3G voi jäädä vanhan ja uuden teknologian väliinputoajaksi

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja rewcast, 15/6/03.

 1. r

  rewcast

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/9/02
  Viestit:
  416
  Tykkäykset:
  0
  Hesarissa kirjoitus 14. kesäkuuta:

  "Hitauden, myöhästymisen ja lisenssifarssin lisäksi umtsin ongelmana ovat melkoinen virrankulutus ja tukiasemien kalleus."

  "gprs-verkot tarjoavat jo nyt kohtuullisen vaihtoehdon hotspotien ulkopuolella."

  "Tavoite on, että laitteet osaavat vaihtaa verkosta toiseen saumatta niin, ettei käyttäjä sitä ehkä huomaakaan."

  "Wlan ei koskaan korvaa toisen ja kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkoja. Wlan-kenttä ulottuu avoimessakin tilassa vain satakunta metriä tukiaseman ympärille"

  Oli paljon muutakin asiaa mutta ei jaksa enää kirjoittaa..

  Lisäksi kätevä tietokulman tietopakkaus sukupolvista:

  n. 1 megan kokoinen kuva
  (tarkka)

  88,6 KB, tarkka, pienikokoisempi ;)

  Ajattelin, että jotakuta voi kyseinen juttu kiinnostaa, ja vielä ihan kaikille ei Helsingin Sanomia tule (nettiartikkelia en tästä löytänyt).

  Edit: lisätty sana sukupolvista
   
 2. s

  sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  No tälläin asioita pitää otsikoida.
  Tuota GPRSn riittävyyttä en allekirjoita alkuunkaan.
  Kuten "tietopaketissa" sanotaan on 3G oleellinen osa 4Gtä, kuten nyt GSM on vältämätön UMTS toimijoille.
  Jos 3G (umts) kokee saman kehityksen kuin GSM on kokenut niin eiköhän se siitä, ja loppukäyttäjät eivät tule huomaan 4Ghen "siirtymistä", kuten eivät 3Ghengään jollei se olisi suomessa ollut niin poliittinen.
   
 3. d

  dr650

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  0
  3G-tekniikaa vaivaa perinteinen tuotekehitysprojektin ongelma: se on 2-3 vuotta myöhässä aikataulustaan. Jos tekniikka olisi saatu toimimaan siten kuin se Powerpoint-'kalvoilla' vuonna 2000 meille kerrottiin, mitään ongelmia tuskin olisi ilmaantunut. Nyt on todellakin vaara, että rahapulassa riutuvat operaattorit kysyvät, että missä on tekniikan tuoma lisäarvo kuluttajalle ja jättävät koko sukupolven väliin. Vähän sama pätee kyllä kotikutoiseen digiteeveehenkin.

  - dr
   
 4. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Hiukan huvittuneena luin tuota hesarin artikkelia. Jenkkiläiset tekniikka ja talouslehdet olivat viellä 1-1.5 vuotta sitten täynnä samanlaisia juttuja. Wlan ymmärretään jotenkin, mutta ei nähdä koko kuvaa. Nykyään tuota Wlan korvaa 3G:n juttuja ei jenkkimedia oikein jaksa hehkuttaa, koska todellisuus on niillekin valjennut. Tekniikat eivät kilpaile keskenään vaan täydentävät toisiaan.

  Kyllä se 3G sieltä tulee, vaikka ehkä hiukan myöhässä onkin. Operaattorit ovat upottaneet niin paljon rahaa 3G-lisensseihin ja infraan, että se pannaan toimivaan vaikka väkisin. GSM alkaa olla jo nyt olla keski-euroopassa riittämätön kapasiteetiltaan pelkkään puhekäyttöönkin. Eikä kaikki operaattorit nyt niin persaukisia ole, kuin vanha Sonera ja Mobilcom. 3G:n myöhästyminenkin riippuu hiukan siitä kenen kelmuja on vuonna 2000 katsellut. Nokia on esim. on jo pitkään ilmoittanut, että ensimmäiset 3G-verkot aloittavat toimintansa vuoden 2002 lopulla ja laajempi kaupallinen käyttö alkaa vuoden 2003 aikana. Tästä ollaan noin n.6-12kk myöhässä. Vuoden 2000 suuren it-hypen aikana monet varmaan esittivät paljon optimistisempiakin aikatauluja.

  Ainoa asia mitä 3G tuo kuluttajalle on nopeamman datsiirron eli alussa pyöritään jossakin 100-300 Kb/s, mutta esim. DoCoMo aloitta jo tämän vuoden lopulla laajat HSDPA:n, jota myös WCDMA:n EDGE:ksi kutsutaan,testaukset, jolla nopeus nousee 15Mb:n tienoille. Mitä tämä nopeampi tiedonsiirto mahdollistaa/mitä siitä ollaan valmiita maksamaan, on tietysti operaattoreiden ja palveluntarjoajien tuhannen taalan kysymys. Mihinkään videopuhelubuumiin en oiken jaksa uskoa, kun ei sitä ole tapahtunut langallisessakaan maailmassa, jos ei videokonferenseja oteta mukaan.
   
 5. d

  dr650

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  0
 6. d

  dr650

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/9/02
  Viestit:
  209
  Tykkäykset:
  0
 7. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9678
  Tykkäykset:
  459
  Kyllä se 3G sieltä tulee kun siihen on niin paljon rahaa poltettu, mutta missä mittakaavassa ja miten nopeasti? Siirtymä voi olla niin hidas ja varovainen, että kuluttajat huomaavat vasta seuraavan sukupolven (4G) palveluiden hyökyaallon.