3g-puhelinten kytkykauppaa pohditaan

Keskustelu osiossa 'Operaattorit', aloittaja labra, 4/4/05.

 1. labra Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/9/03
  Viestit:
  71
  Tykkäykset:
  2
  "Kolmannen sukupolven matkapuhelimien ja liittymien kytkykauppa saatetaan sallia määräajaksi. Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen haluaa kuitenkin virittää ehdotuksesta keskustelua ennen kuin ottaa siihen itse kantaa."

  Koko tiedote:
  Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote

  edit:
  Kyseessä siis lakiehdotus, joka lähtee lausunnoille... Kytkykauppa sallittaisiin kolmen vuoden määräajaksi 3g-puhelimille, kuluttajat voitaisiin sitoa korkeintaan vuodeksi.
   
 2. Jussi2000

  Jussi2000 Tunnettu jäsen

  Palaute - 100%
  1   0   0

  Liittynyt:
  22/6/02
  Viestit:
  6950
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  Mikä milloinkin
  Kyllähän toi tietysti voisi nopeutta UMTS:in yleistymistä, mutta edellinenkin kytkykauppa ehdostus jäi toteutumatta kun vastustajia oli enemmän kuin asian kannattajia.
   
 3. juppelis Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  5/9/02
  Viestit:
  5482
  Tykkäykset:
  18
  Eikö Leenalla ole selkärankaa kertoa omaa mielipidettä ennen kuin kuulee muiden mielipiteen asiasta.
   
 4. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no, jostain tuo ajatus on tullut, ja ilmeisesti Leena on sen takana. Asiaa ei kai ole sellaisena että siitä pitäisi jotain halittuskysymsytä alkaa vääntään.
   
 5. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Eiko toisaalta ole luonnollista, etta ministeri kuuntelee ensin asiantuntijoiden mielipiteita ja vasta sen jalkeen muodostaa niiden pohjalta oman kantansa?
   
 6. kymis

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/11/03
  Viestit:
  33
  Tykkäykset:
  0
  Jos palvelulla ei ole käyttöä, niin sillä ei ole käyttöä - paitsi jos saa 'ilmaisen' puhelimen.
   
 7. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Niin no.

  Tarkoitus kai enemmänkin luoda palveluja ja alentaa kynnystää käyttämään näitä palveluita.
   
 8. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2345
  Tykkäykset:
  24
  Löytyyköhän nykyisistä pykälistä jotain mikä estäisi suomalaisten operaattoreiden ulkomaisia tytäryhtiöitä, esim. Elisa Eestiä, markkinoimasta liittymää joka roamaisi edullisesti Suomessa ja joka sisältäisi puhelinkytkyn? Tilaukset netin kautta ja toimitus Tallinnasta postin kautta.

  Tästä ideasta mulle sitten rojaltit jos päätyy tuotantoon :)
   
 9. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Ei onnistu. Virossa saavat markkinoida sikäläisten lakien mukaan, Suomessa suomalaisten.
   
 10. SV-3310 Tunnettu jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  3/7/03
  Viestit:
  2345
  Tykkäykset:
  24
  Nimenomaan. Tuskin Viron lait kieltävät markkinointia suomeksi tai myyntiä suomalaisille Virosta käsin. Jos laskutus, simmit jne. ovat selkeästi virolaisia niin rikkoisiko lain kirjainta vaikka henkeä varmaan rikkoisikin? Myyhän Verkkokauppakin Virosta hyvitysmaksuttomia CD/DVD-levyjä.
   
 11. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Virolaisella operaattorilla on toimilupa Virossa, ei Suomessa.
  Jos yhtiö markkinoi palveluita Suomeen niin on noudatettava suomalaisia pykäliä.
  Toinenasia sitten jos yksittäinen Suomalainen ostaa virolaiselta yhtiöltä palvelun/tuotteen ja käyttää sitä sitten Suomessa.
  Ei rikota ilmeisesti mitään lakeja, ei edes hyvitysmaksun osalta. myydyt tuotteet ovat vapaita liikkumaan EUssa.

  Netti viinakauppojen kohdalla on vähän toinen asia, netti kauppa ei sinänsä ole lainvastaista, mutta jotkin nettikaupat ovat toimineet vähän arveluttavasti (mm. markkinoinnin osalta) -> niihin on juuripuututtu ja kun muistetaan että verottaja ei ole niin kiinnostunut mikä on lailista vaan siitä että he saavat rahaa...

  (komentti sisältää mutua)
   
 12. consult

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/5/03
  Viestit:
  68
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä asiasta hallituksessa käsittääkseni jo ollaan samaa mieltä. Ainut instituutio, joka tuota kytkykauppaa Suomessa vastustaa taitaa olla Nokia. Joten taitaa Luhtanen viitata siihen suuntaan?

  Lobbausta kytkykaupan sallimiseksi on tehty viimeaikoina kiihtyvällä tahdilla useilta eri tahoilta ja nyt taitaa olla asian takana sellaiset voimat, että Nokian vastustuskaan ei enää paina vaakakupissa?
   
 13. Matis

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/12/04
  Viestit:
  81
  Tykkäykset:
  0
  Ja vielä pahempi kuluttajavirasto.. Siitähän on ollut keskustelua lehdistössä ja itse asiassa kuluttaja virasto on tehnyt tämän vuoden alussa viestintävirastolle etteivät sallisi kytkykauppaa.
   
 14. yellow Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  6/8/02
  Viestit:
  2919
  Tykkäykset:
  0
  Asiaa taitaa Suomessa ajaa lahinna Elisa. Ymmartaakseni ainakin Sonera oli asiaa vastaan aikaisemmin. Noin yleisestikin useat operaattorit maailmalla haluaisivat eroon tasta systeemista. Edut ovat vahaiset kustannuksiin nahden.
   
 15. sovelias Vuoden foorumilainen -06/-05/-03

  0   0   0

  Liittynyt:
  21/6/02
  Viestit:
  42687
  Tykkäykset:
  363
  Operaattorit puoltavat Luhtasen esitystä (digitoday.fi)
  Tuosta tosin kommentoinut vain murto-osa suomalaisista opereettareista

  Finnetin kommentissa toki vähän näkee se että eivät yleensäkkään ilmeisesti ole innokkaita koko 3Gstä, no joka tapauksessa ajatuksena on ns. monipuolisten laitteiden tukemisen salliminen ja näin tavallaan rajoittaa ns. peruskoneiden suosiota suhteessa älykkäämpiin. jos kuvitellaan että vähintää puolivuotta menisi tuon sallimiseen ja kuvitellaan mikä on tilanne vuoden päästä niin voidaan olettaa että lähes kaikki ns. monipuolisemmat koneet ovat 3G luureja. Kehittyvä laitekanta peruskäyttäjilläkin toki luo kysyntäpohjaa palveluille, riippumatta onko 3G verkkoa oikeasti tarjolla kaikille.

  Toinen asia sitten onko homma järkevää. Ensin kilpailusäädöksillä rajoitetaan palveluihin panostamista ja sen jälkeen ongelmaa yritetään korjata toisenlaisilla keinotekoisilla konsteilla.
   
 16. nzip

  0   0   0

  Liittynyt:
  23/11/02
  Viestit:
  245
  Tykkäykset:
  0
  Kuluttajan kannalta kytkykauppa on useimmiten huono diili. Mutta silti mielenkiintoista että esimerkiksi kannettavan ja käyttöjärjestelmän kytkykauppa on hyväksyttyä, muttei matkapuhelimen ja liittymän myynti. Olisi hyvä jos kilpailua edistävät säännökset olisivat suunnilleen samanlaiset kaikilla aloilla.
   
 17. Anonymous

  0   0   0

  Liittynyt:
  18/6/02
  Viestit:
  0
  Tykkäykset:
  1
  Noinhan se todennäköisimmin on, mutta asialla on toinenkin puoli: Luultavasti tuo kytkykauppa toisi ajanmyötä muutaman isomman kansainvälisen operaattorin markkinoille (Vodafone, T-Mobile tms.) ja se taas tekisi kilpailulle kuluttajan kannalta pelkästään hyvää. Nähtäisiin ainakin miten alas noilla hinnoilla todella päästäisiin ......
   
 18. Zache

  0   0   0

  Liittynyt:
  12/12/02
  Viestit:
  540
  Tykkäykset:
  0
  Jeps, ja käyttöjärjestelmien kohdalla se ei ainakaan ole mitenkään erityisesti lisännyt kilpailua. On paikallista kaksi monopolikäyttöjärjestelmää joita myydään, osx applen koneisiin ja windows x86 rautaan.

  Ja jos vilkaistaan tilanetta ulkomaille niin siellähän on paikkoja jossa halutaan että että tietokoneen mukana on pakko myydä käyttöjärjestelmä ja syytetään niitä jotka ostaa jonkun muun kuin hallitsevassa markkina-asemassa olevan tuotteen niin suoraan piratismista ja että todellisuudessa tietokoneessa käytetään tuota hallitsevan markkina-aseman omaavaa käyttöjärjestelmää.

  Suomessa ei tilanne taida olla ihan yhtä jyrkkä, mutta eikös täälläkin haluttu että tietokoneen mukana on pakko ostaa käyttöjärjestelmä?
   
 19. consult

  0   0   0

  Liittynyt:
  27/5/03
  Viestit:
  68
  Tykkäykset:
  0
  Kyllä tuossa lobbaus rintamassa on nyt Sonerakin mukana, kuten Janne Vainion tämän illan YLE:n uutisten kommentista voi todeta. Minun tietojen mukaan takana on nyt siis sellaiset taustavoimat, että kytkykauppa runnotaan läpi vaikka väkisin. Taustavoimissa on nyt sidosryhmiä koko tietoliikennealan toimintaympäristöstä siis myös sellaisia, joilla on huomattavaa poliittista valtaa. Kilpailuviranomaiset eivät asiaan pysty puuttumaan, koska kyseessä tulee olemaan poliittinen päätös ja lakimuutos.

  Se miksi Nokia on kytkykauppaa vastaan on siinä, että heillä ei ole Suomen markkinoilla kuin hävittävää, kun heidän tämänhetken markkinaosuus on jo yli 80%. Lisäksi heillä on ollut vaikeata mieltää operaattoreiden brändi-puhelimia.

  Syy siihen miksi tähän mennään on tietenkin se, että markkinat ovat ylikuumenneet ja poliitikoilla ei ole enää varaa kasvattaa työttömien määrää tietoliikennealallakaan, vaikka se tälläkin viikolla kuulemma taas tulee kasvamaan... Eli käytönnössä tällä pyritään nostamaan hallitusti loppuasiakashintoja sille tasolle, että operaattorien toimintaedellytykset säilyy ja edes jonkinlaista kilpailua olisi jatkossakin.
   
 20. juhilus

  juhilus Aktiivinen jäsen

  0   0   0

  Liittynyt:
  4/6/03
  Viestit:
  2417
  Tykkäykset:
  0
  Puhelinmalli:
  SE K750i ja SE P800
  Mitkäköhän kilpailulainsäädännön pykälät ovat rajoittaneet operaattoreiden panostamista palveluihin? Tietystin verkkojen vuokrauspakko on tuonut oikeata kilpailua markkinoille ja operaattoreiden taivaita hiponeet katteet ovat tippuneet normaaleiksi. En kuitenkaan oikein jaksa uskoa, että vanhan mallin jatkuminen olisi jotenkin dramaattisesti parantanut/lisännyt operaattoreiden palveluita. Voitot olisi kyllä upotettu aivan johonkin muuhun kuin palveluiden kehitykseen, sillä eihän ne taida juuri kuluttajia kiinnostaa. Ainakaan nykyisillä hinnoilla.
  Aika yllättävää tämä Soneran kelkankääntö. Tai ehkä ei sittenkään, sillä aikaisemmin Soneralla ei Nokian tapaa ollut kuin menetettävää Suomen markkinoilla, mutta nyt on tainnut viimeaikaiset suuret asiakasvaihtuvuudet saaneet Soneran toisiin aatoksiin.
  Aika mielenkiintonen näkökanta, joka voi kyllä hyvinkin olla totta. Aika kummallista, että halutaan nyt suojella tehottomia isoja pelureita kilpailulta ja pistää kuluttajat maksumiehiksi tähän, kun ollaan aikaisemmilla lainsäädännöllä kilpailua yritetty lisätä. Varsinkaan kun ei ole enää edes valtiomisteista operaattoria. Olisivat voineet olla edes rehellisä ja antaa suoraa tukea operaattoreille;)

  No ei minulla ole mitään kytkykauppaa vastaan kunhan sim-kortin lukitus kielletään ja jää myös todellisia muita vaihtoehtoja.
   

Jaa tämä viestiketju