtaa tuota kellonaikaa kesäaikaan? Monelta laitan NYT kellon soimaan ku herätys on 3.50?
   
 15. tonttu

  tonttu Supermoderaattori

  Palaute - 100%
  3   0   0

  Liittynyt:
  2/4/04
  Viestit:
  16582
  Tykkäykset:
  4818
  Puhelinmalli:
  Apple iPhone 8+ ja Apple iPhone 7
  Vaihtaa itsekseen ajan.
   
 16. apek

  apek VIP

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/8/10
  Viestit:
  4731
  Tykkäykset:
  2083
  Puhelinmalli:
  Nexus 6P
  Jos herätys on kello 3.50, niin laitat herätyksen 3.50. Kello 3.00 puhelimen kello siirtyy tunnilla eteenpäin, mutta ei se siihen herätykseen vaikuta.
   
 17. Master of the Universe

  Master of the Universe Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  11/10/08
  Viestit:
  6411
  Tykkäykset:
  2297
  Puhelinmalli:
  SAMSUNG, tietysti. Mikäs muu? No Huawei
  Sehän riippuu kuinka kauan sun työmatka kestää. Puhelin kääntää kellon automatic.
  Kellot käännetään kello 3.00. Joten sun normi herätys 3.50 on tuntia aikaisemmin, kuin edellisenä päivänä.
  Daylight Saving Time 2015: Your Android phone or tablet will automatically change time for DST
   
 18. Peke78

  Peke78 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  26/7/05
  Viestit:
  709
  Tykkäykset:
  14
  Puhelinmalli:
  Nokia Lumia 930 + Sonera Jätti
  Joo siis herätys klo 3.50 eli nyt laitan sen kännyyn ja tajuaa herättää mut oikein eikä jätä sitä väliin.
   
 19. Master of the Universe

  Master of the Universe Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  11/10/08
  Viestit:
  6411
  Tykkäykset:
  2297
  Puhelinmalli:
  SAMSUNG, tietysti. Mikäs muu? No Huawei
  Kyl.
   
 20. Qwertyi

  Qwertyi Vuoden foorumilainen 2010, VIP vuodesta 2016

  Palaute - 100%
  26   0   0

  Liittynyt:
  7/12/05
  Viestit:
  29270
  Tykkäykset:
  7525
  Puhelinmalli:
  Sony Xperia XZ1
  Sehän tässä kysyjää varmaan ihmetyttää kun kello onkin kolmelta jo neljä, eikä tuota 3.50 periaattessa tule laisinkaan.
   

Jaa tämä viestiketju