5100 desibelimittari

Keskustelu osiossa 'Nokia ja Microsoft', aloittaja Stoner, 23/9/03.

 1. Stoner

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/03
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Kun katselin jokin aika sitten tätä puhelinta "sillä silmällä" liikkeiden hinnastoissa ja ties missä vertailuissa, ei missään koskaan kerrottu halaistua sanaa db-mittarin tarkkuudesta. Todettiin vain että se on lelu eikä sitä saa käyttää ammattimaisiin tarkoituksiin (blaa blaa blaa, eipähän ole Nokia vastuussa jos korvat poksahtaa).

  Työssäni (bändien äänentoisto) tarvitsen aina silloin tällöin kyseistä mittaria joten ominaisuus kyllä kiinnosti, sillä "ammattimaiset" db-mittarit maksavat halvimmillaankin toistasataa euroa, ovat yleensä isoja, eivätkä yleensä ole mukana silloin kun niitä tarvitaan.

  No, tulihan se 5100 sitten ostettua ja tarjoutui tilaisuus verrata livetilanteessa puhelimen näyttämää äänenpainetta ja "oikean" db-mittarin näyttöä. Hämmästykseni oli melkoinen kun totesin että puhelin poikkesi alle 1db siitä mitä "oikea" mittari näytti ja tämäkin varmaan johtui pyöristysvirheestä koska puhelin ei näytä 0,1db tarkkuudella kuten se "oikea" db-mittari!

  Vielä kun joku kertoisi että mitä tarkoittaa "äänitasojen säätö" josta valintoina ovat kovat tai hiljaiset äänet. "Oikeissa" db-mittareissa löytyy ns. A/C painotus joka taas liittyy mitattavan ohjelman taajuuksiin eikä niinkään sen "kovuuteen tai hiljaisuuteen". Ohjekirja sivuuttaa aiheen melko ylimalkaisesti ja vaikka termistö onkin väärä, oletan että tällaista A/C painotusta sillä tarkoitetaan.

  Olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia tästä äänimittarista. Liekö minulle osunut vain tavallista tarkempi yksilö vai pitääkö tuo 5100:n mittari todellakin noin hyvin paikkansa?
   
 2. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Oliko siellä tuollainen, muistelin että oli vain huippunäyttö jne. Ja samoin oli automaattinen "volumen" säätö, no ain aei voi muistaa kaikkea.
  Yleisesti ottaen pitää vähintää kertomallasi tarkkuudella paikkansa, muistettava että desibelin heitto on jo aika iso.
   
 3. Stoner

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/03
  Viestit:
  12
  Tykkäykset:
  0
  Ei se kauhean iso heitto ole. Nuo ammattimaiset db-mittarit jaetaan luokkiin 0-3 tarkkuutensa mukaan seuraavast: 0: +/- 0.4db (laboratoriokäyttöön) 1: +/- 0.7db (tarkkuusmittarit) 2: +/- 1.0db (yleismittarit) ja 3: +/- 1.5db. Monet halvimmat mittarit (siinä 100 euroa) ovat epätarkempia kuin tuo huonoin 3. luokka ja pikaisen nettisurffauksen perusteella halvimmat 2 luokan mittarit maksavat 150-300 euroa. Yleisesti hyväksytty tosiasia on että maallikko ei huomaa alle 3db muutosta äänenvoimakkuudessa, joten tuo Nokian mittari on vähintäänkin erinomainen, varsinkin kun koko puhelin maksaa saman verran tai vähemmän kuin yhtä tarkka "oikea" db-mittari.

  Eroina löytyy sitten tietenkin se että tuota puhelinta ei voi yhdistää mihinkään muuhun laitteeseen desibelimittariksi eikä sitä käsittääkseni myös pysty mitenkään (ainakaan itse) kalibroimaan.
   

Jaa tämä viestiketju