ADSL vs. 4G

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja juuha, 22/8/18.

 1. juuha Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/8/17
  Viestit:
  126
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Galaxy S7 edge, iPhone 8 plus
  Kiitos! Tämä vehje täytynee panna tilaukseen. Toiminee sisälläkin, taidan kokeilla ensin sisällä ja siirtää ulos, ellei data tunnu kulkevan muuten. Kyseessä on kyllä kivitalo paksuilla seinillä, niin ei se mahdotonta ole, että tulee päädyttyä ulkoasennukseen kuitenkin lopulta.
   
 2. k02770

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/12/17
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Nokia 8
  Modeemin paras sijainti kannattaa myös kokeilla tarkkaan esim. puhelimella testaamalla. Sijainnilla voi olla paljonkin eroa. Itselläni oli alkuun ihan viimeisen päälle viritetty suunta-antenni katolla, suoraan tukiasemaa kohti. Ja modeemi (Dovado Tiny AC + Huawei E3372) heti anntennin läpiviennin vieressä, jotta oli vain 5m antennikaapeli. Toimi ihan hyvin, mutta maksiminopeus oli noin 70Mbit/s.

  Tuli sitten kokeiltua samalla liittymällä pihalla, ja nopeus olikin yli 100Mbit/s. Lopulta totesin että antenni katolla oli vaan sen verran tukiaseman antennin suuntauksen reunassa, että nopeus tippui sen takia. Kun siirsin modeemin ihan talon kulmaan, ehkä 7m keskemmälle tukiaseman keilaa, onkin nopeus olllut jatkuvasti yli sen 120Mbit/s. Ja samalla siis luovuin ulkoantennista, siirsin modeemia ehkä 5m alemmas ja on vielä sisällä, joten seinä edessä. Silti vaan on nopeampi näin.

  Minulla tuo Dovado Tiny AC + Huawei E3372 on ollut luotettava yhdistelmä. Dovado osaa tarvittaessa bootata itsekseen, jos modeemi menisi sekaisin. Arviolta kerran kuussa tapahtuu, ja saan siitä aina ilmoituksen sähköpostina. Toisaalta taas tässä on sitten maksiminopeus 150Mbit/s, ja Huawei B715 modeemilla testatessa sain sen yli 200 Mbit/s tarkalleen samassa paikassa. Vuorokauden verran kerkesin Huaweilla testaamaan, eikä nyt ainakaan sinä aikana aiheuttanut mitään ongelmia. Modeemin valinnassa kannattaa huomioida antenniliitäntä, jos on tarvetta antennille. Ja myös että modeemi osaisi hyödyntää useampia taajuuksia (CA, eli käytännössä että on tuki yli 150Mbit/s nopeuksille).
   
 3. Takinkääntäjä

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/6/17
  Viestit:
  44
  Tykkäykset:
  12
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5
  Markkinoilla olevista modeemeista hyviä on Elisan myymä Huawei B618 ja DNA:n myymä Huawei B715. Jälkimmäinen osaa yhdistellä taajuuksia hieman enemmän. (B618 osaa vain 2 kantoaallon CA ja B715 osaa 3).

  Suosittelen vahvasti välttämään akkuvehkeitä. Eivät kestä pysyvää käyttöä kun ovat aina päällä. Akut turpoaa jne.

  Ainiin ja sitten noista katolle asennettavista modeemeista. Kyllä toimivat todella hyvin ja lisäävät suorituskykyä! DNA:lla on joku uusi Huawein ulkomodeemi joka tukee carrier aggregationia melko laajasti. Vissiin 3 kantoaaltoa. Lisäksi siitä löytyy ympärisäteilevä antenni, mikä helpottaa asentamista ja operaattorin vaihtoa.

  Omien testien mukaan Huawei ja ZTE luotettavia. Netgear, zyxel kierrän kauempaa. Netgearilla löytyy tosin pippurinen mokkula suolaiseen hintaan Elisalta. Mutta kun on akkukone niin en uskalla luottaa pitkäikäisyyteen.
   
 4. juuha Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/8/17
  Viestit:
  126
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Galaxy S7 edge, iPhone 8 plus
  Höh, vaikeammaksi vain menee. Akkukäyttöisyydelle ei oikein taida olla perusteita kotikäytössä.

  Talo on siis kivitalo sellaisilla hoodeilla, että kaikilta operaattoreilta löytyy tukiasemia läheltä, data tuntuu liikkuvan ainakin talon ulkopuolella kaikissa mobiiliverkoissa sukkelasti. Sisätiloissa en ole vielä päässyt tutkimaan. Kuinka paljon siporex-ttalon kiviseinä heikentää signaalia, eli onko todennäköisesti joka tapauksessa fiksumpaa panna vähintään antenni ulos, vaikka ollaan lähellä tukiasemia?

  itsellänikin on kertynyt kallonpohjalle fiiliksiä, että jotkut tuotemerkit ovat parempia kuin toiset, ja tuo Zyxel on jostain historiallisesta syystä kyllä valahtanut omissa fiiliksissä sinne huonon laadun kategoriaan. Kuitenkin tuo tässä ketjussa suositeltu Zyxelin laite näkyy nyt saavan suosituksia ulos sijoitettavien modeemien kategoriassa, eikä ole ihan halpakaan, niin ajattelin, että ehkä se nyt sitten voisi olla hyvä, jos panen modeemin uilos. Mutta tarvitseeko modeemin tai antennin olla ulkona, se on toinen juttu.

  Jos modeemi olisi esim. sopivan ikkunan edustalla sisällä, saattaisi se hyvin antaa hyvän yhteyden siinäkin, ja silloin lienee turha maksaa säänkestävyydestä. Jotain tämmöisiä vehkeitä olen esim. tuumaillut:

  Huawei B715 Premium+ 3G/4G/LTE + AC WiFi-reititin 189,90 €

  ASUS 4G-AC53U Dual-band ‐LTE-modeemi ja Wi-Fi-tukiasema 179,90 €

  Veikkaatteko siis, että kannattaisi joka tapauksessa satsata ulkomodeemiin tai ulkoantenniin? Sijainti ei siis ole haja-asutusalueella, vaan hyvän 4G-kentän alueella.
   
 5. Takinkääntäjä

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/6/17
  Viestit:
  44
  Tykkäykset:
  12
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5
  Melko varmasti et ”tarvitse” ulkomodeemia. Melko varmasti sillä saa silti parhaan lopputuloksen.

  Radioaallot menevät siporexista kyllä läpi oikein mukavasti. Ja jos ikkunat eivät ole ihan viimeistä huutoa niin niistäkin menee mukavasti radio läpi. Teräsrakenteet ja oikein paksut betonit ovat haastavampia. Puhumattakaan kellareista...

  Jos asunnossa on kaksi kerrosta ja vaikkapa liittolaatta kerrosten välissä niin tarvitset kaksi wifiä. Tästä olikin tuossa aikaisemmin jo. Molempiin sama SSID ja salasana niin laitteet liukuvat sujuvasti näiden välillä ja jopa löytävät toisensa helposti (esim AirPlay toiseen kerrokseen, musan monihuonetoisto).

  Nykyaikaiset modeemit toimivat oikein hyvin ja operaattoreilta saa monesti liittymän ja modeemin kombossa.

  Viimeksi kun itse muutin niin testasin prepaidillä ensin kaikki operaattorit ja sitten katsoin keneltä saa hyvän diilin.

  B715 DNA:lta on toiminut ainakin tosi hyvin ja hanakasti hyödyntää CA:ta. Bittinopeutta tulee downlinkissä sama kuin iPhone8:lla ja uplinkissä reippaasti enemmän. B618 on myös kehuttu vaikkei osaakaan 3 taajuuden CA:ta. Siinä mielessä B715 on satsaus tulevaisuuteen.

  Btw. Ainakin osa operaattoreista kustomoi noita parempia modeemeja ihan paljonkin ja parantavat niiden suorituskykyä. Jos vaihtoehtona on ostaa sama laite Gigantti/Verkkis tai operaattorilta niin vahva suositus jälkimmäisen puolesta.
   
 6. k02770

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/12/17
  Viestit:
  11
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  Nokia 8
  Ainakin tuo linkitetty B715 verkkokauppa.comista on juuri se DNA:n softalla oleva. Hankin tuollaisia kesäksi yhteen tapahtumaan 4 kpl. Olivat kolme viikkoa käytössä ilman mitään ongelmia (Telian ja Elisan liittymillä). Ja kotona pikaisesti yhtä testasin DNA:n liittymällä. Vaikuttaa oikein hyvältä, mutta sen pidempää kokemusta minulla ei ole.
   
 7. lasselusse Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/04
  Viestit:
  230
  Tykkäykset:
  10
  Puhelinmalli:
  android cell
  pistämpä vähän oman viivästetyn vastauksen.

  yleisellä tasolla tuntuu että operaattorit ja suurin osa kuluttajista katselee vain downlink nopeutta ja kuulostaa markkinoinnissa hyvältä. nykyisin piuhallisissa pitää käyttää realistisia nopeuksia mutta mobiilissa voidaan markkinoida teoreettisia nopeuksia. mobiili on jaettua kaistaa masto tasolla, joten nopeus on käytännössä mitä lie. todellisuudessa on muitakin nopeuksia kuten uplink ja latenssi. keskimäärin kuitenkin piuhalliset on luotettavempia.

  *dsl linkissä on se hyvä puoli että vaikka nopeus on huono mutta se on dedikoitu eli on tietty nopeus koko ajan runkoverkkoon. kaapeli on jaettua kaistaa rakennuksen osalta mutta kaistaa kuitenkin on sen verran kaapelissa että tuskin menee tukkoon, pointti on että kaapeli ei ole täysin dedikoitu.

  mitä tulee adsl:ään niin pahin suden kuoppa on upload, joka on yleensä kuristettu 1Mbit/s nopeuteen. adsl:n huonoista nopeuksista huolimatta minulla on useasti ollut mobiili huonompi kuin adsl kaikilla mittareilla. vdsl on ok vielä mutta tuskin riittää kovin pitkään. hassua vdsl tekniikassa on se että se voi olla symmetrinen jos operaattori haluaa esim 30/30 Mbit/s.

  nyt seuraan tuota telian hybridi modeemi sotkua jota haluaisin välttää teknisistä syistä johtuen. hybridi modeemi on ratkaisu jossa on dsl ja mobiili joka muodostaa eräänlaisen tunnelin jolla saadaan kummankin kaistaa käytettyä mutta kuitenkin tarjoen saman ip-numeron. huonona puolena on että latenssi tulee aina huonomman mukaan. vähän epäilen että on muitakin teknisiä ongelmia tuossa telian toteutuksessa. nyt foorumilla oli tieto että nykyinen telian firmware ei salli edes verkko-tekniikka lukitusta esim gsm vs umts vs lte.
   
 8. juuha Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/8/17
  Viestit:
  126
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Galaxy S7 edge, iPhone 8 plus
  Tulkoon nyt kerrotuksi, että siis tämä pohdiskelemani talokauppa toteutui, ja nyt on muutettu taloon. Päädyin Verkkokauppa.comin sivuilta mobiilitukiasemien arvostelujen lukemisen perusteella hankkimaan Huawei B715 -reitittimen.
  Huawei-B715-Premium-3G-4G-LTE-AC-WiFi-reititin
  (Näitä muuten oli useampia Hgin Verkkokaupan poistopisteessä suunnilleen puoleen hintaan asiakaspalautuksina)

  Purin juuri vempeleen paketista ja asetin keittiön ikkunalle, sisällä Elisa/Saunalahden SIM-kortti, jossa rajaton netti 2,99 €/kk. Erilliset, laitteen päälle tarvittaessa ruuvattavat antennintörrökkeet jätin pahvilaatikkoon ja kokeilin sisäisillä antenneilla. Download-nopeudet ainakin näin päiväsaikaan suunnilleen 50 Mbps ja upload 10 Mbps. Vaikuttaa ihan toimivalta systeemiltä ja meikäläiselle riittävältä nopeudelta, eikä hintakaan ole kovin paha, kun vertaa, mitä ADSL olisi maksanut, ja mitä sillä hinnalla olisi saanut.

  Kiitos kaikille hyvistä neuvoista!
   
  tonttu tykkää tästä.
 9. Takinkääntäjä

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/6/17
  Viestit:
  44
  Tykkäykset:
  12
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5
  Ne antennit parantavat minun kokemuksen mukaan uplinkkiä ihan paljonkin. Kokeilepa ja kerro tulokset!
   
 10. lasselusse Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  22/3/04
  Viestit:
  230
  Tykkäykset:
  10
  Puhelinmalli:
  android cell
  elisa 50Mbit/s nopeus-profiilissa upload on rajattu 10Mbit/s:iin. jolloin juuha ei hyödy laite-parannuksista.
  tämä elisan pikkukilleri ns. pakottaisi minut ottamaan elisalta 100Mbit/s profiilin jos ottaisi elisan, ei dl-nopeuden takia vaan jos tarvii suurempaa kuin 10 Mbit/s ul-nopeutta.
   
 11. jartsuli Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  14   0   0

  Liittynyt:
  15/6/11
  Viestit:
  1912
  Tykkäykset:
  422
  Onnea uuteen kotiin
   
 12. juuha Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  9/8/17
  Viestit:
  126
  Tykkäykset:
  26
  Puhelinmalli:
  Galaxy S7 edge, iPhone 8 plus
  Kiitos!

  Joo, näin se lienee, että pääsen tuolla sisäisella antennilla liittymän nimellisnopeuksiin, eikä homma antenneilla siitä parantuisi, niin toistaiseksi tyydyn tuohon. Tuntuu kyllä suoraan sanottuna käsittämättömän hyvältä tarjoukselta saada tuollainen nettiyhteys kolmen euron kuukausihintaan.
   
 13. Takinkääntäjä

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/6/17
  Viestit:
  44
  Tykkäykset:
  12
  Puhelinmalli:
  OnePlus 5
  Voihan ne antennit siihen laittaa ihan puhtaalla solidaarius-motiivilla.

  Kun antennin myötä uplinkin radio-olosuhteet ovat paremmat niin tietyssä ajassa menee enemmän bittejä. Saat sen saman 10 mbps mutta kulutat tukiaseman radioresurseja vähemmän. Ja muille jää sitten enemmän kaistaa.

  Sama pätee downlinkkiin!
   

Jaa tämä viestiketju