Aamulehti ja Elisan toimitusjohtajan haastattelu

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Rasbelin, 23/5/04.

 1. Rasbelin

  Rasbelin Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/8/03
  Viestit:
  500
  Tykkäykset:
  20
  Em. otsikolla varustettu Elisan toimitusjohtajan, Veli-Martti Mattilan haastattelu oli eilen (pe) Aamulehden taloussivuilla. Kiltisti ajattelin laittaa jutun jakoon, kun kerran kukaan ei vielä ollut täällä tiedostanu ko. lehtijuttua. :) Eli tässä kyseinen lehtijuttu digikameralla otettuina kuvina:

  (Olen liian laiska nyt käsin kirjoittamaan tuon jutun tänne. :-D)

  http://www.rasbey.com/images/temp/al_01.jpg
  http://www.rasbey.com/images/temp/al_02.jpg
  http://www.rasbey.com/images/temp/al_03.jpg
  http://www.rasbey.com/images/temp/al_04.jpg

  Minusta ko. jutussa oli pari kiinnostavaa seikkaa:

  - Ensinnäkin tietenkin se, että Elisan toimitusjohta ylipäätänsä uskoo hintasodan vielä jatkuvan.
  - Visio matkapuhelinmyymälöiden vähenemisestä.
  - Eritoten tuo Radiolinja-brändin säilyttäminen ja ottaminen ainokasi brändiksi merkittävää, sillä sitä ei pahemmin täälläkään ennustettu. Itseäni kylläkin häröäisi jos olisi Radiolinja Kotipuhelin. Jotenkin tuo nimi tulee liitettyä sanaan matkaradiopuhelin, eli lankapuhelimiin. :)

  Edit: Kuvat linkeiksi. Anteeksi hairahdukseni.
   
 2. Xaeron

  Xaeron Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  2505
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  iPhone 4S
  Valitettavasti foorumin säännöt kieltävät noiden kuvien laittamisen.

  Eikä ole siis tarkoituksena ärsyttää, vaan ettei tulisi mitään ongelmia sitten.

  Mutta artikkeli vaikuttaa mielenkiintoiselta - luenpa sen itse kuitenkin nyt läpi :)
   
 3. Rasbelin

  Rasbelin Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/8/03
  Viestit:
  500
  Tykkäykset:
  20
  Ähhh. Oma mokani. :-/ Korjattu on. Nyt linkkeinä.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Sori, luin aika pikaisesti, mutta tulkitsin että ala on sen luontoinen että hinnat laskee, enkä ullkinnut että sen tarvitsisi olla hintasotaa, hän taisi jopa sanoa ette ei näe lähitulevaisuudessa samankaltaista laskua.

  Juu, taisi mainita että "Varmaan jossain vaiheessa Soon on ollut yksi vaihtoehto", kah kun ei TPO tai riihimäen puhelin :)
  Taisi sanoa että itsepalveluliittymien lisääntyminen voi ehkä tarkoittaa kännykkämyymälöiden vähenemistä, jos tällä tarkoitetaan perinteisiä matkapuhelinmyymälöitä niin on varsin mahdollista. Mitä virkaa niillä on jos niistä ei saa kunnon palvelua, kaikki maksaa enemmän , niihin ei ole muuta asiaa. ja henkilökunta on ammattitaidotonta.

  Myymälät jotka ovat tärpeeksi isolla markkina-alueella ja niissä on toimiva konsepti ja osavaa henkilökunta niin varmaan on tarvetta, mutta tukeeko operaattorit niitä vanhaan tahtiin pitkään.

  Muuten kyllä uskon edelleen että alantuotteita liittymiä ja laitteita myydään vähän joka putiikissa pitkään, vaikka nytten ehkä eletään huippu aikka (ravintolat ja hampurilais ketjut, rautakirja jne.).

  Haastateltava on voinut toki ajatella tilannetta oman yhtiön kannalta.
   
 5. smrk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/4/03
  Viestit:
  1446
  Tykkäykset:
  44
  Tietääkökän tämä puhelimien hinnan nousua, jos liikeet eivät enää saa rahaa niin liittymämyynnistä.
   
 6. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ainakin pienillä laitekatteilla myyville vaikeuksia tai hintapaineita. Myös saattaa vaikuttaa mainontaan.

  Kuitenkin laitteiden hinnat laskee, eli tuskin ihan hinnat nouduun lähtee, miinuskatteinen myynti on tosin jo vähissä, eli muutos on tapahtunut ja aina jossain myydään kapeilla markinaaleilla. ja toisaalla kovempaan hintaan.
   
 7. Jussi2000

  Jussi2000 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  6950
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Mikä milloinkin
  Toi oli kyllä aika hyvä juttu, että nimeksi harkittiin Elisan lisäksi Soon:ia ja Radiolinjaa, mutta RL lankapuhelin operaattorina olisi tuntunut oudolta. Varsinkin RL brändin lopettaminen tuntuu kirpaisevan Mattilaa ja toisaalta sen ymmärtää. Olisivat vain säilyttäneet RL:n omana brändinään, kaikkihan sen omistajatahon olisivat tietäneet muutenkin.
   
 8. nc

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/8/03
  Viestit:
  66
  Tykkäykset:
  0
  Mielestäni RL oli ruma nimi, nykyinen on paljon hienompi. Radiolinja... uuhhh.
   
 9. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Mielestäni tämä on jo tapahtunut: eilen näin televisiosta että DNA+ myymälästä saa myös digikameroita ja tulostimia, ja DNA+-myymälä ei ollutkaan enään mobiilikauppa vaan mobiili- ja itlaitteidein erikoiskauppa.

  Veikkaan että vuoden sisällä ei ole jäljellä yhtään isoa ketjua jäljellä joka myy pelkästään liittymiä + puhelimia, poislukien elisan mäkitorppa ja soneran päämies. Eli matkapuhelinten myynti siirtyy muun elektroniikan kanssa myytäväksi elektroniikkaliikkeisiin.

  Artikkelissä oli myös mielenkiintoista se että tuo Mattila ei ollut niin pessimistinen kuin DNAn pomo, DNAn pomohan väitti että kaikki menee konkurssiin - Mattila vaan sanoi että kilpailu on koventunut, ja että oli hyvä että tehtiin rankat saneraukset aikaisemmin.
   
 10. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Totta.
  Elisan erikoismyymälät ovat poikkeus koska ovat pääasiassa heidän omiaan ja niitä operaattorin helpompi hallita ja vaikea uskoa että operaattori lähitulevaisuudessa niistä luopuisi, vaikka ei sitä ikinä tiedä.

  Päämihet ovat yksityisiä ja niissä voi alkaa heikkojen putoaminen. Tosin osa päämiesliikeistä on varsin ammattitaitoisi joille markkinarakoa on ja näissä toiminta on laajaperäisempää ollut pitkään.

  Soneran leirissä on muitakin ketjuja joissa kussakin ilmeisesti vahvoja myymälöitä ja sitten niitä jotka voivat joutua pohtimaan tilannettaan, myös paikkalliset kilpailuasetelmat varmaan vaikuttaa.
  Operaattori on tosin mukana itse ketjuissa, mutta ilmeisen vaikea sen on lähteä painostaan päälekkäisyyksien poistoa.

  Aika rankaa niilläkin luulisi olevan, suht tuore ketju, IT tuotteiden myynti kuluttajille on kilpailtua ja markinaalit ohkaisia ja yrityspuolen tarpeisiin vastaaminen vaatisi paljon osaamista ja resurrseja. Mutta tuskin DNA voi myymälöistään luopua ja jättää katukauppaa varsin värikkäiden yksityisten haltuun. Voisi kuvitella että rankkaa tulee oleen juurikin näillä kioskeilla.
   
 11. plehti Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  13/4/03
  Viestit:
  2078
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Saunalahti
  Liittymien myyntiin ei tarvita erityisliikkeitä. Perinteiset kodinkoneliikkeet myyvät jo nykyisin huomattavasti matkapuhelimia monimutkaisempia laitteita eli tällä ei ainakaan voida perustella erillisten matkapuhelinmyymälöiden olemassaoloa. Todennäköisesti osa matkapuhelimista tulee menemään jatkossa myöskin kodinkoneiden tavoin automarkettien yms. kautta.

  Käyttäjien kannalta jo nykyisin monesti paras tapa liittymän hankkimiseen on tilata se suoraan operaattorilta tai hakea liittymä kodinkone- ja ATK-liikkeistä. Oma lukunsa on tietenkin netin välityksellä toimivat erittäin kevyellä organisaatiolla toimivat yritykset, jotka ovat keskittyneet palvelemaan matkapuhelimista kiinnostuneita asiakkaita, joille nopea toimitusaika, uusien mallien saatavuus ja kilpailukykyiset hinnat ovat tärkein hankintapaikan valintakriteeri.


  T: Panu.
   
 12. puh Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  10   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  3697
  Tykkäykset:
  38
  Puhelinmalli:
  LG G4
  Mäkitorpissa, päämiehissä ja vastaavissa saa puhelimen ja liittymän tarvittaessa siten että kaikki palvelut(wap,gprs jne) toimivat kerrasta. Kun ostaa saman paketin jostain kodinkoneliikkeestä, pitää conffaukset tehdä lähes poikkeuksetta itse.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Olen eri mieltä (jos suoraan operaattorilta ei tarkoita operaattorin myyntipisteestä hankintaa).
  Tavallinen käyttäjä ei tiedä/tunne liittymiä ja niiden ominaisuuksi, jos hän tilaa liittymän operaattorilta, eli yleensä siis netistä tai jollain muulla sähköisellä menetelmällä tai puhelimella, hän joutuu tekemään valinan yleensä mututuntumalla. Hän saa liittymän yleensä postissa ja on käyttöön oton kanssa omien taitojensa varassa, myös häntä hyödyttävät lisäpalvelut ja mahdollisen laitteen ominaisuudet jäävät tiedostamatta tai hyödyntämättä, varsinkin jos laitteenkin on hankkinut marketista tai postimyynnistä.

  Joa asiakas hankkii liittymän alaan erikoistuneesta myymälästä _voi_ hän saada hänen käyttöönsä sopivan palvelukonaisuuden ja myös opastuksen liittymän käyttöönottoon ja myös neuvoja mihinkä kaikkeen muuhun kuin puhumiseen liittymä venyy. Jos ei kyseessä numeronsiirto liittymä on liikestä poistuessa yleensä käyttövalmis ja asetukset kohdilla ja palvelut käytössä, tällöin asiakkaalla on myös paikka jossa voi mennä myöhemminkin kysyyn apua. Jos myymälä vielä edustaa useita operaattoreita on asiakkaan asema vieläkin parempi. Kuitenkin erikoismyymälä ei aina välttämättä tarkoita osaavaa ja hyvää palvelua.

  Tiedän kodinkoneliikkeitä joissa rautainen osaaminen matkapuhelin alasta, mutta tällöin luokittelisin niiden myymälät erikois liikkeiksi, joissa siis erikoistuneet myyjät tähän hommaan. Jos ATK firmasta löytyy pitkäjännitteistä osaamista alalle ei se yleensä ole suuntautunut kuluttaja kauppaan. Kaiken mailman ATK kojut ovat harvoin ammattilaisia näissä asioissa.

  Suoraan operaattorilta tilaaminenen on varteen otettava vaihtoehto jos matkat liikkeeseen ovat kohtuuttomia tai niiden aukioloajat eivät sovellu muuhun elämän rytmiin. Myös joitkin tuotteet voivat olla halvempia suoraan operaattorilta tilatessa, toinen asia onko mahdollinen säästö sen arvoinen.

  Se että myy monimutkaista laitetta ei tarkoita että olisi osaamista ja että se olisi asiakkaalle hyvä ostopaikka. Enkä myöskään kovin äkkiä tiedä esimerkkiä mikä olisi matkapuhelin + liittymä yhdistelmää vaativampi tuote jos haluaa tarjota osaamista. Lähinnä tulee mieleen tietokoneeseen liittyvät palvelut. Toki niitäkin myydään marketeissa... Ja matkapuhelin/liittymä kaupassa tarvitaan myös tietokone puolen osaamista.
   
 14. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Minä olen tästä erittäin eri mieltä: näissä "liittymien erikoiskaupoissa" myydään asiakkaalle se liittymä, josta myyjä saa eniten voittoa - ei se joka sopii asiakkalle parhaiten. Esim. itse en ole kertaakaan vielä nähnyt kenenkään tulevan uusi Soneran liittymä kourassa ulos Mäkitorpan liikkeestä.

  Jossei liitymistä saa ollenkaan provikkaa niin epäilen että myyjä myy Soneraa, "koska kaikkihan tietää että se on luotettavin" ja soneralla on hyvä aspa -> ei tule niin paljon palautetta myyjälle.

  Minä en, taitaa nyt kuulua melkein yleisosaamiseen. Tietysti on liikkeitä, jossa on vanhaa henkilökuntaa eikä kiinnosta uuden oppiminen - esim. mainittakoon paikallinen valokuvausliike, jossa vielä vuosi sitten väitettiin että digikuvaus on ammattilaisten hommaa, eikä tule ikinä olemaan mitään tavallisten pulliaisten hommaa - tavallinen kamera sieltä olisi pitänyt ostaa.

  Eli jos kodinkoneliike haluaa myydä vain pakastimia ja videoita niin ok minun puolesta, luultavasti naapurista löytyy liike josta saa matkapuhelimiakin.

  ATK-kojuissa on kyllä mielenkiintoisimmat "palveluihmiset" :)
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no tuskin Saunalahtikaab myy Elisan liittymiä nettisivuillaan?, Mutta mäkitorpassa asiakas _voi_ saada parhaan Elisan liittymän käyttöönsä
  Jos asiakas käy liikkeessä missä myydään usean operaattorin liittymiä niin asiakkaan tarpeita vastaava liittymä voi löytä helpommin.

  Kyllä jakelu sujuu, en sitä kiistä, mutta osaaminen ei kuulu yleissivistykseen edes kaikki tietävälle kodinkonemyyjälle. Mutta kodinkone liikkeessä _saattaa_ olla matkapuhelin/liittymä osaajia jotka vetävät vertoja hyville erikoisliikkeiden myyjille.
   
 16. paul_a Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  8/8/03
  Viestit:
  1310
  Tykkäykset:
  0
  Totta. Ruotsissa on joku liittymävaihtoporttaali, joka saa yhtä paljon provikkaa joka operaattorilta / myyty liittymä. Siellä syötät paljonko puhut & teksailet / kk (kuten gsm.segetech.com vai mikälie) ja tämän jälkeen se näyttää kaikki liittymävaihtoehdot, hinnat, tarjoukset ja ehdot liittymien käyttöön. Jos sitten päätät tilata liittymän/siirtää numeron niin tuo porttaali hoitaa sen sun puolesta, ja tosiaankin saa provikkaa / myyty liittymä jokaiselta operaattorilta + taisi tulla jotain valtion tukeakin.

  Isot operaattorit eivät kuulema olleet kovin innoissaan tuosta.
   

Jaa tämä viestiketju