3G-verkot aukeavat loppuvuonna - DNA ei kiirehdi kilpailuun

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja Hasa, 20/8/04.

 1. Hasa

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/10/02
  Viestit:
  301
  Tykkäykset:
  0
  Taloussanomissa tänään:

  Kolmannen sukupolven matkapuhelinverkot avautuvat vähitellen kaupalliseen käyttöön myös Suomessa.

  Ensimmäisenä 3G-aikaan aikoo siirtyä Elisa, joka avaa oman verkkonsa asiakkailleen marraskuussa.

  - Meidän kanta on ollut se, että kun tekniikka on kypsää ja kunnollisia päätelaitteita on kaupoissa, niin silloin me avaamme verkot. Ja nyt on se hetki, vakuuttaa Elisan matkaviestiverkkoliiketoiminnan johtaja Kari Partanen.

  TeliaSonera pitää kiinni lupauksestaan lanseerata verkko ennen vuoden vaihdetta, ja kehitysjohtaja Timo Ahomäen mukaan sekä kaupalliset kokemukset Ruotsista että testikokemukset Suomesta ovat lupaavia.

  DNA ei kiirehdi umts-kilpailuun

  DNA ei lähde Elisan ja TeliaSoneran kanssa umts-kilpajuoksuun. Toimitusjohtaja Matti Makkosen mukaan 3g-tekniikan käyttötarve korostunee vasta ensi vuonna.

  - Nykyiset mobiilipalvelut pystytään tyypillisesti tyydyttämään nykyisillä kanavilla, hän toteaa.
   
 2. Masteri Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  2/8/03
  Viestit:
  4574
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  iphone4 16GB Black
  Olisiko niin, ettei heillä yksinkertaisesti ole varaa rakentaa verkkoja/tehdä isoja investointeja?
   
 3. Hasa

  0   0   0

  Liittynyt:
  30/10/02
  Viestit:
  301
  Tykkäykset:
  0
 4. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Jaa'a. Ainakin paakaupunkiseudulta tuntuu paikoin loytyvan DNA:n 3G verkko. Vaikea sanoa laajudesta tai tiheydesta mitaan.

  En kuitenkaan usko, etta mitaan erityista kiiretta verkon avaamiseen viela on. Suomeen kayvia Paatelaitteita on hyvin rajoitetusta ja nekin aika kalliita. Esimerkit UK:sta kuitenkin kertovat, etta nyt verkot ja puhelimet alkavat olemaan kypsia kunnon kaupalliseen toimintaan. 3 UK:lla on jo yli miljoona asikasta ja lisaa tulee noin 7000-8000 asiakkaan paivavauhtia. ARPUkin on selvasti korkeampi kuin kilpailijoilla.
   
 5. consult

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/5/03
  Viestit:
  68
  Tykkäykset:
  0
  Joo kyllä Finnetillä 3G verkkoa jo löytyy, mutta saattaa tulla vielä kiire... Kyllä se, että dataa tulee 384 kb/s downlink-suuntaan, vetää suuta messingille sellaisilla, jotka ovat tottuneet GPRS nopeuksiin. Tuo on jo ihan käyttökelpoinen nopeus mm. etätyöskentelyyn. Markkinoiden liikkeellelähtö riippuu tietysti myös hinnoista. Saas nähdä millaisia datatuotepaketteja liittymiin tulee operaattoreilta. 100 Mb/kk ei kyllä riitä enää mihinkään.
   
 6. Zei

  0   0   0

  Liittynyt:
  11/8/03
  Viestit:
  138
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  htcone
  Mitenköhän mahtaa olla latenssin laita, varmaankin luokkaa >250ms?
   
 7. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Niin, kiire ja kiire. WCDMA-verkot ovat kuitenkin aluksi hyvin rajoitetulla alueella ja vaikka verkot onkin ollut jo pitkään pystyssä Suomessakin, niin ei heti varmastikaan toimi kuin elokuvissa. Täten olisi ihan suotavaa, että viimeistään vuodenvaihteeseen mennessä olisi verkot ainakin Elisalla ja TS:llä auki, jotta homma alkaisi saada tuulta purjeisiin myös täällä. Noita Suomeen kelpaavia päätelaitteita pitäisi kuitenkin 4Q:lla olla jo ihan kohtuullinen määräkin markkinoilla. Lisäksi kuten totesit, niin 3:n menestys UK:ssa ja myöskin Italiassa on erittäin rohkaisevaa ja syytä ei ole unohtaa DoCoMo:n FOMA:n viimeaikasta nopeaa suosion kasvua.
   
 8. Suomen Huippu Vieras

  0   0   0

  Datasiirtohintojen täytyy alentua. Eikös tällä hetkellä EDGEstä laskuteta yhtä paljon kuin GPRS-käytöstä. Toivottavasti GPRS-hinnatkin alenevat, vai rahastetaankohan vanhemman tekniikan käyttäjiä.
   
 9. veppis

  veppis Supermoderaattori

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  9562
  Tykkäykset:
  347
  Ei välttämättä heti alkuvaiheessa. Yritykset ovat valmiita maksamaan yllättävänkin paljon nopeista langattomista tiedonsiirtopalveluista.

  Alkuvaiheessa nähdään luultavasti melko perinteisiä ja varovaisia päänavauksia hinnoittelun suhteen.

  Pitkällä tähtäimellä hinnat toki putoavat, mutta täytyy edelleen muistuttaa ettei operaattori voi myydä palvelua ulos nollakatteella. Ainakaan jos aikoo toimia markkinoilla jatkossakin.
   
 10. nalle Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  29/7/03
  Viestit:
  1404
  Tykkäykset:
  0
  Eihän tuossa Dna:n kiireettömyydessä ole mitään uutta. Sama homma tapahtui mm. mms-viestien suhteen. Dna katseli ensin hetken aikaa miten Soneralla ja Radiolinjalla lähtee hommat toimimaan ja miten markkinoilta löytyy kysyntää. Kun kysyntää tuntui Dna:n mielestä löytyvän riittävästi, niin lähdettiin leikkiin mukaan. Makkonenkin on moneen otteeseen jankannut, että Dna:lla ei ole kiire tuoda ensimmäisenä uusia tekniikoita käyttöön, vaan ne tuodaan kun niillä on markkinoilla todellista kysyntää.

  Miten järkevää on kolmanneksi suurimmalta operaattorilta antaa suosiolla kahdelle suurimmalle julkisesti etulyöntiasema, on taas toinen asia...
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Tuskin mitään merkitystä, paitsi rahaa säästyy. DNAn asiakkaiden ja mielikuva mikä firmasta on, niin tuskin on merkitystä aloittavatko heti vai vuoden päästä.
   
 12. MEW3

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/2/03
  Viestit:
  904
  Tykkäykset:
  0
  Saattaapi ollakin merkitystä. Tarjoaako mikään muu operaattori yritys-gprs:ää vastaavaa palvelua, eli rajoittamatonta datasiirtoa kiinteään kuukausihintaan? Nyt jos ja kun kilpailijoiden verkoissa alkaa bitti liikkua moninkertaisella nopeudella eikä dna:lla tapahdu mitään, niin maksuhaluiset ja kykyiset yrityskäyttäjät siirtyvät käyttään nopeampia yhteyksiä.
   
 13. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Eiköhän ne ole jo muissa verkoissa, jos tuolla ovat käynneetkään.

  Satunnaisia GPRS liittymiä toki on, mutta tuskin ne kilpailioita tai edes DNAta kiinnostavat.
   
 14. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Noin toki sanotaan yleisesti, mutta ainakin ne yritykset, joiden kanssa olen ollut viimevuosina tekemisissä, ovat tulleet hyvin tarkoiksi kustannusten kanssa. Työntekijöiden matkapuhelinlaskuja seurataan, ja monille työpaikoille on vakiintunut noin 100 euron katto, tietty johtoa lukuunottamatta.

  Ja aika monen pk-yrityksenkin tiedän ottaneen DNA:n liittymiä edullisen GPRS:n takia. Muutamilla vähän isommilla taas on oma APN ja flatrate-hinnoiteltu GPRS Soneralta (noin 20e/kk)..

  Tietty jos operaattorin myyjä onnistuu vakuuttamaan, että sijoituksella nopeisiin UMTS-verkkoihin on jonkinlainen laskettavissa oleva RoI (Return of Investment), niin sittenhän vaihtaminen UMTS-päätelaitteisiin voi olla hyvinkin kannattava investointi. Esmes joku kenttätöitä terkevä huolto- tai myyntifirma voisi olla tällainen.

  t. tero
   
 15. MEW3

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  19/2/03
  Viestit:
  904
  Tykkäykset:
  0
  Mitään en dna:n yritys-gprs:n käyttäjämääristä tiedä, kunhan mutuilen. Kait niitä sopimuksia edes kourallinen on. Koska asiakkaita ei heillä varmaan liikaa ole, luulisin että vähän kiinnostais ne olemassaolevat. Tai kohta ei ole niitäkään...
   
 16. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Kyllä niitä on, kommentoin lähinnä sitä että maksuhaluiset palvelutietoiset asiakkaat ovat muualla, ja jos heillä jotain DNA yritys GPRS liittymiä niin tuskin se nyt mailmoja kaataa kummassakaan suunnassa.
   
 17. Flyer Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  24/6/02
  Viestit:
  1180
  Tykkäykset:
  1
  Puhelinmalli:
  N97
  Mielenkiintoisen yhtälön saa täällä kirjoitetuista jutuista. Alussa arvellaan ettei DNA:lla ole rahaa pystyttää verkkoa. Ottamatta kantaa onko heillä rahaa uuteen verkkoon voidaan kuitenkin todeta että verkon rakentaminen siis maksaa ja paljon.
  Toisessa mielipiteessä todetaan että "Datasiirtohintojen täytyy alentua". Uuteen verkkoon sijoitettuja rahoja ei siis saisi normaalin sijoitus/tuotto suhteen mukaan operaattori kerätä. Tämä tarkoittaa kaikkia operaattoreita Soneraa, Elisaa tai DNA:ta jotka ovat investoineet uuteen tekniikkaan.
   
 18. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Totta kai, koska nykyisillä GPRS-hinnoilla esmes videoiden katselun tms. käyttäminen tulisi kuluttajille liian kalliiksi.

  Jos datasta halutaan periä nykyistä tai korkeampaa hintaa, täytyy sitten tarjota jotain mistä ollaan valmiita maksamaan. Jotkut arvelevat, että nopeus riittäisi -- osalle varmasti riittääkin. Mitä ajattelit tarjota kuluttajien suurelle massalle?

  Totta kai saa, mutta ei ole asiakkaiden tehtävä huolehtia mistä se raha otetaan. Kuluttajilla on varaa valita. Jos UMTS-palvelut ovat liian kalliita, samasta rahasta voivat kilpailla muut ajankäyttötavat (elokuvat, musiikki, pelit, muu kulttuuri tms.).

  Minusta on epärealistista kuvitella, että UMTS:n myötä kuluttajat yhtäkkiä vaurastuisivat ja haluaisivat käyttää enemmän rahaa kännykkään. Pikemminkin jatkuva kilpailu laskee hintoja, mutta uusien palveluiden myötä se 40 e/kk ARPU voidaan ehkä säilyttää, tai hyvällä onnella jopa kasvattaa.

  Ainakin nuorilla ja nuorilla aikuisilla tuntuu olevan maksuvaikeuksia jo nykyisten matkapuhelinlaskujen kanssa, joten ehkä vastaus on etsiä maksukykyisempiä asiakkaita ja kehittää heitä kiinnostavia palveluita.


  t. tero
   
 19. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Juu, ei se WCDMA-verkon rakentamine ilmaista ole ja ei kai kukaan vaadikaan operaattoreiden ilmaiseksi palveluitaan antavan. Tosin mikä on "normaali" tuotto sijoitetulle po:lle 3G-verkkoja kohdalla? Se ei ainakaan ole yhtä korkea tuotto mikä oli Soneralla ja Elisalla GSM-verkkojen kohdalla. On myös muistettava, että WCDMA-verkkojen kapasiteetti on huomattavasti nykyisiä GSM-verkkoja suurempi, joten halvemmillakin hinnoilla operaattorit voivat tehdä voittoa. WCDMA-verkot on kuitenkin tehty juuri datasiirtopaveluja varten, sillä GSM-verkkojen kapasiteeti riittää Suomessa vallan mainiosti puheliikenteeseen. Sitäpaitsi karu totuus vain on, että nykyisillä datsiirtohinnoilla ei kuluttajia yksinkertaisesti hirveästi surffailu kiinnosta. Kysynnän ja tarjonna laki pätee tässäkin.
  Muistaakseni Nokia lupaili jossakin prossarissaan keskimääräiseksi latenssiksi 200ms.
   
 20. ebo Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/6/02
  Viestit:
  1500
  Tykkäykset:
  0
  Operaadot eivät ole mielellään antaneet toimittajille vielä UMTS-SIM-kortteja testiin, mutta sen verran mitä olen saanut koeajaa, ovat vasteajat ovat olleet käytännössä juuri luokkaa 190-230 ms 6650/7600:lla.

  t. tero
   

Jaa tämä viestiketju