900 megahertzin taajuudella toimiva UMTS-verkko?

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja mjk, 16/8/06.

 1. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Tänään Oulun seudulla ilmestyvässä Kaleva-lehdessä oli juttua 3g-verkkojen kuuluvuudesta Suomessa. Jutussa kerrottiin, että suomalaiset operaattorit yrittävät saada lupaa käyttää nykyisiä 900 MHz gsm-taajuuksia umts-liikenteeseen. Homma on kuitenkin jäissä toistaikseksi, koska Euroopan komissio ei ole lämmennyt ajatukselle GSM-taajuuksien antamisesta UMTS-puhelimille. Etuna tästä 900 MHz umts-taajuuden käytöstä olisi artikkelin mukaan verkon halpa laajentaminen lähes koko Suomeen.

  Omasta mielestäni huonoina puolina kyseisen taajuuskaistan antamisesta umts-käyttöön olisi gsm-taajuuksien väheneminen ja toisaalta se, että tiedonsiirto kapasiteetti 900 MHz kaistalla on alle neljäsosan tuplasti korkeamman kaistan tiedonsiirto kapasiteetista. Mielestäni missään nimessä GSM-taajuuksia ei tule antaa UMTS-käyttöön Suomessa, koska GSM-taajuuksien vähentäminen vähentää GSM taajuuksia (ja kilpailua gsm-operaattoreiden välillä samalla) ja toisaalta 900 MHz taajuudella toimiva UMTS-verkko on aikamoinen purkkaviritelmä, jossa periaatteessa UMTS-peittoa on laajallakin alueella, mutta käytännössä tiedonsiirtokapasiteetti loppuu heti kesken jos data-siirto oikeasti yleistyy UMTS-verkossa Pihtiputaan mummojenkin huviksi. Mitähän iloa GSM-taajuuksien antaminen UMTS-käyttöön antaa esimerkiksi siihen verrattuna, että kyseiset tukiasemat varustettaisiin vain EDGE:llä?

  Itse olin siinä uskossa tähän asti, että UMTS puhelimet käyttävät 1800 mhz taajuutta tiedon siirtoon puhelimesta tukiaseman suuntaan ja toiseen suuntaan käyttävät 2100 MHz taajuutta. Liekkö tuo 900MHz UMTS-toiminta joku nykyiseen 3g standardiin speksattu ominaisuus jota nykyään kaupoissa myytävät 3g-puhelimet tukevat automaattisesti vai liekkö kyseessä joku suomalaiset ajama oma variantti?
   
 2. irritus

  irritus Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  16/1/05
  Viestit:
  1819
  Tykkäykset:
  317
  Puhelinmalli:
  Nokia 6630, 700, N-Gage, Siemens M35
  Mikäs ongelma tuo on? Jos kapasiteetille on todellista tarvetta, saadaan sitä lisää ottamalla ruuhkapaikkoilla käyttöön perinteiset 2 GHz UMTS-tukiasemat.

  Kilpailullisestikaan en näe mitään ongelmaa koska GSM- ja UMTS- verkkojen operaattorit ovat täällä sattumoisin ihan samat.

  Tilanne on hankalampi siellä missä GSM900 operaattoreilla ei ole UMTS-toimilupia. Muualla Euroopassa saattaa olla että UMTS täytyisi myöntää olemassaoleville GSM900-operaattoreille, jota taas 2 GHz UMTS operaattorit pitäisivät epäreiluna, tai odottaa että vanhat 900 MHz taajuusluvat menevät uusittavaksi ja sitten laittaa taajuudet perusteelliseen uusjakoon.

  Datansiirron suhteen EDGE ja UMTS ovat senverran eri planeetoilta että niiden vertaaminen toisiinsa on melko huvittavaa. Ping ajat EDGE:llä ovat n. 500-1800 ms kun UMTS:lla n. 100-300 ms. EDGE:n nopeuksista hyötyy lähinnä datan eräsiirto. Interaktiiviset sovellukset ovat EDGE:llä lähes yhtä tuskattuttavan hitaita kuin GPRS:lläkin.

  Suurin epävarmuustekijä mielestäni onkin saadaanko päätelaitekanta uudistumaan riittävästi jotta UMTS900 käyttöönoton jälkeen GSM900 verkot eivät mene tukkoon. Jokainen UMTS900 tukiasemahan tulee syömään kapasiteettia GSM900 verkolta pois. Jos käytössä ei ole UMTS900 päätelaitteita, ei verkkoakaan kannata rakentaa.

  900 MHz UMTS ei ole vielä standardi, mutta speksit ovat tulossa. Nykyiset puhelimet eivät osaa sitä hyödyntää. Kyseessä ei ole suomalainen variantti vaan kun standardi valmistuu voidaan noita verkkoja ottaa käyttöön ympäri maailmaa, olettaen että viranomaiset antavat taajuuskaistaa tuohon käyttöön.
   
 3. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Katselin noita UMTS speksejä ja esimerkiksi Australiassa on käytössä 850MHz taajuudella toimiva UMTS-verkko joka toimii sen 1800MHz lisäksi siellä.

  Eli miksikäs ei Suomessakin voitaisi ottaa vaikka tuo 850MHz taajuus käyttöön syrjäseutujen UMTS-verkossa? Kyseisen 850 MHz taajuus näyttäisi olevan Suomessa sotilaskäytössä, joten tuskin sen taajuusalueen siirtäminen UMTS käyttöön hirveän montaa kymmentä miljoonaa euroa maksaisi.

  Itsestä tuntuu, että operaattorit haluvat ennemmin vähentää nykyisiä GSM-taajuuksia kaikilta GSM-operaattoreilta tasaisesti, jotta GSM-taajuuksista voitaisiin tehdä rajallisempi luonnonvara ja hintoja nostaa.
   
 4. caissa

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/10/04
  Viestit:
  34
  Tykkäykset:
  0
  UMTS 900 MHz taajuudella on ollut Suomessa sallittua kesäkuun alusta lähtien. Kaupallisia laitteita on tulossa vuonna 2007.

  Tässä LVM:n tiedote asiasta:
  LVM

  Myös Hesarin tuoreessa verkkoliitteessä sivutaan aihetta:
  Hesari

  Tuskin vaikuttaa GSM900-peittoon, mutta todennäköisesti nopeuttaa UMTSin leviämistä haja-asutusalueille.
   
 5. kefiiri

  0   0   0

  Liittynyt:
  1/12/04
  Viestit:
  113
  Tykkäykset:
  2
  Eihän tuo UMTS900 sulje pois GSM900 käyttöä siinä rinnalla.
  Kanavajaot menevät vain uusiksi 900 MHz:n kaistalla.

  3G-lähete on nk. laajakaistalähete. Teknisesti WCDMA.
  Yksi lähete leviää n. 4MHz:n kaistalle, joten sille varataan 5MHz:n kaista.
  Tällä hetkellä käytössä oleva UMTS-kaista on 60MHz.
  Siihen mahtuu siis 12 kpl 5MHz WCDMA-lähetteitä.
  Suomessa näillä matkapuhelintaajuuksilla operoivia on kolme: Telia-Sonera, Elisa ja Finnet.
  Tällä hetkellä jokainen käyttää vain yhtä 5MHz:n kaistaa, vaikka jokaiselle olisi jaossa 4kpl ko. kaistoja. Liikenemäärät ovat kaupungeissakin toistaiseksi vielä niin vähäisiä, ettei tarvetta "lisälähettimille" ole ollut. Jatkossa varmaan on toisin.

  GSM900 kaista käsittää 35MHz mukaanlukien EGSM-kaista.
  Jos tämä jaetaan tasan kolmen kesken, tulee jokaiselle n. 11MHz:n kaista. Jokainen operaattori voi hyvinkin varata omalta kaistaltaan yhden 5MHz:n kaistan UMTS käyttöön. Vielä jää 6MHz GSM:lle.
  Yksi GSM-kanava (lähete) vaatii n. 200kHz:n kaistan. Vielä jää jokaiselle n. 30 GSM-kanavaa käyttöön.

  GSM-järjestelmän ongelma on se, että se ei siedä samakanavahäiriötä ja huonosti myös naapurikanavahäiriötä.
  Maaseudulla GSM kanavien jako solujen kesken ei tuota ongelmia, koska yhdessä solussa tarvitaan vain yksi lähetin (kanava). Kaupungeissa nykyisillä solujen lähetinmäärillä se ei onnistu. Tämä johtuu siitä, että lähes poikkeuksetta yhdessä solussa on 2-3 lähetintä (kanavaa) käytössä.
  Mutta solujen TRX määriä voidaankin vähentää, koska iso osa kapasiteetista on siirtynyt 3G-verkkoon. Myöskään ei pidä unohtaa kaupunkien GSM1800-verkkoa.

  Täysin GSM-järjestelmää ei siis voida romuttaa, koska silloin kaikkilla pitäisi olla uudet päätelaitteet. Ja tähän "digiteevee" malliin tuskin lähdetään. Vastaavasti GSM1800-verkolla ei voida korvata haja-asutusalueella menetettyä GSM900-verkkoa, koska sen kantama on merkittävästi huonompi.
  Eli 900MHz:n alueella tarvitaan yhteiseloa kahden eri järjestelmän kesken, ainakin aluksi. Ehkä melko pitkäänkin.
  Uusilta päätelaitteilta vaaditaan kaksijärjestelmätoimivuutta 900MHz:n taajuusalueella.
   
 6. mjk Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/11/04
  Viestit:
  631
  Tykkäykset:
  104
  Mitähän se vaikuttaa gsm puheluiden hintoihin jos operaattorilla on käytössään GSM900 puheluita varten kaistaa aiemman 11 MHz:n sijaan 6Mhz eli 45 prosenttia aiempaa vähemmän? Mikäli UMTS-verkon tiedonsiirrosta suurin osa tulee olemaan data siirtoa eikä puheen siirtoa, kuten operaattorit unelmoivat, niin UMTS 900 verkon rakentaminen on pois puheen välitykseen käytettävästä kapasiteetista.

  Mitenhän syrjäseudulla UMTS-900 verkko toimii käytännössä kun yksi (GSM)-tukiasema voi käsittääkseni kattaa yhteydet vaikka 15 kilometrin säteellä? (Edellinen kilometrimäärä ihan hatusta vedettyä, korjatkoon joku jos meni ihan metsään suuruusluokaltaan.) Kaupungissa esimerkiksi tehokas tiedonsiirto ja esimerkiksi videopuheluiden onnistuminen edellyttää 1-2 kilometrin etäisyyttä tukiasemasta mikäli olen oikein ymmärtänyt. Mitenhän nopsaan se bitti juoksisi jossain maaseudulla 14 kilometrin päässä tukiasemasta UMTS 900-verkossa?

  Suomessa luvat UMTS 900 verkon rakentamiseen on myönnetty jo toukokuussa 2006, mutta niiden rakentaminen on käsittääkesmi toistaiseksi jäissä ja operaattorit odottavat Euroopan komission viimeistä sanaa asiasta. Ilmeisesti komissiota mietityttää tällä hetkellä esimerkiksi tuon UMTS 900 verkon rakentamisen hintakilpailua mahdollisesti alentava vaikutus. Operaattoreille hintakilpailun väheneminen sopisi varmaan enemmän kuin hyvin, mutta asiakkaille se on huono homma. Täälläkin osa valittaa liian matalista puheluhinnoista Suomessa, mutta mikä estää heitä itseä ottamasta niin kallista liittymää kuin itse haluaa, kuten vaikka Kolumbus KK, Sonera tai Cubio prepaid tai muuta vastaavaa liittymää? ;)
   

Jaa tämä viestiketju