6230 kysyntä ylittää tarjonnan

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja 2pez, 5/8/04.

 1. 2pez

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/9/02
  Viestit:
  7
  Tykkäykset:
  0
  Muutkin tuntuu tykkäävän 6230:sta. Harmi vaan, että Norsun toimituskyky tökkii. Mistäköhän komponenenteista on pulaa?

  LONDON -- Nokia Corp. is unable to meet demand for one of its most popular phone models, undermining the world's largest cellphone maker's efforts to reverse its recent steep decline in market share.
  A Nokia spokesman said the company hasn't been able to secure components quickly enough to keep up with demand for the Nokia 6230 model, which has a built-in camera. "Demand has been significantly higher than we expected," he added.
  The U.K. online store of Vodafone Group PLC, Europe's largest service provider, was listing the Nokia 6230 as "out of stock" Wednesday. A spokesman for Vodafone wasn't able to comment immediately. All three of the cellphone shops in central London surveyed by the Wall Street Journal were also out of stock on Wednesday and the model has been in short supply since early July, according to sales staff.
  While the Nokia 6230 is a much-needed hit product for Nokia, the component shortages may prevent the Espoo, Finland-based company from fully capitalizing on its popularity. Cellphones are quickly superseded by more advanced models and Nokia's competitors are promising to launch dozens of new models in the fall.
  The Nokia 6230, which also has a built-in music player and FM radio, was one of the company's best-selling products in the second quarter, according to both Nokia officials and market researchers. Launched in March, the black, candy bar-shaped phone has beefed up Nokia's portfolio, which had lacked competitively priced camera phones with sharp color screens.
  While they await new stock of the Nokia 6230, the cellphone shops in central London have been trying to sell customers rival products from alternative suppliers. But sales staff in these shops said many customers have chosen instead to put their names down on waiting lists for the Nokia 6230. The Nokia spokesman said: "Hopefully we will be able to meet demand as quickly as possible."
   
 2. jacce

  jacce Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  7   0   0

  Liittynyt:
  4/2/04
  Viestit:
  1594
  Tykkäykset:
  6
  Puhelinmalli:
  Samsung
 3. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  En kyllä ymmärrä miten joka kerta kun Nokia julkaisee uutuusmallin, niin toimitusvaikeuksia ilmenee. Onko se (uutuusmallin) suosio muka aina niin iso yllätys? Vai yrittääkö Nokia vetää liian laihaa linjaa tuotantokapasiteetin suhteen?

  Ei mielestäni voida enää puhua mistään yllätyksistä, ennemminkin tiettyjen toimintastrategioiden toteuttamisesta.
   
 4. tommi24

  0   0   0

  Liittynyt:
  19/6/02
  Viestit:
  257
  Tykkäykset:
  1
  Tämä nyt ei ollut sama asia kuin jos uutta mallia tulee ensimmäisenä kuukautena kauppoihin tipoittain muutaman kappeleen erissä, jotta saadaan ensimmäiset hyllyille luvatussa ajassa. Tässä tapauksessa kysyntä on ylittänyt Nokian odotukset. Onhan 6230 ollut kuitenkin jonkun aikaa kaupoissa ja ihmiset ovat innostuneet siitä, ja myynti on ollut kovempaa kuin kapasiteetti valmistaa niitä.
   
 5. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Aivan. Nokia on itseasiassa pidetty parhainpana valmistajana valmistusketjun hallinnassa ja uuden mallin valmistuskapasiteetin ylösajossa. 6230 toimitusvaikeudet ovat ensimmäisiä Nokialla pitkään aikaan. Esim. SE:llä ei pystynyt vastaamaan T610 kysyntään vielä viime tammi-helmikuussakaan, vaikka luuri oli ollut markkinoilla jo noin vuoden.
   
 6. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Mistä asiakas muka voi tietää mitä eroa näillä on? Luottaa Nokian sanaan?

  P.S. Sekin on muuten varmaan tosi iso ylläri, että julkaisuhetki lähestyy niin nopeasti ettei puhelinta saada ajoissa valmiiksi ja tuotantoa ehditä käynnistää riittävän aikaisin. Siirtäisivät mielummin vaikka myyntiintuloaikataulua...vähän koomista kun myynnissä "muka" on puhelin jota et (käytännössä) pysty mistään ostamaan.


  No eipä siellä sitten tällä hetkellä kummoisia visionäärejä puhelinmallien suhteen ole. Ensimmäinen pienikokoinen puhelin riittävillä dataominaisuuksilla ilman suurempia kompromisseja Nokialta pitkään aikaan. Vaikea arvata myykö se vai ei. Toisaalta eihän Nokia suostunut simpukoidenkaan suosiota tunnustamaan kun se ei sopinut heidän strategioihinsa.

  Ja mitä tulee komponenttipulalla spekulointeihin, niin yhtään ihmettelisi vaikka alihankkijat vihdoin näpäyttäisivät Nokiaa toimittamalla ensisijaisesti muille asiakkaille komponentteja kaikkien niiden vuosien jälkeen jolloin Nokia saattoi siirtää omat tappionsa/kulunsa alihankkijoille sopimukset tiukemmiksi uudelleen neuvottelemalla.
   
 7. Valderrama

  0   0   0

  Liittynyt:
  20/4/04
  Viestit:
  69
  Tykkäykset:
  0
  On aivan varma, että alihankkijoilla ei ole varaa "näpäyttää" mitään valmistajaa, varsinkaan maailman suurinta. Ja eikös tässä ollut kyse nimenomaan komponenttipulasta. Mitäs visionäärejä siihen tarvitaan?
   
 8. Blue Joker Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  6915
  Tykkäykset:
  5
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s
  Juu, toivottavasti näkisimme näitä nyt vähän enemmänkin välistä taas. 6230:n suurin puute on edelleen pieni, näyttö.

  Loppuvuosi on mielenkiintoinen, saa nähdä miten esim. 6170-simpukka lähtee myymään, siitäkään ei puutu kuin Bluetooth...mutta ei sitä löydy tärkeimmiltä kilpailijoiltakaan.

  Myös 6630 on mukavan kompromissiton luuri, voinee myös myydä ihan kohtuullisesti. Ja commukin tulee loppuvuodesta, saa nähdä onko sillä jotain "good impactia" heti...vai vasta alkuvuodesta.


  NMIC:n puhelinjulkistuksista voinee jo jotain päätellä Nokian suunnasta ensi vuonna. Odotellaan loka-marraskuun vaihdetta...
   
 9. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Alihankkijat ovat vähentäneet Nokia-painotustaan selkeästi juuri siksi etteivät olisi niin riippuvaisia Nokiasta ja sen hankintaehdoista. Nokian osuus toimituksista on pudonnut muistikuvani mukaan erään Kauppalehden lehtiartikkelin mukaan useammallakin alihankkijalla siihen 20-40 % kieppeille entisen lähes 90 % sijaan.
   
 10. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Harva alihankkija on siina asemassa, etta vain valitsee kenelle toimittaa. Riippuvuus syntyy yleensa siita, ettei yritys vain loyda muita sopivia asiakkaita. Jos useita asiakkaita on, niin silloin voiton maksimoinnin periaatteella pyritaan miettimaan kenelle toimitetaan (millaisia sopimuksia tehdaan). Ei siella kukaan toimistossaan pohdi, etta kostetaan nyt Nokilla eika toimiteta vaikka sielta rahaa saisikin.

  Vastoin yleista kuvaa useat Nokian alihankkijoista ovat saaneet nauttia erittain hyvista vuosista viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kaikki on mennyt kaupaksi mita on pystynyt toimittamaan. Kustannuspaineet ovat olleet kovat, mutta niin niiden pitaakin.
   
 11. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  TFT näytöitä pulaa, arvaisin.
  Nokia hamstrasi aikanaan varastot pullolleen passiivimatriiseja, joita vieläkin yritetään tuputtaa mm. 5140:n mukana, mutta kaikki muut jo käyttää pelkästään aktiivimatriiseja uusissa malleissaan.

  6230 olisi ihan käypä puhelin itsellekin, jos siinä vaan olisi Series60.
  6260 on ihan samoilla muilla ominaisuuksilla, mutta sentään Series60:lla. Harmi vaan että joulun pakkeilla miettii kannattaako enää VGA-tasoisella kameralla uutta puhelinta ostaa.

  Tuotehaitarissa ja ajoituksissa todella jokin vähän mättää Nokialla. Ei ole ihan siinä terässä mitä joskus oli.
   
 12. Blue Joker Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  6915
  Tykkäykset:
  5
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s
  Ei tuohon aikaan vielä Suomenkaan markkinoilta kovin montaa megapikselikamerapuhelinta löydy. Ja 6260 ei kuitenkaan ole mitenkään kalliskaan, ja sitä paitsi tulossa myyntiin jo paljon ennen joulua jo tässä kuussa ehkäpä.
   
 13. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Nokia ja muutkin valmistajat ovat katsoneet sen pienemmäksi imagotappioksi, että luuria ei aluksi saa juuri mistään, kun että joutuisivat myöhästyttämään myyntiintuloa. Syynä saattaa myös olla se, että pahimmassa tapauksessa jenkkiläiset osakkeenomistajat saattaisivat nostaa oikeusjutun, kun johto ei pysy lupauksissaan. Näin ainakin periaatteessa.

  Eiköhän Nokialla osattu arvella, että 6230 myy hyvin, mutta ei osattu arvata, että näin hyvin. Kuten tuossa jo totesin, niin kysynnän väärinarviointi on ollut aika harvinaista Nokialle, mutta ei muille valmistajille.

  Kauppalehden jutta taisi kyllä olla, että alihankkijat yrittävät saada Nokian osuuden lv:stä 20-40%, eikä että jo olisi. Ainakin eilen tuloksensa julkaissut Elcoteq ilmoitti Erkin ja Nokian osuuden olevan 72% Lv:stä ja veikkaisin, että Nokian osuus on tuosta suurempi. Perlos taas ilmoitti, että matkapuhelintoiminnan osuus lv:stä on 93% ja perinteisesti Nokia on ollut Perloksen ylivoimaisesti suurin asiakas. Vaikka olisivatkin saaneet Nokian osuuden painettu 20-40%, niin olisi se edelleen niin järkyttävän suuri asiakas, että ei kukaan täysijärkinen firma alkaisi heitä "näpäyttämään".
  Saattaa tietysti olla näytöistä pulaa, mutta tuo varastojen pullollaan olo jotain pasiivimatriisinäyttöjä on täyttä p*skaa. Nokian komponettivarastot ovat olleet jo vuoden 95 jälkeen käytännössä katsoen olemattomat. Varastojen koko lasketaan korkeintaan viikoissa ja todennäköisesti päivissä.
   
 14. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Mielestäni Nokialla on jatkuvasti liian laaja tuoteportfolio. Nykyiset 20 mallia voisi aluksi supistaa vaikka 15 malliin. Pitkän aikaa on ollut ongelmana, että joitakin malleja on heikosti saatavilla.
   
 15. Blue Joker Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  2   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  6915
  Tykkäykset:
  5
  Puhelinmalli:
  iPhone 6s
  Itse olen päätynyt pitkälti samaan päätelmän tässä. Itsekin pidän ainakin osaltaan esimerkiksi SE:n vähempimallista tuotelinjaa huomattavasti järkevämpänä.

  Tehtäisiin sitten niistä puhelimista vähän parempia...ja voitaisiin samalla siirtyä kokonaan Series 60:een, kuten laajenenevassa määrin onkin tapahtumassa.

  Toisaalta tuo todella laaja mallivalikoima on myös Nokian yksi vahvuuksista..."kaksipiippuinen tilanne" joku sanoisi. :)
   
 16. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Tuskinpa kukaan firma Nokialle kieltäytyy myymästä, mutta aivan hyvin voivat ilmoittaa ettei toimitusten volyymin lisääminen onnistu, koska heillä on omat kiintiöt ja sitoumukset muillekin asiakkaille.

  Tätä tarkoitin näpäyttämisellä. Vai kuvitteletko minun tarkoittavan, että alihankkijan tj sanoo Nokian tilausvastaavalle, ettei meitä huvita toimittaa kun olette maksaneet niin vähän viime aikoina? Jotain rajaa sille mielikuvitukselle ihmiset. :) Kyllä ne hiljaiset viestit yleensä ovat tehokkaimpia.

  (Viesti kohdistettu myös 'Yellow:lle' osittain.)
   
 17. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Juu, en nyt kuvitellutkaan, että olisit tarkoittanut, että joku Perloksen tj ilmoittaa Ollilalle: "Ei me myydä, kun te ette ole kivoja";) Mutta kyllä siellä Nokiallakin osataan niitä hiljaisia viestejä lukea ja jos ei alihankkija pysty suoriutumaan tyydyttävästi, niin se luonnollisesti vaihdetaan. Tämä ei tietenkään tapahdu aivan silmänräpäyksessä, mutta pikkuhiljaa kuitenkin. Harvalla, jos kellään, alihankkijalla on niin ylivertaiset tuotteet, että tuollaista voisivat harrastaa. Kilpailu on päinvastoin useilla alihankinnan osa-alueilla todella veristä.
  En nyt pitäisi Nokian portfolion laajuutta minään suurena ongelmana, sillä useat mallit ovat raudan puolesta hyvin lähellä toisiaan ja ero tulee lähinnä softan ja ulkokuoren kohdalla. Eli näitä ns.plattoja joihin luurien rauta suurimmalta osalta perustuu ei ole hirveän montaa erilaista.
   
 18. UncleSam

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/9/02
  Viestit:
  80
  Tykkäykset:
  0
  Hm, aika erikoiset näkemykset. Kyllä omasta mielestäni tuotevalikoimaa voisi vaikka laajentaa. Nyt kun jokaisella on jo ainakin se yksi matkapuhelin, niin kohta ollaan (tai ollaan jo) tilanteessa, jossa hankitaan useampi puhelin eri käyttötilanteita varten. Tällöinhän valikoima loppuu heti kesken.
   
 19. rambi

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/2/04
  Viestit:
  202
  Tykkäykset:
  0
  En tiedä missä maassa se kysyntä ylittää tarjonnan mutta ei ainakaan Suomessa, kaikissa paikoissa missä tänään kyselin tarjousta puhelimesta oli laite varastossa..
   
 20. zimon Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  17/7/02
  Viestit:
  1368
  Tykkäykset:
  0
  Ongelmana on tuotevalikoiman älyttömyys. Ominaisuuksia ripotellaan kuluttajia ärsyttävästi moneen eri malliin, mutta yhdessäkään mallilinjassa ei tule kaikkia ominaisuuksia mukana. Kokonaan uudet ominaisuudet pistetään aina omiin erikoismalleihinsa, joissa sitten edelliset uudet ominaisuudet on jätetty pois - ja ilmeisen selvästi ei siksi että ne olisivat osoittautuneet huonoiksi kokeiluiksi, vaan jostain muusta syystä.

  Omasta mielestäni tuotevalikoimaa tulisi supistaa ja selkeyttää. En itse usko ollenkaan tuohon monen kännykän visioon. Valtaosa ihmisistä haluaa olla tavoitettavissa vain yhden numeron takaa eikä halua vaihtaa SIM-korttia laitteesta toiseen ja miettiä aina kotoa lähtiessään minkä puhelinmallin tai ominaisuuskokoonpanon sillä kertaa ottaa mukaan tai mitä ehkä voisi tarvita.
   

Jaa tämä viestiketju